Top 10 nejpozoruhodnějších vodopádů na světě

Říká se „Silný muž a vodopád směřují svou vlastní cestou“. Vodopády patří mezi nejkrásnější, nejúžasnější a nejkrásnější divy přírody na Zemi. Představíme vám 10 nejpozoruhodnějších vodopádů na světě, které by měly být na seznamu každého světoběžníka…

10. NIAGARSKÉ VODOPÁDY, KANADA A USA

Niagarské vodopády na hranicích USA a Kanady jsou bezpochyby nejznámějším vodopádem na světě. Ročně ho navštíví 14 až 20 milionů návštěvníků a stal se místem mnoha bláznivých a odvážných výkonů, jako například ten Annie Edson Taylorové, která jako první člověk přežila cestu přes Niagarské vodopády v sudu. Se svou šířkou 1203 metrů není zdaleka největším vodopádem v okolí, ale je to vodopád s největším objemem vody, která jím protéká. Vodopády mají tři samostatné části: Americký, vodopád Bridal Veil a Podkovovitý neboli Kanadský vodopád. Nejlepší výhled je z lodi na vodě, ale si nezapomeňte si vzít pončo.

9. PLITVICKÉ VODOPÁDY, CHORVATSKO

Národní park Plitvická jezera, zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO, je světoznámý svými kaskádovitě uspořádanými jezery. V současné době jich je zde k vidění 16 a jsou proslulá svými výraznými barvami s křišťálově čistými odstíny smaragdové a tyrkysové. Voda proudící přes vápenec a křídu po tisíce let vytvářela bariéry, jejichž výsledkem jsou přírodní přehrady, které vytvářejí neuvěřitelně ohromující vodopády, stejně jako řeky a jeskyně. Národní park každoročně navštíví více než 1,2 milionu návštěvníků.

8. HAVASU FALLS, ARIZONA, USA

Mimo vyšlapané cesty lze najít vodopády Havasu. Nejfotografovanější vodopád ve Velkém kaňonu se nachází v odlehlé indiánské rezervaci Havasupai, padá 30 m přes ohnivě červené skály a ústí do tyrkysové vody. Jeho dunivý hukot je slyšet na vzdálenost skoro kilometru a odráží se od srázných skalních stěn, které ho obklopují. U vodopádů se nachází široká písečná pláž a spousta stinných stromů bavlníku, u kterých můžete odpočívat. Cesta k němu vyžaduje nemalé úsilí, ať už v podobě vyčerpávajícího výšlapu nebo letu vrtulníkem. Odměna však stojí za to.

7. KAIETEUR FALLS, GUYANA

Vodopády Kaieteur Falls se nacházejí uprostřed jednoho z nejčistších deštných pralesů na světě, na řece Potaro v centrální části území Essequibo v Guyaně. Je vysoký 226 metrů, měřeno od hrany pískovcové skály k prvnímu dopadu. Dole protéká řadou strmých kaskád, které po započtení do měření dosahují celkové výšky 251 metrů. Mnoho vodopádů má sice větší výšku, ale jen málokterý má takovou kombinaci výšky a objemu vody a Kaieteur patří mezi nejmohutnější vodopády na světě s průměrným průtokem 663 m3 za sekundu.

6. GULLFOSS (ZLATÝ VODOPÁD), ISLAND

Gullfoss je bezpochyby nejznámější islandská atrakce. Mohutný vodopád na řece Hvita, která pramení v ledovcovém jezeře Langjokull. Gullfoss znamená „zlatý vodopád”, jelikož ledovcové usazeniny ve vodě zbarvují vodopád ve slunečním světle do zlatova. Vodopád je vysoký 32 metrů a padá ve dvou stupních téměř v pravém úhlu k sobě. Když se návštěvník poprvé přiblíží k vodopádu, je štěrbina zakryta před jeho zraky, takže se zdá, že mohutná řeka Hvita prostě mizí v zemi. Tato neobvyklá vlastnost vodopádu jej činí jedinečným a nezapomenutelným.

5. PLAČÍCÍ ZEĎ, HAVAJ, USA

Tohle je spousta vodopádů na jednom z nejmalebnějších ostrovů světa! Řada hřmících vodopádů se ostře zařezává do 1544 metrů vysoké hory Waialeale na havajském ostrově Kauai a tvoří takzvanou Plačící zeď. Waialeale je druhým nejvlhčím místem na Zemi, kde ročně spadne zhruba 11,5 metrů srážek. V roce 2002 zde spadlo rekordních 17,3 metrů. Horní část zdi je téměř vždy zakryta dešťovými mraky. Ve skutečnosti vrchol staré sopky vykoukne z mraků jen 20 dní v roce. Let vrtulníkem do kráteru a pozorování Plačící stěny je úžasný, pokořující a vizuálně ohromující zážitek.

4. YOSEMITSKÉ VODOPÁDY, KALIFORNIE, USA

Yosemitské vodopády se nacházejí v jednom z nejkrásnějších národních parků USA. Jsou nejvyšším vodopádem v Severní Americe a pátým nejvyšším na světě. Ve skutečnosti se skládá ze tří samostatných vodopádů a jeho celkový spád činí 739 metrů. Yosemitské vodopády jsou také známé svou měsíční duhou na jaře a „sněhovým kuželem”, který se tvoří na úpatí horního vodopádu v zimě. Vodopád je napájen táním sněhu, vrchol odtoku je obvykle v květnu nebo červnu a hukot vodopádu je slyšet v mnoha částech východní části Yosemitského údolí. Jakmile všechen sníh ve vysokých polohách roztaje, Yosemitské vodopády se stanou pouhým pramínkem a v srpnu často vyschnou (proto si podle toho naplánujte své cesty).

3. VODOPÁDY IGUAZU, BRAZÍLIE A ARGENTINA

Vodopády Iguazu jsou jednou z nejúžasnějších památek Jižní Ameriky. Jejich návštěva je dechberoucím zážitkem a síla a hluk kaskád se vám navždy vryjí do paměti. V oblasti, kde jsou útesy a ostrůvky rozesety do půlměsíce, se nachází více než 270 vodopádů, které dosahují výšky až 60 metrů. Další zajímavost je jejich prostředí. Vodopády leží rozdělené mezi Brazílii a Argentinu v rozsáhlém národním parku, jehož velká část je deštný prales plný jedinečné flóry a fauny. Dostanete se k nim snadno z obou stran argentinsko-brazilské hranice nebo i z nedaleké Paraguaye.

2. ANGEL FALLS, VENEZUELA

February 1991, Venezuela — Angel Falls — Image by © Jay Dickman/CORBIS

Angel Falls se nachází ve venezuelském národním parku Canaima, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Je to nejvyšší vodopád na světě, rozlévající se z řeky Auyantepui do takzvaného Ďáblova kaňonu o 979 metrů níže. Domorodí obyvatelé mu říkají Kerepakupai-mer, ale byl pojmenován Angel Falls podle Jimmyho Angela, amerického pilota a zlatokopa, který jej objevil v roce 1937. Výška vodopádů je tak velká, že než se voda dostane někam k zemi, je silným větrem rozprašována a mění se v mlhu.

1. VICTORIA FALLS, ZIMBABWE A ZAMBIE

Viktoriiny vodopády jsou největší komplex vodopádů na světě. Nacházejí se na řece Zambezi a tvoří hranici mezi Zambií a Zimbabwe. Sloupy vodní tříště jsou vidět na kilometry daleko, jelikož v období dešťů padá přes okraj více než pět set milionů krychlových metrů vody za minutu na šířce téměř dvou kilometrů do rokle o více než sto metrů níže. Široký čedičový sráz, přes který vodopády hřmí, mění Zambezi z klidné řeky v divoký proud protínající řadu dramatických soutěsek. Stezka podél okraje poskytuje návštěvníkům, kteří jsou připraveni odvážit se do obrovské vodní tříště, jedinečnou řadu výhledů na vodopády.

Jsou to krásná až tajemná místa na planetě. Voda padá stovky metrů tam, kde se země otvírá a mlžný vodní opar pokryje svými kapkami každé místo. Jsou jedinečné a impozantní. Ještě jste tu nádheru neviděli na vlastní oči? Pak neváhejte a vyražte s námi třeba do LITTLE MAKALOLO CAMPU v Zimbabwe a vydejte se spolu s námi poznat jedinečné Viktoriiny vodopády. VÍCE NAJDETE ZDE.


Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz

Zdroj: theluxurytravelexpert.com