10 nejkrásnějších národních parků na světě

První národní park byl založen v roce 1872, kdy americký prezident Ulysses S. Grant podepsal smlouvu, kterou zřídil Yellowstonský národní park v Montaně a Wyomingu „jako veřejný park nebo zábavní oblast pro užitek a potěšení lidu“ a svěřil jej „pod výlučnou kontrolu ministra vnitra“. Tato myšlenka se rychle rozšířila a dnes existuje více než 1 000 národních parků ve více než 100 zemích, které chrání místa s oslnivou přírodní krásou, geografickými zázraky a jedinečnou flórou a faunou, která jsou přístupná veřejnosti a nejsou pozměněna člověkem. Zde najdete výběr těch ejúžasnějších národních parků světa.

10. NÁRODNÍ PARK CANAIMA, VENEZUALA

Národní park Canaima je šestým největším národním parkem na světě a rozkládá se na ploše 3 milionů hektarů na jihovýchodě Venezuely podél hranic mezi Guyanou a Brazílií. Většinu plochy parku pokrývají stolové hory (tepui), které vytvářejí pohádkovou krajinu plnou strmých skal a vodopádů. Tepuie jsou velmi zajímavé z geologického hlediska, protože představují jedinečné biogeologické celky. V Canaimě se také nachází vodopád Angels Falls, který je nejvyšším vodopádem na světě (979 m nebo 3211 stop). Vodopády jsou pojmenovány po Jimmym Angelovi, americkém křováckém pilotovi a dobrodruhovi při hledání zlata, který je objevil v roce 1937. Výška vodopádů je tak velká, že než se voda dostane někam k zemi, je silným větrem rozprašována a mění se v mlhu.

9. NÁRODNÍ PARK KAKADU, AUSTRÁLIE

Národní park Kakadu je největším australským národním parkem, který se rozkládá na území téměř poloviny Švýcarska! Toto nadčasové místo, které se nachází tři hodiny jízdy od Darwinu v Severním teritoriu, je uznáváno jako světový poklad, zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO, a to jak pro své životní prostředí, tak pro živou kulturu domorodců. Domorodci zde žijí již více než 50 000 let a představují nejstarší žijící kulturu na světě. Park je také proslulý svými hřmícími vodopády, bujnými deštnými pralesy a bludnými mokřady. Exotická příroda zahrnuje 280 různých druhů ptáků (asi třetina všech ptačích druhů v Austrálii) a jeho 10 000 krokodýlů (kteří se hojně vyskytují v Cahill’s Crossing a Yellow Water Wetlands).

8. NÁRODNÍ PARK CORCOVADO, COSTA RICA

Národní park Corcovado, který se nachází na poloostrově Osa v jihozápadním cípu Kostariky, je jedním z biologicky nejintenzivnějších míst na Zemi a divoká krása jeho starých vlhkých lesů, mračných pralesů, mangrovových bažin a opuštěných pláží je úchvatná. V srdci tohoto národního parku, v okolí stanice Serena Ranger Station, se to hemží tropickou faunou a flórou, například makaky červenými, tapíry, quetzaly, stromovými žábami s červenýma očima, hroznýši a různými druhy opic, abychom jmenovali alespoň některé. Říkejte si, že máte obrovské štěstí, když spatříte pumu nebo jaguára lovícího želvy, potkáte tapíra na pláži, narazíte na stádo pekariů (sainos) nebo budete pozorovat ploutve žraloka obrovského, když vstoupí do řek podél pláže.

7. YELLOWSTONSKÝ NÁRODNÍ PARK, USA

Yellowstone byl založen v roce 1872 jako první americký národní park – myšlenka, která se rozšířila po celém světě – k ochraně většiny gejzírů na Zemi a dalších termálních divů, které tvoří nadpozemskou krajinu tvořenou párou, bublinami a vroucím bahnem. Rozsáhlá Yellowstonská divočina, která se nachází převážně v severozápadním cípu Wyomingu a zasahuje do Montany a Idaha, zahrnuje horská pásma, jezera, vodopády a geologické divy, jako je Velký kaňon řeky Yellowstone. Národní park Grand Teton, který se nachází jižně od Yellowstonu, nabízí ještě úžasnější scenérie. Hlavním důvodem návštěvy Yellowstonu je pro většinu turistů pozorování úžasné divoké zvěře: po pláních a údolích se potulují medvědi grizzly a černí, bizoni, ovce tlustorohé, losi a losice.

6. NÁRODNÍ PARK FIORDLAND, NOVÝ ZÉLAND


Mitre Peak, Milford Sound, Fiordland National Park, South Island, New Zealand

Národní park Fiordland na Jižním ostrově Nového Zélandu byl založen v roce 1952 a je součástí větší divočiny Te Wāhipounamu, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Národní park Fiordland se rozkládá na ploše 1,2 milionu hektarů a najdete v něm bujné deštné pralesy, nedotčené řeky, křišťálově čistá jezera, mohutné útesy, zasněžené vrcholky, majestátní ledem vykrojené fjordy a jedinečnou flóru a faunu, která existuje od dob, kdy byl Nový Zéland součástí superkontinentu Gondwanaland. Dokonce i za častých deštivých dnů jsou zde úchvatné scenérie, kdy se celé stěny údolí mění v hřmící vodopády. Vrcholem je ohromující Milford Sound s Mitre Peak, který se tyčí do výšky 1692 m n. m. a patří k nejfotografovanějším vrcholům v zemi.

5. YOSEMITSKÝ NÁRODNÍ PARK, USA

Kalifornský Yosemitský park, který byl poprvé chráněn v roce 1864 a je jedním z prvních parků národního parku, je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Ústředním prvkem parku je Yosemitské údolí, které obklopují vysoké žulové vrcholy, hustě zalesněné borovicemi a velkolepými vodopády. Park je však mnohem víc než jen velké údolí s vodopády: v rozsáhlé divočině Yosemitů najdete hluboká údolí, velkolepé louky, prastaré obří sekvoje a více než 800 mil (1300 km) úchvatných turistických tras. Park má výraznou přitažlivost bez ohledu na roční období: jaro přináší tryskající vodopády, léto umožňuje zvládnout všechny outdoorové aktivity, podzim se pyšní barevnými stromy a menším množstvím lidí a zima se stává zasněženou říší pro běžecké lyžování a výlety na sněžnicích.

4. NÁRODNÍ PARK SERENGETI, TANZANIE

Nejstarší a nejoblíbenější tanzanský národní park je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO a nedávno byl vyhlášen sedmým divem světa. Serengeti je proslulé každoroční Velkou migrací, 1 200 mil dlouhou odyseou 1,5 milionu pakoňů a 200 000 zeber, kteří se honí za deštěm v závodě o život, zatímco je kupí neuvěřitelné množství predátorů. Šance, že budete pozorovat zabíjení, jsou poměrně vysoké, pokud oblast navštívíte ve správném ročním období, kdy se 40 km dlouhé kolony zvířat noří do vod zamořených krokodýly při každoročním exodu na sever (červen) nebo když doplňují svůj druh v krátké populační explozi, při níž se denně narodí více než 8 000 mláďat (únor).

3. NÁRODNÍ PARK GLACIER, USA

Oblast divočiny Glacier National Park o rozloze jednoho milionu akrů se nachází ve státě Montana a kanadských provinciích Britská Kolumbie a Alberta. Park, který nelze zaměňovat s aljašským národním parkem Glacier Bay, byl založen v roce 1910, aby zachoval nedotčené lesy, vysokohorské louky, drsné hory, ledovcem vyhloubená údolí a velkolepá jezera. V jeho rozmanitých biotopech žijí zdravé populace medvědů grizzly a černých medvědů, horských koz, ovcí tlustorohých, losů, rosomáků, vlků a horských lvů. Ledovec má více než 740 mil (1200 km) stezek a je rájem pro pěší turisty, kteří hledají divočinu a samotu.

2. NÁRODNÍ PARK NAMIB-NAUKLUFT, NAMIBIE

Namibie, jedna z nejřidčeji osídlených zemí světa, není tím pravým místem, kde byste se měli ztratit. Je však špičkovou destinací pro ty, kteří mají rádi bezkonkurenční přírodní scenérie a pozorování divoké zvěře. Nikde to není tak patrné jako v národním parku Namib-Naukluft, největším parku v Africe, který zahrnuje část pouště Namib (považované za nejstarší poušť světa) a pohoří Naukluft. Nejpozoruhodnější oblastí parku jsou Sossusvlei a Deadvlei, kde se nachází nadpozemsky vyhlížející krajina s černými kostrami stromů a červeně zbarvenými dunami, které patří k nejvyšším na světě (nejvyšší je ta přezdívaná Big Daddy, vysoká asi 380 m, tedy 124 stop).

1. NÁRODNÍ PARK TORRES DEL PAIN, CHILE

Národní park Torres del Paine (ležící ve dvanácté oblasti Magallanes v Chile), který byl v roce 1978 vyhlášen biosférickou rezervací UNESCO, je mezinárodně uznáván jako jeden z nejznečištěnějších na planetě. Jeho úchvatná příroda zahrnuje svislé žulové vrcholy, obrovské ledové řeky, větrem bičované pláně a původní bukový les, který je domovem guanako, lišek a pum. Ačkoli nejúchvatnější výhledy vyžadují trochu úsilí, hlavní památky parku si může každý vychutnat při projížďce autem, i když vícedenní treky jsou zde většinovou záležitostí. Nenechte si ujít východ slunce, kdy se štíty masivu Torres del Paine zbarví do fialova a pak do ruda.


Krása že? Každý den se znovu a znovu podivujeme nad krásami světa a necháme se okouzlovat výjimečností a dechberoucí dokonalostí přírodních krás. Neváhejte ani minutu a vyražte na tato krásná místa. Budou to jedny z nejsilnějších zážitků vašeho života. Rádi vám pomůžeme naplánovat a zorganizovat vaši cestu…

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz