10 NEJKRÁSNĚJŠÍCH VESNIC V ITÁLII

Jihoevropská země Itálie patří k nejlepším letním destinacím pro náročné cestovatele, což není překvapivé vzhledem k historickému dědictví země, vynikající kuchyni, kulturním zajímavostem, úchvatným scenériím a mimořádně elegantním luxusním hotelům. Mnozí cestovatelé se vydávají na venkov, aby poznali rustikální a autentické vesničky, díky nimž se Itálie stala synonymem pro kouzlo starého světa. Při plánování svého italského útěku se mnozí cestovatelé ocitají v situaci, kdy mají na výběr z tolika úchvatných měst. Abychom vám pomohli, sestavili jsem seznam nejhezčích italských vesnic (nebo těch, které máme nejraději). 

10. SAN GIMIGNANO, TOSKÁNSKO

Toskánsko je jedním z nejznámějších italských regionů a jeho klenotem je rozhodně San Gimignano. Malá vesnička v srdci italské vinařské oblasti se vyznačuje úzkými uličkami, malebnými náměstími a 13 staletými věžemi (dříve jich bylo asi 70). Přestože jsou věže skvělým místem pro fotografování, byly postaveny na obranu a proti agresi šlechtických rodů v rámci stejného regionu. Je to ideální místo, kam na pár dní utéct a vychutnat si domácí těstoviny, sklenku toskánského červeného či nepřekonatelné západy slunce nad zemědělskou krajinou (v létě si však dejte pozor na davy turistů).

Doporučený hotel: COMO Castello Del Nero Hotel & Spa (14 km nebo 8 mil od San Gimignana)

9. POSITANO, AMALFSKÉ POBŘEŽÍ

Kaskádovitá vesnice Positano, vzdálená hodinu jízdy jižně od Neapole, se nachází podél jedné z nejmalebnějších cest na světě na úchvatném italském pobřeží Amalfi. Vesnice má samozřejmě příjemnou pláž a útulné restaurace, ale Positano lze skutečně ocenit, až když se na něj podíváte z dálky. Teprve tehdy si člověk uvědomí, jak se vesnice nejistě drží hor a jak jsou tu jen vrstvy a vrstvy domů v maurském stylu rozeseté směrem vzhůru.

Doporučené hotely: Le Sirenuse, Villa Franca a Casa Angelina (6 km od Positana)

8. ALBEROBELLO, APULIE

Alberobello, památku zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO, najdete v regionu Apulie nedaleko pobřežního města Bari. Alberobello je krásná vesnice proslulá množstvím Trulí (konkrétně 1 500). Trullo je název pro stavby s kuželovitou střechou, které jsou zhotoveny bez použití malty. Všechna Trulla jsou natřena zářivě bílou barvou, která vás při návštěvě jižního Středomoří v letních vedrech téměř oslepí, a mnoho z nich je možné si pronajmout na krátký pobyt, což z Alberobella činí ideální místo pro několik dní odpočinku, jídla a historie.

Doporučený hotel: Borgno Egnazia (25 km nebo 15 mil od Alberobella)

7. BELLAGIO, JEZERO LAGO DI COMO


SONY DSC

Jen málo míst je tak romantických a malebných jako jezero Como a ještě méně vesniček je tak krásných jako Bellagio (a to nemluvím o slavnějším hotelu v Las Vegas). Bellagio, nazývané „Perla jezera“, má několik prvotřídních hotelů a restaurací, které jsou ideálním místem, kde si můžete užívat ty nejlepší panoramatické výhledy na malebné jezero a tyčící se Alpy v pozadí. Vesnice se vyznačuje stoletými budovami, kamennými uličkami a malebnými dlážděnými schodišti plnými obchodů s nejlepším italským značkovým zbožím.

Doporučené hotely: Hotel Grand Tremezzo (15 minut plavby lodí z Bellagia) nebo Grand Hotel Villa Serbelloni

6. MANAROLA, CINQUE TERRE

Manarola, která je obecně považována za nejkrásnější z pěti vesnic tvořících italský region Cinque Terre (zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO), je úžasnou komunitou pestrobarevných domů, které se kaskádovitě svažují po skalnatých svazích mezi kopci a Středozemním mořem. Stejně jako většina pobřežních měst v Itálii se Manarola může pochlubit vynikající regionální kuchyní, malou pláží, a protože je přístup omezen pouze na jednu malou regionální silnici, váš italský výlet bude jistě klidný.

Doporučený hotel: Grand Hotel Portovenere (30 minut jízdy lodí od Manaroly) 

5. CASTELMEZZANO, BASILICATA

Vesnička Castelmezzano, která se nachází vysoko uprostřed Lukánských Dolomit, nabízí vše pro autentický italský zážitek Úžasná regionální vína podávaná v malebných vesnických hospůdkách, čerstvé potraviny z okolních farem a tiché, úzké uličky plné historie a tradic. Ve vesnici Castelmezzano se také nachází Volo dell’Angelo („Let anděla”), velkolepá pěší stezka vedoucí po vrcholu útesů, která je považována za jednu z nejlepších pěších túr v Itálii. 

4. CIVITA DI BAGNOREGIO, LAZIO

Civita di Bagnoregio je magické, surrealistické, fantastické místo nacházející se na vrcholu tufového kopce, na který se dostanete pouze po úzkém mostě pro pěší. Tato citadela, přezdívaná „umírající město” nebo „Città che muore” kvůli neustálé erozi tufových skal, na nichž se nachází, má na půli cesty mezi Orvietem a jezerem Bolsena etruský a středověký původ. Civita di Bagnoregio, zavěšená v čase a prostoru, je bezpochyby jednou z nejkrásnějších a nejtypičtějších italských vesnic.

3. CEFALU, SICILY

Mezi horami a pobřežím, jen hodinu jízdy východně od Palerma, leží idylické městečko Cefalu na jednom z nejmalebnějších ostrovů světa, Sicílii. Cefalu je malá, ale oblíbená vesnička, zejména mezi turisty, kteří vyhledávají slunce z jiných částí Itálie. Kromě nádherných pláží a úzkých středověkých uliček nabízí Cefalu také skvělé sicilské restaurace a bohatý noční život, zejména v letních měsících, kdy se počet obyvatel ztrojnásobí. Na pohled z pláže směrem k vesnici a hornatému pozadí jen tak nezapomenete.

2. MATERA, BASILICATA

Matera, známá jako „Città dei Sassi” (Město kamenů), se nachází v jižní Itálii, v Basilicatě. Pro svou krásu a jedinečnost je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Matera je ve skutečnosti jedním z nejstarších a nejkrásnějších měst nejen Itálie, ale i světa, a posloužila jako kulisa pro několik hollywoodských filmů. Velkou část své proslulosti získala díky Sassi, starobylým jeskynním domům vytesaným přímo do skály v okolních kopcích. Pohled na ně je mimořádný!

Doporučený hotel: Hotel Sextantio Le Grotte Della Civita

1. RAVELLO, POBŘEŽÍ AMALFI

Malá, naprosto okouzlující vesnička ve výšce 350 m nad mořem Ravello představuje hudbu přírody. Půvab jeho krajiny, kvalita jeho památek a velkolepé výhledy uchvátily mnoho evropských umělců, kteří sem přijížděli hledat inspiraci. Dnes je vesnička Ravello nejvíce proslulá pořádáním letních koncertů klasické hudby pod širým nebem v nádherných patricijských vilách s velkolepými italskými zahradami, Rufulo a Cimbrone, z nichž jedna je o krok blíže k nebi než druhá.

Doporučený hotel: Hotel Caruso: Belmond Hotel Caruso

Itálie je oblíbená destinace a najdete tam spoustu krásných míst a to v každém ročním období. Ať se vypravíte do historických měst plných antických památek a umění nebo venkovských vil, vždy zažijete něco výjimečného. Pokud chcete s výběrem dovolené v Itálii pomoc, neváhejte se na nás obrátit.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz