Top 10 nejlepších řeckých ostrovů, které můžete navštívit

Není divu, že Řecko – kolébka demokracie –, které je známé svým množstvím archeologických nalezišť, bělostnými vesnicemi, pohádkovými plážemi, lahodnou kuchyní a přátelskou atmosférou, patří mezi světové cestovatelské destinace první ligy. Sluncem políbená středomořská země se skládá z hornaté pevniny a 6000 idylických ostrovů a ostrůvků posetých modrým Egejským a Jónským mořem – i když pouze 227 z nich je obydlených. Zde je náš výběr 10 nejlepších řeckých ostrovů, které vám pomohou naplánovat vaše další dobrodružství.

10. RHODOS

Rhodos, hlavní město Dodekanéských ostrovů, je po Krétě, Evii a Lesvu čtvrtým největším řeckým ostrovem a velmi oblíbeným řeckým turistickým cílem. Tento středomořský klenot ostrova se může pochlubit staletou historií: pohnutou minulostí plnou nečekaných zvratů. Je to místo, kde se mísí silný středověký aspekt s tradičním řeckým. Například středověké centrum jeho hlavního města je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Je to také ostrov s velkou přírodní krásou: krásné pláže směřují k borovým lesům na úbočích hor; horské vesnice mají výhled na přímořská města; a archeologická naleziště, středověké památky a kosmopolitní letoviska uspořádaná v tradičním stylu, to vše přispívá k tomu, že popularitě této destinace je tak těžké odolat, a to i pro ty nejnáročnější cestovatele.

9. NAXOS

Naxos je největší a nejúrodnější ostrov v souostroví Kyklady, který se nachází přímo v jeho středu. Návštěvníkům nabízí širokou škálu atrakcí, jako je obílené město Chora a Portara, nejoblíbenější orientační bod Naxu (mramorová brána nedokončeného starověkého řeckého chrámu zasvěceného bohu Apollovi). Krajina Chory se vyznačuje četnými opevněnými paláci, které pocházejí z benátského období ostrova, protože Naxos bylo sídlem vévodství Egejského moře. Nezapomeňte navštívit věž Bazaios u vesnice Sagri, věž Glezos-Crispi v Chora, věž Belonia v Galanadu a věž Della Rocca-Barozzi v Chora. Většina návštěvníků však přichází na Naxos pro jeho nádherné pláže, úžasné jídlo, tichou atmosféru a skutečnou řeckou pohostinnost. Naxos leží asi na půli cesty mezi Santorini a Mykonosem a je skvělým odpočinkem od těchto jetsetových ostrovů.

8. ZAKYNTOS

Díky velkolepým plážím (včetně světoznámé pláže Shipwreck Beach), ohroženým mořským želvám, atmosféře večírků 24 hodin denně 7 dní v týdnu a hotelům vhodným pro rodiny je řecký ostrov Zakynthos – neboli Zante, jak je tento ostrov mezinárodně známý – oblíbenou prázdninovou destinací. Zakynthos, nejjižnější a třetí největší ostrov v Jónském moři (po Korfu a Kefalonii), se často vychvaluje jako jeden z nejzelenějších řeckých ostrovů. Severní a západní pobřeží Zakynthosu je tvořeno vysokými pískovcovými útesy spadajícími do tyrkysového moře, zatímco velká část jižního pobřeží je přírodní rezervací, kde se v písku líhnou ohrožené želvy. Na východním pobřeží se nachází většina turistických středisek a zařízení ostrova, včetně hlavního města Zakynthos Town.

7. AMORGOS

Amorgos, nejvýchodnější ostrov Kyklad, se může pochlubit nádhernými plážemi s azurovými vodami, nádhernými jeskyněmi, ideálními místy pro potápění, malebnými zátokami a starobylými stezkami vedoucími jeho strmým skalnatým terénem. Amorgos, nedotčený masovou turistikou, se stal světoznámým ostrovem poté, co byl v roce 1988 použit jako místo natáčení filmu „The Big Blue“, kde hrál Jean Reno. Části ostrova dosahují značné výšky nad hladinou moře a nabízejí nádherný výhled na moře. Amorgos, osídlený již od rané kykladské éry, jak naznačují archeologické nálezy vynesené v této oblasti, má dlouhou kulturní historii a tradici. Vykročte z vyšlapaných cest a navštivte ostrov, který si zachoval svou tradiční barvu, kde vás místní přivítají s úsměvem na tváři a budete se zde cítit jako doma!

6. KORFU

S postupem času se ostrov Korfu možná změnil, ale každý cestovatel může stále cítit ducha vzdálené slavné minulosti. Jeho bohaté multikulturní dědictví, historické památky, ohromující přírodní krajina, křišťálově čisté moře (s některými z nejlepších evropských pláží) a vynikající počasí po celý rok vysvětlují, proč je Korfu jednou z nejkosmopolitnějších středomořských destinací, která utká silné kouzlo na své návštěvníky. Korfu (řecky Kerkyra), na rozdíl od zbytku Řecka, nikdy nespadlo pod osmanský útlak. Kvůli postupné nadvládě Benátčanů, Francouzů a Britů v průběhu staletí se ostrov stal především součástí západního, spíše levantského světa. Jejich kultura měla v hlavním městě ostrova silný vliv: zde byla založena první řecká univerzita (Iónská akademie), první filharmonický orchestr a První škola výtvarných umění.

5. KRÉTA

Kréta – největší ostrov Řecka a pátý největší ve Středozemním moři – je pozoruhodným místem k návštěvě. Ostrov nabízí některé z nejčistších pláží v zemi a je přecpaný velkolepými památkami, od pustých ostrovních atolů po vzdálené tradiční vesnice, z nichž mnohé jsou daleko od vyšlapaných cest. Minojci, Mykéňané, osmanští Turci, Arabové a Benátčané v průběhu věků utvářeli identitu ostrova. Mezi hlavní zajímavosti patří procházka okouzlujícím přímořským městečkem Chania, relaxace v luxusním letovisku Eloudna, pěší túra po soutěsce Samaria (jeden z nejlepších trekkingů v Evropě), průzkum náhorní plošiny Lasithi a návštěva Knossosu (jedno z nejlepších historických míst v Řecku). Přestože Kréta také není tak drahá ve srovnání se svými slavnějšími sourozenci Santorini a Mykonos, stále má spoustu letovisek, kde si člověk může dopřát luxusní prostředí.

4. KEFALONIE

Kefalonie je největší ostrov v Jónském moři a známá jako místo natáčení Mandolíny kapitána Corelliho. Uvolněný a okouzlující ostrov má dechberoucí pláže a křišťálově čisté vody zelenomodrých barev, které vám vyrazí dech. Nese s sebou bohatou historii v kulturní tradici. Je to největší Jónský ostrov a zeleň jeho hor se mísí s modrou vodou, což z něj dělá skutečně jedinečný a oblíbený cíl. Vrchol hory Ainos pokrývají borovice, cypřiše a olivovníky, zatímco na jejím úpatí narazíte na vinice, kde se vyrábí oblíbená kefalonská odrůda vína Robola. Pokud máte rádi šnorchlování nebo potápění, mořské dno kolem ostrova vás určitě uspokojí. Díky kulinářské tradici, historii, tradičním vesničkám, pozitivnímu nočnímu životu a nedotčeným plážím Kefalonie si ostrov zamilujete.

3. MYKONOS

Mykonos je po Santorini druhým nejnavštěvovanějším ostrovem Řecka. Každé léto sem přijíždějí miliony turistů z celého světa, přičemž je často zmiňována mezi nejlepšími destinacemi na světě. Podle mytologie byl nejslavnější kosmopolitní ostrov Řecka vytvořen ze zkamenělých těl obrů zabitých Herkulesem a dostal své jméno po Apollónově vnukovi Mykonos. Se svými tradičními obílenými vesnicemi a ikonickými větrnými mlýny je Mykonos známý především svým neuvěřitelným párty životním stylem, příjemnou a akceptující atmosférou LGBTQ+ a mnoha krásnými plážemi.

2. MILOS

Tento (stále relativně klidný) ostrov, který se nachází v jihozápadní části Kyklad, má několik jedinečných přírodních krajin, které přispěla sopečná činnost; tajemné skalní útvary, podivné barvy půdy a četné pláže, z nichž se svírá čelist. Kromě toho, že je na ostrově nespočet jedinečných památek k vidění, je také domovem proslulé mramorové sochy Venuše z Milo, která je dnes vidět v muzeu Louvre. Sopečná činnost Milos se odráží ve velkém množství horkých pramenů, jeskyní a geologických útvarů, které se nacházejí kolem ostrova, jako jsou Kanavas, Alykis, Provatas, prameny Pikropigis, jeskyně Papafragas a Sikia a zátoka Kleftiko. Ostrov má také četná významná archeologická naleziště, jako jsou raně křesťanské katakomby, sídliště Phylakopi z doby bronzové a zajímavá muzea, jmenovitě Hornické muzeum představující 11 000 let starou historii minerálů Milos.

1. SANTORINI

Řecký ostrov Santorini je jednou z nejznámějších turistických destinací na planetě. Hlavními důvody, proč je populární, jsou jeho velkolepá sopečná krajina, nádherné západy slunce a malebné vesnice na útesech s bílými domy a kostely s modrou kupolí. Mnoho lidí volí Santorini jako místo pro svatbu nebo líbánky, protože jeho působivé výhledy a fotogenické vesnice vždy vytvářejí romantické prostředí. Ostrov byl formován asi před 3 600 lety jednou z největších sopečných erupcí v zaznamenané historii, která zanechala obří kráter naplněný vodou („kaldera“) o rozměrech asi 12 x 7 km a obklopený 300 m vysokými útesy na všech stranách. Santorini je jediná obydlená kaldera na světě s přibližně 15 000 obyvateli, což je mnohem méně ve srovnání s 2 miliony turistů, kteří Santorini každý rok navštíví.


Řecko je oblíbenou destinací a můžete se vracet každý rok. Vždy objevíte něco nového, pochutnáte si na skvělé řecké kuchyni a zrelaxujete svou mysl i tělo.

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz