Cestovní průvodce po Antarktidě

Antarktida, sedmý kontinent, který je téměř dvakrát větší než Austrálie, je mýtickou a obdivuhodnou destinací. Je to nejchladnější, nejsušší, největrnější a nejodlehlejší místo na světě, které je nejblíže pocitu pobytu na jiné planetě, aniž byste opustili Zemi. Antarktida je ledem pokrytá pevnina a jediný kontinent bez časového pásma, bez stálých obyvatel a bez plazů. Antarktida je také na seznamu mnoha cestovatelů, a přestože je kontinent otevřený turistům, cestovat tam můžete pouze specializovanými loděmi a letadly – a ta potřebují k provozu povolení, aby prokázala, že jsou plně připravena a mají na palubě odborné znalosti potřebné pro extrémní polární podmínky. Přesto je cestování do Antarktidy snazší, než by se mohlo zdát.

JAK SE DOSTAT NA ANTARKTIDU


Do Antarktidy se nejčastěji cestuje výletní lodí z Jižní Ameriky, obvykle z Ushuaie (Argentina) nebo Punta Arenas (Chile). Odjezd z Ushuaie je zdaleka nejoblíbenější cestou do Antarktidy, protože toto přístavní město se nachází blíže Antarktidě než Punta Arenas, a proto se cestou do Antarktidy stráví méně času a více času se stráví na samotném kontinentu. Ve většině případů tyto cesty (v délce od 9 do 25 dnů) nabízejí menší společnosti specializující se na expediční plavby, jako jsou Lindblad Expeditions, G Adventures, Hurtigruten Expeditions, Oceanwide Expeditions a Intrepid Travel. V posledních letech však na trh cest do Antarktidy vstoupilo několik tradičnějších výletních společností – včetně Silversea Cruises, Viking a Hapag-Lloyd Cruises – s expedičními loděmi postavenými speciálně pro cesty do polárních oblastí. Je důležité si uvědomit, že s výletní lodí je vaše návštěva „omezena“ na pobřeží Antarktického poloostrova, kde uvidíte ledovce a divokou přírodu.

Největší nevýhodou (nebo pro někoho výhodou) cestování lodí z Jižní Ameriky do Antarktidy je nutnost překonat Drakeův průliv, což je cesta přes oceán, která průměrné výletní lodi trvá asi 2 dny (jedním směrem). To znamená, že při cestě výletní lodí do Antarktidy a zpět strávíte nejméně čtyři celé dny na otevřeném moři. Drakeův průjezd navíc často zasahují prudké bouře, díky nimž má tato vodní cesta pověst jednoho z nejdrsnějších moří na Zemi (vlny mohou dosahovat výšky až 18 m nebo 60 stop). Plavbě přes notoricky neklidnou Drakeovu soutěsku se však lze vyhnout výběrem balíčku let-výlet. Nejprve poletíte z Punta Arenas v Chile na základnu Presidente Eduardo Frei Montalva na ostrově King George na Jižních Shetlandách (doba letu je pouze dvě hodiny oproti dvěma dnům plavby). Letiště má štěrkovou dráhu, která je tak akorát dlouhá, aby zvládla menší letadla. Poté budete převezeni člunem Zodiac k čekající expediční lodi na plavbu podél západního poloostrova Antarktidy, kde jsou vody klidnější a kde uvidíte stejnou divokou přírodu a krajinu jako při delší plavbě. Na konci průzkumu se letadlem vrátíte zpět do Punta Arenas.


Do Antarktidy je možné cestovat také lodí z Austrálie nebo Nového Zélandu, což zahrnuje východní přístup přes Rossovo moře. Z Austrálie nebo Nového Zélandu však vyplouvá méně lodí než z Jižní Ameriky, a proto je zde menší výběr termínů a tras. Také proto, že cesta na poloostrov z východu trvá déle než ze západu (plavba do Antarktidy a zpět trvá přibližně 12 dní), trvá celá cesta přibližně měsíc a bývá dražší. Cesta mezi Oceánií a Antarktidou je spíše skutečnou expedicí než tradičním typem plavby a pravděpodobně neuvidíte žádné jiné lodě a téměř jistě neuvidíte žádné lidi kromě těch na vaší lodi a vědců ve výzkumných stanicích. Zážitek z polární plavby je však ohromující, protože uvidíte obrovské ledovce, horu Erebus (aktivní sopku), Rossův šelf, tučňáky císařské, vědecké základny a místa historických antarktických expedic 20. století.

Většina lidí navštěvuje Velký bílý kontinent na výletní lodi, čímž prozkoumává pobřeží Antarktického poloostrova, který se táhne směrem k Jižní Americe. Společnost White Desert však volí zcela jiný přístup a své hosty vozí soukromým letadlem do majestátního vnitrozemí Antarktidy, domova velkolepých hor a magnetického jižního pólu. Tyto lety jsou provozovány soukromými pronajatými letadly – buď Gulfstreamem G550, nebo Airbusem A340 – a zaměstnanci společnosti White Desert doprovázejí hosty po celou dobu cesty z Kapského Města v Jihoafrické republice na ledovou dráhu Wolf’s Fang blue, což je cesta, která trvá přibližně 5 hodin. Hosté si mohou let objednat jako jednodenní výlet (s tříhodinovým pobytem na zemi v Antarktidě) nebo se rozhodnout pro pobyt v jednom z luxusních kempů White Desert v Antarktidě (o tom více níže). Návštěva vnitrozemí Antarktidy je neuvěřitelnou výsadou, kterou zažije jen několik stovek cestovatelů ročně ve srovnání se 120 000 návštěvníky, kteří Antarktidu prozkoumávají na plavbách. Přečtěte si zde naši recenzi letu s White Desert do Antarktidy.

NEJLEPŠÍ DOBA PRO NÁVŠTĚVU


Australské letní měsíce – listopad až březen – jsou nejen nejvhodnějším obdobím pro plavbu na Antarktidu, ale také jediným možným obdobím, kdy se led láme a umožňuje lodím proplout. V rámci tohoto úzkého cestovního okna existují značné rozdíly v tom, co můžete na výletní plavbě po Antarktidě vidět:

V listopadu zahajuje většina plavebních společností sezónu v Antarktidě a v tomto období jsou pobřežní krajiny Antarktidy nejkrásnější, s velkými, sochařsky ztvárněnými a neskutečnými ledovci. Kontinent je chladnější, ale nejnedotčenější, s nedotčeným ledem a sněhem, a na nejjižnějších ostrovech kvetou divoké květiny.
Měsíce prosinec a leden se koupou ve 24hodinovém denním světle, které přináší vítané teplo s teplotami pohybujícími se nad bodem mrazu. Tyto měsíce jsou nejlepším obdobím pro pozorování divoké zvěře v Antarktidě (zejména tučňáků a velryb).
V únoru a březnu začíná sezóna ustávat a uvidíte nejen méně lodí, ale také méně divoké zvěře (zejména tučňáků, i když velryby a lachtani jsou na Antarktickém poloostrově stále hojní). Vzhledem k tomu, že sněhová pokrývka je nejnižší, není to asi nejlepší doba pro pozorování Antarktidy v její nejfotogeničtější podobě.
Pokud cestujete do majestátních vnitřních prostor Antarktidy s Bílou pouští (z Jihoafrické republiky), je sezóna ještě kratší: od poloviny listopadu do začátku února. Měsíce prosinec a leden jsou jedinými měsíci, kdy se můžete zúčastnit také výletů společnosti White Desert za tučňáky císařskými a na legendární jižní pól.

DOPRAVA PO OKOLÍ & KEMPY


Když se vydáte na plavbu do Antarktidy, nebudete po dosažení břehů bílého kontinentu vázáni na loď. Celá myšlenka spočívá v tom, že během dne strávíte co nejvíce času mimo loď a budete podnikat každodenní výlety (s ostatními hosty) na malých člunech Zodiac, abyste se dostali blíže k divoké přírodě, procházeli se po ostrovech a plavili se na kajaku podél velryb a tuleňů. Obvyklý denní program během plavby je snídaně na lodi, dopolední několikahodinové vylodění, návrat na loď a oběd, odpolední výlet a pak večeře na lodi (často s následnou zábavou).

Celkově nejlepší pozemní zážitek v Antarktidě však nabízí společnost White Desert, protože tato společnost vás vezme do majestátního vnitrozemí Antarktidy (mimo pobřeží), což je šíleně krásná krajina, které dominují mohutné ledovce a nunataky (to jsou vrcholky nebo hřebeny pohoří, které vyčnívají z ledového pole nebo ledovce, který jinak pokrývá většinu těchto hor nebo hřebenů). Hosté se mohou účastnit aktivit (např. pěší turistiky, horolezectví, slaňování, jízdy na tlustém kole a výletů na jižní pól a k tučňákům císařským) a zároveň se ubytovat v jednom ze tří táborů v Antarktidě – jediných táborech pro cestovatele na sedmém kontinentu:

Whichaway je soubor nejmodernějších podsad s úchvatným výhledem na sladkovodní jezera Schirmacherovy oázy.


Echo – nejnovější luxusní kemp společnosti White Desert – inspirovaný austronauty leží na mohutném ledovci v tiché samotě obklopené ledem pokrytými skalními útvary.

Wolf’s fang (Vlčí tesák) je dobrodružný tábor White Desert Antarctica s vyhřívanými stany, sprchami, příjemnou jídelnou a odpočinkovou zónou, kde se podávají vynikající pokrmy.

POTŘEBNÉ CESTOVNÍ DOKUMENTY


Pro návštěvu Antarktidy nejsou žádné vízové požadavky. Pro zemi, odkud odlétáte do Antarktidy (Chile, Argentina, Nový Zéland, Austrálie nebo Jihoafrická republika), však mohou existovat, proto se prosím informujte u svého místního vládního úřadu, co je potřeba, a to s dostatečným předstihem.

CO SI ZABALIT


Správná výbava vám zajistí pohodlí a bezpečí po celou dobu vašeho dobrodružství na Bílém kontinentu. Balení může být ale náročný úkol na každou dovolenou, natož na jedno z nejvzdálenějších míst na Zemi. Bez ohledu na to, jaký typ cesty si zarezervujete, plavbu nebo cestu po zemi, vaše cestovní kancelář vám poskytne seznam se sadou, která je vhodná pro vaši cestu do Antarktidy. Mezi povinné položky patří:

Opalovací krém 50+ SPF (nedostatek ozónu znamená, že UV paprsky mohou být docela silné)
Polarizační sluneční brýle proti intenzivnímu oslnění bílého ledu a sněhu
Buff, který ochrání váš obličej a udrží vás v teple
Spousta přírodních materiálů ve vašich základních vrstvách a ponožkách (přemýšlejte o vlněných termálech)


Antarktida je rozhodně jedním z nejvíce fascinujících míst na planetě a můžete na ní vyrazit i snámi 🙂

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz