10 nejkrásnějších pláží na světě.

Je možné sestavit žebříček nejlepších pláží světa? Samozřejmě, že ne, protože preference jednotlivých cestovatelů se liší podle vybavenosti, dostupnosti, možností koupání a vodních sportů, bezpečnosti, smyslu pro místo, relaxace a scenérie. Protože jsme zcestovalí a prošli jsme se po písku mnoha pláží po celém světě, předkládáme vám seznam 10 nejúchvatnějších pláží světa. Od korálových po písečné, od dlouhých po uzavřené, nepřekvapí vás, že většina těchto pláží se nachází v nejlepších plážových destinacích světa.

10. TULUM, RIVIERA MAYA, MEXIKO

Tulum vyniká svou blízkostí k nejúžasnějším mayským ruinám v celém Mexiku: právě zde se setkává jedna z nejlepších kulturních destinací na světě s jednou z nejlepších pláží na světě. Tulumské ruiny jsou starobylé opevněné město, které stojí na skalnatém útesu s výhledem na velkolepou pláž. Vzhledem k tomu, že sem denně míří hordy turistů, není tato oblast zrovna soukromá, ale široký pás bílého písku a fascinující tyrkysové vody Karibiku to více než vynahrazují.

9. PLÁŽ NAVAGIO, ZAKYNTHOS, ŘECKO

Pláž Navagio je izolovaná, ale nápadně krásná písečná zátoka na řeckém ostrově Zakynthos. Často se jí říká pláž ztroskotaných lodí, protože se zde nachází vrak lodi Panagiotis, o které se předpokládá, že byla pašeráckou lodí. Oblast je charakteristická svými strmými vápencovými útesy, plážemi s bílým pískem a průzračně modrou vodou, které sem každoročně přilákají tisíce turistů. Pás pláže je přístupný pouze lodí, ale můžete si ji prohlédnout i shora, pokud se postavíte na vyvýšenou stranu okolních útesů.

8. ZÁTOKA GRACE BAY, TURKS & CAICOS

Turks a Caicos tvoří 40 ostrovů a ostrůvků, z nichž hlavním turistickým centrem je Providenciales. Právě zde, na severním pobřeží, najdete zátoku Grace Bay, 19 km dlouhou rajskou pláž s dokonalou směsí sladkého písku a průzračné vody, lemovanou soustavou korálových útesů s báječným šnorchlováním a potápěním. Bohužel v posledních letech na pobřeží vyrostlo stále více resortů a apartmánových hotelů, takže v dnešní době je možná lepší navštívit soukromější hotelové pláže Amanyara nebo Parrot Cay.

7. WHITEHAVEN BEACH, QUEENSLAND, AUSTRÁLIE

Pláž Whitehaven Beach je chráněna národním parkem Whitsunday Islands a nachází se v srdci Velkého bariérového útesu. Nejznámější australská pláž se táhne v délce 4,4 míle (7 km) a omývají ji víry tyrkysové, modré a zelené vody. Písek je z 98 % tvořen čistým bílým křemenem, který mu dodává zářivou, téměř světélkující barvu. Na pláž se můžete dostat helikoptérou nebo hydroplánem, případně se na Whitehaven Beach můžete plavit některou z mnoha jachetních exkurzí v oblasti.

6. BAIA DO SANCHO, FERNANDO DE NORONHO, BRAZÍLIE

Baio Do Sancho se nachází na odlehlém ostrově Fernando de Noronha, aktivním sopečném souostroví 21 ostrovů v Atlantském oceánu, které se nachází přibližně 220 mil (350 km) od pobřeží severovýchodní Brazílie zálivu.  Jiskřivou smaragdovou vodu a měkký bílý písek obklopují útesy pokryté vegetací o výšce 250 stop (75 m). Na pláž se lze dostat pouze lodí nebo pěšky po prašné cestě puklinou ve skalní stěně s několika desítkami nerovných, kluzkých a písčitých schodů. Pláž je ideální pro šnorchlování a pozorování rejnoků.

5. LONG BEACH, OSTROV VANCOUVER, KANADA

Nejsou to jen tropické pláže, jejichž dechberoucí krása dokáže člověka vyvést z míry. Nejlepším příkladem je Long Beach, nejdelší písečná pláž na kanadském ostrově Vancouver, která nabízí úchvatné scenérie a nepřekonatelnou mořskou divočinu. Nachází se na území rezervace národního parku Pacific Rim mezi městy Tofino a Ucluelet a jejích 10 mil (16 km) nedotčeného písku je lemováno bujnými deštnými pralesy a omýváno chladivým bušícím příbojem. Každé jaro a léto sem migruje dvacet tisíc šedých velryb.

4. MAYA BAY, KOH PHI PHI, THAJSKO

Maya Bay je úžasně krásná, chráněná zátoka na thajském ostrově Koh Phi Phi. Díky prstenci bílého písku obklopeného mangrovovými porosty a vysokým vápencovým stěnám pokrytým hustým listovím je jasné, proč si režisér Danny Boyle vybral právě tuto pláž pro kultovní film Pláž s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Hlavní pláž v zátoce je dlouhá asi 200 m a nabízí hedvábně jemný bílý písek, pod vodou barevné korály a exotické ryby ve výjimečně čisté vodě.

3. CAMPS BAY, KAPSKÉ MĚSTO, JIŽNÍ AFRIKA

Kapské Město je v mém žebříčku nejkrásnějších měst světa na prvním místě, a to i díky nádherným plážím, které má na dosah ruky. Camps Bay je nejen nejoblíbenější pláží Kapského Města, ale také jedinou městskou pláží, která se dostala do mého seznamu 10 nejlepších. Camps Bay se pyšní oslnivě bílým pískem na pozadí majestátních horských masivů Dvanácti apoštolů a Stolové hory, voda je zde sice trochu studená kvůli proudům v Atlantském oceánu, ale to vás neodvede od úžasné okolní scenérie a světoznámých západů slunce.

2. PLÁŽ POLIHALE, HAVAJ, USA

Polihale je jednoznačně nejúchvatnější pláží havajského souostroví.  Tento zdánlivě opuštěný 11 km dlouhý úsek na západním konci Kauai, jednoho z nejmalebnějších ostrovů světa, je vzdálen několik mil od nejbližšího města a má v sobě atmosféru kouzla a mystiky, která je na Havaji dodnes živá. Na pláž se dostanete pouze po špatně značené, prašné cestě z cukrové třtiny, takže je vhodnější vozidlo s pohonem všech kol (než se vydáte na cestu, informujte se u půjčovny o omezeních).

1. ANSE SOURCE D’ARGENT, SEYCHELY

Jedna z nejfotografovanějších pláží na světě, oslnivě bílý písek Anse Source d’Argent, se rozprostírá na ostrově La Digue, jednom ze 115 ostrovů, které tvoří toto rajské souostroví v Indickém oceánu. Pláž se třpytí na pozadí obrovských žulových balvanů, které opotřeboval čas a počasí. Před vlnami oceánu je chrání pobřežní útes, takže tyrkysová voda je ideálním místem pro koupání. Dávejte pozor na ohrožené ptáky a obří želvy!


Jedna pláž krásnější než druhá, že? A která by byla vaším favoritem? Pokud se stejně jako my rádi brouzdáte mořským přílivem a plážovým pískem, nenechte si ujít naší nabídku skvělého cestování do krásných destinací. Jsme tu pro vás 🙂

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz