10 nejlepších rakouských lyžařských středisek pro rodiny s dětmi

Jste fanoušci bílé stopy? Rádi trávíte zimu na horách a tuto vášeň sdílíte i se svými dětmi? Pak je náš dnešní příspěvek právě pro vás! Určitě hledáte lyžařské areály, které jsou vstřícné k dětem. Disponují kvalitními lyžařskými školami, terénem vhodným i pro děti, půjčovnou lyží hned u vleku a samozřejmě dostupným chutným stravováním, protože hladové dítě je horší než rozzuřený bernardýn 🙂 Pojďte se podívat na naši hitparádu rakouských lyžařských středisek, která určitě splní vaše požadavky na pěknou rodinnou dovolenou.

  1. SkiWelt Wilder Kaiser Brixental

První místo obsadil resort SkiWelt Kaiser Brixental. Ať už se vypravíte do Söll, Brixenu, Scheffau nebo Ellmau, všude oceníte infrastrukturu, která je zcela přizpůsobena rodinám s dětmi. Prostorná parkovací plocha u nástupní plochy sedačkové a kabinové lanovky, která slouží pro přepravu v rámci lyžařského areálu je samozřejmostí. Skvělé lyžařské školy, dostatek mírných sjezdovek, oddělené zóny pro děti, zvané „Kinder-SkiWelt“, v Hochbrixenu je nejmenším k dispozici Bobo’s Miniclub (3-4 roky) a Kinderclub (od 3 let věku), vlastní cvičný vlek i zóna „Aktiv-Kinderland“ s různými úrovněmi obtížnosti a dvěma dopravníkovými pásy jsou perfektním zázemím pro děti. Brixen nabízí nejlepší podmínky pro vstup a pohyb na sněhu od nejmenších až po ty dříve narozené. Ke společnému lyžařskému zážitku láká spousta širokých sjezdovek, ALPENIGLU®-vesnička v Hochbrixenu nabízí kromě jiného nevšední a příjemnou klubovnu k posezení a odpočinku a také vzrušující zážitky při sledování instalací ze sněhu a ledu.

2. Serfaus Fiss Ladis

Tři obce, Serfaus, Fiss a Ladis tvoří propojený lyžařský areál v Tyrolích, známý jako lyžařská oblast pro rodiny s dětmi vyhradilpro děti je v Serfaus-Fiss-Ladis v nadmořské výšce od 1.400 do 2.000 plochu až 125.000 metrů čtverečních! Najdete zde chatu Kinderschneealm, přímo pod prostřední stanicí lanovky Komperdellbahn, nebo Murmlipark, umístěný centrálně na jedné ze sjezdovek v obci. Ve Fiss zase najdete Bertas Kinderland, v těsném sousedství prostřední stanice lanovky Sonnenbahn.

V Serfaus Fiss Ladis se děti opravdu parádně zabaví, a to hlavně na cvičných loukách, kde nechybějí kouzelné dopravníkové koberce, dinosauří les, zoo, Bertina indiánská země, Fisserský jeskynní svět, dětské jeviště, zábavná sáňkařská dráha Happy-Rodelbahn, závodní tratě, horolezecká stěna, kolotoč, dobrodružné parkurové překážky, dětské zábavní zóny, dráhy pro jízdu na skútru, dráha Murmlitrail, medvědí sjezdovka… no řekněte sami, zde na děti opravdu myslí. Je zde pro ně připraveno nepřeberné množství aktivit a podnětů k objevování a zkoumání. Dětem z lyžařské školy jsou k dispozici také tři dětské restaurace. A středisko nezapomíná ani na péči o nejmenší caparty.

3. Ledovec Stubai

Možná vás toto zařazení překvapí. Ale do našeho seznamu rozhodně patří. Služby pro návštěvníky každého věku jsou na Stubaiském ledovci velmi důležité. Velkého parkoviště hned u nové 3S gondoly, která je technologickou novinkou a pohodlně vás přepraví do střediska, spousta širokých a mírných sjezdovek, posouvá tento lyžařský areál na přední příčky žebříčku středisek nejpřívětivějších k rodinám.

V lyžařském středisku se nachází BIG Family Ski-Camp. Mírně se svažující začátečnické svahy, cvičný vlek a čtyři dopravníkové pásy, Fun Slope s vlnami a skoky, závodní trať a mnoho dalších atrakcí, které tady spolehlivě zabaví celou rodinu. Navíc: Pokud si rodiče koupí skipas, lyžují děti mladší 10 let úplně zadarmo.

4. Flachau

Flachau nabízí pro rodiny ideální podmínky: cvičné provazové vleky, tratě s časomírou, sáňkařské dráhy, velké množství širokých modrých a červených sjezdovek a také moderní vleky a lanovky. Využít můžete četné výhodné balíčky, díky kterým se dá na lyžařské dovolené dost ušetřit. K nejoblíbenějším akčním slevám patří Rodinný bonus (Familienbonus), Karta pro mladé rodiny (Jungfamilienkarte), juniorská víkendová sleva (Junior Weekend Discount) nebo speciální Rodinné týdny (Familienwochen).

Ve Flachau se dá lyžovat na 120 kilometrech sjezdovek a pokud si pořídíte skipas Sazburger Sportwelt, můžete prolyžovat nekonečných 300 kilometrů celé propojené lyžařské oblasti Ski amadé (Wagrain, Flachau, St.Johann/Alpendorf, Zauchensee-Flachauwinkl, Flachauwinkl-Kleinarl, Radstadt/Altenmarkt, Eben, Filzmoos, Goldegg). Flachau se může pochlubit i množstvím ubytovacích zařízení různých cenových kategorií, kde se dětem dostává velké pozornosti a na jejich potřeby je kladen velký důraz.

5. Ski Juwel Albachtal Wildschönau

Lyžařská oblast Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau ležící v údolí Alpbachu nabízí 109 kilometrů sjezdovek. V tomto příjemném údolí najdete nespočet hotelů a dalších typů ubytování, kde jsou velmi vstřícní k rodinám, zmínit musíme i dětské centrum na Wiedersbergerhornu a přirozeně pestrou nabídku aktivit pro děti přímo ve středisku: Trpasličí svět (Zwergenkinderland), rodinné parky, možnost usednout do rolby a podílet se na úpravě sjezdovek, nebo třeba běžecké lyžování v nočních kulisách alpbašské přírody. Ať už návštěvníci sjíždějí široké sjezdovky na svazích Schatzbergu a přírodní U-rampu sjezdu u lanovky Gipfelsesselbahn II, nebo se učí lyžovat v dětském lyžařském středisku v Inneralpbachu přímo vedle údolní stanice lanovky Pöglbahn, nabídka pro děti je optimální. Ideální podmínky pro ty úplně nejmenší jsou potom připraveny třeba v lokalitě Dětský klub Bobo (Kinder Club Bobo), v dětském areálu „Ski & Smile“ nebo ve Frostyho sněžném světě u vrcholové stanice lanovky Wiedersbergerhornbahn.

Po úspěšně zvládnutých prvních obloučcích v Alpbachu se doporučuje přesun do Wildschönau. Oblast okolo Schatzbergu nabízí množství mírných sjezdovek a plošších terénů a je ideální pro mírně pokročilé. Pro úplné začátečníky jsou připraveny sjezdovky poblíž prostřední stanice lanovky Schatzbergbahn (S1).

6. Tiroler Zugspitz Arena

V Tiroler Zugspitz Areně je z čeho vybírat. Lyžařské středisko se nachází jižně od Zugspitze na rakouské straně německé nejvyšší hory a skládá se z několika menších, ovšem nepropojených, skiareálů. Na rodiny s dětmi myslí ovšem ve všech. Střediska v Ehrwald, Leermoos, Bichlbach, Biberwier, nebo vleky Sonnenlifte, které dopravují lyžaře poměrně vysoko na plošinu Zugspitz, nabízí návštěvníkům spousta dalších možností vyžití.

Vyloženě na děti zaměřený je areál Ehrwalder Almbahnen: Jízda lanovkou je fascinující, po výjezdu na její vrcholovou stanici se ocitnete na obrovské náhorní plošině na úpatí Zugspitze, kde se dají zkoušet první obloučky na lyžích v lyžařské dětské školce Tirolerhaus, nebo můžete jen tak nastavit tvář sluníčku a chytat bronz. Pestrá nabídka restaurací, hodně modrých sjezdovek (17 km), moderní vleky, dvě lyžařské školy jsou optimální podmínky pro rodinné lyžování. Zdejší region navíc poskytuje velkou záruku sněhu, obvykle se tady dá v pohodě lyžovat až do dubna. A abychom nezapomněli: Mládež se může zabavit v Better Parku, kde je profesionálně vyskládaný snowpark na sjezdovce Klämmli. Své skoky a překážky si tam najdou jak začátečníci, tak zkušení lyžaři a snowboardisti.

7. Nassfeld

Středisko Nassfeld leží v Korutanech poblíž italských hranic a rodiny s dětmi ho milují. Areál nabízí 110 kilometrů sjezdovek, na nichž si dobře zalyžují sportovci i rekreační lyžaři. Dětem od tří let se věnují v místním BOBO Miniclubu na chatě Tressdorfer Alm. Pro děti jsou první zážitky na sněhu hodně důležité, ať už s lyžemi nebo bez nich. V Nassfeldu se nachází hned několik oficiálních hotelů zaměřených na dětské hosty (Ramsi, Hubertushof, Falkensteiner Sonnenalpe, Gartnerkofel) s vlastní mateřskou školkou pro hosty, hernami, krytými bazény apod.

8. Zell am See – Schmittenhöhe

Schmittenhöhe je pro rodinnou dovolenou v Zell am See jednoznačně nejlepší volba: Nachází se zde tzv. Kidsslope (sjezdovka pro začátečníky a dětská zážitková zóna), klub Schmidolin, dobrá nabídka lyžařských kurzů a mnoho dalšího. Největším lákadlem je drak Schmidolin! Kam se hne, tam se něco děje, což je pro nejmladší návštěvníky vždycky spojeno s velkou zábavou. Obzvlášť oblíbená u celých rodin je Funslope XXL (v Rakousku jedinečná a jediná, mimochodem) se zábavním areálem a tratí lyžařských filmů (Skimovie-Strecke). I úplní lyžařští začátečníci, velcí i malí, si na Schmitten přijdou na své, první obloučky se mohou učit od profesionálů ze zdejších lyžařských škol. Děti do 6 let lyžují na Schmittenhöhe zdarma.

9. Wildkogel Arena

Wildkogel Arena je ploché lyžařské středisko, 85 % sjezdovek je modrých a červených, tedy terény pro děti optimální! Dalším velkým lákadlem pro děti i dospělé je nejdelší sáňkařská dráha na světě. Sáňkovačka na 14 kilometrů dlouhé trati dolů do Brambergu je opravdu velká (a dlouho trvající) zábava. Kromě této rekordní dráhy se rodiny mohou svézt na několika menších sáňkařských drahách, Wildkogel Arena jich má totiž víc. A vůbec nevadí, pokud s sebou sáňkaři nemají vlastní sáňky – jak v Neukirchen, tak v Brambergu se dají půjčit ve speciálních půjčovnách.

I pokud jde o lyžování, jsou děti ve Wildkogel Areně v dobrých rukou. Ať už se necháte vyvézt lanovkou k vrcholu z Neukirchen, nebo z Brambergu, ocitnete se ve výšce mírně přes 2000 metrů nad mořem. Na každé z náhorních plošin se nachází dětská zóna Kinderland, kde se děti mohou učit lyžovat. K nejlepším lyžařským školám tady patří dětské školky v nově postavených a revitalizovaných vyhlídkových horských restauracích v Neukirchen, lyžařská škola v Brambergu a škola zimních sportů v Brambergu. Děti mladší šesti let lyžují ve Wildkogel Areně zadarmo, starší děti a junioři za speciální snížené ceny.

10. Kitzbühel

Lyžařské středisko Kitzbühel-Kirchberg nabízí dětem nespočet příležitostí k výuce a zlepšování techniky, několik vysoce profesionálních lyžařských škol a dokonale vybavené výukové dětské zóny. Přímo v Kirchbergu se nachází dětský park „Kinderland“ se třemi dopravníkovými pásy, Skidoo s dětským vláčkem a Snowi, zdejší maskot. Zdejší cvičné provazové vleky Pass Thurn, Hausleiten (Jochberg), Mocking, Rasmusleiten a Reith jsou dokonce pro všechny lyžaře úplně bezplatné. Medvědí země (Bärenland) na Bärenbadkogel II v Jochbergu nabízí na pětisetmetrové trati s medvědími figurínami spoustu překážek a dalších zábavných prvků. Kancelář cestovního ruchu Kitzbühel dokonce nabízí pravidelné dětské tématické procházky. A poblíž Kitzbühelu se rozkládá přírodní park v Aurachu, který za dobrého počasí (a pokud je málo sněhu) rozhodně stojí za výlet velkým i malým.

O lyžařském středisku Kitzbühel-Kirchberg toho asi moc říkat nemusíme: Velký výběr sjezdovek, moderní lanovky a vleky, dobré služby, útulné horské chaty – ne nadarmo je Kitzbühel jedním z nejlepších lyžařských středisek na celém světě.

Věříme, že jsme vás inspirovali a vybrat místo pro vaší zimní dovolenou už bude od teď hračka :-). Ale rádi vám s výběrem pomůžeme i osobně. Neváhejte nás kontaktovat.