VÍTE, Jak se slaví silvestr ve světě, včetně nejpodivnějších zvyků a tradic?

V různých krajích panují různé mravy, a to se týká i novoročních oslav, zvyklostí a pověr. Rozdílnosti sahají i tak daleko, že ne všude vítají nový rok ve stejnou dobu. Nejde jen o několikahodinový posun v časových pásmech, výjimkou nejsou ani měsíce. Trávit Nový rok na hřbitově, vyhazovat nábytek z oken, porvat se se sousedy. O Silvestru a Novém roce platí pořekadlo „jiný kraj, jiný mrav“ dvojnásob. Pojďte se s námi podívat na nejpodivnější a nejzábavnější silvestrovské a novoroční zvyky z celého světa.

Nový rok se neslaví na všech částech Země ve stejnou dobu, než Nový rok „oběhne“ zeměkouli, trvá to celých 26 hodin, první jej tradičně slaví Samoa a Kiribati v Tichém oceánu. Další oslavy postupně propuknou na Novém Zélandu, ve východní části Ruska, Austrálii a postupně se směrem na západ přidají v Tokiu, Soulu a dalších městech. Zajímavé přitom je, že při převedení na středoevropský čas některé země oslaví Nový rok jindy, než v celou hodinu. Nejdéle si oslavy Nového roku počkají obyvatelé souostroví Americká Samoa, po nich následují už jen dva neobydlené ostrovy – Bakerův a Howlandův (opět v Tichém oceánu). A jaké zvyky můžete najít v různých koutech světa? Pojďte se podívat na naší přehlídku novoročních zvyků…

Peru

Na začátek si dáme něco ostřejšího. V Peru totiž chtějí vstoupit do Nového roku s naprosto čistým štítem a tak je zvykem, že se lidé porvou se svými sousedy. Každá taková bitka má za cíl jediné a to vyřešit všechny spory, které by nás jinak zbytečně tížily v příštím roce. Faktem je, že rvačka je zcela dobrovolná a nekouká se na pohlaví. Prostě se mlátí muži i ženy. Samozřejmostí je dostatek jídla i alkoholu na bohatě obložených stolech.

Chile



Tisíce lidí se každoročně scházejí na Silvestra na hřbitově v chilském městě Talca, kde poslední den roku vzpomínají přímo u hrobů na své zesnulé blízké. V roce 2002 vítaly příchod nového roku na tomto místě – mezi hroby – více než tři tisíce lidí. Stovky z nich zde dokonce večeřely a otvíraly i šampaňské.

Austrálie
Australané na Nový rok troubí na trumpety a rohy, to jim ale vydrží až do 6. ledna.

Japonsko

Japonci se bojí zlých vášní, ty na Nový rok zahánějí vyzváněním chrámových zvonů.

Tibet

Tibeťané obdarovávají jídlem buddhistické mnichy a tancem odhánějí zlé duchy.

Filipíny

Místní skáčou do výšky, aby si tak pojistili dobrou úrodu do dalšího roku. Blahobyt zajistí i mince na okenních parapetech

Španělsko
Štěstí si zajistíte tak, že o půlnoci na Nový rok sníte dvanáct kuliček hroznového vína, s každým úderem zvonu jednu. V některých obchodech si dokonce můžete koupit dvanáct kuliček hroznového vína v sáčku – speciálně pro tyto účely.

Jihoafrická republika
Nový rok se zde vítá karnevalem, který vrcholí 2. ledna. Průvod doprovází zvuky bubnů, lidé nosí propracované kostýmy, tančí a zpívají. V Johannesburgu slaví příchod nového roku opravdu netradičně. Místní obyvatelé tu vyhazují z oken nábytek a elektroniku. „Vyhazujeme staré věci, protože už máme nové,“ vysvětlil zvyk čtyřiadvacetiletý Dickens Patwell. Každoročně je v noci na Nový rok zraněno padajícími předměty několik lidí.

Rakousko

Oslavy Nového roku jsou plné tance, ale i zvyků, které máme spojené spíše s Vánocemi – například se lije olovo a vyměňují se dárky. 

Bulharsko

Klíčové je zde tančit! Proč? Zaženete tím upíry a další temné síly. Zřejmě pozůstatek z dob Vlada Draculy

Řecko

Novoročním oslavám tu moc neholdují. Zůstávají většinou doma a hrají karty. Navíc se tu 6. ledna skáče do vody na oslavu pokřtění Ježíše Janem Křtitelem, zároveň tím zahánějí zlé duchy.

Thajsko

Tady slaví Nový rok opravdu ve velkém stylu a to pořádnou vodní bitvou, která trvá až tři dny. Pro začátek se uzavřou celé ulice, aby mohli místní obyvatelé i turisté zahájit bitvu s vodou. Používají se balónky naplněné vodou i kbelíky, případně se dají využít i stříkající vodní pistole. Každý bojuje s každým, takže sprše neuteče téměř nikdo a všichni se u toho skvěle pobaví.

Anglie
Britové věří na První stopu (First Foot) – štěstí přinese to, pokud prvním člověkem, který na Nový rok překročí práh domu bude vysoký mladý muž s hnědými vlasy, který donese dárky. Mladí basketbalisté třeste se.

Skotsko
V případě Skotska je zvykem, že ulicemi prochází průvod a točí ohnivými koulemi nad hlavou. Je to sice trochu nebezpečné s ohledem na možné popálení, ale i tak to zní zajímavě.

Irsko


V Irsku je zvykem klepat chlebem na zdi a dveře, aby se zahnali zlí duchové. Zvyk má přinést do domu štěstí a dostatek chleba na další rok.

Rakousko

Naši sousedé se Novým rokem doslova projí. Podává se prase (jakožto symbol štěstí) a typickým dezertem je mátová zmrzlina, která má přinést ekonomickou stabilitu do dalšího roku.

Japonsko

Konec roku (Oshogatsu) se v Japonsku slaví v rodinném kruhu. Celý dům se u té příležitostí uklidí a vyzdobí se borovicovými větvičkami, které symbolizují dlouhověkost. Používá se také švestkové proutí (symbol ducha) a bambus (symbol růstu).

Dánsko
Střepy nosí štěstí! Minimálně v Dánsku tomu věří, protože si o Silvestru navzájem rozbíjejí talíře o vchodové dveře. Čím víc přátel máte, tím více střepů přede dveřmi nakonec najdete.

Brazílie
Pokud se ocitnete na Nový rok v Brazílii, porozhlédněte se po rozinkách. Do půlnoci byste jich měli sníst sedm a jejich semena si schovat do peněženky – údajně prý lákají peníze. Ty se v Brazílii snaží přitáhnout i čočkou v polévce, která má zaručit přísun peněz po celý následující rok.

Jižní Amerika
To na jihu Ameriky na to jdou jinak. Tady je zvykem, že lidé nosí na Nový rok barevné spodní prádlo. Každá barva je něčím charakteristická a má zcela jiný význam. Například červená barva se nosí, aby přinesla látku, o zlaté barvě se říká, že se nosí kvůli pevnému zdraví, zatímco třeba bílá přináší klid a mír.

Kambodža
Konec sezóny sklizně tu oslavují opravdu poctivě, Nový rok se odehrává v dubnu a obnáší tři dny oslav.

Čína
Zdejší Nový rok, který se také označuje jako Lunární nový rok se koná první lunární měsíc přesně v den, kdy se měsíc nachází v novu. To se může stát kdykoliv mezi 21. lednem a 21. únorem. Je to nejdůležitější čínský svátek. Číňané si v tu dobu potrpí na červené dekorace (symbol bohatství a dlouhověkosti) a červenou barvou si pomalují i vchodové dveře a okenní rámy – to přináší štěstí do domu.

Rumunsko
Po ulicích tu často pobíhají děti s čerstvě narozenými jehňaty, které nesou tradiční jméno Vasilica. Kdo si takové jehňátko pohladí, bude mít podle tradice celý rok štěstí. Zájemci ale dětem musí dát na oplátku několik mincí. Na přelomu roku je také zvykem naslouchat zvířatům, zda promluví. Pokud mlčí, přináší to štěstí.

Německo
Dívat se na starou britskou televizní komedii Večeře pro jednoho (1963). Tuto tradici každoročně dodržuje téměř polovina obyvatel Německa. Film je tu známější než v Británii, kde o něm téměř neslyšeli.

Bolívie


V tomto případě je to velmi příjemný zvyk. Do sladkých koláčů se totiž zapékají mince. Každý kdo koláč ukrojí nebo ukousne a najde minci, ten bude mít celý rok štěstí.


Jak se říká, jiný kraj, jiný mrav. A pokud se rozhodnete přivítat nový rok v některém z těchto krajů, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám pomůžeme s výběrem té správné novoroční destinace 🙂

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz