13 jedinečných zážitků na kostarice

Atlantský i Tichý oceán omývají břehy země, která je o něco menší než Česká republika. Nabízí však přenádhernou přírodu a spoustu zajímavých zážitků. Jedním z nich může být třeba návštěva kmene Bribri, kde se dělá čokoláda ještě podle starých aztéckých receptů. Nebo setkání s mužem, který si dobře rozumí se zvířaty, a do vody klidně vleze i s krokodýlem. My vám přinášíme dalších 13 tipů na zážitky, díky kterým budete na Kostariku rádi vzpomínat, či se na ní vracet…

Název země v původním španělském přepisu Costa Rica znamená v doslovném překladu „bohaté pobřeží“. Tak tuto půvabnou a sympatickou středoamerickou zemi kdysi pojmenoval její objevitel Kryštof Kolumbus. Costa Rica znamená v původním španělském přepisu „bohaté pobřeží. Kostarice se také přezdívá Švýcarsko Střední Ameriky a rozhodně si o této zemi budete myslet, že je rájem na zemi. Nedotčené tropické pralesy nad kterými se tyčí štíty téměř čtyřtisícových hor, nekonečné písečné pláže lemované kokosovými palmami na pobřeží dvou oceánů, úchvatné vodopády, dosud činné sopky, a křišťálová jezera – to vše je Kostarika. Vítejte v zemi nekonečných zážitků…

Prohlídka lenochodů

Oblast Arenal je známá svou velice rozmanitou faunou a flórou, ovšem mezi nejzajímavější a nejvyhledávanější druhy, které jsou vyhledávány pro svou barevnost, jedinečné vlastnosti a historii, patří pestrobarevný tukan,jedovatámodrá žábadžínovka asamozřejměnejlínějšípřítel:lenochod.Při pátrání potěchto třechkrásnýchzvířatech vásznalýprůvodceprovede pokrásnýchmístech LaFortuny, kdemůžetepozorovatdalší divokázvířata. Mezi zvířaty, která můžete potkat, jsou i ptáci, leguáni a opice.

Zahrnuje: dopravu, místního průvodce, vodu a občerstvení.
Délka: 2 hodiny.
Co si vzít s sebou: pohodlné oblečení, turistickou obuv, opalovací krém, fotoaparát a dalekohled.

Prohlídka kaňonu

Tento úžasný kaňoningový zážitek začíná jízdou autem s pohonem 4×4 do kaňonu. Aktivita zahrnuje 4 slanění (3 vodopády a 1 skalní stěna), opičí pád (kombinace lanového skluzu a slanění) a skalní výstup v nádherném kaňonu v deštném pralese. Tento výlet doporučujeme všem, kteří mají rádi adrenalin! Tuto zábavnou túru si užijete se zkušenými místními průvodci, nádhernými výhledy
a krásnými stezkami po celé délce. Na konci prohlídky budete mít k dispozici sprchy a koupelny, kde se můžete převléknout v soukromém operačním středisku.

Zahrnuje: dopravu, místního průvodce, vybavení a oběd.
Délka: 4 hodiny.
Co si vzít s sebou: rychleschnoucí oblečení, uzavřené sandály,
tenisky nebo lehké turistické boty, náhradní oblečení a ručník.
Důležité upozornění: minimální věk pro účast je 5 let / Maximální délka postroje: 121 cm v pase a 81 cm na nohou / Maximální počet pasažérů ve skupině: 50.

Arenal Sky Tram & Trek

Prohlídka začíná na lanové dráze Sky Tram, která je určena pro všechny věkové kategorie, včetně osob s určitým tělesným posBžením, a to díky velkému prostoru v gondolách, do kterého se vejde i invalidní vozík.
Před odchodem z hlavní budovy na prohlídku dostanete od průvodců potřebné vybavení (postroj, přilbu, rukavice). Průvodci jsou zodpovídají za správné nastavení. Poté bude následovat bezpečnostní přednáška o správném způsobu upevnění lan a brzdném systému.
Gondoly lanovky Sky Tram jemně plují nad deštným pralesem a během jízdy nabízejí neocenitelné výhledy. Procházka začíná u recepce a končí na nejvyšším bodě rezervace, na vyhlídce s vynikajícím výhledem na prales, sopku a jezero. Jízda gondolou trvá přibližně 20 minut, během kterých vás průvodce seznámí s vegetací a faunou v korunách pralesa.

Sky Trek vás zavede zpět do výchozího bodu. Z tohoto místa začnete sjíždět po lanovém skluzu (zip-line), který se táhne kaňony uprostřed korun stromů, čímž začíná vzrušující dobrodružství na skluzech klesajících z hor při návratu do výchozího bodu v hlavní budově.
Zažijete přímé pozorování deštného pralesa z ptačí perspektivy a můžete tak z výšky obdivovat divokou zvěř. Toto dobrodružství zahrnuje 8 lanovek o délce téměř 3 km a panoramatický výhled na jezero a sopku Arenal.

Zahrnuje: dopravu, místního průvodce a vybavení.
Délka: 3 hodiny.
Co si vzít s sebou: pohodlné oblečení, uzavřenou obuv, dalekohled,
fotoaparát, opalovací krém a repelent.
Důležité upozornění: maxi. hmotnost: 136 kg a max. obvod pasu 117 cm pro Sky Trek / Soukromé/samostatné akce nelze objednat
v hlavní sezóně (Vánoce a Velikonoční týden) / Soukromé prohlídky se konají pouze v dopoledních hodinách / minimální věk pro účast je 5 let.

Rafting Class II & III

Půldenní dobrodružství na řece Balsa River nabízí akci a vzrušení téměř pro všechny členy rodiny, včetně dětí od 8 let. Jedná se o peřejnatou řeku třídy II–III v oblasti Arenal.

Dostanete stručný výklad o bezpečnostním vybavení a postupech a poté se vydáte na přibližně dvouhodinovou cestu dolů po peřejích. Během aktivity uvidíte mimo jiné opice, lenochody a tukany; během přestávky si navíc můžete dopřát koupání, tropické ovoce a studené nápoje. Na závěr prohlídky si vychutnáte typický oběd.

Zahrnuje: dopravu, místního průvodce, vybavení, občerstvení a oběd.
Délka: 3 hodiny.
Co si vzít s sebou: plavky, tričko, opalovací krém, náhradní oblečení, boty do vody nebo sportovní sandály.
Důležité upozornění: minimální věk pro účast je 8 let.

Rafting Class III & IV

Váš dobrodružný raftingový výlet začne 1,5hodinovou vyhlídkovou jízdou, která se bude vinout mezi plantážemi papáji, ananasu a juky na úpatí majestátní sopky Arenal. Jakmile dorazíte na místo,

zkušení průvodci vám vysvětlí bezpečnostní postupy a pravidla, aby vás připravili na vaše povinnosti při pádlování.

Řeka Sarapiqui se vine nádherným porostem, takže budete moci spatřit některé druhy živočichů, jako jsou opice, tukani a další divoká zvířata. Průvodci vám na břehu řeky nabídnou tropické ovoce, abyste se mohli občerstvit obklopeni klidnou a majestátní krásou deštného pralesa.

Po svačině je čas vyrazit do peřejí a zažít další vzrušení. Nakonec si těsně před typickým lahodným obědem vychutnáte ledový nápoj.

Zahrnuje: dopravu, průvodce, ovocné občerstvení, nápoje, ručník a oběd.
Délka: 8 hodin.
Co si vzít s sebou: plavky, tričko, opalovací krém, uzavřenou obuv do vody a náhradní oblečení.
Důležité upozornění: minimální věk pro účast je 12 let.

Noční příroda Wildlife Float

Po krátké cestě z La Fortuny do přístaviště u řeky vás průvodce vezme na dvouhodinovou plavbu po řece Peñas Blancas, kde vám předá své znalosti a povypráví o historii této oblasti. Cesta je velmi malebná; cestou budete míjet rodinné farmy.

Plavba nočním safari v Peñas Blancas je ideální aktivitou, při které si s rodinou nebo přáteli můžete poslechnout a zažít divokou přírodu. Budete se pohybovat pomalu a tiše a snažit se nerušit noční atmosféru, abyste měli větší šanci spatřit bohatý život, který tuto řeku obývá. Na březích řeky Peñas Blancas žijí netopýři, opice, kajmani, leguáni, ptáci, sovy a další druhy zvířat.

Na závěr prohlídky se zastavíte v místním rodinném domě, kde si pochutnáte na typickém občerstvení.

Zahrnuje: dopravu, místního průvodce, vybavení a občerstvení.
Délka: 3 hodiny.
Co si vzít s sebou: rychleschnoucí oblečení, náhradní oblečení, obuv do vody (ne sandály), repelent proti hmyzu, příruční svítilnu, fotoaparát a/nebo dalekohled.

Závěsné lávky

Stezky a mosty tohoto projektu, které se nacházejí v koridoru, jímž migrují ptáci mezi Severní a Jižní Amerikou, vás přiblíží k pozorování ptáků, květin a bujné vegetace primárního deštného pralesa tak blízko, jak si jen člověk dokáže představit. Jedná se o 250 hektarů pralesního pozemku, který tvoří stezky a mosty vybudované za účelem udržování maximální harmonie mezi stavbami vytvořenými člověkem a přírodou. Z pozemku je působivý výhled na sopku Arenal a jezero, které napájí největší vodní elektrárnu v Kostarice.

Tato procházka je zábavnou a poučnou možností, jak se dozvědět více o lese a místním prostředí a užít si blízký kontakt s přírodou. Při procházce po stezkách se vám otevře fascinující svět tropického lesa. Na třech kilometrech stezek se ponoříte do rozmanité fauny a flóry tohoto deštného pralesa a budete obdivovat pestrobarevné ptáky, více než 50 druhů ptáků, které byly napočítány na tomto místě, jež nabízí jednu z nejproduktivnějších procházek za pozorováním ptáků v regionu, a tropické druhy rostlin, zatímco vám váš průvodce přírodovědec ukáže a vysvětlí vše, co potřebujete vědět o všech druzích, které během procházky uvidíte.

Zahrnuje: dopravu, místního průvodce a vstupné.
Délka: 2,5 hodiny.
Co si vzít s sebou: pohodlné oblečení, dlouhé kalhoty, turistickou obuv (ne sandály), svetr, pláštěnku (zejména v zeleném období), fotoaparát, dalekohled, opalovací krém a repelent.

Pacos Jízda na koni

Během této aktivity objevíte zcela novou cestu rezervací parku Mistico Arenal. Budete obdivovat hustotu pralesa a přístup k pastvinám na nejvyšších kopcích, odkud budete mít nejlepší výhled na sopku Arenal a krásné jezero. Užijete si klidnou vyjížďku na koních a blízký kontakt
s přírodou v úchvatném prostředí, které je pro tuto oblast charakteristické. Kromě toho můžete spatřit některé rostlinné
a živočišné druhy, které ujedou celkem 5,2 kilometru v doprovodu odborného průvodce, který vám během cest poskytne důležité informace.

Zahrnuje: dopravu, místního průvodce, vybavení, vstupné a vodu.
Délka: 2 hodiny.
Co si vzít s sebou: dlouhé kalhoty, repelent proti komárům, krém proti slunci, pláštěnku, uzavřenou obuv, fotoaparát.
Důležité upozornění: minimální věk pro absolvování této prohlídky bez průvodce je 8 let, s průvodcem pak 5 let.

Národní park Arenal Volcano u jezera

Prohlídka začíná krátkou procházkou v sektoru Peninsula v národním parku Arenal Volcano poblíž jezera Arenal; jedná se o nenáročnou trasu dlouhou 1,5 km, která trvá přibližně 1 hodinu. Během této aktivity si budete moci vychutnat vynikající výhled na Arenal.
Jezero a sopečné pohoří Tilaran si můžete prohlédnout z různých vyhlídkových zálivů, které se nacházejí podél stezky. Poté budete mít možnost vystoupat na vyhlídkovou plošinu ve výšce přibližně 10 metrů a zblízka si prohlédnout sopku a dozvědět se něco o historii, aktivních cyklech a geologickém utváření tohoto kolosu. Na konci stezky si pochutnáte na svačině z čerstvého tropického ovoce a nasednete na loďku, která vás sveze po okrajích úžasného jezera. Tam budete pozorovat deštný prales, ostrovy, vodní ptáky a některé živočichy, kteří jsou v této oblasti doma. Po 45 minutách jízdy na lodi dorazíte do stanice lodí u jezera Arenal.

Zahrnuje: dopravu, místního průvodce, vstupné a občerstvení.
Délka: 2 hodiny.
Co si vzít s sebou: vycházkovou obuv, pohodlné oblečení, nepromokavou bundu a repelent proti hmyzu.
Důležité upozornění: na lodi může být max. 25 cestujících.


Přírodní noční zážitek a typická večeře

Tento výlet je ideální pro ty, kteří chtějí využít každou minutu pobytu v Kostarice a objevovat noční krásy země během noční túry.

Výlet začíná v městečku La Tigra, které se nachází pouhých 30 minut od Fortuny. Po příjezdu se vydáte po stezce do malého kousku deštného pralesa v procesu regenerace s několika zrcadlovými jezírky, která usnadňují pozorování divoké zvěře. Můžete očekávat, že uvidíte druhy jako noční ptáky a savce, hmyz, obojživelníky, netopýry a další.

Stezka povede kolem zrcadlových jezírek k žabí rezervaci, což je oblast určená k regeneraci a přirozené reprodukci žabích druhů. Objevíte zde velké množství druhů, jako jsou šipka a skokan, nejmenší a největší druh žáby v Kostarice, a také velkolepé stromové žáby červenooké a krásné žáby skelné. Po prohlídce na vás bude čekat vynikající kostarická večeře připravená na kamnech na dřevo. Zde si vychutnáte večeři při pohledu na světla údolí San Carlos. Poté se vrátíte do La Fortuny.

Zahrnuje: dopravu, místního průvodce a typickou večeři.
Délka: 3 hodiny.
Co si vzít s sebou: turistickou obuv nebo tenisky, pohodlné oblečení, pláštěnku, repelent proti hmyzu.

Výlet na sopku Arenal a Tabacon

Nádherná a impozantní sopka Arenal vás ohromí hned na začátku tohoto výletu. Během procházky vás průvodce provede flórou zóny a při troše štěstí budete moci spatřit i některá zvířata. Jak bude túra pokračovat, dostanete se na vyhlídku, odkud budete moci spatřit neuvěřitelnou sopku Arenal. Její vysoký kuželovitý tvar se s výškou 5 437 metrů impozantně tyčí nad zelenými pastvinami, které obklopují její úpatí. Vystoupáte také na prastaré lávové proudy proměněné
v kámen a zde vám váš průvodce poví o historii sopky Arenal. Ačkoli je Arenal v současné době v klidové fázi, zůstává již 43 let nejaktivnější kostarickou sopkou. Její historie je nabitá erupcemi – většími i menšími – které úzce ovlivnily region a lidi, kteří zde žijí.

Na konci výletu, po dvou a půl hodinách, vás auto doveze k horkým pramenům Tabacon, kde si můžete odpočinout v bazénech s různou teplotou, které se v tomto zařízení nacházejí. Díky geotermální aktivitě pod sopkou Arenal se v jejím okolí nachází řada přírodních horkých pramenů. Z geologického hlediska jsou přírodní termální prameny v letovisku Tabacon z 97 % tvořeny deštěm a ze 3 % magmatem. Dešťová voda se dostává do spár na zemském povrchu a následně je ohřívána magmatem v zemském jádře. Po zahřátí voda vystoupí na povrch, vezme s sebou minerály, které se nacházejí v zemské horninové vrstvě, a gravitačně protéká celým areálem, kde vytváří říční tůně, vodopády a kaskády a zaplňuje tůně v celém letovisku.

Zahrnuje: dopravu, dvojjazyčného průvodce, vstupné, občerstvení, vodu a večeři.
Délka: 6 hodin.
Co si vzít s sebou: dlouhé kalhoty, plavky, lehký svetr, turistické boty, fotoaparát, dalekohled, krém na opalování, repelent proti hmyzu a pláštěnku.

Výlet lodí Caño Negro & Rio Frio

Tento výlet je ideální pro milovníky přírody všech věkových kategorií! Útočiště Caño Negro Wildlife Refuge a Río Frío jsou biologicky vlhké oblasti, které jsou považovány za jedny z nejbohatších na biologickou rozmanitost v Kostarice. To je důvod, proč je tento zájezd nejlepší pro pozorování ptáků a divoké přírody. Najdete zde velké množství stálých i stěhovavých ptáků včetně ohroženého jaribu, největšího ptáka Střední Ameriky. Caño Negro je také domovem mnoha dalších zajímavých zvířat. Na březích řeky lze spatřit tři ze čtyř druhů opic – howler, pavoukovce a opice s bílou tváří, dále lenochody tříprsté a některé plazy, jako jsou želvy, kajmani a bazilišci, známí také jako ještěři Ježíše Krista.

Výlet začíná autobusovým transferem z Arenalu do Los Chiles, malé vesnice vzdálené pouhé 4 km od nikaragujských hranic. Během tříhodinového plovoucího safari vám dvojjazyčný průvodce ukáže
a upozorní na bohatou a rozmanitou avifaunu vyskytující se v tomto chráněném mokřadu, který byl v roce 1991 vyhlášen Ramsarskou lokalitou.

Zahrnuje: dopravu, místního průvodce, vstupné a oběd.
Délka: 9 hodin.
Co si vzít s sebou: lehké a pohodlné oblečení, tenisovou obuv, dalekohled, fotoaparát, opalovací krém, klobouk a repelent.
Důležité upozornění: pro tuto aktivitu je nutné mít u sebe cestovní pas nebo průkaz totožnosti, protože Caño Negro se nachází v pohraniční oblasti a tento doklad může být vyžadován / maximálně 40 cestujících na lodi.

Pedal Board Výlet

Jízda na šlapadlech po Arenalském jezeře je zábavný způsob, jak prozkoumat krásné jezero, zažít dobrodružství a vidět úžasnou krajinu sopky Arenal.

Při této projížďce na šlapadlech se budete plavit po klidných a tichých vodách jezera Arenal, které leží na úpatí úchvatné sopky Arenal, jen kousek od města La Fortuna. Toto klidné sladkovodní jezero je obklopeno velkými kopci, farmářskými poli a impozantní sopkou Arenal. Budete tak blízko sopky, že můžete vidět detaily vyschlého lávového proudu z její poslední erupce před desítkami let. Od té doby byla aktivní, ale v současné době je v klidovém stavu, bez známek proudění lávy po celá léta.

Deska je poháněna nejsilnější částí vašeho těla, tedy nohama a umožňuje uchopit pevná řídítka pro udržení rovnováhy, takže tato aktivita je snadná a zábavná pro lidi všech věkových kategorií. Při přesném a snadném klouzání po vodě můžete pomocí intuitivního systému řízení jet tam, kam chcete, a pomocí pedálů klouzat dvěma různými rychlostmi – šlápnutím dopředu pro pomalejší a snadnější tempo nebo šlápnutím dozadu pro rychlejší jízdu.

Profesionální průvodce povede vaši skupinu směrem k sopce Arenal a upozorní vás na zajímavé živočichy, které můžete potkat na pobřeží,nebo na ptáky poletující nad hlavou. V polovině trasy vyjedete na břeh, kde si uděláte přestávku a budete mít možnost si zaplavat, vyfotit se a občerstvit se.

Zahrnuje: dopravu, místního průvodce, vybavení a občerstvení.
Délka: 4 hodiny.
Co si vzít s sebou: opalovací krém, rychleschnoucí šortky, plavky, sandály s pásky, klobouk a náhradní oblečení.
Důležité upozornění: minimální věk pro účast: 4 roky v doprovodu dospělé osoby nebo 9 let samostatně (váha 35 kilogramů a výška 120 centimetrů) / maximální váha: 120 kilogramů / maximálně 10 cestujících ve skupině.

Věříme, že vás naše tipy na dobrodružství na Kostarice inspirovali a pokud se budete chtít do této krásné země vydat, rozhodně nás neváhejte kontaktovat. Vybereme to nejskvělejší místo právě pro vás.


Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz