Top 10 nejlepších Safari Národních parků v Africe

Africké safari patří na seznam každého cestovatele. Pozorování úchvatných zvířat v jejich přirozeném prostředí je jedním z nejsilnějších cestovatelských zážitků. Setkání s „velkou pětkou“ (lev, slon africký, buvol kapský, leopard a nosorožec) se někdy zdaří, někdy je to bonus, ale vždy je to nádherný a naprosto nezapomenutelný zážitek. Abychom vám pomohli při hledání ideální safari destinace, sestavili jsme pro vás seznam 10 nejlepších národních parků a rezervací v Africe pro vaše safari dobrodružství.

10. PŘESHRANIČNÍ PARK KGALAGADI, JIŽNÍ AFRIKA A BOTSWANA

Kgalagadi Transfrontier Park je rozsáhlá rezervace a chráněná oblast v jižní Africe. Málo navštěvovaný park se rozkládá na hranici mezi Jihoafrickou republikou a Botswanou a tvoří ho dva sousedící národní parky: Kalahari Gemsbok National Park v Jihoafrické republice a Gemsbok National Park v Botswaně. Kgalagadi – což v překladu znamená „místo žízně” – se nachází z velké části v jižní části pouště Kalahari a jeho terén tvoří červené písečné duny, řídká vegetace, občasné stromy a vyschlá koryta řek. Tento nádherný park hostí bohatou a rozmanitou faunu, včetně velkých savčích predátorů, jako jsou gepardi, levharti, hyeny a obrovští lvi černokrcí. 

9. NÁRODNÍ PARK HWANGE, ZIMBABWE

Národní park Hwange sousedí s Botswanou a je největším zimbabwským parkem s nesmírně rozmanitou krajinou, od polopouštních křovin na okraji Kalahari na jihu až po lesy, žulové kopce a údolí mopanových lesů na severu. Národní park je domovem více než 100 druhů savců, včetně lvů, levhartů a nosorožců, a je známý velkou populací slonů. Tento park je velmi dobře dostupný a všechny zdejší safari kempy nabízejí denní i noční projížďky a většina z nich také pěší safari. Největší počty zvířat jsou k vidění v období sucha (od srpna do října), kdy se zvěř shromažďuje kolem vyschlých vodních děr.

8. NÁRODNÍ PARK KIDEPO, UGANDA

Národní park Kidepo, který byl vyhlášen v roce 1962, leží v drsných polopouštních údolích mezi hranicemi Ugandy se Súdánem a Keňou. Je to nejizolovanější ugandský národní park, ale těch několik málo, kteří se do Kedipa vydají na dlouhou cestu, se shodne na tom, že je také nejvelkolepější a patří k nejkrásnějším africkým divočinám. Z Apoky v srdci parku se krajina savany rozprostírá daleko za vyhlášenou oblastí, směrem k horizontům, které se rýsují ve vzdálených horských pásmech. Nenasytní lvi z Kidepa loví potulující se stáda více než 4 000 buvolů (celková populace v parku údajně čítá asi 13 000 jedinců) a často uvidíte stáda slonů, která se majestátně pohybují údolími.

7. NÁRODNÍ REZERVACE MASAI MARA, KEŇA

Maasai Mara (Masai Mara) se nachází v jihozápadní Keni a je pravděpodobně nejoblíbenější safari destinací kontinentu. Nejedná se o národní park, ale spíše o národní rezervaci patřící Masajům a spravovanou místními okresními radami. Spolu s národním parkem Serengeti v Tanzanii (viz níže) tvoří nejrozmanitější, nejneuvěřitelnější a nejpozoruhodnější ekosystémy Afriky, které hostí více než 95 druhů savců a přes 570 zaznamenaných druhů ptáků. Rezervace je proslulá zejména vysokým počtem predátorů, jako jsou lvi a gepardi, a 1,5 milionu pakoňů, kteří přes Maru migrují a překračují řeku Maru zamořenou krokodýly (od července do října).

6. NÁRODNÍ PARK ETOSHA, NAMIBIE

Národní park Etosha je v Africe jedinečný. Hlavní charakteristikou parku je solná pánev tak velká, že je vidět z vesmíru. Přesto je zde hojnost divoké zvěře, která se shromažďuje kolem vodních jezírek, což cestovatelům poskytuje téměř zaručené pozorování zvěře. Vyskytuje se zde lev, slon, leopard, žirafa, gepard, hyena, springbok, dva druhy zeber, eland a mnoho dalších druhů divoké zvěře. Národní park Etosha je zároveň jednou z nejdostupnějších rezervací v Africe. Park je v období sucha bez malárie, je přístupný pro běžné automobily a odpočinkové kempy poskytují řadu ubytovacích kapacit, stejně jako restaurace, vyhlídkové terasy, obchody a čerpací stanice.

5. KRUGERŮV NÁRODNÍ PARK, JIŽNÍ AFRIKA

Obrovský Krugerův národní park (velký asi jako Izrael nebo Wales) nabízí safari, které patří k nejlepším v Africe. Park je považován za vlajkovou loď Jihoafrické republiky a je rozdělen do 14 různých ekozón, z nichž každá podporuje jinou divokou zvěř. Park byl založen v roce 1898 jihoafrickým prezidentem Paulem Krugerem jako chráněná oblast pro divokou zvěř a v roce 1927 poprvé otevřel své brány široké veřejnosti. Krugerův národní park má vynikající silniční síť a je to jedna z mála rezervací, kde se můžete pohybovat vlastním autem, i když spatřit Velkou pětku na safari s vlastním autem vyžaduje hodně štěstí.

4. NÁRODNÍ PARK VOLCANOES, RWANDA

Spatřit divokou gorilu ve Rwandě je na seznamu mnoha cestovatelů, zejména těch, které přemohly emoce po zhlédnutí filmu Gorily v mlze: Příběh Dian Fosseyové. Horské gorily jsou nejmajestátnějšími a bohužel i nejvzácnějšími lidoopy ze všech primátů. Na světě zbývá pouhých 1000 těchto nádherných tvorů, všichni se nacházejí v pohraniční oblasti mezi Rwandou, Ugandou a Demokratickou republikou Kongo. Sledování goril s průvodcem trvá od 2 do 10 hodin a umožňuje vám strávit s opicemi jednu hodinu, jakmile je najdete.

3. NÁRODNÍ PARK SOUTH LUANGWA, ZAMBIE

Odborníci označují South Luangwa za jednu z největších rezervací divoké zvěře v Africe, a ne bezdůvodně, protože park nabízí nepřeplněnou divočinu v kombinaci s velkolepou koncentrací divoké zvěře, což zaručuje velkolepé safari dobrodružství. Západní a severozápadní okraj parku je ohraničen pohořím Muchinga Escarpment a jižní hranici lemuje meandrující řeka Luangwa, takže v tomto úžasném parku není nouze o dramatickou topografii. Koncentrace zvěře podél řeky a na rozlehlých pláních patří k nejintenzivnějším v Africe. Park je známý zejména díky pozorování nepolapitelných levhartů a smeček divokých psů.

2. NÁRODNÍ PARK SERENGETI, TANZANIE

Nejstarší a nejoblíbenější tanzanský národní park Serengeti je také zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO a nedávno byl vyhlášen sedmým divem světa. Park je proslulý každoroční Velkou migrací, epickou odyseou 1,5 milionu pakoňů a 200 000 zeber, kteří se všichni ženou za deštěm v závodě o život, zatímco je kupí divocí predátoři. Šance, že uvidíte zabíjení, jsou poměrně vysoké, pokud oblast navštívíte ve správném ročním období, buď když se 40 km dlouhé kolony zvířat řítí krokodýly zamořenými vodami na každoročním exodu na sever (červen), nebo když doplňují svůj druh v krátké populační explozi, při níž se denně narodí více než 8 000 mláďat (únor).

1. DELTA OKAVANGO, BOTSWANA

Tato delta v severozápadní Botswaně je jedním z mála velkých vnitrozemských deltových systémů, které se nevlévají do moře nebo oceánu, s téměř neporušeným mokřadním systémem. Delta je postižena sezónními záplavami, přičemž povodňová voda z Angoly se do delty dostává mezi březnem a červnem, s vrcholem v červenci. Tento vrchol se shoduje s obdobím sucha v Botswaně, což vede k velké migraci zvěře ze suchého vnitrozemí. Delta je od roku 2014 zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO a představuje oázu v jinak suchém prostředí delty Okavango. Delta, chráněná rezervací Moremi na svém východním okraji, je známá vynikajícími pozorováními divoké zvěře a nachází se zde také některé z nejexkluzivnějších afrických safari chat.


Safari je snem každého cestovatele a že je z čeho vybírat 🙂 Divoká příroda se svým zaběhnutým řádem, která nám dává poznat, že jsme jen kolečko v soukolí dokonalého systému a učí nás úctě k přírodě samotné. Nenechte si tento zážitek ve svém životě ujít. A my vám rádi pomůžeme s plánováním vaší cesty za divočinou.

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz