10 nejlepších destinací na světě pro výlet vrtulníkem

Naše krásná planeta je domovem velkolepých scenérií a velkolepých měst, z nichž některá je nejlepší prozkoumat z výšky. Výlet helikoptérou cestovatelům poskytne nejen nezapomenutelný pohled na danou oblast z ptačí perspektivy, ale také vzrušující a zábavný zážitek a spoustu fotografií jako z pohlednice. Kromě toho jsou výlety vrtulníkem často jediným způsobem, jak si návštěvníci mohou prohlédnout odlehlejší oblasti regionu.  Od nádherných korálových útesů a aktivních sopek až po ohromující vodopády a ikonická panoramata měst – zde je přehled 10 nejúchvatnějších letů vrtulníkem na světě, které byste měli zvážit, až budete mít příště pocit, že je čas na adrenalinový zážitek.

10. RIO DE JANEIRO, BRAZÍLIE

Rio de Janeiro, domov samby a koktejlu Caipirinha, je jedním z nejkrásnějších měst na světě, které se rozkládá mezi nádhernými horami, bujnou zelení a bělostnými plážemi podél Atlantického oceánu. Místní obyvatelé rádi říkají, že „Bůh stvořil svět za šest dní, sedmý věnoval Riu“, a není těžké pochopit, odkud se to bere, když stojíte u světoznámé sochy Corcovado nebo na vrcholu hory Sugarloaf a vychutnáváte si jedno z nejzajímavějších panoramat na světě. A co může být lepšího než prohlídka Ria de Janeira ze vzduchu? Z vyhlídkového bodu vrtulníku se vám naskytne nezapomenutelný pohled na toto nádherné město, které se rozkládá na pozadí žulových vrcholků vystupujících ze zálivu Guanabara.

9. VICTORIA FALLS, ZIMBABWE A ZAMBIE

Viktoriiny vodopády, které představují největší padající vodní clonu na světě, se nacházejí na řece Zambezi a tvoří hranici mezi Zambií a Zimbabwe. Sloupy vodní tříště jsou vidět na kilometry daleko, protože v období největších dešťů padá přes okraj více než pět set milionů kubických metrů vody za minutu na šířku téměř dvou kilometrů do rokle o více než sto metrů níže. Široký čedičový sráz, přes který vodopády hřmí, mění Zambezi z klidné řeky v divoký proud protínající řadu dramatických soutěsek. Skutečnou nádheru vodopádů nejlépe oceníte, když si je prohlédnete ze vzduchu. Vzhledem k poloze heliportu se vrtulníky ocitnou nad velkolepou scenérií řeky Zambezi do 30 sekund po startu.

8. NEW YORK CITY, USA

Velké jablko je definováno ikonickým panoramatem Manhattanu, fascinující siluetou tvořenou desítkami třpytivých mrakodrapů, kterou snadno pozná téměř každý na světě. Klenotem newyorského panoramatu je 102patrová Empire State Building, která byla od svého dokončení až do roku 1972 nejvyšší budovou světa (nyní je 37. nejvyšším mrakodrapem). V současné době je nejvyšším mrakodrapem v New Yorku 104patrový One World Trade Center, který se tyčí 51 m nad posvátným místem, kde byla při teroristickém útoku v roce 2001 zničena Dvojčata. Jedním z nejlepších způsobů, jak si prohlédnout panorama New Yorku, je letecká doprava – několik společností provozujících vrtulníky vám umožní viset nohama nad slavnými manhattanskými památkami a pořídit úžasné fotografie!

7. VELKÝ BARIÉROVÝ ÚTES, AUSTRÁLIE

Australský Velký bariérový útes je jedním z největších přírodních divů planety. Je to největší útes na světě a tvoří ho téměř 3 000 jednotlivých útesů, 880 ostrovů a stovky a tisíce různých druhů rostlin, ptáků a mořských živočichů. Plavání s rybami a obdivování barev korálů je nezbytnou součástí každé dovolené na Velkém bariérovém útesu. Abyste si však plně uvědomili velikost Velkého bariérového útesu, musíte přestat plavat s rozmanitými mořskými živočichy, vylézt z vody, nechat nohy opustit čistě bílé pláže, objednat si výlet helikoptérou a obdivovat útes ze vzduchu. Při vyhlídkových letech k útesu a zpět zažijete úchvatné výhledy na Whitsundayské ostrovy a na útvary korálového útesu, které činí tuto část světa tak jedinečnou.

6. GRAND CANYON, USA

Národní park Grand Canyon je mohutnou a inspirující krajinou a patří k nejoblíbenějším turistickým cílům v USA. Jedinečné kombinace geologických barev a erozních tvarů vyhloubených řekou Colorado zdobí kaňon, který je 277 říčních mil (446 km) dlouhý, až 18 mil (29 km) široký a míli (1,6 km) hluboký. Grand Canyon odhaluje sílu přírody svými vysokými masivy, vrcholky a mesami a jeho obrovská velikost zanechává mnoho návštěvníků slabých v kolenou. Jedním z nejzajímavějších způsobů, jak si Grand Canyon prohlédnout, je výlet helikoptérou, která odlétá buď z Las Vegas, nebo z blízkosti vstupu do národního parku Grand Canyon. Let nad a pod okrajem Grand Canyonu vám nabídne výhledy, které z žádného pozemního stanoviště neuvidíte, a vytvoří vzpomínky na celý život.

5. TIME+TIDE MIAVANA, MADAGASCAR

Time+Tide Miavana je neuvěřitelně luxusní resort nacházející se na odlehlém ostrově Nosy Ankao, který je součástí pětiostrovního souostroví u severovýchodu Madagaskaru. Ostrov je dostupný pouze vrtulníkem, a to buď z Nosy Be, nebo z Antsiranany (dříve Diego-Suarez). Let helikoptérou je dokonale relaxační a nabízí úchvatné výhledy na divokou krajinu jedné z posledních hranic divočiny na světě, včetně pohledu z ptačí perspektivy na keporkaky v Indickém oceánu pod vámi, pokud budete mít štěstí. Při příletu a/nebo odletu přes Nosy Be vede trasa letu nad národním parkem Ankarana, velkolepě erodovanou vápencovou pevností s ostrými hřebeny, místy s hustou tropickou džunglí, listnatým lesem, hlubokými jeskyněmi a kaňony (ve skutečnosti jde o největší podzemní síť Afriky) a zurčícími řekami.

4. BORA BORA, FRANCOUZSKÁ POLYNÉSIE

Ostrov Bora Bora s lagunou připomínající malířskou paletu modré a zelené, vzdálený necelou hodinu letu z jihopacifického ostrova Tahiti nebo Moorea, je láskou na první pohled. Romantici z celého světa si dělají nárok na tento ostrov, kde se do nebe tyčí hradní hora Otemanu. Svěží tropické svahy a údolí rozkvétají ibišky, zatímco palmami porostlé motu obklopují osvětlenou lagunu jako jemný náhrdelník. Dokonalé pláže s bílým pískem ustupují smaragdovým vodám, kde barevné rybky oživují korálové zahrady a vítají se s obrovskými mantami. Krásu laguny Bora Bora můžete poznat také z vrtulníku. Po bezpečnostní instruktáži s pilotem budete vybaveni sluchátky s mikrofony a užijete si prohlídku tohoto nádherného ostrova s výhledem z ptačí perspektivy na lagunu, bungalovy nad vodou, horu Otemanu a různé motusy, které ostrov obklopují.

3. LEDOVCE FRANZ JOZEF A FOX, NOVÝ ZÉLAND

Skleněné řeky a zasněžené vrcholky ledovců Franz Josef Glacier a Fox Glacier patří k vrcholům novozélandského Jižního ostrova a ledovce na západním pobřeží jsou z výšky ještě úchvatnější. Vzrušující let helikoptérou nad ledovci lze spojit s pěší túrou po nejpozoruhodnějších ledovcových útvarech. Hladina adrenalinu začne stoupat, jakmile nastoupíte do vrtulníku a necháte se unášet nad krajinou, ze které vám spadne čelist – máte příležitost si plně vychutnat panoramatickou majestátnost hory Kā Roimata o Hine Hukatere zasazené do okolních hor. Poté váš pilot přistane vysoko na samotném ledovci, kde vám průvodce pomůže s poslední přípravou na výlet, než se vydáte prozkoumat nedotčené rysy této neuvěřitelné ledové krajiny.

2. SANTORINI, ŘECKO

Řecký ostrov Santorini je pravděpodobně jedním z nejidyličtějších ostrovů na světě a patří mezi mé nejoblíbenější destinace na světě. Santorini leží vysoko nad hlubokým modrým Egejským mořem, bělostné vesničky jsou seskupeny na vrcholcích dramatických útesů a na jejich úpatí se rozkládají černé písečné pláže. Ostrov byl zformován asi před 3 600 lety jednou z největších sopečných erupcí v historii, která po sobě zanechala obří vodou naplněný kráter o rozměrech asi 12 x 7 km, obklopený ze všech stran 300 m vysokými útesy. Jedním z nejlepších způsobů, jak ocenit přírodní nádheru ostrova, je přelet nad světoznámou kalderou vrtulníkem, zejména v době západu slunce. Společnost Peak Helicopter Service nabízí na výběr ze dvou prohlídek vrtulníkem, standardní 20minutové nebo prodloužené 30minutové.

1. KAUAI, HAVAJ, USA

Většina obdivuhodných památek na ostrově Kauai je ze země nepřístupná a lze je spatřit a ocenit pouze při vzrušujícím výletu vrtulníkem. Nejenže je výlet vrtulníkem nejlepším způsobem, jak prozkoumat drsné vnitrozemí Kauai, aniž byste si zablátili nohy, ale je to také jediný způsob, jak pochopit velikost fenomenálního pobřeží Napali. Dostanete se do první řady nepřístupných scénických oblastí a z ptačí perspektivy si prohlédnete jedny z nejkrásnějších přírodních úkazů na světě. Nejoblíbenější výlety trvají 60 minut a provedou vás bujnými tropickými interiéry Kauai, kráterem Waialelale, kaňonem Waimea a podél pobřeží Napali se spoustou doplňků, jako je například přelet nad vodopádem Manawaiopuna, kulisou ve filmu „Jurský park“. Některé společnosti nabízejí 90minutový let, který poskytne více času na prohlídku nevídaných krás Kauai, nebo jízdu s otevřenými dveřmi, při níž zažijete více vzrušení.


No uznejte, že všechny tyto letecké pohledy stojí za to! Svět je jedno velké překvapení a když jej můžete vidět z výšky, jde o novou dimenzi poznání. Přejeme vám krásné cesty a pokud to jen trochu půjde, výlet vrtulníkem si nenechte ujít… 🙂

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz