10 nejkrásnějších měst na světĚ

Britský malíř Francis Bacon kdysi řekl, že „krása je v očích diváka“, a tak se může zdát, že sestavit žebříček nejkrásnějších měst a toho, co mohou nabídnout svým návštěvníkům, je nemožné. Někteří cestovatelé dávají přednost městům, kde mohou strávit celé dny objevováním starověkých divů a muzeí světové úrovně, zatímco jiné lákají města s úchvatnými panoramaty, výhledy na město a moderní architekturou. Ale i když máme všichni své osobní favority, existují města, která jsou tak výjimečně krásná – ať už díky svému historickému charakteru nebo přírodnímu prostředí – že by měla být na seznamu každého z nás. Pokud hledáte destinaci pro dovolenou v městském stylu, zvažte návštěvu jednoho z našich deseti nejoblíbenějších měst na světě.

AMSTERDAM (NIZOZEMSKO)

Každá z tisíců budov, které lemují hlavní kanály nizozemského hlavního města, může být klasifikována jako památka a je krásně zachována jako byty, kanceláře, kavárny, restaurace nebo dokonce nevěstince. Všechny dohromady tvoří estetickou jednotu, která z Amsterdamu dělá jedno z nejkrásnějších měst na světě, ohromující mřížoví mostů a kanálů, malebné dlážděné ulice, nápadně elegantní architekturu a kola, spoustu kol. Mezi světové atrakce patří Rijskmuseum, Van Goghovo muzeum a samozřejmě Dům Anny Frankové.

Nejlepší doba k návštěvě: Nejvhodnější doba pro návštěvu Amsterdamu je duben až květen (jaro) nebo září až listopad (podzim), tedy těsně před letní hlavní turistickou sezónou nebo bezprostředně po ní. Budete se potýkat s menším počtem turistů, užijete si poněkud mírnější teploty (počasí ve městě je pověstné svou nevyzpytatelností) a navíc zažijete Amsterdam jako místní obyvatelé, tedy v jeho nejpohodovější podobě.

PRAHA (ČESKÁ REPUBLIKA)

Českému hlavnímu městu se přezdívá „město tisíce věží“, protože se v něm nachází mnoho krásně zachovalých historických památek, které pocházejí prakticky ze všech historických období. Nejznámější pražskou atrakcí jsou mosty, které překračují řeku Vltavu, zejména úžasně elegantní Karlův most, ale stejně působivé je i úžasně krásné Staroměstské náměstí a Pražský hrad. Když k tomu přidáte dlážděné ulice a atmosférické uličky, které se klikatí městem, víte, že málokteré jiné město potěší vaše smysly tak jako Praha.

Nejlepší doba pro návštěvu: Nejlepší dobou pro návštěvu Prahy je jaro a podzim, kdy je jasná obloha, mírné teploty a není tolik turistů. V letních měsících je sice horko (ale dá se to vydržet), ale jedná se o hlavní sezónu, v důsledku čehož ceny hotelů raketově rostou. Pokud si chcete užít zasněženou Prahu, aniž byste se museli prodírat davy spolucestujících, zvažte romantický zimní výlet.

HONGKONG (ČÍNA)

Hongkong, přezdívaný také „Perla Orientu“, má bezpochyby jedno z nejfotografovanějších a nejkrásnějších městských panoramat na světě. Vysoké mrakodrapy a futuristické budovy, které jsou zasazeny do svěžího horského pozadí, vytvářejí úchvatnou městskou scenérii, která nemá ve světě obdoby. Kromě panoramatu je Hongkong známý také svým pulzujícím životním stylem, přátelskými lidmi, nádherným přístavem, spoustou obchodů a širokou nabídkou restaurací a kuchyní.

Nejlepší doba pro návštěvu: Od poloviny září do konce února panuje ve městě mírné klima s teplými a slunečnými dny. Počasí od května do poloviny září může být horké, vlhké a mokré, přičemž nejvlhčí měsíc je srpen (a vrchol sezóny tajfunů).

PAŘÍŽ (FRANCIE)

Monumentální náměstí, staleté kostely, slavné bulváry, Seina a romantické mosty, které ji protínají, nádherné paláce a dlážděné uličky Montmartru dělají z Paříže nejpůvabnější a nejelegantnější město ze všech. Město světla inspirovalo nejen malíře, sochaře, spisovatele, básníky a hudební skladatele, ale také prakticky všechny velké světové metropole, přičemž každé město si nárokuje svou vlastní Champs-Elysèes. Plavte se po Seině nebo pozorujte svět kolem z terasy kavárny či a snadno pochopíte, proč se do krásy Paříže zamilovalo tolik lidí.

Nejlepší doba pro návštěvu: Nejlepší doba pro návštěvu Paříže je jaro (duben až červen) nebo podzim (září až říjen). V posledních letech se Paříž potýká s extrémními teplotami v létě i v zimě, což je možná důsledek globálního oteplování. Vysoké teploty spolu se znečištěným ovzduším znepříjemňují návštěvu Paříže v létě.

RIO DE JANEIRO (BRAZÍLIE)

Jedno brazilské přísloví říká, že „Bůh stvořil svět za šest dní, sedmý věnoval Riu“. Město Rio de Janeiro, obdařené jednou z nejdramatičtějších a nejkrásnějších scenérií na světě, domovem samby a koktejlu Caipirinha, nikdy nepřestane na své návštěvníky působit. Každý, kdo stojí u světoznámé sochy Corcovado nebo na vrcholu hory Sugarloaf, zažije jedno z nejzajímavějších panoramat na světě, kde se sytě modrá barva Atlantského oceánu mísí s jasně bílou barvou písečných pláží a svěží zelení bujné tropické vegetace. Ano, toto je skutečně „nádherné město“, jak mu říkají místní obyvatelé.

Nejlepší doba pro návštěvu: Nejlepšími měsíci pro návštěvu Ria de Janeira jsou jarní měsíce září a říjen, kdy je suché, slunečné a teplé počasí. Léta v Riu jsou horká, ale je zde dostatek přívalových dešťů. Přesto může být léto vhodnou dobou pro návštěvu tohoto nádherného města, pokud se chcete zúčastnit bujarých silvestrovských oslav na pláži Copacabana nebo legendárních únorových karnevalových oslav. Zimy jsou sice chladnější (takže v některých dnech může být pláž nepřístupná), ale většinou suché a slunečné.

SAN FRANCISCO (USA)

Žádná jiná metropole v USA není svými obyvateli tak milována jako město Bay City, které se těší jednomu z nejkrásnějších prostředí na světě. San Francisco je umělecké, bohémské a úžasně krásné, jeho hlavním lákadlem je velkolepý záliv, který je obklopen 43 kopci o výšce od 200 do 938 stop (60 až 285 m). Díky nepřebernému množství atrakcí, jako jsou zvonící lanovky, velkolepé mosty, nechvalně proslulý Alcatraz, Ferry Building (ráj gurmánů) a samozřejmě lachtani u mola 39, je nejlepší prozkoumat toto nádherné město na kole.

Nejlepší doba pro návštěvu: podzim (září až listopad) je nejlepším obdobím pro návštěvu San Francisca, s teplými teplotami a slunečnými dny. Dalším vhodným obdobím je jaro, ale počítejte s tím, že větříky budou mít trochu větší říz. V létě je město Golden Gate svědkem prudkého nárůstu turistů, ale není to vhodná doba pro návštěvu, protože město je poměrně často zahaleno vrstvou mlhy (takže letní dny jsou poměrně chladné a přijdete o výhledy). Zimní dny v San Franciscu jsou často ve znamení deště a nízkých teplot (přestože se jedná o Kalifornii).

ŘÍM (ITÁLIE)

Město Řím, které se rozkládá na sedmi pahorcích nad řekou Tiberou, je pokladnicí antických památek, které jsou inspirovány velkolepou klasickou architekturou a zasazeny mezi nejkrásnější náměstí a třídy na světě. Věčné město samozřejmě každý navštěvuje kvůli jeho slavným památkám a pamětihodnostem, které musí vidět, jako je Vatikán s bazilikou svatého Petra, Koloseum s přilehlým Fórem Romana a náměstí Piazza Novona s nedalekou fontánou di Trevi. Nezapomeňte však navštívit i méně známou čtvrť Trastevere, plnou zašlých paláců, malebných uliček a půvabných domů zdobených květinovými truhlíky.

Nejlepší doba pro návštěvu: jaro (duben až červen) a podzim (konec září až říjen) jsou nejlepší měsíce pro návštěvu Říma: teploty jsou mírné, dny slunečné a davy lidí ještě nejsou tak intenzivní. V létě se město hemží návštěvníky a počasí je nepříjemně horké. Zimy mohou být překvapivě chladné, vlhké a šedivé.

NEW YORK (USA)

New York, New York, když to dokážete tady, dokážete to kdekoli! Velké jablko představuje dokonalou kosmopolitní destinaci a neustále nově definuje městský životní styl. Můžete zde navštívit jedny z nejlepších muzejních sbírek na světě, nakupovat až do padnutí, navštívit představení světové úrovně a při výběru restaurace se ocitnout před těžkým rozhodnutím. A přestože nelze popřít, že New York je pro návštěvníky drahý, je zde spousta věcí, které lze dělat zdarma.

Nejlepší doba pro návštěvu: Kdykoli! Každé roční období v Gothamu nabízí návštěvníkům spoustu důvodů k návštěvě. Časný podzim nabízí svěží vánek, jasné slunce a příjemné teploty (indiánské léto) , a může být nejlepším časem pro návštěvu. Zima může být chladná, ale to také znamená lepší ceny hotelů. Jaro je nádherné a Newyorčané oslavují tání tím, že vyrážejí do ulic, nakupují na venkovních trzích, dovádějí v Central Parku a stolují venku. V létě může být nesnesitelné horko, proto se snažte vyhnout červenci a srpnu.

VANCOUVER (KANADA)

Vancouver, který se rozkládá mezi Pobřežními horami a Tichým oceánem, je místem domorodých pověstí a globálního občanství, přírodních krás a mezinárodního obchodu – místem, které se nepodobá žádnému jinému. Vancouverské velkolepé hory, vody plné divoké zvěře (kterou kosatky nazývají svým domovem) a bujné deštné lesy (kde se volně pohybují medvědi) přebíjejí krásu samotného města, kde ultramoderní skleněné mrakodrapy odrážejí pohádkové výhledy, které je obklopují. Když k tomu přidáte uvolněnou mentalitu jeho mimořádně přátelských obyvatel, čeká vás úžasný výlet… pokud ovšem neprší.

Nejlepší doba k návštěvě: Vancouver je proslulý množstvím srážek na podzim, v zimě a na jaře, takže se snažte navštívit ho mezi červnem a zářím, abyste měli nejspolehlivější a nejsušší počasí.

KAPSKÉ MĚSTO (JIŽNÍ AFRIKA)

Je obdařeno jedněmi z nejúžasnějších pláží na světě, úchvatně krásnými horami, kopci vinic, velkolepými projížďkami a tunami módních barů a restaurací s vynikající kuchyní, z nichž si můžete vybrat – těžko si lze představit dokonalejší destinaci, než je mateřské město Jihoafrické republiky (a upřímně řečeno, lepší nenajdete). V kombinaci s nejlepším ubytováním a službami, které jsou k dispozici kdekoli na světě, získáte jednu z nejžhavějších městských destinací, kterou kdy navštívíte (a budete se sem chtít vracet znovu a znovu). Níže se podívejte na video na YouTube s mými dojmy z Kapského Města.

Nejlepší doba k návštěvě: V Kapském Městě je horké a suché léto od konce října do března/dubna. Teploty dosahují svého maxima mezi prosincem a únorem, a to je obecně považováno za dobu, kdy se do Kapského Města vydat, když chcete strávit dovolenou na pláži.


Toto je jen malá pozvánka do nejkrásnějších metropolí světa, ale na výběr máme ještě spoustu dalších. Neostýchejte se s námi poradit, které město je tím pravým místem právě pro vaší dovolenou.

Přejeme krásné cestování.

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz