10 věcí, které ROZHODNĚ stojí za to vidět a dělat NA Kostarice

Kostarika je ze všech středoamerických zemí obecně považována za nejstabilnější, nejbezpečnější a turisticky nejpřívětivější zemi. A na rozdíl od většiny sousedních zemí Kostarika neláká turisty na mayské ruiny nebo koloniální historii, ale prezentuje se jako jedna z biologicky nejrozmanitějších oblastí na světě, kde se nacházejí nedotčené deštné pralesy, sopky a úžasné pláže, na kterých žije neuvěřitelná škála divokých zvířat, od lenochodů a tukanů, až po pumy a jaguáry. Turisté zemi rádi navštěvují již desítky let a díky skvělému počasí, nádherné přírodě a přátelským místním obyvatelům se stává stále oblíbenější destinací Zde je náš seznam 10 nejlepších věcí, které stojí za to vidět a zažít na nádherné Kostarice.

Než se vrhneme na naší krátkou galerii, můžete shlédnout i video upoutávku. Příjemně se usaďte, výlet začíná:

A zde už naše tipy!

10. PROCHÁZKA V OBLACÍCH V LESE MONTEVERDE

Oblačné lesy se nacházejí v tropických oblastech, kde mraky protínají horská pásma. Oblačný les Monteverde se nachází v pohoří Tilarán na severu Kostariky v nadmořské výšce 1500 m n. m. na kontinentálním rozvodí. Ponoření do mraků během delšího časového období utvářelo architekturu a druhové složení tohoto nádherného oblačného lesa, který se vyznačuje bujnou stále zelenou vegetací a bohatou biologickou různorodost. Odhaduje se, že v této oblasti se může nacházet přibližně 50 % kostarické biologické rozmanitosti, což představuje úctyhodných 2,5 % celkové světové biologické rozmanitosti. V Monteverde žije 425 druhů ptáků, 120 druhů savců, 60 druhů obojživelníků, 101 druhů plazů a více než 3200 druhů rostlin (to je téměř tolik rostlin jako v celé Kanadě). Návštěvníkům je k dispozici více než 13 km dobře udržovaných stezek s přístupem na vyhlídkové plošiny.

9. POZNEJTE ZBLÍZKA SOPKU POAS

Aktivní sopky jsou nejzajímavějším prvkem geologické skladby Kostariky. V této malé zemi jich je pět a ta nejpopulárnější, sopka Poas, se nachází v dojezdové vzdálenosti od hlavního města San José. Sopka má jeden z největších aktivních kráterů na světě, který měří 1320 metrů na šířku a 320 do hloubky. Pyšní se lagunou s horkou a kyselou vodou o teplotě mezi 20 a 50 °C. Jedním z nejlepších aspektů Poasu je jeho dostupnost. Národní park má zpevněnou cestu, která vede až k okraji kráteru, a je také jedním z mála národních parků v Kostarice, který je vhodný pro vozíčkáře. Sopka Poas od roku 1828 vybuchla 40krát, včetně dubna 2017, kdy byli návštěvníci a obyvatelé evakuováni. Po erupci v roce 2017 byl národní park znovu otevřen s omezeným přístupem a upravenými předpisy. Návštěvníci si musí vstup do parku rezervovat online a počet návštěvníků i doba strávená u kráteru jsou omezené.

8. REZERVUJTE SI VÝLET ZA CANYONINGEM A ZIPLININGEM

Kostarika je známá jako premiérová destinace pro canyoning. Canyoning je dobrodružný sport, který zahrnuje překonávání přírodních překážek v kaňonu a slaňování vodopádů. Jedná se o skutečně vzrušující zážitek v deštném pralese, na který nikdy nezapomenete! V Kostarice existuje několik provozovatelů, kteří nabízejí výlety s canyoningem, a jedním z nejlepších je Pure Trek, nejoblíbenější provozovatel canyoningu a slaňování vodopádů v La Fortuně. Od roku 2001 vedou tito profesionální a certifikovaní průvodci tisíce cestovatelů všech věkových kategorií dobře udržovaným kaňonem, aby zažili řadu slaňování vodopádů a aktivit, jako je lezení po skalách a „Opičí pád“ – zmoknete! Mějte oči otevřené a uvidíte tukany, lenochody, opice a další exotická zvířata. Canyoning můžete v Arenal Mundo Aventura kombinovat také se zipliningem – budete létat po 7 lanech, která se táhnou z hory na horu, překonávat kaňony, procházet lesy a někdy dokonce i mezi mraky.

7. RELAXACE NA POLOOSTROVĚ PAPAGAYO

Provincie Guanacaste na severním pobřeží Tichého oceánu, která je někdy nazývána „zlatým pobřežím Kostariky“, nabízí nejlepší pláže v zemi. V oblasti se také nachází národní park Santa Rosa, který je nejen kostarickou historickou památkou, ale také významným ekosystémem s 10 různými biotopy včetně mangrovových porostů, bažin a stále zelených a suchých lesů. Dalším klenotem je národní park Rincon de la Vieja Volcano, útočiště ptáků a divoké zvěře s působivou vegetací, bublajícími bahenními dírami, osvěžujícími říčními tůněmi a vodopády. Klenotem Guanacasty je však exkluzivní poloostrov Papagayo, nejexkluzivnější pětihvězdičkové letovisko ve Střední Americe. Poloostrov, který je zčásti sofistikovaným letoviskem a zčásti primitivním hřištěm, se pyšní jednou z nejpozoruhodnějších krajinných scenérií na planetě. Vysněné plátno o rozloze 1400 akrů pobřežního suchého tropického lesa obklopené kilometry nepřeplněných pláží plných vzácných a kouzelných živočichů. Na poloostrově Papagayo se nachází golfové hřiště navržené Arnoldem Palmerem a dva pětihvězdičkové resorty: Four Seasons Resort Costa Rica a Andaz Costa Rica Resort (třetí resort, Ritz-Carlton Reserve, je v současné době ve výstavbě).

6. POZOROVÁNÍ LÍHNUTÍ ŽELV V NÁRODNÍM PARKU TORTUGUERO

V kanálech, řekách, plážích a lagunách národního parku Tortuguero, který je jednou z nejoblíbenějších ekoturistických destinací Kostariky, žije spousta volně žijících živočichů včetně 57 druhů obojživelníků, 111 druhů plazů a 60 druhů savců. Tortuguero je také rájem pro pozorovatele ptáků. Běžně se zde vyskytují tukani kýlnatí, trogoni štíhloocasí, oropenduly Montezuma a řada papoušků. Podél kanálů se běžně vyskytují volavky zelené a modré, volavky popelavé, rybáci, anhingy, žakany, slunečnice a několik druhů jestřábů a draků. Jednou z nejúžasnějších přírodních podívaných, která se v Tortugueru odehrává, je nájezd mořských želv, které nacházejí útočiště na plážích národního parku. Připlouvají sem želvy zelenavé a želvy ostralky, které kladou vejce, z nichž se později vylíhnou statisíce malých mořských želv, které opouštějí hnízda, aby se vydaly do oceánu a pokračovaly v koloběhu. Sezóna hnízdění želv trvá od července do října, s vrcholem v srpnu. Do parku a městečka Tortuguero se dostanete lodí nebo malým letadlem.

5. PROZKOUMEJTE OKOLÍ SOPKY ARENAL

Při cestování po této části Kostariky se nelze vyhnout sopce Arenal, která se nachází v úrodné severní nížině Kostariky. Je vysoká a impozantní a má pověst, která ji předchází. Díky svému dokonale symetrickému tvaru je Arenal snem všech památkářů a díky množství outdoorových aktivit je snadným místem, kde si můžete odškrtnout věci ze seznamu „co musíte v Kostarice udělat“. Až do roku 2010 Arenal pravidelně chrlil obrovské množství lávy, plynu a popela. Tento erupční cyklus, který začal nechvalně známou erupcí v roce 1968, skončil v říjnu 2010, kdy Arenal vstoupil do neurčité klidové fáze. Návštěvníci prozatím nebudou moci sledovat tolik oblíbené výbuchy, i když se to může během několika měsíců nebo let změnit. Cestující do Arenalu si i nadále budou moci užívat jeho bohaté památky, zvuky a aktivity – jsou zde horké prameny, hory, které lze projít, jezera, kde lze rybařit, a řeky, které lze splouvat. Jako jedna z nejmalebnějších a nejdostupnějších oblastí v zemi je nezbytnou zastávkou na každé cestě po Kostarice.

4. NÁVŠTĚVA NÁRODNÍHO PARKU MANUELA ANTONIA

Založením Národního parku Manuel Antonio v roce 1972 se obyvatelé Kostariky rozhodli zachovat pro budoucí generace jednu z nejkrásnějších a biologicky nejrozmanitějších oblastí na světě. Přestože se jedná o nejmenší (a nejnavštěvovanější) národní park v zemi, ohromující krása a rozmanitost divoké přírody na jeho 683 hektarech je ohromující. Manuel Antonio se pyšní kombinací deštného pralesa, pláží a korálových útesů. Jeho nejznámější pláž Playa Manuel Antonio je malebný půlkilometrový půlměsíc s bílým pískem, který na jedné straně rozděluje sytě zelená zeleň a na druhé soukromá, odlehlá zátoka. Tato pláž je považována za nejkrásnější v zemi a je zde také příležitost pro vynikající šnorchlování. V pralese žijí lenochodi, leguáni, vzácné a rozkošné opice, veverky, opice bělolící a miliony barevných malých krabů. Stezka, která se vine kolem Punta Catedral, nabízí nádherné výhledy. Park je snadno dostupný jižně od města Quepos a nachází se v blízkosti dobrého výběru hotelů a restaurací.

3. RAFTING NA DIVOKÉ VODĚ

Kromě nádherného deštného pralesa, snových pláží a tropické přírody nabízí Kostarika také možnost raftingu světové úrovně v nádherné přírodě. V zemi se nachází 14 hlavních říčních systémů, které začínají ve vulkanických pohořích a odtékají směrem ke Karibskému moři, Tichému oceánu, řece San Juan nebo jezeru Nikaragua se spoustou vodopádů po cestě. Tyto řeky vytvářejí bělostné peřeje a také krásné scenérie podél břehů. Jednou z nejlepších společností v zemi, která nabízí raftingové výlety, je Arenal Rafting, která pořádá půldenní raftingové výlety na řece Rio Balsa. Řeka Balsa pramení v horách San Ramon & Zarcero v mračném pralese a nabízí jeden z nejprudších úseků peřejí ve Střední Americe. Na necelých 8 mílích (13 km) se nachází více než 30 velkých peřejí, některé z nich pak s velkými šplouchajícími vlnami, malými pády a různými typy překážek. Řeka je obklopena tropickým deštným pralesem, který umožňuje pozorovat velkou rozmanitost volně žijících živočichů, jako jsou opice, lenochodi, leguáni, tukani, říční ptáci, stromy Poro, barevné žáby a mnoho dalších.

2. POBYT V EKO-LODŽI

V Kostarice se nachází několik velmi luxusních resortů, například Andaz Costa Rica Resort a Four Seasons Resort Costa Rica, které se nacházejí na poloostrově Papagayo a jsou určeny turistům, kteří dávají přednost odpočinkové dovolené na pláži (s možností jednodenního výletu do nedalekých národních parků). Pokud však jde o výběr ubytování v Kostarice, určitě si zarezervujte pobyt v eko-lodge v deštném pralese, protože ten bude mnohem nezapomenutelnější než poněkud obecné resorty na pobřeží. V Kostarice se nachází spousta eko-lodží, které hostům umožňují ponořit se do fascinujícího světa džungle. Nejlepší lodge je Lapa Rios, objekt se 17 vilami na špičce poloostrova Osa. Hosté se zde probouzejí za fascinujících zvuků džungle, pozorují plachtící makaky šarlatové ze své soukromé venkovní sprchy a vydávají se do stromů na průzkum s místními průvodci, kteří mají hluboké znalosti o ekosystémech této oblasti. A přitom je to zároveň relaxace – na konci dne vás čeká odlehlá pláž, vynikající jídlo podávané pod širým nebem a luxusní bungalov.

1. PĚŠÍ TURISTIKA V NÁRODNÍM PARKU CORCOVADO

Národní park Corcovado se nachází na západní straně světoznámého poloostrova Osa, nejkrásnější a nejodlehlejší destinace kostarického deštného pralesa. Národní park pokrývá téměř polovinu celého poloostrova a zahrnuje 13 hlavních ekosystémů včetně nížinného deštného lesa, vysokohorského oblačného lesa, palmového lesa Jolillo a mangrovových bažin, stejně jako pobřežních mořských a plážových biotopů. V parku žije jedna z největších populací makaků šarlatových, opic a lenochodů v Kostarice (často je lze i spatřit). K dalším dobrodružstvím s divokou přírodou patří setkání s tapíry na pláži, pozorování stád pekariů (sainos) v džungli a pozorování ploutví býčích žraloků v ústí řek. Mezi méně často vídané druhy parku patří ohrožený jaguár a puma. Téměř všechny chaty v oblasti nabízejí jednodenní výlety do parku, ale vřele doporučuji vícedenní pěší túru, abyste měli více času na pozorování divokých zvířat. Noční zájezdy pořádají společnosti jako Osa Wild a zahrnují pobyt na stanici Serena Ranger Station.


Už jste vybrali zážitek, který si dopřejete? A pokud ještě váháte, obraťte se na nás. Rádi vám připravíme zájezd na míru a doporučíme spoustu dalších zážitků, které si nenechte ujít. Kostarika je země nekonečného dobrodružství a my vám jí ukážeme.

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz