Bali - Martina u vodpádů Sekumpul

BALI – překrásná příroda a mystické chrámy

Na přelomu května a června 2015 jsem měla možnost prozkoumat krásy Bali během fam tripu naší cestovní kanceláře Snail Travel International a ráda bych se s vámi podělila o své zážitky z tohoto krásného ostrova. Program fam tripu tentokrát nebyl zaměřený na prohlídky hotelů, nýbrž na celkovou atmosféru ostrova a krásy, které může tento indonéský poklad nabídnout a těch opravdu není málo.

Bali - Buddhuv chram - skupina našeho fam tripu
Bali – Buddhuv chram – skupina našeho fam tripu

Naše cesta začala vcelku dlouhým letem z Prahy s leteckou společností KLM přes Amsterdam a Singapur, jelikož se však letí převážně přes noc a aerolinky nabízí kvalitní servis, dá se cesta bez větších obtíží vydržet.  Po příletu a vyřízení všech vstupních formalit na nás čekal velmi vstřícný personál českého resortu Relax Bali a po dalších 3 hodinách jízdy na severovýchod ostrova nás přivítal i resort samotný. Přestože kuchyně již byla pro hosty zavřená, připravili nám lehkou večeři a my se po dlouhém dni ubytovali v útulných dvoulůžkových bungalovech.

Díky večernímu příletu jsme si krásy ostrova mohli skutečně začít vychutnávat až od rána následujícího dne.

RELAX BALI

Resort Resort Bali se skládá ze dvou částí, „Monkey“ a „Relax“, já byla ubytována v té luxusnější, která je opravdu dle svého názvu jako stvořená k odpočinku a tak mě hned po východu slunce uchvátil výhled na překrásnou zahradu, do které jsou bungalovy zasazeny a majestátní sopku Agung, která se tyčí nedaleko hotelu.

Bali - Relax Bali - pohled na hotel a horu Batur Agung
Bali – Relax Bali – pohled na hotel a horu Batur Agung

Na snídani nás přivítala velmi milá majitelka resortu, která nám dala stručné obecné informace k našemu pobytu a programu, který nás následující týden čeká a pak už jsme se mohli věnovat odpočinku po lehce vyčerpávající cestě, která však bez váhání stála za to. Počasí nám přálo a tak se většina z nás vydala do bazénu nebo do moře. Pláž je u hotelu jen malá a není zde prostor pro deky, takže jsme se natáhli na lehátkách u bazénu a do moře se chodili jen smočit.

Bali - bazén v hotelu Relax Bali-část Relax
Bali – bazén v hotelu Relax Bali-část Relax

Nadšení potápěči a milovníci podmořského života si tu však přijdou na své. Díky sopečnému podloží a absenci písku je zde ideální viditelnost, kolem korálů se to rybami jen hemží a Relax Bali má i vlastní potápěčské kurzy se zkušenými českými lektory, takže si potápění může bez obav vyzkoušet opravdu každý.

Bali - Relax Bali - šnorchlování
Bali – Relax Bali – šnorchlování

Pro ty, kteří raději relaxují a netouží po aktivní dovolené pod hladinou moře, je ideálním místem bazénový bar, kde se v horkých dnech můžete občerstvit přímo z vody, nebo hotelové Spa, kde se mohou oddat šikovným rukám balijských masérek za velmi příznivé ceny.

Bali - Relax Bali-pool bar
Bali – Relax Bali-pool bar

Při obědě, na který jsme si zašli do hotelové restaurace, nás překvapila nabídka českých jídel. Kromě místních specialit, nechyběl v menu ani Budějovický guláš, svíčková, bramborák a dokonce ani utopenec 🙂 Většina klientů pravděpodobně na začátku pobytu upřednostní spíše místní kuchyni, ovšem po několika dnech jsme i my neodolali a především ze zvědavosti a na doporučení naší průvodkyně ochutnali bramborák a byli jsme mile překvapeni, že je opravdu jako „od maminky“.

Bali - Relax Bali - bazén s pohledem na moře
Bali – Relax Bali – bazén s pohledem na moře

Na základě osobní zkušenosti mohu resort Relax Bali doporučit opravdu všem a to z mnoha důvodů: přátelský personál, kvalitní služby, soukromí (hotel má kapacitu okolo 30 lůžek), široká nabídka aktivit a výletů do okolí a mnoho a mnoho dalších.

Bali - Relax Bali - bungalov Relax
Bali – Relax Bali – bungalov Relax

Abych ale nevyzdvihovala jen krásy našeho ubytování, přesuňme se k tomu, co může ostrov nabídnout těm, kteří lační po poznávání cizích krajů.

Bali díky svému tropickému podnebí nabízí především nádhernou přírodu, do níž byl zasazen nespočet starodávných chrámů, z nichž mnohé ještě nebyli objevené.

Z těch již objevených jsem měla možnost navštívit majestátní bílý chrám Pura Lempuyang z něhož je za dobrého počasí a především v ranních dech beroucí výhled na sopku Gunung Agung.

Bali - zahrady chrámu Pura Lempuyang
Bali – zahrady chrámu Pura Lempuyang

Císařský vodní palác Tirtaganga s vodními nádržemi plnými japonských kaprů má krásnou atmosféru, v překladu znamená pramen Gangy. Zahrada jako celek je snad nejhezčím, nejpůsobivějším a nejudržovanějším architektonickým celkem v Indonésii. Kolem zahrady je mnoho kaváren a restaurací, z nichž některé nabízí výhled na zahradu z výšky.

Bali - fontána-vodní palác Tirtaganga
Bali – fontána-vodní palác Tirtaganga

Chrám Besakih je největším, nejznámějším a nejvýznamnějším klášterem na Bali. Leží ve východní části ostrova a postavený na svahu nejvyšší balijské hory Gunung Agung a skládá se z 22 menších chrámů, z nichž každý má vlastní jméno. Chrámy jsou rozmístěné v tropické džungli v délce téměř tří kilometrů. Největším chrámem Besakihu a zároveň celého Bali je chrám Pura Penataran Agung

Bali - chrám Besakih
Bali – chrám Besakih

Buddhův chrám se nachází na kopci Banjar Tegehaa jde o nejdůležitější buddhistickou stavbu na Bali. V chrámu se nachází několik stúp, buddhova socha a chrám složený z několika stúp, tzv. malý Borobudur, měnší kopie věhlasného buddhistického chrámu a poutního místa na Jávě.

Bali - Buddhuv chram - skupina našeho fam tripu
Bali – Buddhuv chram – skupina našeho fam tripu

Gunung Kawi se jako jeden z mála nenachází na kopci, ale v údolí obklopený malebnými rýžovými políčky, kam se sestupuje p strmých schodech. Gunung Kawi jsou skalní hrobky králů z jedenáctého století, které leží v nádherném údolí posvátné řeky Pakrisan.

Bali - chrám Gunung Kawi
Bali – chrám Gunung Kawi

Asi nejvíce ze všech staveb mě zaujal Tanah Lot, který se nachází u jihozápadního pobřeží a z něhož je překrásný pohled na západ slunce.

Bali - západ slunce nad chrámem Tanah Lot
Bali – západ slunce nad chrámem Tanah Lot

I přes hinduistickou slavnost, která zde ten den probíhala, jsme mohli obdivovat až neskutečnou krásu tohoto skalního chrámu, ze kterého sálá klid a který se mi navždy vryl do paměti.

Bali - Martina u chrámu Tanah Lot
Bali – Martina u chrámu Tanah Lot

Nemyslete si však, že Bali je jen o chrámech. Ideálním místem pro přírodomilce je například oblast vodopádů Sekumpul.

Bali - Martina a vodopád Sekumpul
Bali – Martina a vodopád Sekumpul

K vodopádům vede cesta skrz domorodou krajinu plnou banánovníků, kakaovníků, hřebíčku, papáji a mnoha dalších tropických plodin a když jí absolvujete i s místy strmými schody, které Vám cestu ztíží především ve směru zpět, objeví se před Vámi vodopád v celé své kráse a dokonce Vám dovolí okusit jeho sílu a ochladit se v jeho vodách.

Bali - papaja v Sekumpul
Bali – papaja v Sekumpul

Je to opravdu nezapomenutelný zážitek!

Bali - vodopád Sekumpul
Bali – vodopád Sekumpul

Dalším místem, které jistě zaujme především milovníky němých tváří je ptačí a plazí park nedaleko Ubudu, vstupné je sice poněkud vyšší než je na Bali zvykem, avšak jistě stojí za to. K vidění jsou tu kromě širokého zastoupení papoušků všech druhů také plameňáci, volavky, zoborožci, rajky a především modří jávští ledňáčci. Z plazů zaujme hlavně varan a leguáni, se kterými se můžete nechat i zvěčnit.

Bali-plazí park- Martina s leguánem
Bali-plazí park- Martina s leguánem

Klientům, kteří touží spíše po plážích, nočním životě a nákupech doporučuji oblast Kuta na jihu ostrova. Mě osobně sice tato oblast příliš nenadchla, jelikož díky životu ve velkoměstě vyhledávám na dovolené spíše přírodu a klid, ale večer to v této oblasti opravdu žije a najdete zde i několik obchodních center, kde za levno nakoupíte.

Bali- pláž Kuta
Bali- pláž Kuta

Tuto oblast si jistě oblíbí i surfaři a ostatní nadšenci pro vodní sporty. Na plážích najdete i profesionální lektory, kteří Vás za malý peníz rádi naučí ovládat prkno, a po námaze se můžete nechat namasírovat od místních obyvatelek – 30-ti minutová masáž zad nebo nohou vás vyjde v přepočtu na 100-200,- Kč a za tuto sumu se vám dostane opravdu kvalitně odvedené práce.

Bali- tanečnice
Bali- tanečnice

Ať již tedy toužíte po aktivní dovolené plné výletů nebo po odpočinku na pláži a totálním „vypnutí“, je pro vás Bali ideální volbou, které jistě nebudete litovat.

Máte- li zájem o bližší informace o možnostech dovolené na Bali, neváhejte se na mne kdykoliv obrátit, vypracuji Vám moc ráda nabídku přímo na míru.

Michaela Vegrichtová
602/552624
michaela@snailtravel.cz
www.bali-dovolena.info