Maledivy – Seychely – Mauricius, co je nejlepší?

Sníte o úkrytu na tropickém ostrově s oslnivými plážemi, tyrkysovým mořem a výjimečným ubytováním s atmosférou exkluzivity a romantiky? Pak jsou Maledivy, Seychely a Mauricius těmi destinacemi, které byste si měli zapsat na svůj seznam. Tyto ostrovy, které se nacházejí v Indickém oceánu, si nejsou tak podobné, jak by se mohlo na první pohled zdát, každý národ má své vlastní kouzlo a nabízí cestovatelům zcela odlišné zážitky. Ptáte se, který ostrov si vybrat pro životní dovolenou? Dovolte nám, abychom vás provedli porovnáním následujících charakteristik, abyste zjistili, který z nich vám vyhovuje nejvíce…

POČASÍ

Díky poloze na rovníku panuje na Maledivách tropické, většinou vlhké klima po celý rok, téměř bez teplotních výkyvů. Zimní monzun – v dhivehištině (maledivštině) nazývaný „Iruvai“ – je nejlepším obdobím pro návštěvu Malediv s modrou, jasnou oblohou po většinu dní a méně častými dešti (i když se stále vyskytují dny s přeháňkami). Zimní monzun obvykle začíná v listopadu a trvá do dubna. Letní monzun – v dhivehštině nazývaný „Halhangu“ – trvá od května do října, vrcholí v červnu a přináší silné deště, bouřky, vítr a rozbouřené moře (někdy i několik dní po sobě). Vyplatí se zaplatit vyšší ceny a zdržet se na Maledivách období sucha, protože za deště se toho moc dělat nedá. Je třeba poznamenat, že počasí na Maledivách se stalo méně předvídatelným po tsunami v roce 2004. Zejména listopad a prosinec, které jsou často označovány jako měsíce suchého období, jsou v posledních letech velmi neklidné. Mějte také na paměti, že na jižních atolech – nacházejících se jižně od rovníku – se vyskytuje více mraků, deště a bouřek díky přítomnosti blízké mezipropické konvergenční zóny.


Na Seychelách také panuje tropické, vlhké podnebí se stálými vysokými teplotami po celý rok. Počasí je podobné jako na Maledivách, i když se vyznačuje opačným průběhem. Od května do října (období dešťů na Maledivách) přinášejí jihovýchodní pasáty (jihovýchodní monzun) na Seychely relativně suché období s většinou jasnou oblohou a velmi malým množstvím srážek, i když moře může být v tomto ročním období neklidné (s chaluhami na plážích). Od prosince do března (období sucha na Maledivách) přináší severozápadní monzun na Seychely velmi vlhké počasí, zejména v prosinci a lednu, i když moře je v tomto období klidnější. Přechodné měsíce duben a říjen se střídají mezi jihovýchodním a severozápadním monzunem a jsou často považovány za nejlepší měsíce pro návštěvu souostroví: vítr se při změně směru utišuje a slunečné dny jsou normou (s několika přechodnými přeháňkami).


Na Mauriciu panuje subtropické podnebí s podobným charakterem jako na Seychelách: suché období trvá od května do října (mauricijská zima), zatímco vlhké období nastává od listopadu do dubna (mauricijské léto). Mezi počasím na Maledivách a Seychelách však existují určité rozdíly. Je zde větší kolísání teplot, protože Mauricius leží dále od rovníku: vlhké léto přináší velmi horké a vlhké dny, zatímco v suchém zimním období je teplota příjemnější a balzámovější (v noci budete možná potřebovat i lehkou bundu). Na rozdíl od Seychel a Malediv se Mauricius také nachází v tzv. cyklonovém pásu, kde v horkých letních měsících hrozí nebezpečí tropických hurikánů (pravděpodobnost je však velmi nízká). Obecně tedy platí, že nejlepší dobou pro návštěvu Mauricia, kdy je chladnější a sušší počasí, je období od května do prosince. Přesto, pokud plánujete pobyt na východním pobřeží Mauricia, doporučuji vyhnout se červenci a srpnu, protože v tomto období je vítr na této straně ostrova nejsilnější.

KRAJINA

Maledivy tvoří 1192 malých korálových ostrovů a písečných pláží, z nichž je asi 200 obydlených a dalších 150 je spravováno jako turistická letoviska. Tyto ostrovy jsou seskupeny do 26 úchvatně krásných atolů a obklopeny bílým pískem a neuvěřitelně krásnými lagunami obdařenými křišťálově čistou vodou a chráněnými útesovými strukturami. Maledivské souostroví je zcela ploché, průměrná nadmořská výška země je 1,5 metru a nejvyšší přírodní bod je nejnižší na světě – 2,4 metru.


Seychely se skládají ze 115 korálových a žulových ostrovů, které jsou vrcholy mohutné podmořské plošiny. Tři hlavní ostrovy – Mahe, Praslin a La Digue – jsou poměrně velké, zatímco ostatní ostrovy jsou středně velké až malé. Ostrovní stát je místem úchvatných scenérií s žulovými horskými masivy obklopenými panenskou džunglí, které se kaskádovitě svažují k přízračně krásným, palmami lemovaným písečným plážím. Na některých ostrovech – jako například na ostrově La Digue – se na plážích nacházejí obrovské žulové balvany, které vytesaly přírodní živly a sám čas. Seychely jsou skutečnou pastvou pro oči, se svou prehistorickou, nadpozemskou krajinou jsou nejkrásnějšími ostrovy Indického oceánu.


Mauricius je jediný ostrov – asi 21krát menší než Dánsko – obklopený útesy a plážemi. Jeho vnitrozemí tvoří členité kopce a hory, které jsou porostlé bujnou tropickou vegetací, zatímco směrem k pobřeží vegetace řídne a tvoří ji nekonečné pláně cukrové třtiny (s výjimkou dovezených palem v letoviscích, kde strávíte dovolenou). Upřímně řečeno, po několika cestách na Mauricius jsem nikdy nebyl nadšen mauricijskou krajinou, která nepůsobí příliš tropicky (vzhledem k tomu, že se nachází dále od rovníku). Jedinou výjimkou je velkolepá, UNESCO chráněná oblast „Le Morne“ v jihozápadním cípu ostrova, kde ikonická hora Le Mont Brabant (s výškou 556 metrů neboli 1824 stop) shlíží na tmavě modrou lagunu lemovanou bílým pískem a vytváří tak skutečně tropickou idylu, která se blíží absolutnímu ráji.

PLÁŽE

Maledivy jsou označovány za kousek ráje a jednu z nejlepších plážových destinací na světě a je těžké najít důvod, proč s tím nesouhlasit. Více než 1000 ostrovů zdobí ty nejbělejší písečné pláže a obklopuje je ta nejmodřejší a nejčistší voda. Jediné, co na pláži uslyšíte, jsou palmy pohupující se ve větru a teplé vody Indického oceánu omývající pudrově jemný písek. Ačkoli jsou všechny pláže na Maledivách nádherné, jejich kvalita se ostrov od ostrova liší, protože – bohužel – některá letoviska využívají pytle s pískem, mořské stěny a hrubý písek, aby zachovala stav svých idylických pláží.


Seychely mají nejkrásnější a nejúchvatnější pláže na světě. Jejich krása se nedá popsat slovy a je také hlavním důvodem, proč tento ostrovní stát v Indickém oceánu navštěvuje stále více lidí (a stále se sem vrací). Pláže na Seychelách jsou tak trvale úžasné, že je těžké se nad nimi nerozplývat. Nádherné stuhy pudrově hebkého bílého písku omývají tyrkysové vody a jsou lemovány kopci porostlými džunglí a obrovskými žulovými balvany. Není těžké pochopit, proč sem fotografové a filmaři rádi jezdí. Nejkrásnější seychelské pláže jsou Anse Intendance (na ostrově Mahe), Anse Lazio (ostrov Praslin) a Anse Source d’Argent (ostrov La Digue).


Oslnivě bílé pláže na Mauriciu jsou podle všech mezinárodních standardů vynikající a většina lidí si je naprosto zamiluje. Ve srovnání s výše popsanými nádhernými, nedotčenými plážemi mauricijských sourozenců v Indickém oceánu však hrají jinou ligu. Nejenže se mauricijské pláže vyznačují hrubšími zrnky písku (nejsou to pláže s jemným pudrem, o jakých jste možná snili), ale jsou také podpořeny takřka nulovým pozadím, které postrádá přirozeně tropickou, bujnou a džungli podobnou vegetaci, jakou najdete na Seychelách a Maledivách.

LUXUSNÍ RESORTY

Maledivy se staly celosvětově oblíbeným místem pro luxusní dovolenou. Maledivy jsou synonymem bezkonkurenčního luxusu, mají nejluxusnější hotelové resorty na světě a ceny pokojů odpovídají pověsti souostroví. Ti, kteří chtějí zaplatit nejvyšší cenu – často více než 5 000 USD za noc – za jedny z nejúpadkovějších luxusních resortů na světě, si zde budou moci vybírat. Každý resort je postaven na vlastním neobydleném a nedotčeném tropickém ostrově, což zaručuje exkluzivitu, klid a naprosté soukromí. Hosté si mohou vybrat mezi vilami postavenými na oslnivě bílém písku pobřeží nebo ubytováním na kůlech nad třpytivě modrými lagunami. Samozřejmostí jsou špičkové lázně, restaurace oceněné michelinskou hvězdou, bezkonkurenční služby komorníků a působivé vinné sklepy. Kromě 5 a 6hvězdičkových resortů jsou na Maledivách i cenově dostupnější hotely pro rodiny, potápěče a ty, kteří mají (relativně) nízký rozpočet. Zde jsem zveřejnil seznam 10 nejúžasnějších luxusních resortů na Maledivách, přičemž mými nejoblíbenějšími resorty v této ostrovní zemi jsou Soneva Fushi a Soneva Jani.


Seychely v poslední době zvýšily svou úroveň, pokud jde o uspokojení náročných cestovatelů, a jsou na cestě vyrovnat se Maledivám i Mauriciu, pokud jde o úžasně dekadentní resorty. Všechny nejexkluzivnější resorty v zemi se nacházejí na vlastních, šíleně krásných žulových ostrovech a nabízejí palácové vily na pláži, které jsou dokonalým místem pro tropickou dovolenou a soukromé bydlení na zeměkouli. North Island (kde Kate a William strávili líbánky) a Fregate Island patří mezi nejexkluzivnější – a také nejdražší – hotelové nemovitosti na světě. Je třeba mít na paměti, že seychelská letoviska jsou buď ultra luxusní hotely, nebo okouzlující domy pro hosty, mezi nimiž je jen máloco, i když nově otevírané skromnější resorty se snaží nalákat i levnější cestovatele.


Mauricius byl vždy známý jako luxusní destinace, s mnoha předními a prvotřídními resorty rozesetými po pobřeží ostrova. Luxusní hotely na Mauriciu byly postaveny dávno předtím, než se Seychely a Maledivy staly horkými místy pro luxusní cestování, což vysvětluje, proč jsou zařízení na Mauriciu poněkud starší a proč většina hotelů nemá samostatné vily se soukromými bazény (což je dnes na Maledivách a Seychelách běžnou záležitostí). Dobrou zprávou je, že luxusní resorty na Mauriciu jsou překvapivě cenově dostupné, alespoň ve srovnání s někdy šílenými cenami pokojů na Maledivách a Seychelách. Pětihvězdičkové hotely na Mauriciu mají skutečně jedny z nejvýhodnějších nabídek v oblasti Indického oceánu. Na ostrově se také nachází rozmanitá nabídka ubytování, která je atraktivní pro všechny cestovatele a rozpočty, od skromných zařízení až po luxusní okouzlující hotely.

ROMANCE

Maledivy mají pověst nejvyhledávanější destinace pro líbánky na světě, a to z dobrého důvodu. Co se vám může nelíbit na ikonických západech slunce, cukrově bílých plážích, večeřích na břehu oceánu, hýčkání v lázních, nekonečných výhledech na průzračné laguny a úžasných vilách nad vodou. Není divu, že sem houfně přijíždějí milenci na líbánky, včetně bohatých a slavných.


Seychely nabízejí diskrétnější a nenápadnější typ romantiky ve srovnání s přehnaně honosnými a opulentními místy na Maledivách. Zatímco Maledivy mají novomanželé v oblibě kvůli dekadentnímu luxusu a nadvodním útočištím, rozmanité přírodní krásy a exkluzivitu Seychel je těžké překonat. Dovolená zde je mnohem více dobrodružstvím, což se bude líbit aktivnějším novomanželům a párům, které se zajímají o ekologii a/nebo skákání mezi některými ze 115 ostrovů.


Mauricius je také magnetem pro novomanžele a páry, i když – IMHO – nemůže konkurovat romantickému X-factoru oslnivých maledivských letovisek ani dechberoucí přírodní nádheře Seychel. Mauricius je však ideální pro páry, které chtějí poznat část světa mimo své letovisko (což na Maledivách není možné), aniž by se musely obtěžovat přílišnou vzdáleností od své hotelové základny (což na Seychelách možné není). A nezapomeňme, že Mauricius nabízí cenově dostupnější luxus pro novomanžele ve srovnání s Maledivami a Seychelami.

Couple together on a vacation by the ocean

RODINNÁ DOVOLENÁ

Maledivy přitahují především dospělé cestovatele, mezi nimiž se mísí novomanželé, surfaři, potápěči, milovníci lázní, opalování a příležitostně i celebrity. Rodiny s malými dětmi se zde mohou cítit poněkud nepatřičně, resorty se jen zřídkakdy starají o malé děti a vodní aktivity se omezují na šnorchlování a potápění. Kromě toho jsou vily nad vodou často zakázány rodinám s dětmi mladšími 12 let. Existuje však několik resortů, které jsou pro rodiny s dětmi skvělé, například Soneva Fushi, který nabízí největší dětský klub Indického oceánu.


Seychely jsou hlavně destinací pro páry se zaměřením na vytříbený klid. Až na několik výjimek zde nejsou žádné dětské kluby, které by zabavily malé VIP hosty, a z důvodu ochrany přírody zde není povoleno vodní lyžování, jízda na tubě a vodních skútrech. Přesto budou ekologicky smýšlející rodiny se staršími dětmi (teenagery) tento ostrovní stát zbožňovat. A Praslin a La Digue jsou vhodné i pro rodinný výlet s menšími dětmi, protože některé tamní chráněné laguny umožňují klidné koupání.


Mauricius je nejlepším místem pro rodinné cestování v Indickém oceánu a jednou z nejpřívětivějších destinací pro děti na světě. Většina hotelů a letovisek nabízí profesionální dětské kluby, které se postarají o děti všech věkových kategorií a zabaví je, aby si dovolenou mohli užít i jejich rodiče. Vodní sporty, lehká zábava a široká nabídka výletů zabaví i starší děti a teenagery.

FAKTOR WOW

Maledivy mají obrovský WOW faktor díky své výjimečné geografii, idylickým a malým tropickým ostrovům, neuvěřitelnému podmořskému světu pod křišťálově čistou vodou a nadstandardním hotelům s nejúžasnějšími vilami nad vodou na světě.


Seychely jsou možná tou nejlepší plážovou destinací v Indickém oceánu, ačkoli ve srovnání s Maledivami je jejich „wow“ faktor na první pohled méně zřejmý. Zatímco Maledivy na své návštěvníky zapůsobí hned po příjezdu, výjimečné přírodní krásy Seychel zanechají ohromující dojem pod podmínkou, že do svého itineráře zahrnete i prohlídku památek a objíždění ostrovů.


Mauricius je velmi krásný ostrov, ale – IMHO – postrádá wow faktor.

NÁBOŽENSTVÍ A KULTURA

Maledivy – převážně muslimský národ – nabízejí mnohem víc než jen písek, slunce a moře, protože ostrovy jsou obdařeny bohatou kulturou a dědictvím. Dovolená na Maledivách je příležitostí nahlédnout do této jedinečné země, a to prostřednictvím prohlídky ostrovních vesnic, sháněním místních řemeslných výrobků, návštěvou památek a Národního muzea v hlavním městě Male, ochutnávkou místní kuchyně a sledováním kulturních představení. To však většina turistů vynechá, protože raději tráví veškerý čas v soukromých ostrovních resortech.


Seychely jsou pestrou a kosmopolitní směsicí lidí různých ras a kultur. Obyvatelstvo je z 82 % římskokatolické a z 6 % anglikánské. V různých obdobích historie přicházeli na Seychely lidé afrického, evropského a asijského původu, kteří s sebou přinášeli své odlišné tradice a zvyky a přispívali ke způsobu života a k živé seychelské kultuře. Ačkoli na Seychelách neexistuje žádná původní kultura, mnoho vlivů afrického původu zde přetrvává již po staletí. Na nádherné seychelské kultuře se můžete podílet jednoduše tím, že navštívíte ostrovy, budete zde stolovat, tančit a skvěle se bavit.


V mauricijské kultuře se prolíná několik kultur z historie, ale také jednotlivé kultury vznikající autochtonně. Země je nábožensky různorodá a zhruba polovina obyvatel vyznává hinduismus. Vydat se za jeho objevováním může být cestou za jedněmi z nejúchvatnějších a nejrafinovanějších tisíce let starých tradic předků. Tato bohatá rozmanitost se projevuje ve všech aspektech mauricijského života. Kostely najdete vedle mešity, indické chrámy vedle čínských pagod. Různé náboženské svátky slaví různé komunity s velkým zápalem a oddaností po celý rok. Některé z těchto oslav mohou být docela velkolepé, jako například obřad chůze s ohněm, který se koná v den Cavadee.

CESTOVÁNÍ, AKTIVITY A PAMÁTKY

Maledivy jsou rozlehlé a pohyb po ostrovech (vždy lodí nebo hydroplánem) je drahý a časově náročný (většinou se musíte vracet přes Male). Proto většina lidí dává při návštěvě souostroví přednost pobytu v soukromém ostrovním resortu. Aktivity jsou omezeny na to, co nabízí resort, a ty jsou z velké části zaměřeny na poznávání oceánu. Dny jsou vyplněny opalováním, koupáním, dobrým jídlem, šnorchlováním, potápěním, návštěvou lázní a některými výlety (např. návštěva místního ostrova, plavba s delfíny, piknik na opuštěném ostrově atd…). Jeden ostrov, jedno letovisko – to je hlavní lákadlo.


Seychely tvoří 115 ostrovů, které jsou pokryty kouzelnou krajinou čekající na prozkoumání. Pohybovat se a objíždět ostrovy je nutností a je to snadné, protože z hlavního ostrova Mahé pravidelně jezdí síť vysokorychlostních trajektů, malých letadel a vrtulníků, které uspokojí většinu tras. Pokud se budete držet veřejných trajektů a omezíte svou trasu na tři hlavní ostrovy (Mahé, Praslin a La Digue), je také poměrně levné cestovat z jednoho ostrova na druhý. Seychely nabízejí památky světové úrovně. Na Mahé se nachází malé hlavní město a překrásný národní park Morne Seychellois (který nabízí výjimečnou pěší turistiku). Na ostrově Praslin mohou návštěvníci prozkoumat údolí Vallée de Mai zapsané na seznamu UNESCO, zatímco ospalý ostrov La Digue ukrývá jedny z nejúchvatnějších pláží na světě. Vnější ostrovy jsou převážně neobydlené nízko položené písečné ostrůvky a malé korálové ostrovy a atoly. Samotná letoviska nabízejí spoustu aktivit, ale mějte na paměti, že všechny motorizované sporty jsou z důvodu ochrany přírody zakázány (což je skvělá zpráva pro šnorchlaře a potápěče).


Mauricius měří na šířku 45 km a na délku 65 km. Pohyb po ostrově a jeho poznávání je velmi snadné pomocí pronajatého auta nebo taxíků. Mauricius nabízí nesčetné množství aktivit a atrakcí, jako jsou golfová hřiště světové úrovně, vzrušující vodní sporty (např. vodní skútry, windsurfing, vodní lyžování), parasailing, horské túry, lov, pozorování ptáků, prohlídka starého koloniálního hlavního města, jedna z nejlepších botanických zahrad na světě, několik památek zapsaných na seznamu světového dědictví UNESCO, jízda na podvodním skútru, při které se můžete podívat místnímu mořskému životu na zoubek, a procházky s některými z velkých afrických koček. Pokud hledáte dovolenou plnou zábavy a akce, pak je Mauricius tím pravým místem.

ŠNORCHLOVÁNÍ A POTÁPĚNÍ

Pokud jde o potápění a šnorchlování, jsou Maledivy o hlavu lepší než všechny ostatní destinace na světě. Hluboké kanály soustřeďují do atolů a z atolů oceánské proudy bohaté na živiny, které podporují hojnost mořského života, včetně obřích žraloků velrybích a mant. Většina resortů má vlastní certifikované potápěčské centrum a přístup k rozmanitým potápěčským lokalitám vhodným pro potápěče všech úrovní zkušeností. Všechna letoviska mají v blízkosti svých břehů také takzvaný „domácí útes“, kde se při šnorchlování můžete setkat se všemi druhy ryb, od surgeonů, tuňáků a papoušků až po orlí rejnoky, želvy a dokonce žraloky kladivouny. Zde jsem zveřejnil seznam 10 nejlepších letovisek pro šnorchlování na Maledivách, přičemž Soneva Fushi je mým favoritem.


Ohromující topografie Seychelských ostrovů, které se skládají z rozsáhlých útesů, stěn, vrcholků, útesů, vraků a kaňonů, vytváří jedno z nejrozmanitějších mořských prostředí na světě, které se hemží rybami i korály. Potápěči tuto destinaci hodnotí jako prvotřídní a na své si přijdou i milovníci šnorchlování, i když zdejší útesy nejsou tak působivé jako ty na Maledivách. Vnitřní ostrovy spočívají na snadno přístupné mělké plošině a nedotčené Vnější ostrovy nabízejí zkušeným potápěčům sotva prozkoumané útesy, kde se vám při troše štěstí může podařit zahlédnout i příležitostného žraloka kladivouna! Na rozdíl od Malediv nabízejí seychelská špičková letoviska často bezplatné potápěčské exkurze.


Mauricius je téměř celý obklopen korálovým útesem, což z něj činí vynikající destinaci pro milovníky mořského života, i když šnorchlování a potápění má daleko k zážitkům, které získáte na Maledivách nebo Seychelách. Na rozdíl od svých sourozenců v Indickém oceánu, kde zvýšení teploty moře způsobené globálním oteplováním vede k pomalému ničení a bělení korálových útesů, je však mořská fauna a flóra na Mauriciu stále dobře zachovalá.

KLÍČOVÉ BODY

Maledivy jsou místem luxusního úniku. Přitahují především bohaté turisty, novomanžele, celebrity, potápěče a milovníky šnorchlování, kteří vyhledávají klid, dekadentní luxus a úžasnou oceánskou přírodu, kterou nabízejí malá, superluxusní a mysl ohromující ostrovní letoviska v zemi.


Seychely jsou jediným ostrovem v Indickém oceánu, který se dosud vyhnul masovému turismu, i když jeho pověst mimo turistické trasy se může v blízké budoucnosti změnit, protože na toto pohádkové souostroví otevírá své linky stále více leteckých společností. V současné době ostrovy přitahují především ekologicky smýšlející hosty a bohaté páry, které mají rády divoké pláže, jsou obklopeny nedotčenou a drsnou přírodou, do svého itineráře si zařadily několik výletů po ostrovech a užívají si exkluzivity, kterou nabízí řada seychelských superluxusních resortů.


Mauricius je nejoblíbenějším ostrovem v Indickém oceánu. Turisté se na ostrov sjíždějí kvůli cenově dostupným luxusním resortům, exotické živé zábavě, prvotřídním golfovým hřištím a image ostrova přátelského k rodinám.


Věříme, že tato srovnání vám pomohou při výběru vaší snové dovolené. A pokud oceníte i další informace a pomoc s výběrem, neváhejte se na nás obrátit. Jsme tu pro vás!

Přejeme krásné cestování.

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz

Zdroj: https://theluxurytravelexpert.com