ať žije samba! karneval na madeiře.

Karneval na Madeiře je velká událost. Na ostrově věčného jara se pořád něco děje, ale karneval, to je opravdu zážitek na který se tamní obyvatelé připravují celý rok. Celý rok cvičí taneční kroky, vyšívají nádherné kostýmy a nemohou dospat dne, kdy zase začne karneval. Tak hurá do víru tance!

Každý rok v únoru se ostrov Madeira, nacházející se v Atlantském oceánu u pobřeží Maroka, stává domovem největší karnevalové slavnosti v Portugalsku. Karneval na Madeiře se odehrává po dobu více než dvou týdnů a láká tisíce návštěvníků z celého světa. Tento slavný karneval se vyznačuje rozmanitostí barev, tanečním rytmem, extravagantními kostýmy a nezapomenutelnou atmosférou.

Hlavní karnevalový průvod, plný samby a kostýmů, které víc odhalují, než zahalují, rozzářil i letos metropoli Funchal. S patnácti sty tanečnicemi a tanečníky patří k největším v Evropě a letos stál v přepočtu jedenáct milionů korun. Účast na něm si musí člověk zasloužit: přihlásit se, počkat, až ho vyberou, a pak poctivě pilovat taneční kreace, aby to ostatním nekazil. Zatímco na alegorické vozy se většinou dostanou jen jedinci s reprezentativním indexem BMI, v jejich doprovodu už pochodují ženy i muži všech tělesných tvarů i věku.

Madeira žije karnevalem celkem deset dní. Během nich se tančí, zpívá, průvody kolují po celém ostrově a v maskách jdou i děti do školy. Dokonce i ve vyhlášené restauraci se vám lehce stane, že u vedlejšího stolu usedne Sněhurka s Jamesem Bondem.

Historie karnevale na Madeiře má dlouhou tradici sahající až do 19. století, kdy se obyvatelé oblékali do otrhaných šatů, černili si tváře sazemi a v ulicích po sobě házeli vejce, rajčata či stříkali vodu Rok od roku byly průvody divočejší a úřady je na nějakou dobu dokonce zakázaly. Tehdy se karneval slavil pouze v malých obcích a městech na ostrově. Nicméně, v 70. letech 20. století se karneval začal rychle rozvíjet a stal se celonárodní slavností. V roce 1980 byl prvně zahájen průvod, který se stal hlavní atrakcí karnevalu a který se od té doby stal největším průvodem v Portugalsku.

Celý karneval na Madeiře zahrnuje různé akce, jako jsou soutěže kostýmů, taneční vystoupení, koncerty, ohňostroje a mnoho dalšího. Nicméně, největší událostí je nedělní a pondělní průvod, kdy stovky lidí převlečených do fantastických a barevných kostýmů projdou ulicemi města Funchal, hlavního města Madeiry. Průvod je rozdělen do několika sekcí, přičemž každá sekcí je vedená svým vlastním souborem, který předvádí svůj taneční a hudební um.

Kostýmy jsou klíčovou součástí karnevalu na Madeiře. Nejkrásnější a nejvýraznější kostýmy jsou vytvořeny ručně a jejich výroba může trvat i několik měsíců. Kostýmy jsou často inspirovány přírodou, jako jsou květiny nebo mořské živočichy, nebo jsou inspirovány historickými postavami a kulturou Madeiry. Mnoho lidí si své kostýmy vytváří sami a jsou velmi hrdí na své výtvory.

Po karnevalu se do ulic vrací klid a hlavní třída metropole Funchal opět patří turistům. Avšak ne na dlouho. už koncem dubna vypukne obří a festival květin a na konci léta pak festival vína. Jestli totiž Madeira něco opravdu umí, je to žít! Každý den a na plno…


Chcete vidět karneval nebo festival květin na vlastní oči? Pak neváhejte a stavte se u nás v kanceláři nebo nám napište. Připravíme vám madeirský zážitek plný hudby, barev, květin a vůní na míru.

Přejeme krásné cestování.

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz