Top 10 nejúžasnějších lodží na světě podle National Geografic

National Geographic Unique Lodges of the World je sbírka lodží, které zvou hosty, aby objevili některá z nejcennějších míst planety, a zároveň pomáhají chránit tato místa pro příští generace. Tyto vlastnosti, z nichž každá vybírá National Geographic, sdílejí silný závazek k udržitelným postupům a ochraně přírodního a kulturního dědictví. Ztělesňují hodnoty, které National Geographic drží: autentičnost, obohacení a odhodlání chránit rozmanitost naší planety. Zážitek hostům, který nabízejí, je intimní a výjimečný a inspiruje hosty k tomu, aby se smysluplně spojili s jejich cílem – a podíleli se na jeho zabezpečení do budoucna. Zde je náš výběr z 10 nejluxusnějších lodží ve sbírce National Geographic.

 

10. MASHPI LODGE, ECUADOR

Příroda se setkává s luxusem v Mashpi, dechberoucí tvorbě oceli a skla hluboko v oblačných lesích ekvádorského Chocó – jednoho z hotspotů biologické rozmanitosti planety. S okny od podlahy ke stropu po celé zdi zde nic nekonkuruje divočině. Při koupeli ve vnitřní vířivce byste mohli zahlédnout vřískot opici, nebo se probudit při šelestění křidélek sametově fialové koronety těsně před vaším pokojem. Mashpi je opravdovým útočištěm divočiny, které leží na 3 200 akrech oblačného lesa, z čehož 80 % představuje primární růst. Hosté si ráno obléknou vysoké boty a začnou blátivě prozkoumat den a pak se večer vrátí do odpočinkového a sofistikovaného prostředí – na místo, kde je ubytování jednoduché, ale stylové, jídelna s baldachýnem a v obklopeni život a džungle.

Webová stránka hotelu: Mashpi Lodge

9. HRAD ASHFORD, IRSKO

Když v roce 1868 zdědil hrad Ashford Arthur Guinness , odešel z proslulé slávy pivovaru, aby proměnil středověkou pevnost v domov – a nakonec ji proměnil ve slavnostní srdce komunity. Renovoval nejstarší část hradu, zasadil ji do příjemných zahrad a pečlivě udržoval okolní lesy. Nyní, po více než deseti letech zanedbávání, se hrad podařilo navráti zpět do jeho rozkvětu 19. století. Hosté jsou ubytováni jako královská hodnost v pokojích zdobených hedvábí a starožitnostmi a ráno se probudí s Garvanem a Cronanem, rezidenty irských vlků. Ať už si dáváte odpolední čaj nebo ochutnáváte vína se sommelierem v tajném průchodu, personál a atmosféra je vřelá a příjemná. Hrad Ashford je opět radostným pohádkovým hradem a majestátní bránou k potěšením irského legendárního západu.

Webová stránka hotelu: Hrad Ashford

8. LAPA RIOS LODGE, POLOOSTROV OSA, COSTA RICA

Nedotčený poloostrov Osa v Kostarice je zastřešen některým z posledních zbývajících tropických deštných pralesů nížin ve střední Americe a lemovaný plážemi bohatými na mořský život. Na jeho vrcholu je Lapa Rios, pozoruhodná lodž obklopená rezervací o rozloze 1 000 hektarů, která pomáhá chránit národní park Corcovado na poloostrově Osa – domov 2,5 % světové biodiverzity a pravidelný rys úžasných přírodních dokumentů National Geographic. Bylo by těžké najít autentičtější zážitek z deštného pralesa, než je tento. Probudíte se s fascinujícími zvuky džungle, sledujete šarlatové papoušky, které klouzají z vaší soukromé venkovní sprchy, a vyrazíte prozkoumat ukryté krásy džungle s místními průvodci, jejichž znalost ekosystémů této oblasti je hluboká. A přesto je tento zážitek také relaxační – na konci mnoha turistických cest do džungle, jsou zde odlehlé pláže, příjemná jídla podávaná pod širým nebem a na konci dne na vás čeká luxusní bungalov.

Webová stránka hotelu: Lapa Rios

7. FOGO ISLAND INN, NEW FOUNDLAND, KANADA

Fogo Island Inn je skvělým prvkem moderní architektury, všechny chůdy, úhly a svislé čáry, kontrastují s drsnými deskami starověké žuly, která ji obklopuje. Ale stejně jako to stojí proti jejímu umístění – „daleko od daleka“, jak se říká, na ostrově u pobřeží Newfoundlandu, je tato lodž nedílnou součástí ostrova Fogo, oblíbeného National Geographic. Navržena jako moderní pohled na atlantickou kanadskou outportovou architekturu, je tato oduševnělá lodž naplněna ruční prací místních lidí: tradičním outportovým nábytkem, ručně vyráběnými dekami a tkanými koberci – kdysi mizející umění nyní získalo nový život a účel. Jste zde hostem celého ostrova a ať už trávíte dny pěší turistikou uprostřed ohromně ostré pobřežní scenérie nebo skicováním místního umělce, zážitek vám umocní tato živá kultura, kterou byla chata postavena, aby byla chráněna.

Webová stránka hotelu: Fogo Island Inn

 

6. & BEYOND BENGUERRA ISLAND, MOZAMBIQUE

Každý den při odlivu v souostroví Bazaruto ustupují vody mozambického kanálu jen natolik, aby odhalily písečné pláže, které sahají daleko do oceánu, a tím stírají hranici mezi zemí a mořem. Doškové plážové chaty na ostrově Benguerra a za nimi se rozprostírající tyrkysové vody, ohraničené národním parkem Bazaruto – jedinou mořskou rezervací Mosambiku. I když šumivé vody vždy přitahují návštěvníky na tento tropický ostrov, vnitrozemské výlety odhalují nečekaný ráj –   tyčící se písečné duny, jezera naplněná plameňáky a tradičních rybářské vesnice poseté plážovými plachetnicemi. Během pobytu v této luxusní lodži jsou na programu všechny oceánské prohřešky a houpací sítě, zakončené skvělým jídlem osvětleným lucernou na okraji oceánu.

Webová stránka hotelu: & Beyond Buenguerra Island

 

5. NIMMO BAY WILDERNESS RESORT, BRITSKÁ KOLUMBIE, KANADA

Nimmo Bay Wilderness Resort je samotná definice tajného úkrytu: uhnízděný do starodávného deštného pralesa Great Bear Rainforest, nakloněný přes šumivé vodní toky a přístupný pouze vrtulníkem nebo hydroplánem. Nimmo Bay, jeden z prvních ekologů na světě, si vybudoval hvězdnou pověst tím, že nabídl prvotřídní zážitek z divočiny uprostřed nejodlehlejších fjordů a odlehlých pláží Britské Kolumbie. Prožijte své dny zkoumáním všeho, co tento resort nabízí – od hladiny moře do 7000 stop, jízda na kajaku mezi orky a lachtany a poté stoupáním vysoko do hor v helikoptéře na výlet do odlehlé panenské krajiny. Odpočiňte si ve večerních hodinách při ochutnávce čerstvé pobřežní kuchyně, namočte se do horké vany pod stříkajícím vodopádem a spoustou hudby a smíchu kolem ohně na plovoucím doku. To je příroda, kterou byste měli zažít.

Webová stránka hotelu: Nimmo Bay

 

4. LIZARD ISLAND, GREAT BARRIER REEF, AUSTRALIE

Lizard Island je první národní park, orámovaný korály Velkého bariérového útesu a lemovaný idylickými plážemi a mangrovy. Rezort Lizard Island se nachází na pobřeží bílého písku uprostřed 2500 nedotčených akrů čisté přírody  který je přístupný výhradně letadlem. Je odříznut od světa jemnými tyrkysovými vodami a slibným vyhledávaným úkrytem na okraji jednoho z nejdůležitějších přírodních pokladů planety. Tato nemovitost, která nedávno prošla ohromující a komplexní rekonstrukcí, je zároveň úchvatným setkáním s přírodou a tichým, regeneračním úkrytem, díky čemuž se perfektně hodí do sbírky National Geographic Lodges. Vzdálený kousek největšího útesového systému na světě je hned u pobřeží, připravený k prozkoumání šnorchlem nebo potápěním, kajakem nebo lodí se skleněným dnem. Výlety helikoptérou nabízejí úžasný přehled na mořské a suchozemské zázraky, užijete si uvolněném stolování na pláži a nejmodernější lázeňské rozmazlování, které je kontrapunktem všech místních pokladů.

Webová stránka hotelu: Lizard Island

 

3. TIERRA PATAGONIA HOTEL & SPA, CHILE

Tierra Patagonia, posazená na útesu na okraji chilského jezera Sarmiento, oslavuje vše, co je v jejím okolí majestátní, a zároveň nabízí prostor, kde vládne pohodlí. S obrovskými okny máte unikátní pohled na jezera a vrcholky národního parku Torres del Paine, jež jsou stálým a úžasným inspirujícím pozadím hotelu. Prozkoumání lokality biosférické rezervace UNESCO hned za vstupními dveřmi je v Tierra Patagonia prioritou, ale zároveň lze zde najít prostor a klid pro relaxaci a užít si okolí. Široká škála výletů vedená většinou chilskými průvodci umožňuje hostům objevovat krásu a rozmanitost Patagonie, můžete navštívit huasos na jejich rančích a prozkoumat okolní travní porosty. Den můžete strávit pěší turistikou s velkolepými horskými výhledy, vrátit se na koupel nebo na masáž v místním SPA a zakončit den fantastickým jídlem a sklenicí chilského vína při západu slunce na skalnatých vrcholcích Torres del Paine. Tierriny sesterské hotely v Atacamě a Chiloé jsou také doporučovány National Geographic.

Webová stránka hotelu: Tierra Patagonia

 

2. BENSLEY KOLEKCE – SHINTA MANI WILD, KAMBODŽA

V Shinta Mani Wild dobrodružství začíná unikátním přístupem přes linii zip-linu, navlečenou vysoko nad proudícím vodopádem v kambodžském deštném pralese. Není to jediný způsob, jak dorazit do lodge, ale určitě je tím nejoriginálnějším pro začátek vašeho pobytu. Zde je džungle jako vaše vlastní dětské hřiště, přičemž každá část nemovitosti poskytuje jedinečné dobrodružství. Balvany na břehu řeky vytvářejí uklidňující lázeňské „pokoje“, les je jak přírodní park i kuchyňská spíž, je hostitelem foragers, trekkerů a kajakářů. Podle lodního architekta Billa Bensleyho by to byl druh safari, jaký by Jackie Kennedy-Onassis chtěla; a tak navrhl každý stan tak, aby odpovídal tomuto zážitku, kombinoval nepředvídatelnou atmosféru s přízvuky deštného pralesa a smazal hranici mezi divočinou a stylem.

Webová stránka hotelu: Shinta Mani Wild,

1. FREGATE ISLAND, SEYCHELLES

Před více než 100 miliony let se to, co je nyní Indie, odtrhlo od superkontinentu Gondwana, začalo pomalým driftem přes Indický oceán a opouštělo seychelské ostrovy. Souostroví, které se nechalo izolovat až do 18. století, vzkvétalo do virtuálního ráje prehistorických lesů, exotických ptáků a pláží s  práškově bílým pískem. Tento prvotní ráj se nachází na ostrově Fregate, nejúžasnější trofejí ve sbírce National Geographic. Majitelé lodge usilovně pracovali na obnově původních stanovišť ostrova po éře plantáží v zemi a díky jejich úsilí se jedinečná a ohrožená divoká zvěř vrátila do původních lesů a malebných pláží. Prostorné a luxusní doškové vily se zdají být skryty uprostřed pobřežních zahrad a žulových útesů ostrova. Ve vnitrozemí přitahuje síť přírodních stezek průzkumníky džungle a těsně za břehem svádí safírové moře kajaky, šnorchly a plavce.

Webová stránka hotelu: Fregate Island Private

 

Tak kam to bude? 🙂 Další nabídku luxusních hotelů, najdete na našich webových stránkách. A’t už pojedete s partou přátel, či s rodinou, určitě najdeme místo přesně podle vašich představ…

Misa-podpis

602/552624
michaela@snailtravel.cz
www.snailtravel.cz