10 nejlepších ekologických luxusních hotelů na světě

V posledních letech vznikají po celé planetě ekologické hotely, které uspokojují stále náročnější zákazníky, kteří požadují pouze ty nejexkluzivnější a nejautentičtější zážitky. Zkušení cestovatelé dnes očekávají, že resort bude ve všech ohledech ekologický a šetrný k životnímu prostředí, aby snížil svou uhlíkovou stopu a v konečném důsledku pomohl životnímu prostředí. Mnoho pětihvězdičkových hotelů zavedlo ekologickou politiku, a to používáním udržitelných stavebních materiálů, recyklací odpadních materiálů, šetřením vody nebo ochranou křehkých ekosystémů. Následujících 10 exkluzivních resortů dokazuje, že udržitelnost neznamená kompromis v oblasti luxusu, který na své dovolené očekáváte.

10. ANDAZ MAUI AT WAILEA RESORT, HAWAII, USA

Hotel Andaz Maui at Wailea Resort, který se nachází podél pobřeží ve tvaru půlměsíce, vyzařuje luxus. V každém z 290 hotelových pokojů a apartmánů a sedmi rezidenčních vil se snoubí moderní styl Andaz s atmosférou luxusního letoviska. Je to také první havajský resort s certifikací LEED. Tento ekologicky šetrný hotel se vyznačuje designovým přístupem, který minimalizuje množství odpadu a škodlivých emisí, snižuje spotřebu energie a vody a klade důraz na udržitelný design jako nedílnou součást své celkové strategie. Mezi udržitelné prvky v celém resortu patří solární systém na ohřev teplé vody, chladicí jednotky s proměnlivými otáčkami, ovládání osvětlení pomocí pohybových senzorů a nízkoprůtokové vodovodní armatury. Ekologické postupy pokračují i v pokojích, kde je k dispozici automatická regulace teploty a skleněné nádobí v pokojích pro hosty vyrobené z recyklovaných lahví od vína.

9. SOUKROMÝ OSTROV SONG SAA, KAMBODŽA

Tento odlehlý soukromý ostrovní resort s 9 vilami nad vodou a 18 zahradními a plážovými vilami představuje čistý pětihvězdičkový luxus, který byste v Kambodži možná nečekali. Song Saa, což v khmerštině znamená „miláček“, rozhodně není levný, ale od svého otevření v roce 2011 funguje na bázi all inclusive pro všechny hosty a získal si pověst bezchybných služeb a vynikající kuchyně. Majitelé hotelu Rory a Melita Hunterovi, kteří se inspirovali vášní pro Kambodžu a snahou o udržitelný rozvoj, založili první vládou uznanou mořskou rezervaci v zemi, vybudovali komunitní centrum pro nakládání s pevným odpadem a založili nadaci Song Saa, která iniciuje a podporuje projekty zlepšující blaho komunit a přírodního prostředí souostroví Koh Rong i dalších oblastí.

8. SAFFIRE FREYCINET, TASMÁNIE, AUSTRÁLIE

Tasmánie je divokou a rozmanitou hranicí na souši i v pobřežních vodách a Saffire Freycinet doplňuje své velkolepé okolí, místo aby mu konkuroval. Nad pouhými 20 intimními apartmány se tyčí hlavní budova: organická střecha, která připomíná ptáka v letu nebo rejnoka klouzajícího po mořském dně, je postavena z prohnutého tasmánského dřeva a sedí na obrovských oknech s výhledem na nízko položené křoviny a pobřeží. Ekologicky šetrný hotel byl postaven v rámci ekologické udržitelnosti s cílem omladit oblast, která byla dříve poničena jako karavanový park a ubytování pro turisty. Mezi trvale ekologicky udržitelné postupy patří izolace, dvojitá skla, vysoce energeticky účinné využívání teplé vody a osvětlení , systémy přirozeného koloběhu proudění vzduchu, široké uplatnění LED technologie, použití dřeva Modwood jako alternativy dřeva tam, kde je to vhodné, a omezení dalších dopadů na krajinu prostřednictvím činnosti.

7. OSTROV NIHI SUMBA, INDONÉSIE

Hotel Nihi Sumba se nachází na ostrově Sumba nedaleko nejlepšího surfařského místa v Indonésii a Travel + Leisure ho několik let po sobě označil za nejlepší hotel na světě. je místem, kde se drsný luxus snoubí s úchvatnou přírodní krásou a kde se hosté mohou znovu spojit s jednoduchým, zdravým a ohleduplným životem. Všech 33 apartmánů a vil s doškovými střechami je ručně postaveno indonéskými řemeslníky z udržitelných materiálů. Nihi Sumba je věrný svému ekologickému postoji, zavázal se být uhlíkově neutrálním hotelem a je jedním z mála resortů na světě, který je poháněn biopalivem vyráběným z kokosových ořechů ve vlastní továrně na bionaftu. Kromě toho se resort věnuje podpoře komunitních projektů prostřednictvím své nadace Sumba Foundation, která zajišťuje přístup k čisté vodě, vytváří vzdělávací programy a snižuje dopady malárie.

6. BRANDO, FRANCOUZSKÁ POLYNÉSIE

Hotel Brando nabízí 35 superluxusních vil u pláže na soukromém ostrově Tetiaroa, který se nachází v třpytivé laguně severovýchodně od Tahiti. Právě v této přírodní říši divů se usadil a našel svůj domov legendární herec Marlon Brando. Tento ekologický hotel, který nastavuje nový světový standard, je uhlíkově neutrální a téměř soběstačný. Všechny použité stavební materiály jsou místního nebo certifikovaného původu, obnovitelné nebo obsahují recyklované komponenty. Hotel Brando také využívá průkopnický systém klimatizace s hlubokou mořskou vodou, který snižuje energetickou náročnost a spoléhá se výhradně na obnovitelné zdroje energie včetně solární energie a kokosového oleje. Hotel také vybudoval a daroval ekostanici společnosti Tetiaroa Society, neziskové organizaci, která byla založena, aby vedla vědeckou a kulturní misi na ochranu atolu a inspirovala k udržitelné vzájemné závislosti na Tetiaroa a na celém světě.

5. ŠEST SMYSLŮ BHÚTÁN

Značka Six Senses má udržitelnost ve své DNA a tento seznam bych klidně mohl naplnit pouze objekty Six Senses. Zvláštní uznání si zaslouží jedna kolekce pěti chat – známá jako Six Senses Bhutan. Tyto klidné a luxusní chaty, které se liší stylem, ukazují rozmanitost a zvláštní charakter každého údolí v himálajském království. Od meditací při východu slunce a holistických lázeňských procedur přes soukromé astrologické výklady a obřady zapalování máslových lamp až po neuvěřitelné túry a treky nedotčenými lesy – cílem je odjet obohacený a znovu spojený. Udržitelnost je základem Six Senses Bhútán a odráží se v aktivním hospodaření s energií, vodou, odpady, nákupy a používáním chemikálií. Bhútán udržuje 60 % své půdy zalesněné, jak mu ukládá ústava. Čtyři pilíře bhútánské filozofie hrubého národního štěstí (GNH) jsou: Udržitelný rozvoj, ochrana životního prostředí, zachování kultury a dobrá správa věcí veřejných, které jsou pečlivě zakomponovány do fungování Six Senses Bhutan.

4. SEVERNÍ OSTROV, SEYCHELY

North Island Seychelles je jedním z nejexkluzivnějších úkrytů na světě, jehož cílem je bez ostychu poskytnout to nejlepší soukromí, polohu, ubytování, služby, vybavení a zážitky. Tento šíleně krásný soukromý ostrovní resort má pouze 11 opulentních ručně vyrobených vil, všechny s vlastním bazénem, s výhledem na nedotčené, pudrově bílé písky a tyrkysové vody. Resort kdysi sloužil jako plantáž kopry (kokosových jader), ale projekt Noemova archa napravuje výsledný značný úbytek flóry a fauny a obnovuje přirozené prostředí ostrova. Cizí druhy rostlin jsou průběžně odstraňovány a byly nahrazeny 120 000 původními sazenicemi vypěstovanými ve školce resortu. Výsledek: na ostrov se vrátilo mnoho původních druhů volně žijících živočichů, včetně želv zelenavých a želv ostronosých. Tento superluxusní a ekologicky šetrný hotel, který v roce 2017 získal ocenění World Legacy Award časopisu National Geographic, získal okamžitou světovou proslulost v roce 2011, kdy se dostal na titulní stránky novin jako místo královských líbánek prince Williama a Kate.

3. HOANIB SKELETON COAST LODGE, NAMIBIE

Kemp Hoanib Skeleton Coast leží v Namibii, v proslulé poušti Kaokoveld, v nadpozemsky vzdálené krajině, která se během věků zformovala do obrovských dun a skalnatých hor. Osm světle olivových luxusních stanových apartmánů Hoanib se tyčí jako bílé kapky na písečném oceánu. Hoanib je zcela poháněn solární energií a má svěží, moderní design s barevnou paletou odrážející okolní poušť. Kemp (apartmá, společné prostory, bazén) má výhled do širokého, členitého údolí, které se svažuje k obvykle vyschlé řece Hoanib. Jeden z mnoha vrcholů: večeře pod neskutečně hvězdnou oblohou, možná u ohniště, zatímco ticho inkoustové noci přerušuje křik šakala nebo řev lva. Tento kemp se nachází v jednom z nejkřehčích ekosystémů na světě, a proto byl vybudován s minimálním dopadem na životní prostředí. Je stoprocentně napájen solární energií, přičemž každý stan pro hosty má vlastní malý solární gejzír na teplou vodu. Objekt slouží také jako centrum pro výzkum a ochranu pouštních predátorů této drsné oblasti: lva pouštního a hayeny hnědé. Tábor spolupracuje s okolními komunitami, takže ekoturistika může přinášet prospěch obyvatelům této oblasti.

2. SONEVA KIRI, THAJSKO

Fenomenální Soneva Kiri se nachází na čtvrtém největším, ale nejméně obydleném thajském ostrově Ko Kood v Siamském zálivu, kam se dostanete za 60 minut letu soukromým letadlem z Bangkoku. 36 vil resortu (včetně 11 soukromých rezidencí), které se nacházejí na idylické pláži nebo na slunných svazích v deštném pralese, patří k největším na světě a všechny jsou vybaveny nádhernými nekonečnými bazény, ekologickým nábytkem a osobními elektrickými buginami. Soneva Kiri je součástí skupiny Soneva Group, která je průkopníkem v oblasti udržitelného luxusního cestovního ruchu. Soneva předstihla trend, kdy se luxus přesouvá spíše k zážitkům než k majetku, a podporuje koncept, který nazývá SLOW life – což znamená Sustainable Local Organic Wellness Learning Inspiring Fun Experiences – a každoročně pořádá sympozia s předními odborníky na životní prostředí.

V rámci oddanosti SLOW life jsou základními kameny v Soneva Kiri péče o místní komunitu a udržitelný způsob života.  Například mezi všemi velkolepými věcmi, které si můžete v Soneva Kiri užít, je Cinema Paradiso možná moje nejoblíbenější věc: filmy se promítají každý večer v kině pod širým nebem, které je zahaleno v džungli a postaveno nad nádrží, která je zásobována sladkou vodou z dešťové vody. Dalším příkladem je podpora ekologických nadšenců při cestování díky akci „Stay for Good“, v rámci které získáte volné noci výměnou za spolupráci s mořskými biology, ekology a zahradníky, kteří pomáhají podporovat místní iniciativy na podporu udržitelného rozvoje v oblasti.

1. SONEVA FUSHI, MALEDIVY

Soneva Fushi je IMHO nejlepším příkladem vznešeného hotelu, který spojuje luxus s udržitelností. Tento opuštěný ostrovní úkryt – průkopník luxusního cestování na Maledivách – se nachází na soukromém tropickém ostrově Kunfunadhoo v atolu Baa, který je světovou biosférickou rezervací UNESCO. Ostrov – který je 1400 m dlouhý a 400 m široký – patří k největším ostrovům na Maledivách. Kromě křišťálově čisté vody, bílých pláží a tropického podnebí nabízí ostrov také neobvykle bohatou vegetaci, která nabízí jedinečný přírodní zážitek. Mezi hustou tropickou zelení se ukrývají masivní luxusní vily a soukromé rezidence s několika ložnicemi jako z pohádky. V souladu s tématem trosečníků jsou mnohé z nich postaveny tak, aby připomínaly stromové domy. Všechny se otevírají k vlastnímu soukromému úseku cukrově bílého písku a většina z nich se pyšní vlastními bazény s mořskou vodou. V létě 2020 představila Soneva Fushi také osm báječných vodních útočišť, která jsou největšími a nejluxusnějšími podvodními vilami na světě.

Základem filozofie resortu je environmentální a sociální odpovědnost. Soneva Fushi má například jednu z největších solárních elektráren na Maledivách, její potraviny jsou pěstovány a získávány pokud možno z místních zdrojů, recykluje odpadní materiály a chrání ekosystémy (Soneva Fushi má v areálu dvě přírodní rezervace, kde mohou hnízdit želvy). Další skvělou iniciativou, která je v souladu s ekologickou politikou hotelu Soneva Fushi, je úžasné Studio skla, kde se odpadní maledivské sklo mění v cenná umělecká díla. Můžete zde sledovat, jak světoznámí sklářští umělci vytvářejí skleněné umění, účastnit se uměleckých výstav, učit se umění foukání skla ve speciálních kurzech, nebo si dokonce osobně navrhnout vlastní mistrovské dílo, které si odnesete domů v prvním maledivském sklářském studiu.


Věříme, že vás náš blog o udržitelném cestování zaujal a i vy si najdete to správné eco místo pro svou dovolenou. A pokud chcete poradit s výběrem, neváhejte se svěřit do našich rukou. Jsme tu pro vás…

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz