Top 10 nejkrásnějších vodopádů na světě

Často se říká: „Silný muž a vodopád si razí svou vlastní cestu“. Vodopády patří k nejúžasnějším a nejkrásnějším divům přírody na Zemi. Níže jsme udělali výběr těch, které považujeme za 10 nejpozoruhodnějších vodopádů na světě, které by měly být na seznamu každého světoběžníka.

10. NIAGARA FALLS, CANADA & USA

Niagarské vodopády na hranici mezi USA a Kanadou jsou bezpochyby nejznámějším vodopádem na planetě. Ročně ho navštíví někde mezi 14 a 20 miliony návštěvníků a bylo místem mnoha bláznivých a odvážných výkonů, jako například Annie Edson Taylorové, která jako první přežila cestu přes Niagarské vodopády v sudu. Se svou šířkou 1203 m je to daleko od největšího vodopádu v okolí, ale jsou to vodopády s největším objemem vody, který jím prochází. Má tři samostatné části: American Falls, Bridal Veil Falls a Horseshoe nebo Canadian, Falls. Nejlepší výhled je při plavbě lodí po vodě. Jen si nezapomeňte vzít pončo.

9. PLITVICKÉ VODOPÁDY, CHORVATSKO

Národní park Plitvická jezera, zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO, je světově proslulý svými kaskádami uspořádanými jezery. V současnosti je k vidění 16 kaskádových jezer, která jsou známá svými výraznými barvami s křišťálově čistými odstíny smaragdové a tyrkysové. Voda tekoucí přes vápenec a křídu po tisíce let vytvořila bariéry, jejichž výsledkem jsou přírodní přehrady, které tvoří neuvěřitelně ohromující vodopády, stejně jako řeky a jeskyně. Každý rok navštíví národní park více než 1 200 000 návštěvníků.

8. HAVASU FALLS, ARIZONA, USA

Nejfotografovanější vodopád v Grand Canyonu se nachází v odlehlé indiánské rezervaci Havasupai a řítí se 30 m přes ohnivě červené skály a slévá se do tyrkysových vod. Jeho hromový řev je slyšet ze vzdálenosti půl míle, odrážející se od strmých skalních stěn, které ho obklopují. Vodopády mají širokou písečnou pláž a spoustu stinných topolů, u kterých můžete relaxovat. Dostat se tam vyžaduje hodně úsilí, ať už vyčerpávajícím výšlapem nebo letem helikoptérou, ale odměna stojí za to.

7. KAIETEUR FALLS, GUYANA

Kaieteur Falls se nachází na řece Potaro v centrálním teritoriu Essequibo v Guyaně, uprostřed jedněch z nejvíce nedotčených deštných pralesů na zemi. Je 226 m vysoký, když se měří od jeho pádu přes pískovcový útes k prvnímu zlomu. Poté teče přes řadu strmých kaskád, které, když jsou zahrnuty do měření, vynesou celkovou výšku na 251 metrů. Zatímco mnoho vodopádů má větší výšku, jen málo z nich má kombinaci výšky a objemu vody a Kaieteur patří mezi nejvýkonnější vodopády na světě s průměrným průtokem 663 kubických m za sekundu.

6. GULLFOSS (ZLATÉ VODOPÁDY), ISLAND

Snadno nejznámější islandská atrakce Gullfoss je mohutný vodopád na řece Hvita, který pramení v ledovcovém jezeře Langjokull. Gullfoss znamená „zlaté vodopády“, protože ledovcový sediment ve vodě zbarví vodopády dozlatova ve slunečním světle. 32 m (105 stop) vysoký vodopád se vrhá ve dvou fázích v téměř pravém úhlu k sobě. Když se člověk poprvé přiblíží k vodopádům, štěrbina se zakryje, takže se zdá, že mohutná řeka Hvita prostě mizí v zemi. Díky této neobvyklé vlastnosti jsou vodopády jedinečné a nezapomenutelné.

5. WEEPING WALL, HAWAII, USA

Toto je spousta vodopádů na jednom z nejmalebnějších ostrovů světa! Řada hřmících vodopádů zařezává ostré čáry do 1544 m Mount Waialeale na ostrově Kauai na Havaji a vytváří to, co je známé jako Zeď pláče. Waialeale je druhé nejmokřejší místo na Zemi, kde ročně spadne zhruba 450 palců srážek. V roce 2002 tam spadlo rekordních 683 palců. Horní část stěny je téměř vždy pokryta dešťovými mraky. Ve skutečnosti vrchol staré sopky vykukuje skrz mraky pouze 20 dní v roce. Letět do kráteru helikoptérou a pozorovat Zeď pláče je úžasný, pokořující a vizuálně ohromující zážitek.

4. YOSEMITE FALLS, KALIFORNIE, USA

Nachází se v jednom z nejkrásnějších národních parků USA, Yosemite Falls je nejvyšší vodopád v Severní Americe a pátý nejvyšší na světě. Ve skutečnosti se skládá ze tří samostatných vodopádů a má celkový spád 739 m . Yosemitské vodopády jsou také známé svým jarním zobrazením měsíčního luku a „sněhovým kuželem“, který se v zimě tvoří na úpatí horního vodopádu. Krmení táním sněhu, vrchol odtoku je obvykle v květnu nebo červnu a hukot vodopádů je slyšet v mnoha částech východní části Yosemitského údolí. Jakmile všechen sníh ve vysokohorské zemi roztaje, Yosemitské vodopády se stanou jen pramínkem a do srpna jsou často suché (takže si podle toho naplánujte své cesty).

3. VODOPÁDY IGUAZU, BRAZÍLIE a ARGENTINA

Jedna z nejúžasnějších památek Jižní Ameriky, vodopády Iguazu, jsou prostě ohromující. Návštěva je dechberoucí, niterný zážitek a síla a hluk kaskád zůstávají navždy v paměti. Existuje více než 270 vodopádů, dosahujících výšek 60 m, v oblasti, kde jsou útesy a ostrůvky rozesety v půlměsíci. Další výhodou je prostředí: vodopády leží rozdělené mezi Brazílií a Argentinou ve velkém národním parku, z velké části je deštný prales plný jedinečné flóry a fauny. K vodopádům se snadno dostanete z obou stran argentinsko-brazilské hranice, stejně jako z nedaleké Paraguaye.

2. ANGEL FALLS, VENEZUELA

Angel Falls se nachází v národním parku Canaima, který je na seznamu světového dědictví UNESCO, ve Venezuele. Je to nejvyšší vodopád na světě, který se rozlévá z Auyantepui do toho, co je známé jako Ďáblův kaňon 979 m níže. Domorodí lidé tomu říkají Kerepakupai-mer, ale byl pojmenován Angel Falls podle Jimmyho Angela, amerického pilota v buši a dobrodruha při lovu zlata, který je objevil v roce 1937. Výška vodopádů je tak velká, že než se přiblížíte kamkoli k zemi, voda je rozprášena silnými větry a proměněna v mlhu.

1. VIKTORIJSKÉ VODOPÁDY, ZIMBABWE & ZAMBIE

Viktoriiny vodopády, které představují největší oponu padající vody na světě, se nacházejí na řece Zambezi, která tvoří hranici mezi Zambií a Zimbabwe. Sloupce postřiku lze vidět na míle daleko, když na vrcholu období dešťů více než pět set milionů metrů krychlových vody za minutu padá přes okraj v šířce téměř dva km do soutěska o více než sto m níže. Široký čedičový útes, nad nímž padá hrom, proměňuje Zambezi z klidné řeky v divokou bystřinu protínající řadu dramatických roklí. Cesta podél okraje poskytuje návštěvníkům připraveným čelit ohromné sprše s bezkonkurenční sérií pohledů na vodopády.


Vnímáte stejně jako my úchvatnou armosféru vody padající do hlubin země? Podívanou, kterou si pro nás příroda přichystala a energii nikdy nekončícího koloběhu ocení každý cestovatel. Vzhůru za vodním dobrodružstvím a jak jinak, než s turbošneky 🙂 Jsme tu pro vás…

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz