S BÁROU NA SAFARI V SERENGETI VE STYLU FOUR SEASONS – Tanzánie

Jet na Safari, to se pro cestovatele tak nějak sluší. Na výběr máme hned několik možností kam na safari vyrazit, a všechny tyto cesty budou jistě velkým zážitkem. Divoká zvířata, dotek syrové přírody ve své čisté, upřímné podobě. Trochu adrenalinu a pokory a překvapivě kopa luxusu a skvělého jídla. A to přesně je můj zážitek z nádherné cesty za dobrodružstvím na Safari do Tanzánie, pěšky, autem i balónem! Bylo to nádherné a zážitek na celý život! Pojďte teď prožít mé dobrodružství spolu se mnou a podívat se, jak má inspekce ve Four Seasons dopadla… Vaše Bára.

DEN 1.
Po přistání na mezinárodním letišti Kilimanjaro International Airport jsme pokračovali dále na letiště Seronera Airstrip, kde nás vyzvedli zástupci hotelu Four Seasons a potěšili nás malým občerstvením v podobě chlazených nápojů a lehké svačiny. Poté jsme vyrazili transferem na cestu do Lodge. Na místě nás čekalo příjemné uvítání, oběd v restauraci Maji Bar & Terrace a už jsme nedočkavě vyhlíželi první projížďku za zvířaty. O výlet s námi se postaral vyškolený řidič a průvodce a náš první výlet do Serengeti mohl začít. Průvodce nás zavedl za spoustou fascinujících zvířat, kteří obývají Serengeti. Byli jsme připraveni, neboť před západem slunce mají predátoři v úmyslu lovit 🙂
Po návratu do lodge nás čekala beseda v Discovery Centre o divoké přírodě v regionu a aktuálně probíhajících projektech a uvítací koktejl v Maji Bar & Terrace s večeří u bazénu. První den je za námi a těšíme se co přinese následující ráno.

Tipy a postřehy:
Hotel Four Seasons nabízí opravdu skvělý servis. Nemusíte se doslova o nic starat. Všechno dostanete na „zlatém podnose“. Obsluze oznámíte, že pijete perlivou vodu a vždy pak perlivou dostanete. V rámci all inclusive máte vše včetně občerstvení v ceně i nápoje ve voze.
Poloha hotelu je skvělá, neboť je přibližně uprostřed lokality a můžete z něj dojet na všechna místa včetně Ngorongoro během jednodenního safari. Tím pádem můžete vidět i migraci, která probíhá celý rok, jen v různých oblastech. Přímo z terasy hotelu jsme pozorovali slony, a nakonec jsme viděli i migraci stád pakoňů.

DEN 2.
Ráno jsme si přivstali abychom stihli pozorovat zvěř při východu slunce. V 6 hodin ráno jsme lehce posnídali v restauraci Kula’s chutnou snídani formou bufetu a už jsme se balili na naše celodenní safari. V závislosti na ročním období nám náš průvodce-řidič doporučil oblast, která s největší pravděpodobností nabídne nejlepší setkání se zvířaty. Od května do začátku července tráví pakoně období páření v západním koridoru, kde husté kopcovité lesy tvoří zcela odlišnou kulisu od plání Serengeti a stáda musí překonávat stromy lemovanou řeku Grumeti, která je údajně domovem jedněch z největších krokodýlů v Africe. V jiných ročních obdobích se bohaté travnaté pláně Togoro na sever od Lodge mohou stát příliš horkým místem pro velké kočky a uchylují se do méně známých oblastí.

Po návratu do lodge jsme se u večeře navzájem podělili o své zážitky z celého dne. A že bylo o čem vyprávět! Den plný dobrodružství zakončila skvělá večere o sedmi chodech v restauraci Vineyard, kde je každý pokrm připraven kuchařským týmem podle individuálních preferencí a s použitím nejlepších surovin dané sezóny. 

A hurá do snů, ve kterých se budou jistě prohánět divoká zvířata za zvuků divokých ptáků.

Tipy a postřehy:
Při výběru aut pro safari máte velký výběr. Můžete volit auta otevřená i zavřená. Zavřeným jsme nakonec dávali přednost z praktických důvodů. Občas jsme projeli blátem, a to pak máte opravdu všude :-). Stejně tak, pokud se přižene přeháňka mátě větší jistotu zážitku. U otevřených aut se přetahuje plachta. U otevřených aut také více fouká a není od věci použít i kulicha nebo čelenku! Nezapomeňte i na teplé oblečení, to se hodí vždy!
K jídlu v autě mám také jen pochvaly! Dostanete svačinky, sušené ovoce, oříšky a skvělý oběd s velkým výběrem sendvičů, tortil, salátů. Jako přílohy můžete volit brambory či nudle a nechybí ani zákusek. Porce jsou velké. Takže si užijete i kulinářský zážitek.

DEN 3.
Po brzké snídani v restauraci Kula’s jsme vyrazili na projížďku za zvěří do jihozápadní oblasti Serengeti. Připojili jsme se k jednomu z našich zkušených řidičů-průvodců a jednomu z Masajů z Discovery Centre a vyrazili na safari do oblasti Moru Kopjes. Kromě toho, že nám ukázali krásné scenérie, měli jsme i šanci spatřit jednoho z nepolapitelných černých nosorožců, kteří tuto oblast obývají. Naši průvodci nám představili historii a kulturní význam skály Gong a skalních maleb.

Tyto malebné kresby, vytvořené mnoho tisíciletí před naším letopočtem, poskytují důležitý historický kontext a ukazují nám, jak vypadala kultura a život v této oblasti v minulosti. Kresby zobrazují Masajskou kulturu, od jejich oděvu po rituály, jako je například skok do výšky, který je součástí tradice Masajů. Některé z nejstarších skalních maleb v Serengeti zobrazují zvířata, jako jsou sloni, buvoli, lvi, gepardi a antilopy, což ukazuje, jak důležitá zvířata pro zdejší obyvatelstvo byla a stále jsou. Tyto kresby také zobrazují různé rituály a obřady, které byly součástí kultury zdejších obyvatel.

Dalším zážitkem byla meditace při západu slunce na Kopjes. Tyto skalnaté útvary jsou vlastně zbytky starých sopečných erupcí, které po mnoho let podléhají erozi a byly nádherně vyhlazeny. Jsou charakteristické svým kulatým tvarem a výrazným výskytem v krajinném reliéfu Serengeti. Nabízejí vynikající výhled na okolní krajinu a jsou často místem, kde se mohou pozorovat různé druhy zvířat, jako jsou sloni, zebry a gazely.

Na závěr dne jsme povečeřeli v Boma Grillu. Připravena pro nás byla autentická africká hostina u ohniště pod širým nebem, kde jsme si pochutnali na grilovaných pokrmech a pomalu se nořili do africké noci…

DEN 4.
Dnes jsme ještě před rozedněním vyrazili na let balónem. Předpoklad, že to bude velký zážitek se naplnil. bylo to úchvatné. A byl to takový zážitek, že jsem mu věnovala samostatný článek na našem blogu, který si můžete PŘEČÍST ZDE. Pohled na krajinu divoké Tanzánie za ranního rozbřesku ve vás nechá stopu na celý život 🙂

Po bezpečném přistání a dobré snídani jsme se vydali do centrální oblasti Serengeti kde řeka Seronera láká divokou zvěř po celý rok. Odpoledne jsme si zblízka prohlédli savanu na pěším safari s průvodcem, kde jsme měli příležitost krok za krokem objevovat krásy divoké fauny a flóry.

Při walking safari je důležité být dobře oblečen. Určitě vsaďte na dlouhé kalhoty a pořádné tenisky (v trávě jsou bodláky a další rostliny, které se na vás rády chytají). Pro snadnější chůzi dostanete ještě dřevěnou hůl a masajskou střapatou plácačku na případné odhánění hmyzu. Do terénu vyráží vždy malá skupinka 6 osob + průvodce + ozbrojení rangeri jako ochrana. Vše kontrolují, máte rozhodně pocit, že je o vás postaráno a jste v bezpečí. Samozřejmě, že nám to nedalo a vznesli jsme dotaz, zda bylo třeba někdy zasáhnout. Dosud rangeri jen 2 × vystřelili varovný výstřel. Jinak se zvěř drží v bezpečné vzdálenosti. Odměnou po výstupu je další sklenka šampaňského.

Uprostřed národního parku jsme usedli k večeři s pochodněmi a sdíleli své příběhy u ohně a pozorovali hvězdy pod ochranou masajských válečníků.

DEN 5.
Loučíme se s tímto jedinečným koutem světa. Plní zážitků a dojmů. S pokorou k matce přírodě. Pozorujeme slony u napajedla a pomalu se chystáme k odletu.

A co říci závěrem? Tato cesta byla zatím největším relaxem, co jsem kdy zažila, a že už jsme pár cest podnikla :-). Pokud si chcete opravdu odpočinout a vydechnout, zažít spojení z přírodou a podstatou bytí, pak je tato cesta vhodnou volbou. Nezničená příroda, žádný ruch velkých plážových hotelů či nekončící párty. Ale notná dávka luxusu a pohodlí a čas na sebe sama.

Tipy a postřehy:
Skvělé je, že můžete spojit zájezd na safari s plážovou dovolenou na Zanzibaru, kam můžete letět přímo z parku Serengeti bez přestupu. Prima je i možnost kombinace safari jak z auta, tak i walking variantu. Oba zážitky jsou jedinečné.


To byl můj výlet do Serengeti, na který vezmeme rádi i vás.
Přejeme krásné cestování.

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz