Top 10 nejúžasnějších ruin a archeologických nalezišť na světě

Existuje něco zcela magického na zkoumání ruin starověkých míst, kde kdysi vzkvétaly sofistikované a tajemné kultury, než nadobro zmizely. Několik kulturních a náboženských památek po celém světě odolalo zkoušce času nebo byly vykopány a staly se ikonickými památkami, nad kterými žasneme. Vybrali jsme pro Vás 10 fascinujících archeologických nalezišť a legendárních ruin, od staletých chrámů v Řecku až po předkolumbovská města v Mexiku, které určitě musíte dát na svůj cestovatelský seznam.

STONEHENGE, SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ

Archeologické naleziště Stonehenge s historií přetrvávající 4 500 let má dnes pro lidi mnoho různých významů. Prsten stojících kamenů je mistrovským dílem inženýrství a jeho výstavba by vyžadovala obrovské úsilí od stovek dobře organizovaných lidí, kteří používají pouze jednoduché nástroje a technologie. Účel ruin není pro nás dodnes znám. Nemají žádný zřejmý praktický účel. Nebyly učeny k žití, ani obraně, takže musel existovat duchovní důvod, proč lidé neolitu a doby bronzové vynaložili tolik úsilí na jeho vybudování. Má se tedy za to, že Stonehenge je pohřebištěm od jeho nejranějšího počátku. Památník a jeho okolí byly v roce 1986 zařazeny na seznam světového dědictví UNESCO.

VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ, ČÍNA

Velká čínská zeď je ohromující starodávnou obrannou architekturou. Její klikatá stezka přes členitou zemi a strmé hory vede nádhernými scenériemi. Zeď byla nepřetržitě stavěna od 3. století před naším letopočtem do 17. století našeho letopočtu na severní hranici země jako velký vojenský obranný projekt po sobě jdoucích čínských říší s celkovou délkou více než 20 000 km (12 000 mil). Velká zeď začíná na východě v Shanhaiguan v provincii Che-pej a končí u Jiayuguan v provincii Gansu na západě. Její hlavní část se skládá ze zdí, koňských stezek, strážních věží a přístřešků ve zdi a zahrnuje několik působivých pevností a průsmyků. Kvůli přirozené erozi a lidského faktoru, asi 2000 km (1200 mil) Velké zdi zmizelo nebo se změnilo ve zříceninu.

SOCHY MOAI, VELIKONOČNÍ OSTROV, CHILE

Moai jsou monolitické kamenné sochy, roztroušené na Velikonočním ostrově. Vypadají jako vysoké placaté obličeje. Přestože jsou známé jako „hlavy“, často mají i krk, ramena, ruce a tělo, ale ty jsou dnes zasypané v zemi. Co to slovo skutečně znamená, zatím není jisté. Vznik a účel soch obklopuje mnoho teorií. Jisté je, že sochy bylo velmi obtížné a nákladné vyrobit a že byly dopravovány do míst vzdálených od těch, kde se získával materiál na jejich výrobu. Sochy Moai byly postaveny přibližně 1400–1650 př. n. l. domorodci tohoto ostrova známého také jako Rapa Nui. Je zde asi 1000 soch o hmotnosti až 86 tun a 10 m (33 ft) na výšku.  95 % soch bylo vytesáno ze sopky Rano Raraku. Toto místo bylo určeno, protože sochy se skládají z velké míry z tufu, stlačeného sopečného popela, který lze snadno vyřezat.  Domorodci neměli k vyřezávání žádný kov, ale používali pouze kamenné nástroje (tzv. Toki). Sochy Moai byly postaveny na počest velitele nebo jiných důležitých lidí, kteří zemřeli.

CHICHEN ITZA, MEXICO

Mexiko je domovem desítek starobylých předkolumbijských měst postavených po tisíce let řadou sofistikovaných civilizací. Nejnavštěvovanější a pravděpodobně nejznámější zříceninou je Chichen Itza, mayské město ve státě Yucatan, zhruba na půl cesty mezi Meridou a Cancunem. Obrovské místo se rozkládá na ploše asi 10,4 km2, i když centrální oblast je mnohem menší a snadno nastavitelná. Dominantou centra je El Castillo, mezoamerická stepní pyramida, která byla postavena někdy mezi 9. a 12. stol. n. l. a sloužila jako chrám bohu Kukulkanovi. V roce 1988 byl Chichen Itza zařazen na seznam světového dědictví UNESCO.

ACROPOLIS, ATÉNY, ŘECKO

Největší svatyně starověkých Athén, zasvěcená především svému patronovi, bohyni Athéně, dominuje centru moderního města ze skalnatého útesu známého jako Akropole. S tímto posvátným místem jsou spojeny nejslavnější mýty starověkých Athén, jeho největší náboženské festivaly, nejstarší kulty a několik rozhodujících událostí v historii města. Památky akropole jsou postaveny v souladu s jejich přirozeným prostředím. Tato jedinečná mistrovská díla starověké architektury kombinují různé řády a styly klasického umění nejinovativnějším způsobem a ovlivňují umění a kulturu po mnoho staletí. Akropole je nejpřesnějším odrazem nádhery, moci a bohatství Atén na svém největším vrcholu, zlatém věku Perikles (5. století před naším letopočtem).

PYRAMIDY V GIZE, EGYPT

Velké pyramidy v Gíze se nacházejí na okraji Káhiry na promenádě známé jako náhorní plošina v Gíze, jež jen nejznámějším archeologickým nalezištěm v Egyptě. Všechny tři slavné pyramidy v Gíze a jejich komplikované pohřební komplexy byly postaveny během frenetického období výstavby, od zhruba 2550 do 2490 př.nl faraony Khufu, Khafre a Menkaure. Egyptští faraoni očekávali, že se v posmrtném životě stanou bohy, a aby se připravili na další svět, postavili chrámy bohům a gargantuánské pyramidové hrobky pro sebe ­– naplněné všemi věcmi, které by každý vládce měl mít v dalším životě. Každá pyramida je součástí mnohem většího komplexu, včetně paláce, chrámů, jímek solárních člunů a dalších prvků. Místo také zahrnuje pozůstatky mnoha menších chrámů a osad, které jsou neocenitelné pro pochopení staroegyptského života v této oblasti.

PETRA, JORDAN

Město Petra známé také jako růžovo-červené město je jedním z nejznámějších archeologických nalezišť na světě a největší turistickou atrakcí Jordánska. Není známo přesně, kdy bylo postaveno, ale město začalo prosperovat jako hlavní město Nabataeanské říše od 1. století před naším letopočtem, které rostlo díky obchodu s kadidlem, myrou a kořením. Petra byla později připojena k římské říši a pokračovala v prosperitě, dokud ve 4. století n. l. velké zemětřesení nezničilo většinu města Zemětřesení spojené se změnami obchodních cest nakonec vedlo k pádu města, které bylo nakonec opuštěno. V roce 1812 Petru znovu objevil švýcarský průzkumník Johannes Burckhardt, a toto místo začalo opět přitahovat návštěvníky a je tomu tak i dnes.

TIKAL, GUATEMALA

Tikal je nejznámější památkou Guatemaly a největším místem vykopávek v Americe, které zahrnuje některá z fascinujících archeologických nalezišť starověké mayské civilizace. Většina budov tohoto místa byla postavena v osmém století našeho letopočtu, kdy se Tikal stal největším městem v mayském světě s asi 100 000 obyvateli. Obřadní centrum zahrnuje nádherné chrámy a paláce a veřejná náměstí přístupná pomocí ramp. Zbytky dalších obydlí jsou rozptýleny po celé obklopujicí džungli. Je pozoruhodné, že Hernan Cortes, mexický dobyvatel, pochodoval Tikalem v roce 1525, ale neviděl jeho chrámy zakryté hedvábím, bavlnou, cedrem a mahagonovými stromy. Teprve v roce 1848 objevila ruiny výprava vyslaná guatemalskou vládou.

ANGKOR WAT, CAMBODIA

Angkor Wat, světové dědictví UNESCO, je nejznámějším archeologickým nalezištěm v Asii, a tedy i hlavní atrakcí pro mnoho turistů z celého světa. Angkor stál v centru mocné khmerské říše (9. až 15. století) a stal se největším známým předindustriálním osídlením. Věřilo se, že khmerský král měl božskou roli a každý král musel postavit vhodný chrám, aby zasvětil symbolický vztah mezi vládcem a božstvím. Místo zahrnuje desítky ikonických chrámů, včetně samotného Angkor Wat (s jeho světoznámou siluetou, nejlépe pozorovanou při východu slunce); Bayon (chrám známý pro své usmívající se, klidné tváře vytesané do gigantických věží) a Ta Prohm (patří k těm nejmystičtějším z celého Angkoru).

MACHU PICCHU, PERU

Na vrcholu hory se spojily obrovské a impozantní kamenné bloky bez jakéhokoliv použití malty, aby vytvořily jedno z nejdůležitějších náboženských, politických a kulturních center incké říše: mlhou zahalenou pevnost Machu Picchu. Toto město Inků, odhalené světem v roce 1911 Hiramem Binghamem, je rozděleno do dvou velkých částí: na zemědělský sektor s rozsáhlou sítí teras; a městský sektor, s jemnými strukturami včetně Slunečního chrámu. Intenzivně zelené terasy a impozantní hory obklopující lokalitu vytvářejí ohromující krajinu, která předčí očekávání všech svých návštěvníků. Bez ohledu na to, kolikrát jste viděli fotografii kultovních zřícenin Inků, nic vás nepřipraví k naprostý pocit úcty, vyvolaný k tomuto kouzelnému místu ve svém horském prostředí And, ulpívající na skále a obklopené džunglí.

Jaké je podle Vás to nejúžasnější archeologické místo na světě?

  • Stonehenge, Velká Británie
  • Machu Picchu, Peru
  • Tikal, Guatemala
  • Velká zeď, Čína
  • Moai sochy Velikonočního ostrova, Chile
  • Chichen Itza, Mexiko
  • Akropole v Athénách, Řecko
  • Pyramidy v Gíze, Egypt
  • Petra, Jordánsko
  • Angkor Wat, Kambodža

Pokud se i vy chcete vypravit na některé z těchto nádherných a míst, neváhejte nás kontaktovat.

Misa-podpis
602/552624
michaela@snailtravel.cz
www.eurovikendy.com