Jedinečný golf na Islandu

V první polovině srpna 2023 jsme se vydali prozkoumat s našimi klienty golfová hřiště a přírodní krásy Islandu. Zahráli jsme si jedinečná hřiště, navštívili vodopády i gejzíry a zrelaxovali jsme v geotermální laguně.

Naše zážitky započaly na golfovém hřišti Oddur, které se nachází uprostřed lávového pole ze spící sopky Búrfell. Dnes je to jedno z nejlepších hřišť na Islandu a je pravidelným dějištěm islandské amatérské tour. Po golfu jsme zajeli do přístavu na vyhlášenou humří polévku, odkud jsme se vydali na odpolední procházku městem.

Reykjavík je nejseverněji položené hlavní město na světě a na Islandské poměry je metropolí, kde žijí 2/3 obyvatel. Až 90% domácností je zde vytápěno geotermální vodou, která je vedena převážně pod chodníky a díky tomu z nich Islanďané nemusí v zimě odklízet sníh.

Hlavní dominantou města je luteránský farní kostel Hallgrímskirkja, který se svou výškou 73 metrů je také nejvyšším kostelem Islandu pozorovatelným téměř ze všech koutů města. Věž je návštěvníkům přístupná jako vyhlídková plošina, odkud lze pozorovat město, severní moře i okolní hory. Svým tvarem odkazuje na lávovou ostrovní krajinu.

Druhý den jsme se opět vydali na golf. Tentokrát na hřiště Keilir kousek od Reykjavíku. Mezi první a druhou devítkou je obrovský rozdíl. První devítka je obklopena lávou a druhá je umístěna na malém poloostrově u vstupu do přístavu Hafnarfjordur s nádherným výhledem na ledovec Snaefellsjokull a poloostrov Alftanes. Zde budete potřebovat převážně přesné rány jinak se dostanete do vody nebo mezi kamení.

Po golfu jsme zrelaxovali ve vyhlášené modré laguně. Toto uměle vytvořené jezírko napuštěné geotermální vodou s teplotou až 39 stupňů je bohaté na minerální látky, a proto funguje také jako přírodní lék pro osoby trpící kožním onemocněním. V rámci vstupu jsme dostali také tři druhy pleťových masek a jeden drink libovolného výběru.

Konečně po dnech golfování vyrážíme také poznávat krásy Islandu, kterými je tento „ostrov ohně a ledu“ proslulý :-). Hned ráno jsme se vydali kousek pěšky z hotelu do přístavu, nalodili se a vyrazili na širé moře vyhlížet velryby. Měli jsme štěstí na krásnou jasnou oblohu, zářící slunce a také spoustu velryb a delfínů.

Následně nás vyzvedl náš skvělý řidič a průvodce Arni a vyrazili jsme na Golden Triangle – tzv. Zlatý Okruh. Naší první zastávkou byl národní park Thingvellir, který je zapsaný na seznamu UNESCO. Střetává se zde Severoamerická a Euroasijská tektonická deska, což lze krásně pozorovat. Nachází se zde také první parlament a dříve se zde setkávali vikingové. Mimo jiné se zde natáčel slavný seriál Hra o trůny.

Další zastávkou okruhu byl vodopád Gullfoss. Nejmohutnější vodopád v Evropě a také nejznámější a nejvyhledávanější vodopád Islandu. Od parkoviště vede stezka přímo až k hraně vodopádu, odkud se naskýtá nádherný výhled. U vodopádu také poměrně fouká a vodní tříšť se také umí dostat daleko. Určitě se Vám bude hodit nepromokavá bunda a čelenka nebo čepice.

Putování po zlatém okruhu jsme zakončili u gejzírů. Kromě hlavního gejzíru Strokkur, který tryská až do výšky 20 metrů každých 10 minut se zde nachází množství menších gejzírů kolem kterých vedou turistické stezky.

Dnes nás čekal dlouhý den, kdy jsme se vydali na cestu až k ledovci Vatnajokull. Cesta je to sice dlouhá, ale táhne se po silnicích s dechberoucím výhledem na okolní hory, skály, vodopády a ledovce. Po celou cestu jsme jen udiveně koukali kolem sebe a užívali si výhledy. Dojeli jsme až k ledovcové laguně Jokulsarlon, kde nás čekala vyjížďka na člunu až k ledovci.

Ještě předtím jsme všichni dostali nepromokavé teplé bundy, které také nadnášejí a v případě pádu do vody vás udrží na hladině. Po obléknutí a krátkém proškolení jsme došli kousek k vodě, naskákali do člunů a vyrazili jsme. Zde jsme dokonce zpovzdálí viděli odlomení obrovského kusu ledovcové kry. Měli jsme zde obrovské štěstí, že jsme si užili takovou podívanou, a ještě za ideálního počasí bez větru a deště.

Cestou jsme udělali ještě několik zastávek na vodopády a také slavnou černou pláž, kde nás zastihl obrovský vítr. Ten nám ale vůbec nevadil, protože k tomu patří a vlastně přidal celé pláži a nebezpečí jejích vod na kráse.

Po výletění se opět vydáváme na golf. Měli jsme v plánu vyrazit na Westman Islands, ale předpověď počasí s rychlostí větru 45 km/h nám plány zcela změnila. Vymysleli jsme tedy náhradní plán a vyjeli na další hřiště. Toto hřiště se nachází více na sever od Reykjavíku a není moc známé. To nám vůbec nevadilo a ihned po příjezdu nás přivítal český personál. Vítr byl silný i na pevnině, ale my jsme se s ním vypořádali a hřiště si náležitě užili.

Po hře jsme vyjeli ještě více na sever a do vnitrozemí, kde jsme navštívili další z řady vodopádů. Vzhledem k tomu, že jsme dorazili již v pozdnějších odpoledních hodinách, tak jsme také vyhlídky měli sami pro sebe a mohli jsme si zdejší výhledy plnohodnotně vychutnat a nasát energii.

Nás pobyt se již chýlí ke konci a tak máme dnes před sebou již poslední den, který vždy zakončujeme závěrečným turnajem. Golfové hřiště Brautanholt je úplně nové a zatím má otevřených jen 12 jamek s tím, že celá osmnáctka bude otevřená do dvou let. My jsme si zahráli 2x devítku, kde jsou úžasné výhledy na oceán. Opět nám počasí velice přálo a užili jsme si jasný slunečný den a 20 stupňů bez větru.

Všechny účastníky čekalo po turnaji překvapení v podobě závěrečného relaxu v nově otevřené Sky Lagoon. Koupání s výhledem na oceán jsme si všichni náramně užili. Součástí vstupu jsme měli také takzvaný rituál, ve kterém je zahrnuta sauna (opět s nádherným výhledem na oceán), „dešťová voda“, tělový scrub, pára a ledový bazének.

Po uvolnění celého těla jsme se vrátili do hotelu a připravili na naši speciální degustační večeři s vyhlášením výsledků turnaje.

Poslední den před odjezdem jsme všichni vyrazili ještě rychle do města se trochu projít a dokoupit pár suvenýrů. Ještě jsme nasáli trochu místní atmosféry a vydali jsme se na letiště a zpět domů.

Tato golfová dovolená byla opravdovým a netradičním zážitkem, který ještě umocnilo skvělé počasí. Island zatím není moc známý jako golfová destinace, ale to je určitě velká chyba! Na Islandu je golf nejpopulárnějším sportem a nachází se zde více jak 70 hřišť! Tak neváhejte a vydejte se s námi objevit novou nevšední golfovou destinaci.

Nyní je to již opravdu vše. Jestli vás naše golfové putování po Islandu zaujalo, neváhejte mi zavolat nebo napsat. Doladíme i vaší cestu za skvostnou Islandskou přírodou a nevšedním golfem k dokonalosti. Jsme tu pro vás, se všemi zkušenostmi a znalostmi.


Přejeme krásné cestování.

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz