Top 10 nejmalebnějších VYHLÍDKOVÝCH LETŮ na světě

Pozorování majestátních horských štítů, hřmících vodopádů, nádherných ostrovů, masivních ledovců a hlubokých kaňonů z ptačí perspektivy je opravdu fascinující zážitek, který vám umožní ještě více ocenit rozlehlé a často odlehlé oblasti divočiny, které na našem krásném světě zůstaly. Různé typy létání jsou stejně rozmanité jako vzrušující, od malých letadel přes horkovzdušné balóny a vrtulníky až po velké tryskáče. Určitě si tedy vyžádejte místo u okna na jednom z následujících 10 vyhlídkových letů, které považujeme za nejúžasnější cesty letadlem na naší planetě.

10. LET DO JIŽNÍ AURORY

V dubnu 2017 vzlétl z Dunedinu na novozélandském Jižním ostrově vůbec první komerční let k pozorování polární záře. Boeing 767 – provozovaný společností Air New Zealand – měl na palubě více než 130 fotografů a nadšenců tohoto přírodního úkazu a cestoval na jih k antarktickému kruhu, aby zblízka viděl fenomén rozzářené oblohy. Při osmihodinovém letu létal Boenig ve velkých kruzích, aby cestující na obou stranách mohli dobře vidět velkolepou světelnou show. Speciální mise Aurora Australis byla odvážným nápadem ředitele Muzea Otago Dr. Iana Griffina, ale zaujala fotografy polární záře natolik, že let byl vyprodán za méně než týden, přičemž někteří cestující přiletěli dokonce z Austrálie, Jižní Afriky a Španělska. Na rok 2023 je plánováno hned několik letů (provozovaných Boeingem 787-9 Dreamliner)

9. LET NAD DELTOU OKAVANGO V BOTSWANĚ

Delta Okavango v Botswaně je jednou z nejvíce nedotčených divokých oblastí na světě. Největší vnitrozemská delta na světě nabízí velkolepou podívanou na divokou Afriku. Srdce vám poskočí vzrušením při sledování velké zvěře, a přírodních krás. Malebný let nad deltou vám poskytne pohled z ptačí perspektivy na zlaté travnaté nivy, orámované svěžími palmovými ostrovy, které obývá ohromující rozmanitost divoké zvěře. Můžete bezpečně pozorovat hrochy ve vodních tocích a slony a buvoly ve stínu stromů. Můžete pozorovat, jak se vodní kanály klikatí přes deltu v neustále se měnících cestách. Doprava v deltě Okavango je většinou primárně zajištěna lehkými, většinou jednomotorovými letadly, i když pro létání jsou dostupné i vrtulníky.

8. LET VRTULNÍKEM NAD GRAND CANYONEM, USA

Národní park Grand Canyon je grandiózní a inspirativní krajina a je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací v USA. Jedinečné kombinace geologických barev a erozní formy vytesané řekou Colorado zdobí kaňon, který je 277 říčních mil (446 km) dlouhý, až 29 km široký a 1,6 km hluboký. Grand Canyon odhaluje sílu přírody se svými tyčícími se pahorky, vrcholky a stolovými horami a jeho nesmírná velikost způsobuje, že mnoha návštěvníkům podlomí kolena. Jedním z nejzajímavějších způsobů, jak vidět Grand Canyon, je výlet helikoptérou s odletem buď z Las Vegas, nebo poblíž vchodu do národního parku Grand Canyon. Létání nad a pod okrajem Grand Canyonu nabídne pohledy, které neuvidíte z žádného bodu na zemi.

7. LET NAD MILFORD SOUND NA NOVÉM ZÉLANDU

Let z Queenstownu do Milford Sound na Novém Zélandu je nezapomenutelnou exkurzí do galerie zdejších přírodních krás. Tyto dechberoucí pohledy z ptačí perspektivy, kde můžete shlédnou jedny z nejdramatičtějších scenérií na světě, lze skutečně ocenit pouze při pohledu shora. Když přejdete do národního parku Fiordland, objevíte nedotčený svět vrcholů a údolí, kde hory sahají do moře, objevíte krajinu vytvořenou rychlým ústupem ledovců. Když vystoupáte nad Milford Sound, uvidíte kaskádové vodopády skryté mezi tyčícími se vrcholy i ledově modrý kanál řeky, která teče do Tasmanova moře. Celý zážitek během vyhlídkového letu je skutečně úžasný. Oceníte detaily bujných mechů a kapradí ulpívajících na strmých skalních stěnách i obrovské vrcholky tyčící se přímo z hlubin oceánu. Proleťte se přes pohoří a bukové lesy jižních Alp, nad slavnou Milford Track a nad vodopády Sutherland Falls, než se dostanete k pozoruhodnému jezeru Wakatipu a přistanete na letišti Queenstown, hodnoceném jako jedno z nejpozoruhodnějších přistání na světě.

6. LET HORKOVZDUŠNÝM BALÓNEM NAD NAMIBIJSKOU POUŠTÍ

Chcete-li přemýšlet o tom, jak miniaturní ve skutečnosti jsme, naskočte do horkovzdušného balónu a v tichosti vstřebejte jedinečné pohledy na fenomenální krajinu Namibie z ptačí perspektivy. Jedním z nejlepších míst pro scénický let horkovzdušným balónem je poušť Namib, kde Namib Sky Balloon Safaris funguje posledních 25 let bez jakékoli nehody nebo incidentu. Probuďte se těsně před úsvitem a vydejte se na místo startu, pak se pokojně vzneste k obloze, když vychází slunce. Užijte si nádherný výhled na rozeklané vrcholky hor, které se vynořují z pohyblivých dun a vznášejí se nad krajinou, která zůstala po miliony let nedotčená. Po jemném přistání, jak je zvykem u každého letu balonem, se uprostřed ničeho připravuje šampaňská snídaně ve stylu „Out Of Africa“. Váš pilot vám také předloží letový certifikát, než se vydáte na pohodovou projížďku přírodou zpět na místo setkání.

5. PŘISTÁNÍ NA (NEBO ODLET Z) BHÚTÁNSKÉHO LETIŠTĚ PARO

Cestovatelé, kteří navštíví království Buthan, nemají jinou možnost, než letět na letiště Paro, jediné mezinárodní letiště ze čtyř letišť v království Bhútán. Nachází se 2,4 km (1,5 mil) nad mořem a s okolními vrcholy vysokými až 5 500 m je považováno za jedno z nejnebezpečnějších letišť na světě. Přistání je tak zrádné, že pouze vybraný počet pilotů (z Bhútánských aerolinií, Buddha Air a Drukair) má certifikaci pro přistání na letišti. Lety do a z Paro jsou povoleny pouze za vhodných meteorologických podmínek a jsou omezeny na denní hodiny od východu do západu slunce. Letadla se musí proplétat mezi desítkami domů, které jsou rozesety po úbočí hory. Ale pokud nejste příliš nervózní z nebezpečných podmínek, budete odměněni úchvatnými výhledy na čisté modré vody nad řekou Paro, svěže zelené listí bhútánské krajiny a majestátní vrcholy Himalájí (včetně Mount Everestu).

4. LET VRTULNÍKEM NAD SANTORINI, ŘECKO

Řecký ostrov Santorini je bezpochyby jedním z nejidyličtějších ostrovů světa a patří k našim nejoblíbenějším destinacím na světě. Bělostné vesnice Santorini, posazené vysoko nad temně modrým Egejským mořem, jsou seskupeny na dramatických útesech s plážemi s černým pískem. Ostrov byl formován asi před 3 600 lety jednou z největších sopečných erupcí v historii, která zanechala obří kráter naplněný vodou o rozměrech asi 12 x 7 km a obklopený 300 m vysokými útesy. umístěnými na všech stranách. Jedním z nejlepších způsobů, jak ocenit přírodní nádheru ostrova, je letět nad světově proslulou kalderou helikoptérou, zejména při západu slunce. Peak Helicopter Service nabízí výběr mezi dvěma vyhlídkovými letovými prohlídkami, standardní 20minutovou nebo prodlouženou 30minutovou prohlídkou.

3. LET HYDROPLÁNEM NA MALEDIVÁCH

Pro většinu lidí je ikonickým obrazem Malediv temně modrý oceán protkaný drobnými palmovými ostrůvky obklopenými čistými lagunami a cukrovými bílými plážemi. Jediný způsob, jak vidět tento dechberoucí pohled na 50 odstínů modré, je ze vzduchu. A přestože při přistání nebo odletu na letišti v Male zahlédnete z letadla několik krásných panoramat, zcela neúchvatnější pohled získáte při letu hydroplány, které přepravují hosty do jejich letovisek. Transfery hydroplánem na Maledivách zajišťují buď Trans Maldivian Airways, nebo Manta Air. Let na palubě hydroplánu na Maledivách a obdivování dokonalého souostroví z ptačí perspektivy je jedním z vrcholných zážitků, které destinace může nabídnout.

2. LET VRTULNÍKEM NAD OSTROVEM KAUAI, HAVAJ

Kauai byl první z hlavních havajských ostrovů, který se vzedmul ze dna oceánu a byl prvním z ostrovů, vznikl asi před 5 miliony lety. Legendární a senzační přírodní krása Kauai, vytvarovaná přírodou po miliony let, je ztělesněna pobřežím Na Pali – 22 km mořských útesů vypínajících se 900 m nad nezkroceným pobřežím, s údolími se strmými stěnami a kaskádovými vodopády. Velkolepý je Waimea Canyon i Grand Canyon of the Pacific‘. Kauai se také pyšní nejvlhčím místem na planetě, které najdete na hoře Wai’ale’ale. Ohromné srážky zde vytvořily nejpozoruhodnější strmá údolí, jako břitva ostré hřebeny klesající k moři a nejúžasnější řadu vodopádů, které lze zahlédnout kdekoli na světě. Většina úžasných památek Kauai je nepřístupná ze země a lze je vidět a ocenit pouze vrtulníkem.

1. SOUKROMÝ LET DO ANTARKTIDY S WHITE DESERT

White Desert je prvním a jediným operátorem, který bere hosty do zřídka viděného vnitrozemí Antarktidy. Lety z Kapského Města v Jižní Africe do Antarktidy jsou provozovány soukromě pronajatými tryskáči – buď Gulfstream G550 nebo Airbus A340 – a trvají přibližně 5 hodin. Obě letadla mají široká oválná okna, která nabízejí neuvěřitelný výhled na ledovce Jižního oceánu. Poslední část letu je opravdu scénická, když obří letadlo pomalu klesá nad kouzelnou antarktickou krajinou na cestě k Wolf’s Fang runway, modré ledové dráze, kterou soukromě provozuje White Desert a jejíž úprava a příprava trvá 22 hodin. Host si může zarezervovat let jako jednodenní výlet (se třemi hodinami na zemi v Antarktidě) nebo se rozhodnout zůstat v jednom z luxusních kempů White Desert v Antarktidě (s aktivitami včetně pěší turistiky, slaňování, fat biking a výletů na jižní pól s tučňáky císařskými).


Cestování i méně tradičními leteckými dopravními prostředky jako jsou vrtulníky, hydroplány či balóny je pro nás Evropany jistě netradiční zážitek a rozhodně na takovou cestu budeme vzpomínat po celý život 🙂 A tak vzhůru k oblakům!

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz