10 nejvetších jezer v Rakousku

Rakousko, jak všichni víme, je zemí plnou řek, hor a jezer s křišťálově čistou vodou a nadpozemsky krásnou přírodu ze které se tají dech. My se dnes zaměříme na přírodní scenérie jezer, kterých v Rakousku najdete až 2000. Jsou zasazená do rozmanité horské krajiny a každoročně lákají návštěvníky k toulkám po jejich březích. Představíme vám 10 největších a nejpopulárnějších z nich.

1. Jezero Halltstätter

Jezero Hallstatt nebo Hallsätter See je bezpochyby nejznámějším jezerem v Rakousku. Nachází se v Salzkammergut.  Oblast jezera má úžasné výhledy. Krásné rakouské město u jezera nese stejný název. Povrchová plocha je asi 3,3 čtverečních mil a maximální hloubka je 410 stop. zaujme nezapomenutelným horským masivem Dachstein v pozadí. Kromě koupání a odpočinku na přírodních plážích, se můžete po jezeře dlouhém 8 km projet i výletní lodí.

2. Jezero Ossiachersee

Ossiachersee nebo jezero Ossiach je 3. největším jezerem v Korutanech. V létě může povrchová teplota dosáhnout až 28 stupňů C. Leží mezi masivem Gerlitzen a Ossiacher Tauern. Kromě klasických vodních sportů zde zažijete i nevšední kulturní zážitky v podobě koncertů a představení, která se zde pravidelně konají. Atmosféra lázeňského městečka Villach, horské túry, lezecké stěny, cyklostezky a bobové dráhy příjemně zpestří vaši dovolenou.

3. Jezero Wolfgangsee

Největším jezerem v oblasti Solné komory je Wolfgangsee, dlouhé 11 km, obklopené impozantními horami Schafberg, Zwölferhorn a Postalm. Průzračně čistá voda s příjemnou teplotou kolem 24 stupňů je ideální pro koupání a vodní sporty jako je potápění, surfování jachting nebo parasailing. Pokud vás omrzí vodní radovánky, můžete se vydat pohádkovou krajinou po některé z perfektně značených turistických tras, nebo si vybrat některou z cyklostezek. Nejznámější je 27 km dlouhá okružní trasa kolem jezera, dobrodružným výletem může být i stezka Plombergstein vedoucí mezi kamennými soutěskami. Pohostinnost, tradice a místní životní styl vám poodhalí okolní městečka St.Wolfgang, St. Gilen a Strobl.

4. Jezero Millstattersee

Jezero Millstatt nebo Millstätter je druhým největším jezerem v Korutanech. Má hloubku až 147 m a díky takto nízko položenému dnu je nejhlubším jezerem Korutan. Přestože jde o nejhlubší jezero, teplota vody v létě dosahuje až překvapivých 26 stupňů. Hory Millstätter Alpe, které jezero obklopují, jsou největším nalezištěm granátů v Alpách. Na vašich túrách tak můžete najít cenný přírodní poklad. Kromě plavání a vodních radovánek lákají i projížďky po jezeře na výletních lodích, nebo romantických veslicích. Využít můžete i místní cyklostezky podél jezera.

5.Jezero Mondsee

Mondsee je třetím největším jezerem v oblasti Salzkammergut. Leží nedaleko od většího jezera Attersee. Z jižní strany jezera je impozantní pohled na Drachenwand. Je dlouhé 16 km a patří k nejteplejším v regionu. Teplota vody v letních měsících dosahuje až 27 stupňů, což vyhovuje nejen teplomilným turistům, ale také štikám, pstruhům a úhořům. Panoramatický pohled na klidnou modrou hladinu Mondsee, horu Schafberg a impozantní Dračí stěnu se vám uchová dlouho v paměti. Kromě plavání nabízí jezero vhodné podmínky pro jachting, vodní lyže a potápění.

6. Jezero Wörthersee

Jezero Wörhtersee  je největším Korutanským jezerem. Nachází se v nejjižnější části Rakouska. Tato ideální letní destinace je známá teplými vodami během léta, kdy mohou teploty vody dosáhnout až 25 stupňů C. Je 17 km dlouhé 17 km. Čekat můžete spousty vodních atrakcí jako je vodní lyžování, parasailing, wakeboarding a mnoho dalších. Příznivce nordic walkingu a běhání potěší některá ze 14 běžeckých tratí v okolí.

7. Jezero Traunsee



Toto jezero leží v oblasti, která je domovem rakouského folklóru. Je čtvrtým největším jezerem v Rakousku a druhým největším jezerem v regionu Salzkammergut. Jedná se o oblíbené turistické místo. Rádi se zde zastaví milovníci jachtingu, surfování, potápění a jízdy na vodních lyžích i kite-surfaři.

8. Attersee

Attersee je největším jezerem Salzkammergutu v Rakousku a třetím největším jezerem v Rakousku. Jezero Attersee je ideálním místem nejen pro aktivní sportovce, milovníky kultury, ale i pro rodiny s dětmi. Díky své čisté a azurově průzračné vodě, která zaručuje viditelnost až do hloubky 20 m, se stalo jezero Attersee důležitým centrem pro potápění. Jezero vás jistě zláká i k celé řadě jiných aktivit, jako je vodní lyžování, plachtění, rybaření, surfování, parasailing a další sporty, které vám zvýší hladinu adrenalinu v krvi. Na souši se pak můžete věnovat horolezectví, cyklistice, pěší turistice, jezdectví, golfu, tenisu a dalším sportům.

9. Jezero Nezider See

Jezero Neusiedl nebo Nusiedler See je největší endorheické jezero ve střední Evropě. Jezero se rozkládá na ploše 122 km. Bylo zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Je to opravdový ráj ptactva nejrůznějších druhů a velikostí. Uvidíte ho tady v obdivuhodně vysoké koncentraci a pestrosti, běžně k vidění jsou čápi, labutě, volavky, koroptve, skřivani, hrdličky, poštolky, káňata a spousty dalších. Koupání u Neziderského jezera je možné jen na vyhrazených místech. Můžete podniknout výlet na bruslích po rovince kolem jezera, nebo se vydat na kole některou z mnoha cyklostezek. Špičková bílá i červená vína jako například Zweigelt pocházejí právě z regionu Burgenland a tak vaše výlety mohou zpestřit i zastávky ve vinných sklípcích zvaných heurigery.

10. Lake Constanz – Bodamské jezero



Bodamské jezero je druhým největším jezerem v Alpách. V létě poskytuje přímo ideální podmínky pro trávení klidné dovolené plné koupání a opalování na pěkných veřejných či soukromých plážích. Chcete-li prožít svoji dovolenou trošku akčněji, nic vám nebrání nasednout na kolo a vychutnat si jízdu překrásnou přírodou po některé z řady kvalitních cyklostezek. Dáváte-li přednost pěším procházkám, nechte se vyvézt lanovou dráhou, která vede přímo od jezera, k nejbližší horám, kde si můžete vybrat z několika turistických tras.

Vidíte, je opravdu z čeho vybírat. A to není zdaleka všechno! Pokud vás naše přehlídka zaujala, neváhejte mne kontaktovat a spolu vybereme a naplánujeme vaší dovolenou v těchto krásných lokalitách. Rádi vám s výběrem pomůžeme.

Michaela VegrichtováMisa-podpis
602/552624
michaela@snailtravel.cz
www.eurovikendy.com