10 nejzajímavějších míst na Seychelách

Seychely jsou legendárně krásné souostroví v Indickém oceánu jižně od rovníku a východně od Keni. Jeho 115 korálových a žulových ostrovů, které jsou vrcholky mohutné podmořské plošiny, je hvězdou nesčetných tropických ostrovních fantazií a představuje jednu z posledních hranic světa. Jakmile vaše letadlo přistane na seychelském mezinárodním letišti, poznáte, že jste dorazili na místo s úchvatnými scenériemi, kde se žulové horské masivy obklopené panenskou džunglí svažují k přízračně krásným, palmami lemovaným písečným plážím.

Seychely lákají náročné cestovatele ke svým břehům, protože nabízejí dobrodružství, romantiku a luxusní resorty v nádherném prostředí, které dosud nebylo dotčeno člověkem. Zde je náš souhrn toho, co vidět a dělat při návštěvě těchto rajských ostrovů.

10. PROZKOUMEJTE HLAVNÍ MĚSTO VICTORIA

Victorii, jedno z nejmenších hlavních měst na světě, můžete prozkoumat během příjemné dvouhodinové procházky. Město je pojmenováno na počest britské královny po její korunovaci. K nejzajímavějším památkám patří botanická zahrada, replika londýnského Little Benu a Přírodovědné muzeum. Na trhu Sir Selwyn Clarke Market, který je rušným srdcem hlavního města, si nejlépe nakoupíte čerstvé ovoce, ryby, zeleninu a koření. Atraktivní nabídka butiků a obchůdků s nejrůznějšími suvenýry, oblečením a místními uměleckými díly dále doplňuje živou atmosféru, která ožívá zejména v sobotu dopoledne.

9. POZOROVÁNÍ OBŘÍCH ŽELV NA ATOLU ALDABRA

Atol Aldabra, zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO a ležící 1150 km jihozápadně od Mahé, je největším vyvýšeným korálovým atolem na světě, který tvoří více než tucet ostrovů lemujících lagunu tak rozlehlou, že by se do jejího obvodu vešlo celé Mahé. Na ostrovech atolu žije obrovské množství jedinečné flóry a fauny i největší populace 150 000 obřích želv na světě a jeho laguna se může pochlubit nejživějším mořským životem z celého souostroví. V zájmu ochrany křehkého ekosystému ostrova platí přísné předpisy upravující jeho přístupnost, přestože jsou zde k dispozici pronájmy jachet. 

8. OBJEVOVÁNÍ OSTROVŮ

Seychely se od mnoha jiných prázdninových destinací liší širokou škálou ostrovů, z nichž každý má svou specifickou geografii, charakter a historii. Poznat během svého pobytu více než jeden ostrov je nutností a dodá vaší dovolené rozměr, na který nikdy nezapomenete. Ať už si vyberete jakýkoli ostrov, pravidelná síť letecké a námořní dopravy z hlavního ostrova Mahé uspokojí většinu vašich zájezdů. Na mnoho ostrovů jsou denně k dispozici trajekty, vnitrostátní lety a dokonce i přeprava vrtulníkem.

Toto jsou hlavní ostrovy, které byste měli zařadit do svého itineráře při cestě na Seychely:

Mahe je rozlohou i počtem obyvatel největší ostrov s dramatickým hornatým vnitrozemím, hustým jurským pralesem a spoustou zátok a zálivů k prozkoumání.

Praslin je druhým největším seychelským ostrovem, který je obklopen nádhernými plážemi a tyrkysovými vodami, a po jeho území je roztroušena jen hrstka vesnic.

– Na ostrově La Digue, kde se zastavil čas a život je blaženě klidný, se nacházejí nejznámější pláže souostroví, které si můžete užívat v (relativním) klidu.

7. OCHUTNEJTE KREOLSKÉ POKRMY

V kreolské kuchyni, která odráží velkolepý sortiment lidí obývajících Seychely, najdete jemnosti a nuance francouzské kuchyně, exotiku indických pokrmů a pikantní chutě Orientu. Grilované ryby nebo chobotnice potřené omáčkou z drcených chilli papriček, zázvoru a česneku patří k oblíbeným národním pokrmům, stejně jako řada lahodných kari připravovaných s láskou z kokosového mléka a inovativní čatní z místního ovoce, jako je papája a zlaté jablko. Jak se dalo očekávat, v místní kuchyni převažují pokrmy z mořských plodů, které se objevují vedle rýže, která je základem národního jídla.

6. VYRAZTE NA STEZKY NA OSTROVĚ MAHE

Téměř celý hlavní seychelský ostrov Mahe pokrývá bujná zelená džungle, kde nad bohatým starým deštným lesem, který obklopuje 2700 stop (822 m) vysoký vrchol Morne, nejvyšší vrchol ostrova Mahe, hlídkují letky kaloňů a tropických ptáků.  Pěší turistika po jedné z mnoha stezek v Národním parku Morne Seychellois je opravdovým potěšením. Podívejte se na drobné žabky, které se schovávají v džbánovitých rostlinách, a neškodného endemického hada vlkouše, který se vyhřívá na slunečních skvrnách. Nejlepší stezka vede na plošinu na vrcholu srázu Morne Blanc, odkud je jeden z nejkrásnějších výhledů na Indický oceán.

5. PROCHÁZKA V ÚDOLÍ VALLEE DE MAI NA OSTROVĚ PRASLIN

Legendární údolí Vallée de Mai, které spravuje Nadace seychelských ostrovů, je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Tento strašidelně krásný prales, který je tak pozoruhodný, že byl kdysi považován za původní místo rajské zahrady, je domovem asi 6000 stromů Coco-de-mer, které plodí vzácný a tajemný kokos proslulý svým erotickým tvarem, jenž je považován za jeden z botanických divů světa. Vallée se pyšní šesti endemickými druhy palem a mnoha dalšími původními stromy a je také posledním stanovištěm ohroženého papouška černého.

4. NÁVŠTĚVA KOKOSOVÉ PLANTÁŽE LA DIGUE

Anse Source d’Argent Beach, La Digue, Seychelles

Vraťte se o krok zpět v čase a navštivte usedlost L’Union na ostrově La Digue, kde si můžete prohlédnout tradiční mlýn a pec na kopru (kalorifer), pozorovat dovádění populace obřích suchozemských želv, projít se kolem majestátního Plantation House orámovaného obřími žulovými balvany v upravených zahradách nebo se projet na koni. Na panství se nachází také hřbitov původních osadníků La Digue a – což je hlavní důvod k návštěvě – nejčistší pláže na Seychelách. Legendární „Source d’Argent“ je nádherná pláž s bílým pískem, která patří k nejfotografovanějším plážím na světě.

Webové stránky: L’Union Estate

3. POTÁPĚNÍ

Jednou z nejlákavějších charakteristik Seychel jsou pravděpodobně průzračné tyrkysové vody Indického oceánu, které ostrovy obklopují. Úžasná topografie rozsáhlých útesů, stěn, vrcholků, útesů, vraků a kaňonů vytváří jedno z nejrozmanitějších mořských prostředí, které se hemží rybami i korály. Na odlehlejších vnějších ostrovech se častěji vyskytují plachetníci, žraloci stříbřití, žraloci bělocípí, žraloci obrovští a žraloci velrybí – při troše štěstí můžete občas zahlédnout i žraloka kladivouna!

2. RELAXUJTE NA NÁDHERNÝCH PLÁŽÍCH

Krása seychelských pláží – které jsou IMHO nejlepší na světě – se nedá popsat slovy a je hlavním důvodem, proč tento ostrovní stát v Indickém oceánu navštěvuje stále více lidí (a proč se sem stále vracejí). Nádherné stuhy bílého písku jsou omývány tyrkysovými vodami a lemovány kopci obrostlými džunglí a obrovskými žulovými balvany, které vytesaly přírodní živly a sám čas. Není těžké pochopit, proč sem fotografové a filmaři rádi jezdí. Nejkrásnější seychelské pláže jsou Anse Intendance (na ostrově Mahe), Anse Lazio (ostrov Praslin) a Anse Source d’Argent (ostrov La Digue).

1. PROŽIJTE SVŮJ SEN NA SEVERNÍM OSTROVĚ

Na Seychelách není nouze o luxusní hotely, ale žádný se nepřibližuje Severnímu ostrovu, nejexkluzivnějšímu úkrytu na světě. Na tomto šíleně krásném ostrově se nachází pouze 11 opulentních, ručně vyrobených vil s výhledem na nedotčené, pudrově bílé písky a tyrkysové vody. Na ostrově se nachází společenské a jídelní prostory, malebně umístěné lázně a posilovna, knihovna a potápěčské centrum a bazén s okrajovým průtokem, které jsou zabudovány do žulového výběžku. Dávejte pozor na Bruta, 160 let starou želvu na ostrově. Letovisko bylo v roce 2011 ozdobou líbánek prince Williama a vévodkyně z Cambridge.


Kouzelná panenská příroda, téměř jako nedotčená lidskou rukou. Pláže s jemným bílým pískem, klid a harmonie v souladu s přírodou. A k tomu věhlasné ovoce Coco di Mer, symbol Seychel. Nechte se zlákat do toho ráje na zemi.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz