10 nejlepších věcí, které stojí za to vidět a dělat ve Francouzské Polynésii

Francouzská Polynésie, běžně označovaná jako „ostrovy Tahiti“, je souborem 118 ostrovů a atolů roztroušených na impozantní námořní ploše o velikosti západní Evropy. Ostrovy, na kterých se nachází několik úžasných luxusních hotelů, leží na půli cesty mezi Los Angeles v Kalifornii a Sydney v Austrálii. Jen málo míst na světě má ve svém názvu exotičtější nádech než Francouzská Polynésie. Některé z těchto ostrovů, jako například Bora Bora a Moorea, patří k nejkrásnějším a nejrajovějším ostrovům na světě a není divu, že je kdysi za svůj domov označili legendární umělci jako Paul Gaughin nebo Jacques Brel. Zde je náš seznam 10 nejlepších věcí, které můžete ve Francouzské Polynésii vidět a dělat.

  1. LÉTEJTE SE SPOLEČNOSTÍ AIR TAHITI NUI

Pokud chcete začít svou dovolenou ve Francouzské Polynésii ještě předtím, než vkročíte na ostrovy, doporučuji letět se společností Air Tahitu Nui, vlajkovou leteckou společností této země. V roce 2019 společnost Air Tahiti Nui kompletně obnovila svou flotilu o čtyři letouny Boeing 787-9, kterým hrdě říká „tahitské Dreamlinery“. Jednou ze skvělých vlastností letů s Air Tahiti Nui je tropická atmosféra letadel, která vás pohltí „manou“ tahitského ostrova, jakmile nastoupíte na palubu (mou recenzi si přečtěte zde). Například ve vstupní kuchyňce letadla je od podlahy ke stropu umístěna fotografie ostrova Bora Bora, která připomíná, že letadlo právě míří do jednoho z nejkrásnějších rájů na světě. Při vstupu do letadla rozdává tradičně oblečený a vždy usměvavý palubní personál také květiny Tiare, národní květinu ostrovů Tahiti. To vše navozuje pocit dovolené, který pomáhá hodit za hlavu nepříjemnosti a stres z cesty na letiště a přes něj. Společnost Air Tahiti Nui zajišťuje lety na Tahiti z Paříže, Los Angeles, Seattlu, Aucklandu a Tokia. Prostřednictvím partnerství a dohod o sdílení kódů nabízí letecké společnosti spojení z více než 30 dalších destinací, včetně Sydney, Pekingu a New Yorku.

  1. PROZKOUMEJTE OSTROV MOOREA

Moorea, která se pravděpodobně stala inspirací pro bájný Bali Hai z Povídek z jižního Pacifiku Jamese Michenera, je jedním z malebně nejpozoruhodnějších ostrovů Francouzské Polynésie. Moorea se vyznačuje uvolněnou atmosférou a přívětivým duchem, je stejně vřelá a přívětivá jako Tahiťané, kteří mají to štěstí, že tento ostrov nazývají svým domovem. Moorea se nachází pouhých deset námořních mil od Tahiti a je snadno dostupná trajektem nebo letadlem z Papeete. Díky této blízkosti a vstřícné a sousedské povaze ostrova je Moorea oblíbeným cílem cestovatelů. I přes tuto popularitu a přítomnost několika mezinárodně známých letovisek si Moorea dokázala zachovat atmosféru malého ostrova. Přitažlivost Moorey není žádným překvapením: ostrov je geografickým zázrakem. Z jeho průzračné laguny se zvedá osm objemných horských vrcholů, které vytvářejí výraznou a členitou siluetu viditelnou ze západního pobřeží Tahiti. Severní pobřeží rozdělují dva symetrické zálivy: Cookův záliv (Paopao) a záliv Opunohu. Ostrov má z nadhledu zhruba tvar srdce; a v tématu lásky a romantiky je Moorea jednou z nejlepších destinací pro líbánky na Tahiti – druhá po Bora Bora.

  1. SLEDUJTE SURFAŘE NA TEAHUPOO, NEJTĚŽŠÍ VLNĚ NA SVĚTĚ

Ostrov Tahiti se skládá ze dvou částí – větší části ostrova zvané Tahiti Nui a menší části zvané Tahiti Iti – a je rájem pro vodní sporty všeho druhu. Patří sem pádlování, kanoistika, kajak a bodyboarding, ale zdejší surfování nemá konkurenci, zejména pokud máte rádi těžké vlny. Nejlepší doba pro surfování na Tahiti je od května do srpna v období sucha. Na jižním a jihozápadním pobřeží se nacházejí útesové vlnolamy s velkými dutými vlnami podobnými těm na Havaji. Další oblíbenou sezónou pro surfování je období od října do března, kdy se vlny valí ze severu a jsou obecně vhodnější pro méně zkušené surfaře, protože jsou méně těžké a více stěnové než duté vlny, které přicházejí v létě. Pokud se chcete naučit surfovat, na Tahiti je několik dobrých surfařských škol, které můžete navštívit.

Každoročně v srpnu se na Tahiti konají surfařské závody Tahiti Pro Teahupoo pořádané Světovou surfařskou ligou. Profesionální surfaři se sem sjíždějí z celého světa, aby se utkali v drtivém vlnobití a na zlověstném korálovém útesu Teahupoo na jihovýchodním pobřeží Tahiti. Teahupoo, nebo jak se někdy říká „Chopes“, je známé jako „nejtěžší“ vlna na světě a pro mnoho profesionálních surfařů je to nejlepší místo k surfování. Je dobře známé pro konzistentní barely, a přestože jsou vlny těžké, jsou také mělké, takže toto místo je považováno za příliš nebezpečné pro všechny kromě nejzkušenějších surfařů. Cestovatelé, kteří nemají žádné zkušenosti se surfováním, se přesto mohou vydat na hodinovou plavbu lodí společnosti Teahupoo Adventures a sledovat slavné vlny Teahupoo a jeho surfaře z bezprostřední blízkosti.

  1. OBJEVTE MALEBNOU VNITROZEMSKOU KRAJINU SOUOSTROVÍ

Ostrovy Tahiti jsou proslulé křišťálově čistými tyrkysovými lagunami, nádhernými plážemi a malebnými bungalovy nad vodou. Ale přestože velká část kouzla tropického ostrova leží na jeho pobřeží, rozhodně stojí za to vydat se do drsného vnitrozemí větších hornatých ostrovů Francouzské Polynésie, jako jsou Tahiti, Bora Bora a Moorea. Najdete zde nádherné vodopády, pozoruhodné vrcholky hor, svěží údolí a starobylé ruiny, které stojí za to prozkoumat a ocenit. Ať už jste začátečníci, nebo pokročilejší, ve Francouzské Polynésii je spousta příležitostí pro pěší turistiku. Většina turistických tras vede k vyhlídkám s nádhernými výhledy, říčním skluzavkám, sopečným údolím a skalním bazénům, ve kterých se dá koupat. Na odlehlých Markézách můžete pěší turistiku dokonce spojit s projížďkou na koni po náhorních plošinách a údolích, která se zdají být nedotčená kontaktem s lidmi. Doporučujeme využít služeb místního průvodce, protože přístup k mnoha stezkám může být složitý; v některých oblastech musí turisté předem získat povolení a do jiných se lze dostat pouze s pohonem všech čtyř kol.

  1. RELAXUJTE NA TROPICKÉ PLÁŽI

Francouzská Polynésie se 118 ostrovy rozesetými v mohutném modrém jižním Tichém oceánu má, jak asi očekáváte, několik úžasných pláží. Od pláží s černým pískem na východním pobřeží Tahiti až po nedotčené pláže s bílým pískem na Bora Bora si návštěvníci užijí tyrkysovou vodu a bujnou vegetaci, ať už si vyberou kteroukoli pláž. S výjimkou Markéz, které jsou téměř bez korálů, se na většině ostrovů Francouzské Polynésie rozprostírají laguny připomínající vany, které se vlní na bílém korálovém písku obrostlém kokosovými palmami. Mezi nejlepší pláže souostroví patří Matira Beach (Bora Bora), La Plage De Maui (Tahiti) a Temae Plage Publique (Moorea). Ať už navštívíte jakoukoli pláž ve Francouzské Polynésii, vždy se chovejte ohleduplně, sbalte si, co jste si sbalili, a pečujte o ně jako místní. Nyní si vezměte ručník, opalovací krém a dobrou knihu a připravte se na lenošení na slunci na jedněch z nejlepších pláží na světě.

  1. PROZKOUMEJTE ŽIVOUCÍ LAGUNU BORA BORA

Pouhých 12 mil (19 km) dlouhá svěží malá bačkora zvaná Bora Bora leží v jedné z nejkrásnějších lagun na světě. Průzračné, tyrkysové vody laguny a okolní korálové útesy umožňují nezapomenutelné šnorchlování s tropicky zbarvenými rybami, neškodnými útesovými žraloky a obrovskými mantami, které se bezstarostně proplétají korálovými zahradami. Celodenní výlety nabízí řada společností, ale společnost Lagoon Service doporučujeme pro její dobře udržované lodě, přátelské průvodce hrající na ukulele a vynikající polynéské jídlo. Hosté se plaví kolem ostrovů a zastavují se, aby mohli šnorchlovat v korálových zahradách, plavat mezi hravými rejnoky a zažít vzrušení z plavání s učenlivými žraloky. Výlet zakončí oběd, který si vychutnáte u stolu postaveného v mělké akvamarínové vodě. Piknik zahrnuje vše od poisson cru po kokosový chléb a nejrůznější čerstvé ovoce.

  1. POBYT V HOTELU BRANDO

Brando je nejluxusnější letovisko ve Francouzské Polynésii a jedno z nejexkluzivnějších soukromých ostrovních letovisek na světě. Resort se nachází pouhých 30 mil (50 km) severně od Tahiti na úchvatně krásném soukromém atolu Tetiaroa, který se skládá z tuctu idylických ostrovů obklopujících velkolepou lagunu. Atol, na který se dostanete soukromým letadlem, nabízí bezstarostný luxus uprostřed nedotčené přírody a je zvláštním místem se vzácnou biologickou rozmanitostí a přírodním útočištěm ptáků a mořských živočichů. All-inclusive resort The Brando nabízí 35 luxusních vil, z nichž každá má vlastní pláž a bazén, restaurace s polynéskou a francouzskou kuchyní, luxusní polynéské lázně, plážový bar a bazén, organickou zahradu, knihovnu, butik, vodní sporty a výzkumnou stanici pro životní prostředí s programy pro hosty. V této přírodní říši divů se usadil legendární herec Marlon Brando a konečně zde našel svůj domov. Přečtěte si mou recenzi hotelu The Brando zde (nebo se podívejte na mé video na YouTube níže).

  1. PŘELET NAD ÚCHVATNOU KRAJINOU BORA BORY VE VRTULNÍKU

Jedním z nejlepších způsobů, jak prozkoumat ostrov Bora Bora – a jeho nekonečnou paletu modré a zelené – je z oblohy během panoramatického letu vrtulníkem mezi strmými horami a nejkrásnější lagunou na světě! Společnost Tahiti Nui Helicopters, specialista na panoramatické lety vrtulníkem nad Francouzskou Polynésií a dceřiná společnost Air Tahiti Nui, nabízí exkluzivní výlety nad Bora Bora na palubě svých vrtulníků. Po bezpečnostní instruktáži s pilotem budete vybaveni sluchátky s mikrofony a užijete si prohlídku tohoto nádherného ostrova s výhledem z ptačí perspektivy na lagunu, bungalovy nad vodou, horu Otemanu a různé motusy, které ostrov obklopují. Lety vrtulníkem v délce 10, 20 nebo 30 minut si můžete objednat na základě sdílené nebo soukromé objednávky. Třicetiminutový let doletí až na známý ostrov Tupai, ostrov ve tvaru srdce, který se nachází vedle Bora Bora.

  1. POBYT V BUNGALOVU NAD VODOU NA BORA BOŘE

Symbol exotiky, romantiky a absolutní sen tisíců cestovatelů, nic nevypovídá o relaxaci a luxusu tak jako bungalov nad vodou. Je to místo, kde se můžete skutečně ponořit do mořské krajiny, aniž byste byli skutečně na moři. Ačkoli by se mohlo zdát, že tento styl ubytování existuje již po staletí a jistě mnoho kultur stále bydlí v plovoucích domech, koncept podvodních bungalovů ve skutečnosti vznikl v 60. letech 20. století ve Francouzské Polynésii. V roce 1967 postavili tři Kaliforňané, Hugh Kelley, Muk McCallum a Jay Carlisle, později známí jako „Bali Hai Boys“, svůj první hotel na ostrově Moorea. Protože neměli žádné pláže ani písek, které by uspokojily cestovatele, přišli s nápadem, který zásadně změnil světový cestovní ruch: proč neumožnit přímý přístup do laguny a pozorovat mořský život z pokoje postaveného nad vodou. Tak se zrodil bungalov nad vodou. Po náhodném článku v prosincovém čísle časopisu Life v roce 1962 popularita letoviska prudce vzrostla a tento koncept se rozšířil po celém Tahiti.

Od okamžiku otevření se v bungalovech nad vodou ubytoval Marlon Brando a romantika Robinsona Crusoe je dodnes hitem mezi celebritami. Leonardo DiCaprio, Beyoncé, Keanu Reeves, Ellen Degeneres, Justin Bieber, Catherine Deneuve a Vincent Cassel, abychom jmenovali alespoň některé z nich, pobývali v bungalovech nad vodou v tyrkysových vodách Tahiti a jeho ostrovů. Dnes jsou ve Francouzské Polynésii stovky bungalovů nad vodou, které jsou rozmístěny ve 22 hotelech na sedmi ostrovech. Až na jeden se všechny nacházejí na Společenských ostrovech, zejména na Bora Bora, kde jsou k dispozici nejexkluzivnější hotely nad vodou. Hotely Four Seasons Bora Bora, St Regis Bora Bora, Conrad Bora Bora Nui a InterContinental Bora Bora Resort & Thalasso Spa nabízejí luxusní ubytování nad vodou s kulisou svěžích, zelených hor a vrcholků.

  1. PLAVÁNÍ S VELRYBAMI HUMBACK

Keporkaci jsou sezónními návštěvníky Francouzské Polynésie. Od začátku srpna do konce října se tato obrovská zvířata hojně vyskytují v průzračných a teplých vodách kolem souostroví, kde hledají partnera nebo kojí svá mláďata. Francouzská Polynésie se v roce 2002 prohlásila za rezervaci mořských savců, která poskytuje ochranu všem 20 druhům velryb a delfínů, které se zde vyskytují. Je to také jedna z mála zemí na světě, kde je povoleno plavat s velrybami. Několik cestovních kanceláří nabízí výlety lodí za pozorováním velryb, které vede tým mořských biologů a přírodovědných průvodců. Turisté mohou vstoupit do vody s keporkaky až poté, co biolog na palubě pozoruje jejich povrchovou aktivitu a usoudí, že je to bezpečné a neškodné pro hosty i velryby. Ačkoli pozorování velryb není nikdy zaručeno, největší šance na jejich spatření (a plavání s nimi) máte na ostrově Moorea.


Na Tahiti se rozhodně nudit nebudete! Okouzlující příroda, tyrkysové laguny a spousta zajímavostí a zážitků. Čekají na vás, tak šup balit kufry 🙂

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz