10 nejlepších hotelů pro pozorování polární záře

Polární záře je velkolepým magickým jevem na noční obloze. Jejich příčinou jsou sluneční bouře a obří erupce na Slunci, které vysílají směrem k naší planetě výboje nabitých částic. Když tyto částice vstoupí do zemské atmosféry, vzniknou zářivé barvy, které známe jako polární záři. Svědectví o polární záři patří k zážitkům, na které mnozí cestovatelé čekají celé roky, protože k tomu, aby se tato velkolepá podívaná mohla odehrát, musí být ideální podmínky, které závisí na sluneční aktivitě a jasné obloze. K zahlédnutí polární záře na noční obloze je zapotřebí trochu štěstí, ale od prosince do března je obvykle nejlepší doba pro pozorování tohoto nepolapitelného přírodního úkazu. Zde je 10 nejlepších hotelů na světě, odkud můžete polární záři pozorovat.

ELIASSEN RORBUER, NORSKO


Eliassen Rorbuer je nejstarší rybářské chatové letovisko na Lofotských ostrovech, úžasné místo s příběhem a srdcem. Ubytování se skládá z tradičních i moderních rybářských chat a apartmánů v mořských domech. Zažijte velkolepou přírodu, ticho, půlnoční slunce, polární záři, bouři, úchvatný výhled na moře, fjord a hory slavného Reinefjordu, rybářské lodě a červené rybářské domky – pravou lofotskou atmosféru. Některé z našich rybářských chalup kdysi sloužily rybářům z celého Norska jako ubytování během každoroční největší světové akce lovu tresek na Lofotách, která se koná od ledna do dubna. Většina chalup prošla rekonstrukcí a jejich skutečný ráz a výzdoba hostům připomíná jejich původní využití. V nově zrekonstruované restauraci Gadus mohou hosté ochutnat také kvalitní místní jídla s italským nádechem.

TREEHOTEL, ŠVÉDSKO

Proč nevytvořit hotel, který by lidem umožnil zažít přírodu mezi korunami stromů a zároveň poskytl jedinečně řešené bydlení? Tyto otázky vedly přední skandinávské architekty k vytvoření Treehotelu v Harads, kde jsou pokoje zavěšeny ve výšce 4-6 metrů nad zemí s nádherným výhledem na údolí řeky Lule, kilometry lesů a mohutnou řeku. Zrcadlová kostka je nejzajímavějším ubytovacím zařízením hotelu, zamaskovaná zrcadlovými stěnami, které odrážejí své okolí. Treehotel byl inspirován filmem Milovník stromů od Jonase Selberga Augustsena. Od září do března mají hoteloví hosté možnost sledovat, jak nad nimi oblohu osvětluje polární záře. V létě si v lodžii užívají denního světla po celou noc. Jedno je v Treehotelu jisté, okolí a zážitky vás budou inspirovat.

ARKTICKÝ RESORT KAKSLAUTTANEN, FINSKO

Kakslauttanen je čtyřhvězdičkové středisko v severním Laponsku, které si zcela právem vysloužilo přezdívku „vesnice iglú“, protože je po celém světě proslulé svými sněhovými iglú a ubytováním ve skleněných iglú. Skleněná iglú jsou postavena ze speciálního termálního skla, takže teplota uvnitř iglú je dostatečně vysoká. Obklopeni exotickou a úchvatnou laponskou krajinou mohou hosté nejen ochutnat klidné spaní ve sněhu (sníh tlumí zvuky a zajišťuje skvělý spánek), ale skleněná iglú jsou fantastická pro noční ležení na posteli a pozorování polární záře v teple. Na jednom místě je také restaurace a kaple poskytuje dokonalé prostředí pro pohádkové svatby v zimní říši divů.

ICEHOTEL, ŠVÉDSKO

Icehotel je světoznámý hotel a umělecká expozice z ledu a sněhu z řeky Torne, největší ze čtyř švédských národních řek. Byl založen v roce 1989 a každou zimu se znovu rodí v nové podobě ve švédské vesnici Jukkasjärvi – 200 km severně od polárního kruhu. Když první sníh posype bílou barvou celé Jukkasjärvi, sjedou se do vesnice umělci z celého světa, aby se podíleli na vytvoření umělecké výstavy sněhu, ledu a světla, která tvoří Icehotel. Hotel vytváří prostředí pro chvíle obohacující život a je místem, kde můžete objevovat ticho, polární záři, třpytivé zasněžené lesy, soby, mraky, kávu z konvice a mnoho dalšího.

ION ADVENTURE HOTEL, ISLAND

V opuštěném hostinci, který se stal butikovým hotelem na Islandu, se v Ion Adventure Hotelu snoubí moderní design s nesrovnatelnou islandskou přírodou. Hotel Ion se nachází v jihozápadním městě Selfoss, nedaleko státní křižovatky, díky níž je dostupný do různých částí země, a má výhodnou polohu, aby hostům nabídl to nejlepší z Islandu. Od sopečných divů hory Hengill až po městskou kultivovanost nedalekého Reykjavíku – jedinečná krajina hraje klíčovou roli v bohatém designu hotelu, který se do značné míry opírá o udržitelné postupy a přírodní vlastnosti ostrova. Ve všech 45 pokojích se hosté mohou těšit na jemnou směs betonové elegance a zemité atmosféry v kombinaci s hřejivými akcenty místního zachráněného naplaveného dřeva a lávy; to vše obratně zpracovalo designové studio Minarc.

THE RETREAT HOTEL AT BLUE LAGOON, ISLAND

V roce 2018 dokončila slavná islandská Modrá laguna významné rozšíření a otevřela hotel Retreat at Blue Lagoon Iceland. Hotel Retreat, který zahrnuje podzemní lázně, geotermální lagunu, restauraci, která nově pojímá islandské kulinářské tradice, a hotel s 62 apartmány obklopený vodou Modré laguny bohatou na minerály, je místem, kde hosté mohou nechat svět za sebou. Moderní matně černé závěsné lustry a elegantní betonové stěny kontrastují s teplým dřevěným obložením a koženými sedačkami ve veřejných prostorách. Stejná estetika se přenáší i do pokojů, kde ty v přízemí s přímým výhledem na lagunu zdobí modré akcenty, zatímco ty ve 2. patře, které ukazují olivově zbarvený mech, zdobí kousky zelené.

ARKTICKÉ LÁZNĚ, LAPONSKO, ŠVÉDSKO

Od lázní s lázněmi pod širým nebem až po restauraci, která představuje místní suroviny, využívají Arctic Bath své zázračné prostředí. Nápadné kabiny jsou moderním architektonickým zázrakem, který jako by se vznášel nad zemí – nebo nad vodou. Prosklené stěny, plovoucí chodníky a paluby s výhledem na oblohu propojují interiér s venkovním prostředím – a posouvají bydlení v podkroví na zcela novou úroveň. Jedná se o skandinávský design v jeho nejšikovnější podobě, kde se živly prolínají s interiéry vytvořenými ze dřeva, kamene a textilií „touch me“. Když vyjdete ze svého domku vyhřátého ohněm, můžete se vykoupat v lese, projet se na kajaku po řece Luleå nebo prozkoumat divočejší přírodní rezervaci Storforsen. A samozřejmě se tento hotel nachází v oblasti polární záře. Zima přináší spoustu příležitostí k sáňkování nebo jízdě na sněžném skútru po zamrzlé krajině, zatímco na jaře vychází půlnoční slunce – spolu s místními medvědy, na které si můžete dát pozor při nočním dobrodružství.

HOTEL RANGA, ISLAND

Venkovní geotermální vířivky s výhledem na sopku. Obklopující skleněná okna v gurmánské restauraci. Hvězdárna – a místní astronomové – pro pozorování hvězd a lovení polární záře. Každý centimetr hotelu Rangá oslavuje jeho úchvatné prostředí. Ať už přijedete v době polární záře, nebo když vyraší divoké květiny, v tomto jedinečném butikovém hotelu vás čeká skutečně vřelé přivítání. Toto útočiště je křížencem lovecké chaty a (palácového) srubu. K dispozici je salonek a bar, kde si můžete dát horkou čokoládu nebo horký nápoj. Herna s lustrem z jeleních rohů, kulečníkem a hlavolamy je připravena na příjemné (nebo soutěživé) večery. Objekt nabízí závratné množství aktivit na dosah ruky: od jízdy na sněžných skútrech po super džíp safari, od jízdy se psím spřežením po jízdu na koni, od jeskyňářství po rybaření.

ARCTIC TREEHOUSE HOTEL, FINSKO

Arctic TreeHouse Hotel se nachází v Rovaniemi ve finském Laponsku a je jedním z nejluxusnějších míst planety, odkud můžete pozorovat polární záři. Poskytuje jedinečnou kombinaci luxusního komfortu v srdci arktické přírody, místních laponských tradic a moderního skandinávského designu. Nabídka ubytování sahá od útulných apartmánů Arctic TreeHouse Suites připomínajících hnízda a Arctic GlassHouses s vlastní saunou až po luxusní apartmány ArcticScene Executive Suites, které se nacházejí na vlastním klidném místě na strmém zalesněném svahu. V kontrastu s pečlivě navrženým ubytováním a útulností hnízda jsou panoramatické výhledy z oken, které poskytují působivou podívanou na les a arktickou oblohu: polární záři (v zimě) a půlnoční slunce (v létě) můžete obdivovat z pohodlí své postele. Vynikající restaurace lodgu nabízí kulinářské speciality připravené ve stylovém prostředí z arktických surovin.

SHELDON CHALET, ALJAŠKA, USA

Sheldon Chalet je all-inclusive zážitek, jaký na Aljašce ani na světě nenajdete. Před příchodem Sheldon Chalet bylo jediným způsobem, jak zažít nocování v divočině národního parku Denali, být horolezcem, spát ve stanu, jíst mrazem sušené jídlo a bojovat s přírodními živly. Chata s 5 ložnicemi nabízí majestátní prostředí, čistý luxus spaní na plyšových postelích, gurmánské stravování a relaxační sauny s jedněmi z nejdramatičtějších výhledů v Aljašském pohoří. Pobyt v Sheldon Chalet není levný – ceny začínají na 75 000 USD za čtyři osoby na tři noci – ale tento luxusní zážitek zahrnuje přílet a odlet helikoptérou z Talkeetny nebo Anchorage, veškeré jídlo připravené prvotřídním šéfkuchařem, použití dobrodružného oblečení a vybavení, průzkum a dobrodružství v kilometrovém amfiteátru Dona Sheldona s průvodcem.


Polární záře je zážitek, to je jasné. Pojďte se k nám připojit a podívejte se na tuto nádhernou přírodní show, která vám ukáže krásy polárních oblastí. Zájezd vám připravíme přímo na míru.

Přejeme krásné cestování.

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz