25 zajímavostí o Řecku. Země modrých střech i tisíce ostrovů…

Většina z nás zná Řecko jako zemi, kudy kráčely dějiny, kde svítí slunce a moře je tak akorát slané. Známe místa, která chceme navštívit. Jídla, která chceme ochutnat a aktivity, které chceme na dovolené v Řecku zažít. Ale každá země má i svá specifika, která možná v průvodci nenajdete a o ty se s vámi dnes podělíme.
Vítejte v Řecku – v zemi modrých střech a tisíce ostrovů…

Důvod, proč je všechno modré, není, protože je to hezké.

Modré střechy nad bělostnými fasádami jsou krásné, ale to není jediný důvod, proč řekové pravidelně natírají své fasády bílou barvou a střech, okenice i celé ulice barví na modro. Modrá barva měla za úkol odhánět zlo. Druhým méně romantickým důvodem je, že v Řecku byla modrá barva snadno dostupná. Vše je podpořeno bílou barvou na fasádách, která má za úkol odrážet světlo a chránit tak obyvatele před horkem. Povinnost natírat dům modrou a bílou barvou byla až do roku 1967 dána zákonem.

Neurazte se, když vás pochválí a pak na vás plivnou

Může se vám stát, že váš Řekové počastují komplimentem a že na vás zároveň třikrát plivnou. Neberte si to osobně, ba naopak, vnímejte to jako akt náklonnosti. Důvod proč to Řekové dělají, je chránit dotyčnou osobu před vším zlým. Tento zvyk můžeme přirovnat našemu „tfuj, tfuj, tfuj“ pro štěstí 🙂

Více než 2 000 ostrovů

Řecké ostrovy zaujímají téměř 20 % z celkové plochy Řecka. Jejich počet je bez nadsázky dechberoucí. Můžete zde totiž najít více než 2000 ostrovů a ostrůvků, z nichž jen kolem 200 je obydlených.

Jedna z nejslunečnějších zemí na světě

V Řecku naměříme v průměru 200 slunečních dní. To je více než 3000 slunečných hodin ročně. Některé ostrovy mají až 300 slunečních dní v roce. Pokud chcete zvýšit šanci na dovolenou se slunečními paprsky, pak je Řecko tou správnou volbou.

V Řecku se nachází nejvíce archeologických muzeí na světě

Že je Řecko doslova plné archeologických nálezů je známé, a proto zde najdeme nejvíce archeologických muzeí na světě. Více než 100 míst, kde můžete historii obdivovat. Tohoto prvenství Řecko dosáhlo bezesporu svou dlouhou a pestrou historií. Například Atény jsou městem, které je obydlené již více než 7000 let.

Zázračná modrá zóna na Ikarii – řecký ostrov dlouhověkosti

Řecký ostrov Ikarie je jedním z pěti míst na Zemi, kde se lidé dožívají neobvykle vysokého věku. Možná je to čistým vzduchem a klidným, družným životním stylem. Možná čerstvou zeleninou a kozím mlékem, které zde Řekové často konzumují, a nebo hornatým terénem. Místní však tvrdí, že svou zásluhu na tom má rovněž víno. Vědci zjistili, že všech 8 000 obyvatel žije v průměru déle než většina Evropanů a až do vysokého věku se jim vyhýbají větší zdravotní potíže.

Řekové nazývají svou zemi Helénská republika

Řekové rádi používají pro svou zemi název Helénská republika, a to podle krásné Heleny, pro kterou byla svedena Trojská válka.

Na jednoho Řeka připadají dva turisté

Věděli jste, že Řecko je jedna ze zemí na světě, kde je počet turistů během léta až dvojnásobný oproti počtu místních obyvatel? Na každého Řeka tak připadají až dva turisté. Není se čemu divit, vždyť Řecko je jeden z nejoblíbenějších turistických cílů na světě.

Chtějí jen tančit, tančit a tančit

Řekové milují tanec natolik, že v celém Řecku najdeme na 4 000 různých druhů tradičních tanců. Toto číslo je oficiální, ve skutečnosti jich ale může být mnohem více. V žádné jiné zemi v Evropě není lidová hudba a tradiční tance tak populární jako v Řecku, kde dokonce i dnes vznikají nové lidové písně.

Řečtí muži jsou skutečně vysocí

Ženy, pokud skutečně zbožňujete vysoké muže, vydejte se za nimi do Řecka. Zdejší muži se totiž řadí mezi nejvyšší muže na světě. Vyšší už jsou snad jen Nizozemci, ale kdo by se raději provdal do Nizozemska, že?

Nejvíce sexuálně aktivní národ na světě

Ze statistik vyplývá, že Řekové mají sex v průměru až 164× ročně. Což je takřka každý druhý den a činí to z nich nejvíce sexuálně aktivní národ na světě.

Průkopník nahoty ve filmu v Evropě

Vůbec úplně první nahá scéna v historii evropského filmu byla v řeckém filmu Dafnis a Chloé z roku 1931. Jak skandální!

Svátek je důležitější než narozeniny

Jmeninám se v Řecku přikládá mnohem větší váha než narozeninám, jak jsme tomu zvyklí z České republiky. Což je vlastně super, kdo stojí o neustálé připomínání si věku 🙂

Podpatky nechte doma

Pokud se chystáte na prohlídku památek, tak si raději neberte vysoké podpatky. Řekové jsou občas velmi hákliví na to, co máte na sobě a obzvláště, pokud chcete navštívit jejich národní památky, které by vysoké podpatky mohly poškodit. Vědci tvrdí, že jehla podpatku může způsobit mnohem větší tlak, než sloní noha.

Prarodiče obvykle žijí s rodinou svých dětí, dokud nezemřou

V řeckých rodinách děti obvykle zůstávají se svou rodinou, dokud nevstoupí do manželství, což je vcelku běžné i jinde. Prarodiče však obvykle žijí se svou rodinou až do smrti. To je také důvod, proč je v Řecku jen velmi málo domovů důchodců.

Účast ve volbách je povinná

Volební právo v Řecku není jen nárokové, ale účast ve volbách je povinností.  Všichni řečtí občané starší 18 let jsou povinni volit ve všech volbách.

Na lodi jen po moři

Řecko je populární pro své krásné ostrovy, kterých tu najdete tisíce. Můžete zažít překrásné projížďky po moři například kolem ostrovů Santorini nebo Mykonos. Avšak pozor, pokud byste se chtěli projet lodí po některé z řeckých řek, nebudete úspěšní. Řeky nejsou v Řecku splavné. Nejspíš za to může skutečnost, že přibližně 80 % Řecka tvoří skalnatý terén.

Řecko jako hlavní producent mořských hub

Myjete se rádi přírodními houbami nebo si nějakou chcete přivézt jako suvenýr? Pak je Řecko tím správným místem, kde si můžete mořskou houbu pořídit. Ostrov Kalymnos, kterému se přezdívá ostrov lovců mořských hub, je lokalitou, kde jich můžete najít nejvíce. Ve zdejších vodách Egejského moře se po více jak 500 let sbíraly a byly základem obživy místních obyvatel.

První olympijské hry

První olympijské hry, o kterých se dochovaly zprávy, se uskutečnily v Olympii roku 776 př. n. l. Tento rok, konkrétně pak 8. červenec, je považován za počátek her i řeckého kalendáře. Legendy a báje však hovoří o sportovních kláních v Olympii, které se konaly ještě mnohem dříve.

Řecko je třetím největším pěstitelem oliv na světě

Řekové jsou známí tím, že pěstovali olivovníky už ve starověku. Některé olivovníky pocházejí dokonce ze 13. století. A pozor! Stále na nich rostou chutné olivy.

Chytit býka za rohy neboli postavit se k něčemu čelem

Přísloví „chytit býka za rohy“ zná asi každý. Víte však, že ve skutečnosti má toto přísloví kořeny v řecké mytologii? Pochází z dob, kdy Hercules zachránil Krétu před zuřivým býkem tak, že chytil býka za rohy.

Na tradiční řecké svatbě všichni tančí a rozbíjejí talíře

I když se jedná spíše o tradiční zvyk, stále se to děje a nejde jen o něco, co můžete vidět ve filmech jako je „Moje velká tlustá řecká svatba“. Svatba je v Řecku velkým svátkem (gamos), a slaví se několik dní. Na venkově není výjimečné vidět na svatbě až 1000 hostů.

40 % z celkového počtu obyvatel Řecka žije v hlavním městě Aténách

Zatímco turisté většinou míří na ostrovy, většina Řeků žije v hlavním městě Aténách, nebo Soluni. Někteří z nich pracují během léta na ostrovech, mimo sezónu se ale opět vrací do Atén.

Jedno z míst s největším počtem volně žijících druhů živočichů v Evropě

Řecko je domovem pro 116 různých druhů savců, 18 druhů obojživelníků, 59 druhů plazů, 240 druhů ptáků a až na 107 druhů ryb. Mezi jejich zástupci můžeme nalézt například karetu obecnou či tuleně středomořského. Z těch endemických pak například kozu krétskou nebo myš krétskou, které najdete jedině na ostrově Kréta.

Řečtina je jedním z pěti nejstarších psaných jazyků na světě

Mykénština neboli mykénská řečtina je nejstarším doloženým jazykem evropského kontinentu. Vychází z ní mnoho celosvětově známých odborných výrazů. Žádná mykénsky psaná literatura objevena nebyla, ale dochovalo se asi 5 000 nápisů na hliněných tabulkách a fragmentech váz. Nejstarší pocházejí ze 14. století př. n. l. Stopy po mykénštině končí okolo 12. století př. n. l., kdy vzhledem k nedostatku dochovaných informací začíná v Řecku tzv. „temné období“.

Zdroj: Cestolino.cz

Pokud se i vy chcete vypravit do Řecka, neváhejte nás kontaktovat.
Rádi vám pomůžeme s výběrem lokality a přpravíme vám dovolenou podle vašich představ.

Misa-podpis
602/552624
michaela@snailtravel.cz
www.eurovikendy.com