10 nejlepších dovolených v divočině na světě

Jen máloco se vyrovná pocitu, když spatříte zvíře ve volné přírodě, zvláště když to nečekáte. Může to být inspirující, dechberoucí a potenciálně život měnící zážitek. Dovolená zaměřená na divokou přírodu je stále populárnější. Pozorování divoké zvěře je skvělým způsobem, jak se vrátit k přírodě a uniknout každodennímu shonu. V nabídce je tolik dovolených za divokou přírodou v tolika úžasných lokalitách, že je těžké se rozhodnout, kam se vydat nebo jaká zvířata vidět. Proto jsme pro vás sestavili žebříček 10 nejoblíbenějších zážitků s divokou přírodou na různých místech po celém světě, z nichž některé se nacházejí ve velmi odlehlých oblastech divočiny, ale luxusní ubytování je vždy na dosah.

  1. POTÁPĚNÍ S VELKÝMI BÍLÝMI ŽRALOKY V JIŽNÍ AFRICE

Chcete-li zažít extrémní zážitek v divoké přírodě, skočte do žraločích vod u jižního pobřeží Jihoafrické republiky – samozřejmě v kleci – a připravte se na potenciálně srdcervoucí setkání s největším superdravcem: velkým bílým žralokem! Gansbaai, malá rybářská vesnice východně od Kapského Města, se stala centrem cestovních kanceláří, které se specializují na potápění s velkými bílými žraloky, samozřejmě z bezpečí klece. Klece jsou odolné proti žralokům, takže se nemusíte ničeho bát, a zážitek z trilkování vás bude inspirovat na celý život. Určitě z něj vyjdete s větším respektem k těmto často nepochopeným oceánským predátorům.

Nejlepší doba pro návštěvu: V zimě (od května do října) je nejlepší doba pro potápění v kleci s velkými bílými žraloky. Přestože pozorování žraloků není zaručeno, úspěšnost je velmi vysoká (kolem 95 %). Počasí však může být v zimě v Jižní Africe nepředvídatelné, s vichřicemi a chladnými obdobími, takže je nejlepší rezervovat si několikadenní zájezd pro případ, že by počasí potápění neumožňovalo. V letních měsících se žraloci stále vyskytují, ale už ne v tak hojném počtu, takže se může stát, že dny uplynou, aniž byste je spatřili.

  1. PÁTRÁNÍ PO TYGRECH KRÁLOVSKÝCH BENGÁLSKÝCH V INDII

Národní park Ranthambore je jedním z posledních zbytků indické divočiny. V parku, který byl kdysi loveckým revírem mahárádžů, se dodnes nacházejí ruiny chrámů a mešit a také impozantní pevnost z 10. století. Můžete zde pozorovat spoustu exotických zvířat, jako jsou antilopy, jeleni sambarové, opice langur a krokodýli, ale hlavním důvodem, proč lidé navštěvují Ranthambore, je spatřit nádherného a nepolapitelného královského bengálského tygra. Chcete-li zvýšit své šance na setkání s tygrem (tygry), ujistěte se, že navštívíte toto nádherné místo ve správném ročním období a strávíte několik dní své dovolené stopováním tygrů.

Nejlepší doba pro návštěvu: Většina zvířat (včetně tygrů) je k vidění na konci období sucha, v měsících březnu, dubnu a květnu, kdy je vegetace řídká a zvířata vyrážejí hledat vodu. Při návštěvě v chladnějším zimním období si nezapomeňte vzít teplé oblečení.

  1. PLAVÁNÍ S MANTAMI A ŽRALOKY VELRYBÍMI NA MALEDIVÁCH

Maledivské ostrovy, které představují ztělesnění tropického ráje, jsou viditelnými korálovými výběžky oceánského sopečného pohoří, jehož vnější okraj se na některých místech propadá do hloubky přes 3 km. Hluboké kanály oddělují 26 atolů, které se táhnou od atolu Haa Alifu na severu přes 800 km až k atolu Addu na jihu, a oceánské proudy mezi nimi nabízejí potápění světové úrovně a také jediné nejlepší místo na světě, kde se můžete potápět nebo šnorchlovat s obřími žraloky velrybími, neškodnými útesovými žraloky a nesmírně působivými mantami. Nejlepším místem na Maledivách, kde si můžete zaplavat s mantami a žraloky velrybími (a dalšími volně žijícími živočichy), je atol Baa, biosféra chráněná UNESCO, kde se nachází také jeden z mých nejoblíbenějších resortů na světě, Soneva Fushi.

Nejlepší doba pro návštěvu: Potápěči si mohou vychutnat možnost potápění s mantami a žraloky velrybími na Maledivách po celý rok, ale oblasti navštěvované těmito mořskými živočichy se mění podle ročních období. Během suchého období severovýchodního monzunu (leden až duben) je potápění s mantami a žraloky velrybími na Maledivách nejlepší na západní straně atolů, zatímco během období jihovýchodního monzunu se s mantami a žraloky velrybími obvykle setkáte u východního okraje atolů.

  1. POZOROVÁNÍ TUČŇÁKŮ KRÁLOVSKÝCH V ANTARKTIDĚ

Zmrzlá zázračná země zvaná Antarktida je poslední skutečnou divočinou, kterou nezkazil člověk. Je oficiálně neobydlená a nikomu nepatří, je to místo extrémů, protože drží titul nejchladnějšího, nejsuššího a největrnějšího místa na Zemi. Navzdory těmto drsným podmínkám se však Antarktida stala oblíbenou dovolenkovou destinací, a to i proto, že kontinent je domovem mimořádné rozmanitosti úžasné divoké přírody. Nejvíce návštěvníků láká Antarktický poloostrov, a to díky své dostupnosti a mírnějšímu klimatu. Majestátní kolonie tučňáků královských, stejně jako kolonie tuleňů, velryb a albatrosů vám zaručí dovolenou na celý život.

Nejlepší doba k návštěvě: Plavby do Antarktidy probíhají během australského léta, od začátku listopadu do konce března. Neexistuje žádná „nejlepší“ doba pro cestu v tomto období, ačkoli jednotlivé měsíce mají svá jedinečná specifika. V listopadu probíhají námluvy tučňáků a mořských ptáků, zatímco na Falklandských ostrovech kvetou jarní květiny a na jaře se láme led, který vytváří plastické tvary. V prosinci a lednu se na Jižní Georgii a Falklandách rodí první tulení mláďata a mláďata tučňáků, začínají se častěji objevovat velryby a dny jsou nejdelší. V únoru a březnu je pozorování velryb nejlepší a mláďata tučňáků začínají vyvádět mláďata, která nabírají sílu na dlouhou zimu.

  1. SPATŘETE VLKY V YELLOWSTONSKÉM NÁRODNÍM PARKU (USA)

Yellowstone je jedním z nejkrásnějších národních parků USA. Rozsáhlé údolí Lamar v parku, kterým prochází pouze jedna silnice, je pro vážné zájemce o pozorování divoké přírody nepřehlédnutelnou oblastí, protože je domovem „velké pětky“ amerických lovných zvířat: bizonů, losů, pum, grizzlyů a vlků. Bizony a losy lze snadno spatřit, zatímco pumy téměř nikdy (pokud nezůstanou u mršiny několik dní). Návštěvníci, kteří jsou ochotni vstát brzy ráno nebo počkat až do soumraku, mohou spatřit také medvědy grizzly a vlky, kteří se potulují údolími a loví kořist (vezměte si s sebou dalekohled!). Lamar Valley je ve skutečnosti první destinací na světě pro pozorování vlků.

Nejlepší doba k návštěvě: Yellowstone je nejvhodnější navštívit na jaře (od března do května) a na podzim (od září do listopadu). Obě tato období se vyznačují mírným počasím a menším počtem lidí a divoká příroda je zde nejživější (zejména na jaře). Pokud jsou však vaším jediným důvodem k návštěvě Yellowstonu vlci, pak vám někteří řeknou, že nejlepší dobou pro dovolenou je zimní období, kdy jsou vlci a další divoká zvířata lépe viditelná (černí se vyjímají na sněhu) a kořist je na dohled. I když zima není díky krutým mrazům pro slabé povahy, není nic lepšího než vidět zpod tlusté sněhové pokrývky stoupat chuchvalce páry nebo smečku vlků z pohodlí sněžného skútru.

  1. SLEDOVÁNÍ DIVOKÉ ZVĚŘE V NÁRODNÍM PARKU CORCOVADO (KOSTARIKA)

Národní park Corcovado, který se nachází na poloostrově Osa v jihozápadním cípu Kostariky, je jedním z biologicky nejintenzivnějších míst na Zemi a krása jeho starých vlhkých lesů, mračných lesů, mangrovových bažin a divokých pláží se nedá popsat slovy. V srdci tohoto národního parku, v okolí stanice Serena Ranger Station, se to hemží tropickou faunou a flórou, například makaky červenými, tapíry, quetzaly, stromovými žábami s červenýma očima, hroznýši a různými druhy opic, abychom jmenovali alespoň některé. Když na pláži spatříte pumu nebo jaguára, jak loví želvy, budete mít obrovské štěstí, ale v temné džungli si dávejte pozor na stáda nenasytných pekariů.

Nejlepší doba k návštěvě: Národní park Corcovado je jedním z nejvlhčích míst na Zemi, proto se do tohoto koutu Kostariky vydejte v období sucha, abyste se vyhnuli většině dešťů (leden až duben).

  1. ZA VELKOU MIGRACÍ DO SERENGETI (TANZANIE A KEŇA)

Jednou z nejdramatičtějších etap klasického afrického safari je Velká migrace, kterou můžete sledovat v Tanzanii a Keni. Velká migrace je 1 200 mil dlouhá odysea 1,5 milionu pakoňů a 200 000 zeber, kteří se všichni ženou za deštěm v závodě o život, zatímco je kupí neuvěřitelné množství predátorů. Šance, že budete sledovat zabíjení smečkou lvů, je poměrně vysoká, pokud oblast navštívíte ve správném ročním období. Jedinou další dovolenou v africké přírodě, která se Velké migraci blíží, je pozorování druhé největší koncentrace divoké zvěře v Africe v deltě Okavango v Botswaně.

Nejlepší doba pro návštěvu: Stáda pakoňů přicházejí za deštěm, takže si podle toho naplánujte cestu. Nejlepší dobou pro pozorování migrace v Tanzanii je pravděpodobně únor a březen, kdy se pakoně a zebry na začátku období dešťů shromažďují v Serengeti a mají také mláďata. Nejenže se můžete kochat pohledem na mláďata, ale také dravci jsou v nejvyšším počtu. V červnu a červenci se velká migrace přesouvá do keňské Masai Mara a právě v tomto období můžete být svědky velkolepých přechodů přes řeku Grumeti, při kterých krokodýli zabíjejí svou kořist (i když je těžké předpovědět přesný čas této události).

  1. KAJAK S VELRYBAMI NA ALJAŠCE NEBO V BRITSKÉ KOLUMBII

Představte si neuvěřitelný pohled na hejno kosatek, známých také jako kosatky, nebo na zvuk foukání keporkaka, který jemně proplouvá kolem vašeho kajaku. Žádné šílené zvuky ostatních turistů na výletě lodí, ale jen vy, velryby a ohromující ticho přírody. Na světě není lepšího místa na kajaku s kosatkami než Johnstonova úžina u severovýchodního cípu ostrova Vancouver a na kajaku s keporkaky u Adolphus Point poblíž národního parku Glacier Bay na Aljašce. Nebuďte překvapeni, když se stanete svědky toho, jak některé velryby narazí do vody jen pár metrů od vás.

Nejlepší doba pro návštěvu: Nejlepší doba pro kajakování s velrybami je od května do první poloviny září. Dny jsou dlouhé, velryby jsou v oblasti aktivní a teploty jsou mírné (připravte se na déšť – hodně deště – a bouřky v kteroukoli denní dobu).

  1. PROCHÁZKA S MEDVĚDY GRIZZLY NA ALJAŠCE

Procházka s medvědy grizzly může znít jako šílený nápad, ale není tomu tak, alespoň ne v národním parku Katmai, odlehlé a nedotčené divoké oblasti na Aljašce. V Katmai obří pobřežní medvědi hnědí nepovažují člověka za kořist ani za pochoutku díky dostatku potravy v okolí a více než 100 let trvajícímu programu ochrany divoké přírody. Vyhlídkový let v malém letadle, po kterém následuje vzrušující přistání na pláži, vás zavede na louky Katmai, kde budete pozorovat medvědy v jejich přirozeném prostředí, a dokonce se mezi nimi projdete s neozbrojeným průvodcem.

Nejlepší doba pro návštěvu: Ačkoli se na Aljašce můžete s medvědem setkat kdykoli (kromě doby, kdy medvědi hibernují), největší šanci na jeho spatření máte v době, kdy se shromažďuje, aby se nakrmil sezónně koncentrovanými zdroji potravy, jako jsou lososi a ostřice. Katmai je jediným nejlepším místem pro pozorování medvědů ve volné přírodě (alternativy ani nehledejte). Červen a srpen jsou nejlepší měsíce pro pozorování medvědí aktivity (hraní, hrabání kleští, pastva, páření) a procházky mezi nimi na divokých plážích Katmai. V červenci a září se medvědi hnědí shromažďují, aby se nakrmili lososem obecným u vodopádů Brooks River Falls v centru národního parku, což umožňuje velkolepé pozorování divoké zvěře ze 3 vyhlídkových plošin (o které se bohužel budete muset dělit s mnoha dalšími). Buďte na medvědy připraveni!

  1. SETKÁNÍ S HORSKÝMI GORILAMI VE RWANDĚ NEBO UGANDĚ

Spatřit divokou gorilu v africké džungli je IMHO ztělesněním dovolené v divočině, protože nic lepšího neexistuje. Horské gorily jsou nejmajestátnějšími a bohužel i nejvzácnějšími lidoopy ze všech nelidských primátů. Na světě zbývá pouhých 700 těchto nádherných tvorů, přičemž všichni se nacházejí v pohraniční oblasti mezi Rwandou, Ugandou a Demokratickou republikou Kongo. Sledování goril s průvodcem (které trvá půl až celý den a umožňuje vám strávit s opicemi jednu hodinu, jakmile je najdete) je úžasným zážitkem a stojí za veškeré cestovatelské úsilí. Níže se podívejte na klip ze stopování goril; klip obsahuje několik ohromujících momentů, například blafování stříbrohřbetých goril a gorilí mládě, které se jednoho z členů výpravy dotklo .-)

Nejlepší doba pro návštěvu: Ačkoli gorily lze sledovat po celý rok, nejlepší doba pro sledování goril ve Rwandě nebo Ugandě je během dvou suchých období v zemi: V těchto dvou obdobích: v lednu a únoru a od června do září.


Zážitků v divočině je nespočet a rozhodně jsme nezvládli udělat upoutávku na každou z nich. Ale pokud vás výlet na safari láká, máme pro vás hned několik možností kam vyrazit. Vybírat můžete z našich safari zájezdů a s výběrem vám určitě osobně pomůžeme. Vybírat můžete zde:
https://www.snailtravel.cz/zazitky/safari

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz