10 nejpřívětivějších destinací pro gaye na světě

Červen je měsícem hrdosti – měsícem věnovaným oslavám LGBTQ+ komunit po celém světě. LGBTQ+ je zkratka pro lesby, gaye, bisexuály a transsexuály; + je inklusivní symbol, který znamená „a další” a zahrnuje lidi všech identit. Měsíc hrdosti je o přijetí, rovnosti, lásce a zvyšování povědomí o problémech týkajících se LGBTQ+ komunity. Práva LGBTQ+ se ve světě značně liší, a to i v zemích, které často považujeme za pokrokové. Před dvaceti lety se Nizozemsko stalo první zemí na světě, která legalizovala sňatky osob stejného pohlaví. Od té doby následovalo dalších 28 zemí, včetně většiny západní Evropy. Homosexualita je však stále trestným činem v 70 zemích a v některých z nich, včetně šesti států, které jsou členy OSN, je za ni ukládán trest smrti. Homosexuální cestovatelé tak mohou v závislosti na tom, kam mají namířeno, čelit velkým rizikům a zažívat větší stres ve srovnání s heterosexuálními cestovateli. Naštěstí však svět, i když pomalu, dělá pokroky a nabídka míst přátelských k LGBT komunitě je nyní lepší než kdykoli předtím. Zde je výběr 10 nejlepších světových destinací přátelských k homosexuálům.

10. MONTEVIDEO, URUGUAY

Uruguay, sevřená mezi Argentinou a Brazílií, je nejmenší a nejpokrokovější zemí Jižní Ameriky. Sexuální styk osob stejného pohlaví je zde legální od roku 1934, antidiskriminační zákony chránící LGBTQ+ osoby platí od roku 2004 a v roce 2013 bylo legalizováno manželství homosexuálů. Montevideo, hlavní město země a domov téměř poloviny uruguayské populace, je živé a pohodové město s bohatým kulturním životem a nádhernými plážemi u Atlantického oceánu. Vzhledem k tomu, že Uruguay je malá země, je Montevideo také ideální základnou, odkud lze zemi prozkoumávat po jednodenních výletech. Nenechte si ujít města Salto, Paysandu a Kolonii del Sacramento, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO, nebo si udělejte jednodenní výlet do Punta del Este, La Paloma a Punta del Diablo.

9. TEL AVIV, IZRAEL

Blízký východ je region, který je notoricky známý jako jedno z nejméně přátelských míst pro gaye na světě (v Íránu, Jemenu a Saúdské Arábii se sex mezi osobami stejného pohlaví trestá smrtí). Izrael je však pozoruhodnou výjimkou, protože je nejpokrokovější v oblasti práv LGBTQ+ a dokonce propaguje své největší město Tel Aviv jako hotspot pro gay turistiku. Tel Aviv, který se nachází u Středozemního moře, je známý svými krásnými plážemi, nočním životem a LGBTQ+ komunitou. Město je otevřeným a přívětivým místem, které ostře kontrastuje s některými náboženskými a restriktivními městy v Izraeli a okolním regionu. Tel Aviv vítá homosexuální turisty s otevřenou náručí a nabízí také bezpečné útočiště pro příslušníky LGBTQ+ komunity z okolních zemí regionu.

8. TAIPEI, TCHAJ-WAN

Tchaj-wan, který se nachází u jihovýchodního pobřeží pevninské Číny, je jednou z nejpokrokovějších zemí Asie. V roce 2019 se stal první zemí na kontinentu, která legalizovala homosexuální manželství. Ačkoli některé části tohoto ostrova mohou být stále konzervativní, v Tchaj-peji, největším městě Tchaj-wanu a zároveň jeho ekonomickém, politickém a kulturním centru, se homosexuální cestovatelé mohou cítit zcela uvolněně. Od jedné z nejvyšších budov na světě po největší sbírku čínského umění – Tchaj-pej zve cestovatele do světa fascinujících kontrastů, směsice moderního a tradičního. Přidejte tropické počasí, gurmánské jídlo, úžasné nákupní zážitky, krásné pláže, proslulé horké prameny a jedny z nejeklektičtějších míst nočního života v Asii a homosexuální cestovatelé budou mít o nezapomenutelnou dovolenou postaráno.

7. NEW YORK, USA

New York, když to zvládnete tady, zvládnete to kdekoli! Velké jablko představuje dokonalou kosmopolitní destinaci a definuje městský životní styl. Můžete zde navštívit jedny z nejlepších muzejních sbírek na světě, nakupovat až do padnutí, navštívit představení světové úrovně a při výběru jídla se ocitnout před těžkým rozhodnutím. Díky jedné z největších queer scén na světě, pulzujícímu nočnímu životu gayů a liberálnímu obyvatelstvu, které už všechno vidělo a zažilo, byl New York vždy předurčen k tomu, aby se stal jedním z největších světových měst pro gaye. New York má také bohatou historii LGBTQ aktivismu: nepokoje, ke kterým došlo v roce 1969 ve Stonewall Inn v manhattanské Greenwich Village, jsou synonymem zrodu moderního hnutí za práva homosexuálů.

6. ICELAND

Na Islandu na vás každý den čeká dobrodružství. Díky množství hor, sopek, ledovců, řek, jezer, jeskyní a jinak drsného terénu, který čeká na zdolání, je Island opravdovým rájem outdoorových nadšenců. Kromě své přírodní velkoleposti je Island také přívětivým místem pro LGBTQ+ cestovatele. Na světě je jen velmi málo míst, kde se lidem z celého spektra pohlaví a sexuality dostává tolik lásky a setkávají se s tak malou nenávistí jako na Islandu. Díky téměř úplné právní rovnosti, silnému zastoupení v parlamentu a médiích a existující infrastruktuře, která podporuje a vyzdvihuje queer lidi, se Island stal skutečným duhovým rájem a oblíbenou cestovní destinací pro homosexuály a genderové menšiny.

5. KAPSKÉ MĚSTO, JIŽNÍ AFRIKA

Jihoafrická republika legalizovala manželství osob stejného pohlaví v roce 2006, šestnáct let po prvním průvodu hrdosti v Johannesburgu. Dnes je duhový národ přátelštější k LGBTQ+ než kterákoli jiná země na africkém kontinentu. Ačkoli jsou Jihoafričané obecně velmi konzervativní, ve městech, zejména v Kapském Městě, mohou být homosexuální cestovatelé sami sebou. Je obdařeno pohádkovými plážemi, nádhernými horami, světoznámými vinicemi, nádhernými projížďkami a spoustou módních barů a restaurací, takže si lze jen těžko představit dokonalejší destinaci pro cestování, než je mateřské město Jihoafrické republiky (a upřímně řečeno, lepší nenajdete). V kombinaci s nejlepším ubytováním a službami, které jsou k dispozici kdekoli na světě, získáte jednu z nejžhavějších městských destinací, kterou kdy navštívíte.

4. SYDNEY, AUSTRÁLIE

Cestovatelé se do nejslavnějšího australského města sjíždějí, aby si užili jeho multikulturní atmosféru, zasurfovali si na jedněch z nejlepších australských pláží a obdivovali ikonickou budovu Opery a přístavní most. Město nabízí fantastickou pohostinnost v barech a restauracích, nedotčenou divočinu v nedalekých národních parcích a některé z nejstarších australských budov. V Sydney (a v Austrálii obecně) je přísně zakázána diskriminace na základě sexuální orientace, pohlavní identity nebo projevu, a je velmi nepravděpodobné, že by zde cestovatelé LGBTQ+ měli nějaké problémy. V posledních desetiletích se Sydney stalo de facto hlavním městem cestování homosexuálů na jižní polokouli a je spojeno s mnoha známými gay osobnostmi a symboly, včetně Iana Thorpa, Matthewa Mitchama, Mardi Gras, Speedos a filmu „Dobrodružství Priscilly, královny pouště”.

3. VANCOUVER, KANADA

Kanada je pro LGTBQ komunitu bezkonkurenčně nejvyspělejší a nejpokrokovější zemí v Americe. Nikde to není patrnější než v jejím největším městě Torontu, kde se konaly první (zpětně legalizované) sňatky gayů a lesbiček na světě. Z pohledu cestovatelů by však mohlo být atraktivnější město Vancouver na západě Kanady, které se pyšní skleněnými věžemi. Majestátní hory, šumící oceán a svěží deštné pralesy dělají z Vancouveru jedno z nejkrásnějších měst na světě. Vancouver je také inklusivním místem, kde lidé mohou být sami sebou. Návštěvníci, kteří ve městě hledají prosperující LGBTQ komunitu, by se měli nejprve podívat do dvou výrazně odlišných čtvrtí – West Endu (včetně Davie Village) a Commercial Drive, které se těší široké nabídce restaurací, kaváren, hospod a butiků, v nichž jsou otevřeně vítáni všichni.

2. MYKONOS, ŘECKO

Od doby, kdy Jackie Onassis začala v 70. letech 20. století navštěvovat tento nádherný klenot v Egejském moři, si řecký ostrov Mykonos vybudoval pověst místa plného lesku a slávy, kde rok co rok vyrůstají nové moderní hotely, plážové bary a restaurace. Mykonos si zachoval svůj autentický kykladský ráz se staletými větrnými mlýny, dlážděnými uličkami a tradičními bělostnými domy. Většina návštěvníků sem však přijíždí za zábavním životem a krásnými plážemi. Liberální mentalita ostrova přilákala také cestovatele z řad LGTBQ+ a dnes si Mykonos vydobyl místo jako vyhledávaná turistická destinace pro gaye. Ostrov je vedle Ibizy, Gran Canarie a katalánského Sitges jedním z takzvané „velké čtyřky” letních gay destinací v Evropě, ale Mykonos je zdaleka nejstylovějším a nejmódnějším místem.

1. ŠVÉDSKO

Švédsko má pověst jedné z nejotevřenějších a nejvstřícnějších zemí na světě. Je to místo, kde je důležitá rozmanitost a inkluze, a proto je fantastickou cestovní destinací pro homosexuály z celého světa. Hlavní město Stockholm je krásné a kultivované město, které je dějištěm Stockholm Pride, největšího festivalu Pride ve Skandinávii a údajně největší každoroční akce ve Švédsku. Dalším báječným městem se silnou LGBTQ+ komunitou je Göteborg, který je vstupní branou do nádherného souostroví a krajiny západního Švédska. Göteborg se může pochlubit nejhustší koncentrací michelinských hvězdiček na světě vzhledem k počtu obyvatel, takže město jistě potěší gaye a lesby gurmány. Ale ať už se v zemi vydáte kamkoli (včetně Laponska), Švédsko je místem, které skutečně vítá cestovatele bez ohledu na to, odkud pocházejí, koho milují nebo jaké mají zájmy.


Která z destinací by nejvíce lákala vás? Všechny rozhodně stojí za vidění. Pokud i vy hledáte to správné místo pro dovolenou, neváhejte se s námi poradit. Máme tip pro každého 🙂

Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz