10 + 1 NEJLEPŠÍ HRAD V IRSKU, KTERÝ BYSTE MĚLI NAVŠTÍVIT

Pokud budete mít cestu do Irska, pak si nesmíte nechat ujít příležitost alespoň jednou během pobytu navštívit některý z místních vznešených hradů. O hradech se toho hodně napovídá, ale pravdou je, že ty irské stojí za to a je jich zde opravdu mnoho (přes 30 000!). Nevíte, které z nich stojí za výlet? Rádi vám poradíme. Sestavili jsme pro vás seznam těch nejlepších nejznámějších a nejoblíbenějších.
 Račte vstoupit…

1.) Hrad Malahide a zahrady

Hrad Malahide pochází z roku 1885 a byl vlastněn rodinou Talbotů téměř 800 let, s výjimkou období, kdy jej po dobytí Irska dal Oliver Cromwell anglickému politikovi Milesovi Corbetovi. Když byl po Cromwellově pádu pověšen, hrad opět připadl do vlastnictví Talbotů. Interiéry zámku jsou domovem řady artefaktů z bouřlivé minulosti hradu, od krásně vyrobeného nábytku až po viktoriánské hračky pro děti.
Pokud máte rádi duchovní příběhy, mohlo by to být vaše nové oblíbené místo. O Hradu Malahide se říká, že je nejstrašidelnějším hradem v zemi a vzhledem ke své krvavé historii to není žádné překvapení. Mnoho návštěvníků dodnes věří, že na hradě viděli různá zjevení. Pokud během svého putování po historii hledáte trochu extra vzrušení, je to skvělá volba.
Místo: Malahide, Dublin

Cena: 14 GBP za vstupenku pro dospělou osobu.
Tip: Okolní zahrady jsou nádherným místem pro procházky s průvodcem. Mají také krásné skleníky, a dokonce i živé pávy!

2.) Bunratty Castle

Tento hrad je pojmenovaný po řece Raite, která teče podél hradu do nedalekého města Shannon. Hrad byl obsazen po více než tisíciletí Normany, Vikingy a později irskou šlechtou. První oficiální stavba byla obrannou pevností a byla postavena v roce 1250. Dnešní hrad byl přestaven rodinou MacNamary v roce 1425.
Samotný hrad i spolu s Bunrattyho domem jsou přístupné veřejnosti. Hrad je pověstný svými pravidelnými banketovými jídly, kde si můžete objednat tradiční středověkou čtyřchodovou večeři, spolu se zábavou, kterou poskytují zpěváci Bunratty Castle Singers – jen tak můžete získat plný zážitek ze života ve středověkém luxusu!
Místo: Bunratty, Clare
Cena: 17 liber za vstupenku pro dospělou osobu.
Tip: Nedaleký veřejný park Bunratty má znovu vytvořenou irskou vesnici.

3.) Hrad Dunguaire

Dunguaire se nachází na břehu zálivu Galway. Tento hrad je velmi malebný. Byl postaven v roce 1520 a v té době byl místem mnoha bitev a obléhání. V roce 1924 byl předán známému místnímu chirurgovi a autorovi, který se věnuje literárnímu zpracování života v regionu.
Interiér hradu zachovává veškeré kouzlo středověké výzdoby s banketovou halou, kde se pořádahí pravidelné letní hostiny pro návštěvníky. Věž hradu měří 75 stop a má výhled na nedaleké město Kinvarra.
Umístění: Kinvarra, Galway
Cena: Cca 7 liber za vstupenku pro dospělou osobu.
Tip: V letních měsících je přístupný pro veřejnost, ale pokud tudy procházíte mimo sezónu, můžete přesto pořídit několik krásných obrázků.

4.) Blarney Castle

Žádný seznam nejlepších hradů v Irsku by nebyl úplný bez zmínky o hradu Blarney. Pravděpodobně nejznámější hrad v zemi, hrad Blarney byl původně středověkou tvrzí, která byla postavena v roce 1446. Hrad, tak jak jej můžeme vidět dnes je částečně ruinách, přesto je okouzlující a i přes své opotřebení neztrácí na mýtické kvalitě.
Blarney Castle je známý hlavně pro jeho Blarney Stone – Kámen výmluvy. Návštěvníci se mohou nechat zavěsit hlavou dolů, aby políbili kámen, o kterém se říká, že dává schopnhost výmluvnosti a přesvědčivosti. Původ kamene je nejasný, ale místní legenda praví, že to byl kámen, na kterém bylo korunováno mnoho starověkých irských králů.
Umístění: Blarney, Cork
Cena: 18 liber za vstupenku pro dospělou osobu.
Tip: V areálu se nachází úhledná malá zahrada s rostlinami, jako jsou vlkodlak, mandarinka, opium a konopí.

 

5.) Rock of Cashel Castle

Rock of Cashel je víc než jen hrad –  je to sbírka objektů a staveb, které jsou umístěné na kopci v Cashel v hrabství Tipperary. Na zděné náhorní plošině je kulatá věž (nejstarší stavba v komplexu z roku 1100), Cormacova kaple a katedrála Cashel. K dispozici je také nedaleký hřbitov, kde jsou pohřbeni biskupové a dalších významné osobnosti v celé historii regionu. Hrad je údajně také místem, kde sv. Patrick převedl krále Munstera na křesťanskou víru, a tak získal hrad další přezdívku – Skala sv. Patrika.
Za pozornost stojí také nádherné výhledy ze samotného vrcholu hradu.
Umístění: Cashel, Tipperary
Cena: 8 liber za vstupenku pro dospělou osobu.

6.) Hrad Ross

Pokud jste někdy chtěli žít na hradě, tak je pro vás Ross Castle ta pravá volba. Tento hrad je otevřený pro veřejnost a nabízí lákavé možnosti ubytování. Můžete si dokonce vybrat pokoj ve věži, který vám zajistí nejautentičtější zážitek na hradě. Místní legenda praví, že původní majitel hradu stále leží v hlubokém spánku pod Loughem a jednou za sedm let se probudí, aby objel hrad na bílém koni. Pokud ho uvidíte, nebojte se, neboť legenda také říká, že svědci tohoto zázraku budou požehnáni štěstím po zbytek svého života.
Hrad byl původně postaven jako obranná stavba. Několik zajímavých staveb v celém areálu mají otvory v kamenné stěně umístěné nad vstupy, kudy obranná vojska lila horký olej na útočníky. Dalším zajímavým kouskem je točité schodiště nerovnoměrné výšky postavené ve směru hodinových ručiček, které značně znevýhodňovalo pravoruké mečíře, kteří se pokoušeli vyšplhat po schodech. Tento irský hrad nese mnoho válečných znaků, neboť byl postaven jako válečný.
Umístění: Killarney, Kerry
Cena: 4 libry za vstupenku pro dospělou osobu.
Tip: Okolní pozemky jsou rozsáhlé a na prohlídku oblasti si můžete půjčit kolo.

7.) Hrad Cahir

Hrad Cahir je jedním z největších a nejlépe dochovaných hradů v Irsku. Stojí na vrcholu ostrova na řece Suir v Cahiru. Původně byl postaven jako nejvyšší obranná pevnost. Byl postaven na místě bývalé kamenné pevnosti zvané Cathair, která dala současnému hradu jméno.
Vynikající audiovizuální prohlídky s průvodcem je nejlepším způsobem prohlídky hradu. Získáte tak nejvíce informací o jeho historii. Elektronický průvodce je k dispozici v několika jazycích. Až budete na prohlídce hradu, vydejte se po cestě cca 2 kilometry podél řeky, až přijdete k švýcarské chatě. Tento dům byl ve vlastnictví služebníků – stejné rodiny, která vlastnila i hradní areál), a vypadá jako z lesní pohádky.
Umístění: Cahir, Tipperary
Cena: 5 liber za vstupenku pro dospělou osobu.
Upozornění: Platba pouze v hotovosti; na místě nejsou k dispozici platební terminály.

8.) Hrad Doe

Pokud jde o malebné hrady, hrad Doe je na vrcholu seznamu a je rozhodně jedním z nejlepších hradů v Irsku. Hrad je postaven u vstupu do zátoky Sheephaven Bay.  Byl původně postaven jako pevnost a dodnes je považován za jeden z nejbezpečnějších hradů té doby.
Hrad je známý mnoha svými tragickými legendami i milostnými příběhy, jako je například příběh mladé ženy, která se zamilovala do keltského náčelníka. Když se její otec dozvěděl o její lásce, unesl a mučil mladého muže a poté ho zabil vlastním mečem. Když mladá žena ze svého okna viděla, co se stalo, skočila z okna a zabila se. Místní obyvatelé povídají, že někdy můžete spatřit na řece malou veslici, která nese oba milence pohromadě.
Místo: Castledoe, Donegal
Cena: Prohlídka areálu bez průvodce je zdarma, prohlídky s průvodcem jsou 3 libry za dospělou osobu.
Tip: V určitém období se zde odehrávají historické scény.

9.) Opatství Kylemore

Mezi nejvíce fotogenické hrady v Irsku patří hrad Kylemore, který je impozantní stavbou, usazenou do kopců lemujících Pollacappall Lough. V roce 1920 byl na místě postaven benediktinský klášter pro jeptišky, které uprchly z Belgie během první světové války. Dnes je areál a interiéry budovy přístupné návštěvníkům po celý rok. Na místě je k vidění původní architektura na více než 1000 akrech a můžete se zde procházet krásnou přírodou, včetně obrovské viktoriánské opevněné zahrady.
Opatství je domovem mnoha mýtů a legend. Nejznámnější je legenda o Bitvě obrů, která vypráví příběh dvou irských obrů, Cú Chulainna a Fionna McCoola, kteří sváděli bitvu pomocí házení obrovských balvanů.
Umístění: Connemara, Galway
Cena: 14 liber za vstupenku pro dospělou osobu, která zahrnuje vstup do všech částí areálu hradu.
Tip: Doporučejeme návštěvu velké čajovny na odpolední občerstvení.

10.) Trim Castle

Pokud se vám tento ikonický hrad zdá povědomý, může to být proto, že jste ho viděli ve filmu s názvem Braveheart. Je považován za jeden z nejlepších hradů v Irsku. Trim Castle v County Meath je největším normanským hradem v Irsku. Byl postaven v roce 1100 jako obranná stavba (jeho umístění na kopci s výhledem na řeku Boyne je ideální místo, aby bylo vidět co nejlépe na útočníky a podle toho bylo možné stanovit obrannou strategii. Z jeho věží jsou nádherné pohledy, které přidávají hradu na kráse.
Chcete-li z návštěvy vytěžit maximum, zvažte prohlídku s průvodcem.Ty jsou k dispozici v animované verzi se spoustou informací.
Umístění: Trim, Meath
Cena: 5 liber za vstupenku pro dospělou osobu včetně aplikace Keep.
Upozornění: Uzavřeno od listopadu do dubna.

11.) Hrad Kilkenny

Hrad stojí vedle řeky Nore a je symbolem středověké historie. Areál se může pochlubit rozlehlými zahradami, ve které najdete krásnou růžovou zahradu, klikaté lesní cesty a dokonce i okrasné jezero. Je to okouzlující místo, kde se při svých procházkách ponoříte do časů dávno minulých.
Na místě je Galerie Butler Art Gallery (dříve oblast služebnictva), přes ulici je designové centrum s irskými řemesly.
Umístění: Collegepark, Kilkenny
Cena: 8 liber za vstupenku pro dospělou osobu.
Tip: Doporučujeme návštěvu čajovny hradu, která je turisty velmi oblíbená.

Už jste stejně jako my zatoužili vidět ta majestátní místa s dotekem historie? Věříme, že i vás nabídka dostatečně nalákala a výlet za krásnými hrady v Irsku, při návštěvě této zajímavé země, určitě nevynecháte. Pokud cestu do Irska plánujete, neváhejte mne kontaktovat. Ráda vám připravím zájezd přesně podle vašich představ.

Michaela VegrichtováMisa-podpis
602/552624
michaela@snailtravel.cz
www.eurovikendy.com