Bára se vydává testovat kvalitu marockých golfových hřišť

Maroko je dosud možná ne zcela objevenou destinací pro golfové zážitky, ale má velký potenciál a rozhodně nezůstává stranou našeho zájmu. Abychom vás mohli dovézt na nejlepší z hřišť a resortů, vydala se naše Bára prozkoumat tuto lokalitu podrobně a své zážitky a zkušenosti vám přináší v našem článku o Marockém golfovém povyražení. Pojďte si spolu s ní projít jednotlivá hřiště a vybrat tu pravou srdcovou záležitost pro vás.

Golfová hřiště jsou rozmístěna po celém území Maroka, od slunného Atlantického pobřeží, přes starověká královská města až k úpatí Atlasu. Největší koncentrace hřišť je kolem měst Agadir a Marákeš. Příjemné podnebí po celý rok, hřiště vybudována vynikajícími světovými architekty, rozmanitost krajiny a velmi rozumné poplatky za caddie a green fee jsou jistě dobrými důvody proč strávit golfovou dovolenou právě v Maroku.

Tak pojďme na to – exkurze začíná :-).

  1. DEN – PŘÍJEZD DO AGADIRU

Marocké město Agadir leží v jižní části země na pobřeží Atlantiku a je oblíbeným letním letoviskem, které láká jak turisty, tak místní obyvatele. Vděčí za to výtečné kuchyni, rušnému nočnímu životu a několik km dlouhé hlavní písečné pláži, v jejíž blízkosti najdete obchody, restaurace, bary. Odpočinuli jsme si po cestě, užili si skvělou kuchyni a už se chystáme na zítřejší první golfovou túru.


2. DEN – GOLFOVÉ HŘIŠTĚ OCEAN A TIKIDA (GOLF DU SOLEIL)

GOLFOVÉ HŘIŠTĚ OCEAN

Hřiště Golf de l’Ocean je 27 jamkové mistrovské golfové hřiště, kde se každoročně koná European Tour. Jamky byly vybudovány na přírodních pískových dunách uprostřed eukalyptových lesů a jsou rozděleny do třech devítek – „Dune“, „Desert“ a „Garden“. Na hřišti je spousta přírodních překážek jako například vzrostlé borovice, cypřiše nebo vysoké písečné duny a také 4 jezera. Při jeho tvorbě měl designér neustále na paměti panorama ostrova Groix a celého pobřeží oceánu. Přestože hřiště leží nedaleko pobřeží, tak vítr zde není velkou překážkou hlavně díky vzrostlým stromům. Skrz celý resort teče řeka Souss, která na několika místech vstupuje do hry. Greeny jsou zde hodně velké, ale neznamená to, že si na své nepřijdou hráči s nižším HCP.

Tikida Golf Palace a hřiště Golf du Soleil.

Přejeli jsme do krásného boutique hotelu Tikida Golf Palace na hřiště Golf du Soleil. Hřiště Soleil nabízí dvě osmnáctky, z nichž každá je jiná. První osmnáctka – championship je delší a o něco náročnější. Druhé hřiště Tikida mělo původně jen 9 jamek a později bylo rozšířeno na celých 18 jamek. Hosté si jej sami pojmenovali jako „zahrádku“. Hřiště je sice kratší, ale o nic méně náročné. Zde si potrénujete hlavně přesná železa.

Soleil Golf Club byl otevřen v roce 1999 a patří k jednomu z nejmladších. Celý areál se rozkládá na místě, kde ještě před deseti lety byla jen pustina a písek. Veškeré stromy a zeleň sem byla přivezena již vzrostlá a konečný výsledek je dokonalý. Tři hřiště, klubovna s výhledem na úžasné scenérie, restaurace s barem, golfová akademie s možností individuální či skupinové výuky to vše uprostřed greenů. Areál patří k pětihvězdičkovému hotelu Tikida, který nabízí package s golfem, výhodný především v létě, v době mimogolfové sezóny. Hlavní golfová sezóna v Agadiru je v prosinci až březnu.


3. DEN – TAZEGZPUT GOLF

Dle mého názoru nejkrásnější hřiště v Agadiru :-). Hřiště se nachází na kopci nad mořem, kde je možné z každé jamky pozorovat oceán. Hřiště je dlouhé a poměrně kopcovité. Jsou zde potřeba přesné rány, protože pokud se neudržíte na trávě, míček se bude jen těžko hledat. Zajímavostí je, že na údržbu nepoužívají žádné pesticidy a hřiště je v perfektní kvalitě.

Tazegzout Golf Course je nové 18-ti jamkové hřiště, které  se nachází 15 minut cesty autem severně od Agadiru přímo v centru resortu Taghazout Bay. Řada ohromujících jamek je zasazena mezi arganovníky a pozadí jim tvoří Atlantický oceán. Hřiště je charakteristickým linksem, přičemž některé jamky mohou golfisty záludně překvapit svojí nepředvídatelností. Architekt Kyle Phillips si zakládal na tom, že toto hřiště, rozkládající se na 76ha, bude ekologický šetrné. Opravdovým zážitkem je závěr hřiště, a to konkrétně jamka č. 16, 17 a 18. Golfisté zde hrají přes 2 hluboké propasti a nakonec poděl 80metrového útesu. Zážitky z těchto jamek si pak mohou vychutnávat u drinku na terase moderní klubovny s krásným výhledem.

Ubytovat se můžete v hoteul Hilton Taghazout Bay. Je nově otevřený a nachází se přímo pod golfovým hřištěm s přístupem na pláž a skvělým jídlem. Další možností bude skvělý hotel Sofitel Agadir Thalassa Sea & Spa – jediný hotel v Agadiru, který má přímý přístup na pláž (bez nutnosti přecházet promenádu). Hotel právě prochází renovací, kde všechny pokoje dostanou nový svěžejší vzhled. Součástí je také Thalassa Spa s mořskou vodou, nechybí skvělé jídlo.


4. DEN – GOLF LES DUNES

Hřiště, které dostalo své nové majitele a zároveň také nový vzhled. Velice zajímavé hřiště, hezky tvarované. Třetí devítka ještě prochází rekonstrukcí a bude se otevírat v roce 2024.

Dunes Golf Club tvoří hřiště ležící v bývalé polopouštní dunové oblasti. Původně je dílem architekta Cabella B. Robinsona a místních zahradníků. Názvy jednotlivých hřišť jsou odvozeny od stromů, které v areálu rostou/ mimóza, eukalyptus a tamarišek. Jedinečný je zdejší trávník, jenž ohromí svou svěží zelení a dokonalostí. Jednotlivé devítky je možno libovolně kombinovat. Charakteru hřiště je dán původním terénem dun, které vytvářejí malé kopce. Množství stromů lemujících hřiště a jezery vyžadují značné golfové dovednosti, byť je hřiště krátké.


5. DEN – FAIRMONT ROYAL GOLF A HOTEL FAIRMONT

Golfové hřiště Fairmont Royal Palm Golf se nachází jižně od Marrákeše, cca 12 km od hradeb starého města. Ohromující golfové hřiště je perfektním doplňkem k přilehlému hotelu Royal Palm Marrakech a 89 luxusním vilám. Povrch je poset nesčetnými olivovníky a na obzoru se majestátně tyčí zasněžené pohoří Atlas. Hřiště je průkopníkem v Maroku, pokud jde o udržitelný přístup ke golfu. Ve skutečnosti byla tato osmnáctka navržena s maximální ohleduplností k místní vegetaci a tím byl zachován původní ráz krajiny.
Golf super – zajímavé jamky, skvělá kvalita a je to hřiště pro hráče všech úrovní.

Fairmont Royal Palm Hotel & Golf Resort – Golf ***** 


Co se týče hotelu, dávám jedničku s hvězdičkou – za mě to nejlepší hotel v Marrákechi – nádherný kvalitní hotel s výhledy na hřiště a v pozadí také na Atlas. Kuchyně jedna báseň!


6. DEN – HŘIŠTĚ MONTGOMERIE A PALM GOLF OURIKA

Na hřišti Montgomerie jsme měli „sranda turnájek“ 🙂 Hřiště je jednodušší, rovné a kousek od letiště. Má super klubovnu, kde mají vyhlášené a levné burgery. Hříště z návrhu Colina Montgomerie se rozkládá na 63 ha a nabízí krásné výhledy na pohoří Atlas a mešitu Kotoubia. Hřiště obklopuje residenční oblast o rozloze 200 ha, kterou tvoří více jak 2,500 jednotkami ve vilách a apartmánech. Dříve se na místě hřiště pěstovali olivy, přestože však olivové háje jsou už dlouho nevyužívané, tak budou stále dominantním prvkem definujícím charakter hřiště.

Návštěva hřiště Palm Golf Ourika, které se bude v letošní sezoně teprve otevírat. Hodně bungerů, zajímavé jamky a krásný výhled na Atlas. Kousek od hřiště je také nově vybudovaný „beach club“, kde se po hře můžete zrelaxovat a dopřát si pár drinků nebo něco k zakousnutí.

Toto nové 18 jamkové hřiště se nachází 10 minut jízdy od letiště a centra Marakeše. PalmGolf Marrakech Ourika je spravován prestižní skupinou Troon Golf, pod kterou patří takové golfové skvosty jako je Costa Navarino, Turnberry či Montgomerie Dubai. Hřiště bylo otevřeno teprve v roce 2015, ale hned se zařadilo mezi nejlepší v oblasti. Na golfisty čeká nádherný golfový resort, rozkládající se na 150 ha původní pouštní krajiny, doplněné množstvím palem, bunkrů a vše podtrhují ohromující výhledy na vrcholky pohoří Atlas. Výše zmíněná správa Troon Golf také zajišťuje prvotřídní služby v klubovně a kvalitní tréninkové zázemí.


DEN 7. – HŘIŠTĚ NOIRA A ZÁVĚREČNÝ TURNAJ

Hřiště je jednodušší, ale zajímavé. Určitě zaujmou čtvercové greeny. Zde byly nejrychlejší greeny z celého Maroka. Golfový klub Noria byl navržen s myšlenkou zvýraznit tradiční marockou architekturu a její krajinu. S úchvatným výhledem na zasněžené pohoří Atlas vám toto hřiště nabídne jedinečný zážitek. Hřiště s parem 72 nabízí během hry tři atmosféry: sady s levandulí, pouštní oblast a oázu.

Náš čekal závěrečný turnaj Tour operátoři proti managerům hřišť a hotelů v okolí. Dopadli jsme samozřejmě skvěle 🙂

Večer nás čekala ještě závěrečná gala večere s vyhlášením výsledků, která se konala v hotelu Noura Barriere. Hotel je kousek od centra, ale přesto je zde klid a příjemná pohoda. Jde o menší hotel se skvělými službami.

Uznejte, že to byla pořádná golfová túra žádné hřiště na naší trase nezůstalo nepokořené :-).


Tak konec hry a vzhůru za dalším golfovým dobrodružstvím. Jestli vás náš výběr golfu v Maroku zaujal, neváhejte mi zavolat. Doladíme i vaší cestu za zelenými pláněmi k dokonalosti. Jsme tu pro vás, se všemi zkušenostmi a znalostmi.


Přejeme krásné cestování.

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz