Nejlepší pouštní hotely a útočiště v SAE pro rok 2023

Objevte nejlepší místa k pobytu uprostřed písečných dun této fascinující blízkovýchodní země, která je známá svou pohostinností. Spousta Čechů si oblíbila tuto destinaci a rádi se sem vrací. Patříte k nim také? Pojďte se inspirovat výběrem roku 2023.

Spojené arabské emiráty jsou proslulé především svými okouzlujícími městskými panoramaty, která jsou tvořena zářícími řadami mrakodrapů, z nichž některé jsou pokroucené, jiné osvětlené, a jedním, který se pyšní titulem nejvyšší budovy na světě – Burdž Chalífu opravdu nemůžete minout. Většina návštěvníků při cestě z letiště projíždí kolem těchto obrovských budov a fascinovaně hledí skrz okna taxíků vzhůru, aby se dozvěděli, co se skrývá uvnitř, ale vezměte na vědomí, že tato mladá blízkovýchodní země toho skrývá víc, než by se mohlo zdát z její moderní fasády.

Spojené arabské emiráty jsou proslulé svými vysokými mrakodrapy a rozlehlými plážovými resorty, ale za dunami na vás čeká úplně jiný pohled. CREDIT: Neil Corder

Za zářivými věžemi a památkami, které se na mě dívají, se mezi hedvábně hebkými dunami rezavé barvy skrývá exotická sbírka nízkých arabských útočišť určených pro hosty, kteří se chtějí odpoutat od krysího závodu a pobavit se s gazelami. Jízda na velbloudech je volitelná a soukromé bazény jsou osvěžujícím bonusem. Vítejte v našem výběru nejlepších pouštních resortů, safari kempů a hotelů ve Spojených arabských emirátech, kde najdete skryté poklady v Dubaji, Abú Zabí a Ras Al Khaimah.

Ritz Carlton Ras Al Khaimah, poušť Al Wadi

Ritz-Carlton Ras Al Khaimah nabízí vily inspirované beduíny v přírodní rezervaci Al Wadi KREDIT: DON LORIEZO

Hotel Ritz-Carlton v Ras Al Khaimah severně od Dubaje nabízí hostům lázně uprostřed dun. Kromě obličejových masáží Espa, které zmírňují stárnutí, a masáží s kořeněným olejem je tu také „Deštný prales“. Toto hydrotermální apartmá má 16 stanic, mezi nimiž nechybí „Igloo“ s tělovými peelingy z drceného ledu, hammam, solná parní lázeň, bylinná sauna a oblázková lázeň pro nohy. Tělocvična je otevřena 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. K dispozici jsou také lekce jízdy na koni, poníkovi a velbloudovi, lukostřelba, cyklistika, pozorování hvězd, pozorování ptáků a výlety do přírody v chráněné rezervaci Al Wadi o rozloze 1 235 akrů. Po tom všem se snadno vyspíte v luxusních beduínských vilách s vlastními bazény a výhledem na poušť.

Bab Al Shams Desert Resort & Spa

Bab Al Shams vznikl jako pouštní útočiště pro dostihové závodníky z Emirátů.

Původní arabské pouštní útočiště Bab Al Shams bylo otevřeno v roce 2004 jako luxusní ubytování pro dubajské jezdce v Al Qudra, kde se nacházejí pouze stáje a dostihové dráhy (nyní přibyly cyklostezky a umělá jezera). Jeho název v překladu znamená Brána ke slunci, což dává smysl, protože východ slunce můžete pozorovat z pohodlí nekonečného bazénu resortu. V noci vám hvězdy pomohou navigovat na cestu do Al Hadheerah, jedné z několika restaurací, kterou lze nejlépe popsat jako zážitek. Zčásti kulinářský bazar, zčásti kulturní divadlo, kde arabští zpěváci skřehotají, bubeníci tančí v rytmu sobě vlastním a jezdci na koních a velbloudech přehrávají historické příběhy. O víkendech se tu dokonce koná ohňostroj.

Al Maha

Al Maha má ideální polohu pro pozorování místní pouštní zvěře.

Al Maha znamená „oryx“ a v tomto snovém letovisku v dubajské pouštní rezervaci jich pravděpodobně několik spatříte. Tyto majestátní antilopy s bílou srstí a černými rohovitými korunami hlídkují na obzoru, zatímco gazely připomínající Disneyho skáčou přímo ke stanům, aby se napily ze soukromých bazénů. Toto butikové útočiště má jednu restauraci a jeden salonek, oba vybavené verandami, které využívají výhled. Denní pohoštění (zahrnuté v ceně pokoje) zahrnuje odpolední čaj s jahodami a smetanou a koktejly z velbloudího mléka a dvě aktivity; na výběr je lukostřelba, trekking na velbloudech a projížďky přírodou s vášnivými průvodci.

Noční safari Platinum Heritage

Platinum Heritage se svými historickými vozy Land Rover se odlišuje od ostatních emirátských safari chat KREDIT: SHUGA PHOTOGRAPHY

Může být těžké rozeznat jedno pouštní safari od druhého. Většina z nich zahrnuje projížďku dunami s vyškoleným řidičem v Toyotě Land Cruiser, bufet v beduínském táboře na perských kobercích, šišu, jízdu na velbloudech, tetování henou, sokolnictví a třeba i břišní tanečnici. Platinum Heritage má jiný program. Hosté se projíždějí dubajskou pouštní rezervací v historických otevřených Land Rovech, které byly v Dubaji padesátých let preferovaným dopravním prostředkem. Po večeři se vyspí v tradičních arabských kamenných obydlích, i když s pohodlnějšími lůžkovinami, a pak jsou šetrně probuzeni gurmánskou snídaní, aby se stihli proletět horkovzdušným balonem při východu slunce.

Telal Resort Al Ain – Abu Dhabi

Telal Resort Al Ain je autentický emirátský butikový hotel v poušti Remah.

Tento butikový hotel, obklopený stromy a zasazený do vrcholků pouště Remah, ukrývá dva bazény, lázně, lanovou dráhu, písečný zorb, čtyřkolky a restauraci. Kdysi zde bylo beduínské tábořiště, a proto je stále oblíbené u vzácných antilop domani, reem a arabských oryxů. Krásný Al Ain, „stát zahrad“, je blízko a je vzdálen pouhé dvě hodiny od letiště v Dubaji, méně od Abú Dhabí. Největší vila má čtyři ložnice a navíc soukromý bazén a lázně. Autenticky emirátsky standardní pokoje mají stropy potažené proutím, důmyslně vyřezávaný nábytek a pruhované, červeně tkané látky al sadu. Přineste si vlastní noční čepice, protože Telal nemá licenci.

Anantara Sir Bani Yas Island

Na ostrově Sir Bani Yas, který je vyhlášenou chráněnou oblastí pro divokou přírodu, se nacházejí tři objekty Anantary.

Přílet soukromým letadlem na ostrov Sir Bani Yas navodí dekadentní atmosféru. Do této chráněné oblasti, kterou pro ochranu vyčlenil první prezident Spojených arabských emirátů, létají také hydroplány a lodě. V Arabském parku divoké zvěře žije více než 10 000 zvířat a nachází se zde tři objekty spravované společností Anantara; ve vnitrozemí nabízí vily Al Sahel na písku nejautentičtější zážitek ze safari. Mezi divoká zvířata, která můžete sledovat dalekohledem, patří arabský přímorožec, exotické divoké kočky, žirafy, gazely a menší egyptská jerboa, která vypadá jako klokan velikosti myši. Hlavním lákadlem jsou každodenní prohlídky s průvodcem.

Qasr Al Sarab Desert Resort by Anantara

Pouštní resort Qasr Al Sarab byl postaven po vzoru historických beduínských pevností KREDIT: Paul Thuysbaert

Qasr Al Sarab svým exteriérem připomíná tradiční beduínské pevnosti z minulých let a jeho zážitek z pouště je okouzlující. Ve společných prostorách a na hotelových cestách je spousta artefaktů, okna a dveře byly navrženy s ohledem na tradice, zatímco tlumeně osvětlené lucerny a vodovodní systémy ve stylu falaj připomínají doby minulé. Západy slunce jsou tak neuvěřitelné, jako nikde jinde, a měnící se výhledy stejně okouzlující – je snadné pochopit, proč si producenti filmu Star Wars: Síla se probouzí vybrali k natáčení právě tuto lokalitu.

Vesnice arabských nocí

Arabská noční vesnice útočí na smysly od úchvatných pohledů po sugestivní vůně KREDIT: NICOLAS DUMONT

Příjezd do vesnice je dramatický, zpoza obrovské duny se vynořují dvě strážní věže pevnosti a pak už jen vůně čerstvě uvařené kávy s kardamonovým kořením, která se mísí s dřevitou vůní bakhooru, místního kadidla vyráběného podle osvědčených receptů. Cesty ve tvaru palem, v noci osvětlené jako vánoční stromečky, se proplétají skupinami prostorných stanů a kamenných pokojů, kterých je celkem 36 a jejichž stěny jsou obloženy vazbou al sadu nebo mřížemi z palmových listů. V hotelu Al Maqam se hosté po dnech strávených na velbloudech, na čtyřkolkách, v dunách a na písečných prknech nakrmí masem a arabskými chlebíčky. 

Mysk Al Faya RetreatSharjah

Dlouho opuštěná odpočívka Al Faya Lodge východně od Dubaje byla přestavěna na elegantní butikové útočiště.

V šedesátých letech byl hodinu jízdy východně od Dubaje na osamělé silnici vinoucí se mezi horami a pouští hluboko v Šardžá postaven obchod s potravinami, klinika a čerpací stanice. Jednopatrové bloky s okny v ocelových rámech, typické pro tehdejší britskou moderní architekturu poloviny století, byly později opuštěny a mohly se rozpadnout v prach. Místní úřady však měly jiný nápad: projekční kancelář Anarchitect byla pověřena, aby pozemek přeměnila na butikové útočiště s pěti pokoji, do něhož začlenila původní budovy a přidala lázně, bazén a restauraci s terasou a atmosférickými ohništi. Výsledek je přesvědčivý a na místě, kde se nyní nachází předzahrádka chaty, stojí osamělá rezavá pumpa BP jako socha a připomínka minulosti regionu.


Navštívit tyto hotely znamená ponořit se do světa elegance, kde každý detail je pečlivě promyšlený, aby zajišťoval nejvyšší pohodlí a spokojenost hostů. Navíc, mnohé hotely se nacházejí v bezprostřední blízkosti nádherných pláží nebo ikonických památek, což přispívá k nezapomenutelnému zážitku z cestování.

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz