Filipíny - Bohol - Nartoun

Noční skřítkové z „Pána prstenů“ na filipínském ostrově BOHOL

Uprostřed pohádkové přírody na filipínském ostrově Bohol žijí noční skřítkové, kteří jakoby vyskočili z některého dílu „Pána Prstenů“.

Nártoun - kořist nemá šanci
Nártoun – kořist nemá šanci

Anglicky Trasier, česky Nártoun je považován za samostatný poddruh nejmenších primátů na světě a často jsou mylně označováni za nejmenší opice na světě.

Nártoun se vejde do dlaně a jejich hmotnost se pohybuje kolem 120 g. Oproti drobnému tělu mají nártouni nepoměrně velkou hlavu a obrovské oči, kterým neunikne sebemenší pohyb.

Nártouni jsou velmi dobří lovci, kteří nepohrdnou skoro ničím z říše hmyzu a jako jediní primáti jsou striktně masožraví. Přestože loví pouze v noci, tma pro ně není žádnou překážkou a kořist se před nimi jen těžko schová.

Jejich oči jsou poměrem k tělu největší v celé živočišné říši a jejich oční bulva je dokonce větší než mozek. Jejich velké uši zachytí sebemenší šelest až do vzdálenosti 270 metrů a pohyblivý krk jsou schopni otočit až o 180°. Kořisti se pak zmocní velkým rychlým skokem.

Nártoun se svojí kořistí
Nártoun se svojí kořistí

Po nočním flámování prospí celý den a také díky tomu je velmi těžké některého spatřit.

Byť jsou nártouni tak malí, jsou to samotáři a každý z nich obývá své teritorium o rozloze 2-6 hektarů. Jejich přirozené prostředí je především původní prales či mangrovový porost, kterých bohužel díky zemědělství a lovu stále ubývá a tak je tento noční skřítek v ohrožení.

Deštný prales - přírodní prostředí nártouna
Deštný prales – přírodní prostředí nártouna

Na ostrově Bohol se nyní snaží o jejich záchranu a tak zbudovali přírodní rezervaci, kde je možné je spatřit v jejich přírodním prostředí a zaplacením vstupného tak přispějete na podporu jejich záchrany.

Přírodní rezervace nártounů - vstup do deštného pralesa
Přírodní rezervace nártounů – vstup do deštného pralesa

V přírodní rezervaci, kde je možné Nártouny vidět, je striktně zakázáno mluvit a fotografovat s bleskem, neboť hluk je ruší v jejich spánku a blesk je doslova zabíjí 🙁

Přírodní rezervace nártounů - výzva  k dodržování striktních pravidel pro návštěvníky
Přírodní rezervace nártounů – výzva k dodržování striktních pravidel pro návštěvníky

Cesta vede jejich přírodním prostředím tropické džungle a jelikož jsou Nártouni malinkatí a tudíž v jejich přirozeném prostředí téměř neviditelní, každý z nich má svého lidského strážce, který sleduje jeho pohyb a pomáhá a naviguje tak návštěvníky, aby měli možnost tyto pohádkové bytosti spatřit na vlastní oči a pořídit si jejich snímky 🙂

Bohol - nártoun na stromě
Bohol – nártoun na stromě

Nám se nějaké snímky také podařilo pořídit 🙂

Bohol - nártoun
Bohol – nártoun

Ostrov Bohol však nabízí daleko více k vidění, než tyto roztomilé skřítky. Vyznačuje se jednou z nejkrásnějších pláží na Filipínách – Alona Beach a čokoládovými kopci, o kterých budeme psát v naší další reportáži.

Filipíny - Bohol - pláž Alona
Filipíny – Bohol – pláž Alona

Vzbudili jsme-li ve Vás touhu tyto malé skřítky osobně vidět a přitom prozkoumat také překrásnou přírodu a bělostné pláže filipínského ostrova Bohol, neváhejte kdykoliv kontaktovat Martinu, která Vám velmi ráda vypracuje nabídku na míru.

Martina BartůškováLogo Snail - zlata
602/552624
martina@snailtravel.cz
www.filipiny-dovolena.com