10 nejnapínavějších cestovatelských dobrodružství na světě

Každý náročný cestovatel má svůj seznam nejzajímavějších věcí, které chce vidět a dělat po celém světě – od pobytu v ikonických letoviscích a večeří v nejlepších restauracích světa až po prohlídku nejznámějších památek planety a objevování tropických ostrovů. Ale ne každý sní o tom, že bude na dovolené odpočívat na idylických plážích a nic nedělat. Někteří z nás potřebují při cestování po světě adrenalin a vzrušení. Dobrodružné dovolené nabízejí jedinečný způsob, jak poznávat planetu a zároveň vystoupit z naší komfortní zóny a otestovat vlastní fyzické limity. Náš výběr 10 nejlepších cestovatelských dobrodružství na světě – směs pěších túr, extrémních sportů a pozorování divoké přírody – vás zaručeně nadchne a poskytne vám spoustu inspirace pro vaší dovolenou s přáteli či rodinou!

BUNGEE JUMPING NA NOVÉM ZÉLANDU

V 80. letech 20. století založila dvojice mladých Kiviů, AJ Hackett a Henry van Asch, první komerční novozélandský bungee jumping, a to skokem z historického mostu Kawarau Bridge nedaleko Queenstownu. Od té doby se Nový Zéland stal domovem bungee jumpingu a pro mnoho návštěvníků se bungee jumping v zemi stal téměř rituálem a povinným cestovatelským dobrodružstvím. Po celé zemi můžete skákat z mostů, horolezeckých výstupů, železničních viaduktů, speciálně vyrobených plošin umístěných na okrajích útesů a střech stadionů. Nejlepším místem je však Jižní ostrov, kde se odehrál nejen nejstarší skok v zemi z mostu AJ Hackett’s Kawarau Bridge, ale také nejvyšší skok s neuvěřitelnou výškou 134 m (440 stop) na Nevis Bungy – oba se nacházejí v oblasti Queenstownu.

SURFOVÁNÍ NA NEJVĚTŠÍCH VLNÁCH SVĚTA
V PORTUGALSKU

Největší a nejhlubší podmořský kaňon v Evropě se nachází přímo u pobřeží portugalského města Nazaré. Má maximální hloubku 5 000 m a vysvětluje, proč jsou vlny v této části světa tak velké a tak vysoko se lámou, často jsou vysoké jako šestipatrové obytné domy. Od roku 2011 upoutal svět pozornost závod Big Wave Challenge v ikonické Praia do Norte a Nazaré se stalo světoznámou surfařskou destinací. Právě zde 29. října 2020 Němec Sebastian Steudtner vytvořil světový rekord v největší vlně, na které kdy surfoval (monstrum o délce 26 me neboli 86 stop). Tato aktivita je samozřejmě jen pro odvážné, ale i nesurfaři se při sledování surfařů na obřích a silných vlnách nadchnou. Kromě Praia do Norte se v Nazaré nacházejí také místa a vlny přístupné všem sportovcům.

VÝSTUP NA HORU KILIMANDŽÁRO V TANZANII

Národní park Mount Kilimandžáro, jedno z nejnavštěvovanějších míst v Tanzanii, je domovem nejvyššího vrcholu Afriky, který se nachází ve výšce přibližně 4 900 metrů od základny až po 5 895 metrů nad mořem. Kilimandžáro, které je od roku 1987 zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO, je také nejvyšší volně stojící horou světa; stojí zde zcela samostatně v rovině, aniž by byla součástí horského pásma. Na rozdíl od jiných národních parků a rezervací v Tanzanii se Kilimandžáro nenavštěvuje kvůli divoké zvěři, ale kvůli možnosti stát v úžasu nad touto majestátní zasněženou horou a pro mnohé i kvůli výstupu na její vrchol. I když nemusíte být zrovna horolezecký expert, abyste horu zdolali (stačí být pravidelně fit), neberte vyčerpávající výstup – který trvá nejméně 5 dní – na lehkou váhu.

PROCHÁZKA S MEDVĚDY GRIZZLY V ALJAŠSKÉM NÁRODNÍM PARKU KATMAI

Může to znít jako šílený nápad, ale není, alespoň ne v národním parku Katmai, odlehlé a nedotčené divoké oblasti v srdci divoké Aljašky, kde obří pobřežní hnědí medvědi nepovažují člověka za kořist ani za pochoutku díky dostatku potravy v okolí a více než 100 let trvajícímu programu ochrany divoké přírody. Vyhlídkový let malým letadlem a následné vzrušující přistání na pláži vás zavede na legendární louky národního parku Katmai, kde budete pozorovat medvědy v jejich přirozeném prostředí, a dokonce se mezi nimi projdete s neozbrojeným průvodcem. Pokud vám to připadá jako větší stres, než jste schopni zvládnout, existují další místa (na Aljašce a v Britské Kolumbii), kde můžete tato neuvěřitelná zvířata pozorovat ve volné přírodě z chráněných a zabezpečených pozorovacích plošin.

RAFTOVÁNÍ NA ŘECE ZAMBEZI V ZIMBABWE

Viktoriiny vodopády, které představují největší padající vodní clonu na světě, se nacházejí na hranici mezi Zambií a Zimbabwe. Sloupy vodní tříště jsou vidět na kilometry daleko, protože v období největších dešťů padá přes okraj více než pět set milionů kubických metrů vody za minutu na šířku téměř dvou kilometrů do rokle o více než sto metrů níže. Široký čedičový útes, přes který vodopády hřmí, mění Zambezi z klidné řeky v divoký proud protínající řadu dramatických soutěsek, místo všeobecně známé jako nejúžasnější koridor pro rafting na světě! Názvy peřejí jako Schody do nebe, Terminátor, Pračka, Soudný den, Ďábelská záchodová mísa a Zapomenutí vám alespoň trochu přiblíží, co můžete na tomto vzrušujícím cestovatelském dobrodružství očekávat.

LET BALONEM NAD NAMIBIÍ

Chcete-li se zamyslet nad tím, jak jsme ve skutečnosti bezvýznamní, naskočte do horkovzdušného balonu a v klidu se kochejte jedinečným výhledem z ptačí perspektivy na fenomenální pouštní krajinu Namibie. Probuďte se těsně před svítáním a vydejte se na místo startu poblíž Sossusvlei v srdci pouštní krajiny Namibu, pak se klidně vzneste k obloze při východu slunce. Vychutnejte si úchvatné výhledy na rozeklané vrcholky hor, které se vynořují z pohyblivých dun, a vznášejte se nad krajinou, která zůstala nedotčená po miliony let. Po pozvolném přistání, jak je zvykem při každém letu balonem, je uprostřed ničeho připravena snídaně se šampaňským ve stylu „Out Of Africa“. Váš pilot vám také předá certifikát o letu, než se vydáte na poklidnou cestu přírodou zpět na místo setkání.

PĚŠÍ TÚRA PO INCKÉ STEZCE NA MACHU PICCHU V PERU

Největší peruánskou atrakcí je bezpochyby mlhou zahalená incká citadela Machu Picchu, která byla objevena teprve v roce 1911 a o níž se předpokládá, že ji Inkové využívali jako tajné obřadní město. Nezáleží na tom, kolikrát jste viděli fotografii ikonických inckých ruin, nic vás nepřipraví na pocit úžasu, který toto magické místo vyvolává ve svém horském prostředí And, přiléhajícím ke skále a džungli. A nic se nevyrovná pocitu uspokojení, když se k Machu Picchu přiblížíte po vlastních nohou, a proto by neuvěřitelně malebná pětidenní Incká stezka měla být na seznamu každého z vás. Ikonická stezka končí u sluneční brány Intipunku, odkud mohou turisté pozorovat východ slunce nad okolními vrcholky hor, na které dopadají první paprsky měkkého denního světla a osvětlují světoznámé ruiny.

SLEDOVÁNÍ HORSKÝCH GORIL VE RWANDĚ

Sledování ohrožených horských goril v tajemné intimitě deštného pralesa, který žije voláním pestrobarevných ptáků a štěbetáním vzácné zlaté opice, je jedním z nejunikátnějších, nezapomenutelných a život měnících cestovatelských dobrodružství, které lze v životě podniknout. Nejlepším místem pro trekking goril je hlavní sídlo rwandského národního parku Volcanoes, kde žije dvanáct zabydlených skupin goril. Na jednu skupinu goril je denně povoleno pouze osm návštěvníků a kvůli minimalizaci možného přenosu lidských nemocí jsou návštěvníci žádáni, aby od goril dodržovali vzdálenost 7 m (asi 22 stop). Sledování může obvykle trvat od jedné do deseti hodin a vyžaduje určitou úroveň zdatnosti, protože túry vedou hustou džunglí po strmých a často bahnitých svazích.

NÁVŠTĚVA ANTARKTIDY

Antarktida je největším cestovatelským dobrodružstvím na seznamu mnoha cestovatelů. Ať už vás láká jedinečná fauna a flóra Antarktidy, její legendární pověst nebo naprostá izolace, nic se tomuto nejodlehlejšímu místu planety nevyrovná, natož abyste ho viděli na vlastní oči. Nejchladnější, nejsušší a největrnější místo na světě, pustá, zmrzlá pevnina Antarktidy, je také nejblíže tomu, aby se většina lidí dostala na jinou planetu, aniž by opustila Zemi (pokud jste si tedy již nezarezervovali letenku na raketoplán Virgin Galactic). Dvě století po svém objevení v roce 1820 zůstává Antarktida téměř stejně nepolapitelná a mýtická jako v dobách svého prvního objevování a ti cestovatelé, kteří mají to štěstí a navštíví Bílý kontinent, hovoří o nezapomenutelných zážitcích, které jim změní život, o nadpozemské krajině a okouzlující divoké přírodě.

PLAVÁNÍ S VELRYBAMI VE FRANCOUZSKÉ POLYNÉSII

Keporkaci jsou sezónními návštěvníky Francouzské Polynésie. Od začátku srpna do konce října se tato obrovská zvířata hojně vyskytují v průzračných a teplých vodách kolem souostroví, kde hledají partnera nebo kojí svá mláďata. Francouzská Polynésie se v roce 2002 prohlásila za rezervaci mořských savců, která poskytuje ochranu všem 20 druhům velryb a delfínů, které se zde vyskytují. Je to také jedna z mála zemí na světě, kde je povoleno plavat s velrybami. Několik cestovních kanceláří nabízí výlety lodí za pozorováním velryb, které vede tým mořských biologů a přírodovědných průvodců. Turisté mohou vstoupit do vody s keporkaky až poté, co biolog na palubě pozoruje jejich povrchovou aktivitu a usoudí, že je to bezpečné a neškodné jak pro hosty, tak pro velryby.


A jaký zážitek byste volili vy? Je to paráda, co všechno se dá vyzkoušet a zažít. Pokud plánujete svou dovolenou plnou adrenalinu či toulek za poznáním či do přírody, neváhejte se na nás obrátit. Pomůžeme vám s výběrem.

Přejeme krásné cestování

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz