10 nejkrásnějších národních parků v Evropě

Cestovatelé do Evropy rádi navštěvují světoznámá města a kulturní památky starého kontinentu. Ale stejně velkolepé a neskutečné jako evropská historická města jsou i méně známé evropské národní parky – je jich více než 350 a jistě stojí za návštěvu. Mnoho cestovatelů si národní parky spojuje s USA , ale i Evropa nabízí nepřeberné množství velkolepých divokých oblastí a stejně působivých pěších túr. Abychom vám pomohli naplánovat příští výlet do přírody, přinášíme vám výběr 10 nejkrásnějších a nejúchvatnějších evropských národních parků.

  1. 10. NÁRODNÍ PARK SASKÉ ŠVÝCARSKO, NĚMECKO

Národní park Saské Švýcarsko ve východním Německu, jihovýchodně od Drážďan, nabízí nekonečné možnosti, jak strávit dovolenou v přírodě. Tato oblast mezi Pirnou a českými hranicemi je jednou z nejkrásnějších krajin v Evropě a zahrnuje jedinečnou a sugestivní krajinu. Hustými lesy národního parku, kolem vesnic a mohutných hradů na vrcholcích kopců se klikatí mohutná řeka Labe. Horolezcům je k dispozici více než 700 vrcholů, zatímco pro ty, kteří se raději drží nohama na zemi, vede národním parkem 400 km značených turistických tras, strmých treků, stezek a některých cyklotras.

  1. PLITVICKÁ JEZERA, CHORVATSKO

Plitvická jezera jsou nejstarším a největším národním parkem v Chorvatsku. Proces vzniku tufů, který vede k budování tufových neboli travertinových bariér a jehož výsledkem je vznik jezer, je výjimečnou univerzální hodnotou, pro kterou byla Plitvická jezera v roce 1979 mezinárodně uznána zápisem na Seznam světového dědictví UNESCO. Nejatraktivnější část parku – jezera – zaujímají necelé 1 % celkové rozlohy parku. Jezerní soustavu tvoří 16 pojmenovaných a několik menších nepojmenovaných jezer, která kaskádovitě přechází jedno v druhé. Jezera končí impozantními vodopády Sastavci, pod jejichž úpatím pramení řeka Korana.

  1. NÁRODNÍ PARK HOSSA, FINSKO

Národní park Hossa se nachází na východní hranici Finska a nabízí nejlepší prostředí v Evropě pro fotografování a pozorování velkých šelem, jako jsou medvědi, vlci a rosomáci. Tento 40. národní park, založený v roce 2017 na počest stého výročí nezávislosti Finska, je významným přírodním lesem a je všeobecně známý svými světlými vodami. Oblast byla osídlena již v době kamenné a širší okolí národního parku zůstává jednou z nejméně osídlených oblastí v Evropě. V důsledku toho je to divoká příroda, která vládne tomuto království, s častým výskytem medvědů hnědých (které lze pozorovat z relativního pohodlí úkrytu).

  1. NÁRODNÍ PARK ORDESA A MONTE PERDIDO, ŠPANĚLSKO

Severně od Huescy, v Aragonských Pyrenejích, si milovníci vysokých hor užijí jedinečný národní park ve Španělsku: Ordesa a Monte Perdido. Skládá se ze čtyř údolí (Añisclo, Escueta, Ordesa a Picuaín) a hory Monte Perdido (s výškou 3 355 m n. m. třetí nejvyšší vrchol Pyrenejí) a jeho majestátní scenérie se odvíjí jako scéna z filmu, kde se společně rozvíjejí různé ekosystémy. Oblast je přírodním rájem, kde můžete prozkoumat louky, obrovské lesy, neuvěřitelné soutěsky, ledovce, zažít věčný sníh a obdivovat jedinečnou krasovou krajinu, která se formovala po tisíce let.

  1. NÁRODNÍ PARK GRAN PARADISO, ITÁLIE

Národní park Gran Paradiso je italskou verzí Yosemitů. Nachází se mezi Piemontem a údolím Valle d’Aosta a je to nejstarší národní park v zemi. Park vznikl v roce 1922, kdy savojský král Vittorio Emanuele III. daroval zemi svou legendární loveckou rezervaci, aby ochránil druhy, které by jinak vyhynuly, jako je například kozorožec, který je nyní hlavním symbolem parku. Park, pojmenovaný podle hory Gran Paradiso, sousedí s francouzským národním parkem Vanoise. Díky své drsné krajině a velkolepým turistickým stezkám je národní park Gran Paradiso jedním z nejlepších evropských cílů pro milovníky přírody a běžeckého lyžování.

  1. NÁRODNÍ PARK ECRINS, FRANCIE

Národní park Écrins se rozkládá na území departementů Isère a Hautes-Alpes a pokrývá centrální horskou oblast o rozloze 91 800 hektarů v nadmořské výšce od 800 m n. m. do 4 102 m n. m. (13 458 stop). Toto rozsáhlé nedotčené území, oblíbené místo milovníků přírody, je domovem velmi bohaté flóry a fauny, včetně kamzíků, kozorožců, orlů skalních, lišek, veverek a svišťů, a rostlin, jako je edelweiss, modrý bodlák, genépi a hořec. Pohoří Écrins je také rájem pro pěší turisty, kteří zde najdou více než 740 km značených stezek, a také pro horolezce: je považováno za druhou horolezeckou lokalitu ve Francii.

  1. NÁRODNÍ PARK HOHE TAUERN, RAKOUSKO

Rakouský národní park Hohe Tauern je největší chráněnou oblastí v Alpách. Lesy, horská jezera, působivé vodopády, divoké a nádherné řeky a zaledněné vrcholy charakterizují krajinu národního parku, kterou střídají svěží alpské pastviny. Grossglockner, nejvyšší vrchol Rakouska ve výšce 3 798 m n. m., se skvěle vyjímá mezi 200 vrcholy vyššími než 3 000 m. V horách se nachází i několik nejvyšších horských masivů. Více než 10 000 živočišných druhů a 1 800 rostlin našlo uprostřed pohoří Hohe Tauern dokonalé útočiště. Dům národního parku v Matrei ve Východním Tyrolsku nabízí skvělý přehled o celé přírodní rezervaci.

  1. NÁRODNÍ PARK VATNAJÖKULL, ISLAND

Národní park Vatnajökull – největší evropský národní park – je jedním ze tří národních parků na Islandu. Zahrnuje obrovské území na jihu Islandu a oficiálně vznikl v roce 2008 spojením národních parků Jokulsargljufur a Skaftafell. Dominantou oblasti je ledovec Vatnajokull, který je větší než všechny evropské ledovce dohromady. Z okružní silnice je krásný výhled na Vatnajokull a mnoho odlehlých ledovcových jazyků. Ledovcové jazyky se táhnou od ledovcové čepice směrem k oceánu a poskytují cestovatelům úchvatné výhledy. Národní park Vatnajökull byl 5. července 2019 zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

  1. NÁRODNÍ PARK JOTUNHEIM, NORSKO

Kdysi dávno byl Jotunheimen podle severské mytologie místem, kde žili jotnerové – trollové. Název Jotunheimen, což znamená „domov obrů“, dal oblasti v roce 1862 norský básník Aasmund Olavsson Vinje. Jotunheimen je domovem mnoha majestátních hor, nádherných jezer a podivuhodných ledovců a je nejoblíbenějším norským národním parkem. Návštěvníci se mohou pobavit s orly stojícími na vrcholu mohutného Galdhøpiggenu nebo jen tak ležet na zádech na svěžích loukách této přírodní krásy v objetí malebného Lomu, zelených svahů Gudbrandsdalenu, tradičního Valdresu, vod Sognefjordu a věčného ledu ledovce Jostedalsbreen.

  1. NÁRODNÍ PARK DOLOMITI BELLUNESI, ITÁLIE

Lokalita Dolomity zahrnuje pohoří v severoitalských Alpách, čítající 18 vrcholů, které se tyčí do výšky nad 3 000 m. Vyznačuje se jednou z nejkrásnějších horských krajin široko daleko, s kolmými stěnami, srázy a vysokou hustotou úzkých, hlubokých a dlouhých údolí. Park je sériovým majetkem devíti oblastí, které představují rozmanitost velkolepých krajin vyznačujících se strmými vrcholy, vrcholy a skalními stěnami, a obsahuje také ledovcové tvary reliéfu a krasové systémy. Vyznačuje se dynamickými procesy s častými sesuvy půdy, povodněmi a lavinami. Dolomity byly v roce 2009 zapsány na seznam světového dědictví UNESCO.


Věříme, že vás náš výběr inspiroval a některé z těchto krásných míst navštívíte. Rádi vám pomůžeme s výběrem.

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz