10 nejlepších zážitků, které stojí za to vidět a dělat v Botswaně

Botswana se může pochlubit nejkrásnějšími přírodními rezervacemi Afriky a spoustou divokých zvířat – od dramatické krajiny světoznámé delty řeky Okavango až po obrovská stáda slonů v národním parku Chobe. Vydat se na botswanské safari (a prožít tak svou „životní“ dovolenou) znamená vydat se daleko od vyšlapaných cest do nezkrotného srdce Afriky, kde úžasná krajina a drsná divočina je tím pravým místem pro vzrušujících setkání s velkou zvěří. Zde je náš seznam 10 nejlepších zážitků, které stojí za to vidět a dělat v Botswaně, nejexkluzivnější africké safari destinaci.

  1. NAVŠTIVTE SRDCE POUŠTĚ KALAHARI

Nádherná rozloha centrální rezervace Kalahari je nepřehlédnutelnou atrakcí při cestě na botswanské safari. Rezervace Central Kalahari Game Reserve je druhou největší rezervací na světě a zdaleka nejodlehlejší rezervací v jižní Africe, která nabízí téměř exkluzivní safari s divokou zvěří. Rezervace se rozkládá na ploše 52 800 km² (32 808 km²) vyprahlé buše a je domovem nosorožců, lvů černohlavých a slonů přizpůsobených pouštním podmínkám a dalších pozoruhodných druhů zvěře. V suchých měsících se v Kalahari objevují rozsáhlé pusté pánve, které nabízejí výjimečné fotografické příležitosti. Rezervace je známá tím, že poskytuje úchvatné zážitky z pozorování hvězd a také svými nejvýznamnějšími atrakcemi, jako jsou Deception Valley, Sunday a Leopard Pans, Passage Valley a Piper’s Pan.

  1. PŘELEŤTE DELUT OKAVANGO VE VRTULNÍKU

Vyhlídkové lety helikoptérou nad majestátní krajinou delty Okavango dokonale ilustrují její syrovou a velkolepou krásu. Mnohé z nejodlehlejších oblastí delty nejsou dosažitelné žádným jiným způsobem, a proto je letecká perspektiva ideálním způsobem, jak se podívat na rozlehlou deltu a její klikatící se labyrint křišťálově čistých kanálů. Z výšky je zřejmá neuvěřitelná rozmanitost a množství divoké zvěře, se kterou se v deltě setkáte. Vznášejte se nad hrochy spícími v hlubinách laguny, sledujte stádo slonů, jak se pomalu proplétá po otevřených pastvinách, nebo obdivujte letmé pohyby antilop lechwe červených, které proskakují třásněmi papyrového rákosí na mělčině. Náruživí fotografové si mohou vybrat, zda chtějí z vrtulníku odstranit dveře, což jim umožní neomezený výhled a fotografování velkolepého panoramatu rozprostírajícího se pod nimi.

  1. BUĎTE SVĚDKY NEJVĚTŠÍ AFRICKÉ MIGRACE ZEBER V NXAI PAN

Národní park Nxai Pan se rozkládá na severním okraji botswanské pánve Makgadikgadi a zahrnuje Nxai Pan, starobylé jezerní dno, které bylo kdysi součástí rozlehlého jezera Makgadikgadi. Na rozdíl od solných pánví v Makgadikgadi je Nxai Pan bezvodá, fosilní pánev porostlá trávou s akáciovými ostrůvky. Oblast ožívá po letních deštích v prosinci, kdy se Nxai Pan pokryje svěží zelenou trávou. To přitahuje obrovské koncentrace zeber Burchellových, pakoňů modrých a springboků, zatímco mezi dalšími zdravými pastevci jsou gemsbok, eland a hartebeest červený. Migrace zeber od řeky Chobe do národního parku Nxai Pan je v současnosti nejdelším známým přesunem savců v Africe a předčí i známou sezónní cestu pakoňů v Serengeti.

  1. PROZKOUMEJTE KULTOVNÍ BOTSWANSKÝ NÁRODNÍ PARK CHOBE

Chobe se rozkládá na ploše téměř 11 000 km² a byl prvním národním parkem Botswany, který je dodnes jedním z nejlepších národních parků a může se pochlubit největší koncentrací divoké zvěře v Africe. Řeka Chobe v národním parku Chobe, která je oázou v suché a někdy i pusté oblasti, představuje pro divokou zvěř v rezervaci nenahraditelnou životní tepnu. Ve středu až pozdě odpoledne přicházejí ke břehům řeky Chobe sloni, někteří v malém počtu, jiní se počítají na stovky. Velká stáda buvolů se vyskytují podél břehů řeky Chobe a pasou se na ostrovech a přecházejí z jednoho na druhý nebo zpět na pevninu. Ke zvláštním pozorováním zvěře patří domorodé a ohrožené antilopy puku, které lze spatřit pouze podél břehů řeky Chobe. Národní park Chobe je nejpřístupnějším parkem v Botswaně, po kterém se dá jezdit na vlastní pěst.

  1. VYDEJTE SE NA PLAVBU DELTOU OKAVANGO NA MOKORO

Největším zážitkem mnoha cestovatelů v Botswaně je proplouvat deltou Okavango v labyrintu průzračných kanálů a neprůhledných lagun na tradičně vyrobených člunech mokoro, které sedí jen pár centimetrů nad hladinou a tiše míjejí nic netušící divokou zvěř. Čluny mokoro byly tradičně ručně vyřezávány z obrovských stromů v deltě Okavango, ale nyní se vyrábějí z ekologicky šetrných skleněných vláken ve snaze zavést v regionu udržitelné postupy. Hosté sedí před vyškoleným průvodcem a veslařem, který stojí pevně na zádi lodi a ručně pohání plavidlo tyčí ngashi, vyřezanou z větví stromů terminalia. Hosté sedí těsně nad vodou, proplouvají rákosím a tiše míjejí nic netušící divokou zvěř, například pasoucí se stáda lechwe červených na palmových ostrovech nebo brodící se hrochy v okolí.

  1. VYRAZTE NA KLASICKÉ SAFARI V DELTĚ OKAVANGO

Delta řeky Okavango, zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, je bezesporu věčně zeleným klenotem Botswany. Široká řeka Okavango, největší vnitrozemská delta na světě, se noří do suchých písků pouště Kalahari a vytváří svěží a podmáčenou oázu s křišťálově čistými lagunami a kanály, rákosovými ostrovy a úrodnými záplavovými oblastmi. Delta je postižena sezónními záplavami, přičemž angolské povodně sem dorazí mezi dubnem a červnem a vrcholí v červenci. Vrchol záplav se shoduje s obdobím sucha v Botswaně, což má za následek velké migrace velké zvěře ze suchého vnitrozemí a úžasné možnosti safari. Safari chaty v deltě řeky Okavango se obvykle nacházejí na soukromých koncesích, což hostům umožňuje účastnit se široké škály aktivit včetně projížděk za zvěří, procházek přírodou a výletů na lodích.

  1. ZAŽIJTE POBYT V SUPERLUXUSNÍ SAFARI LODGE

Botswana se může pochlubit nekonečnými oblastmi chráněných přírodních území, velkolepou krajinou a rozmanitou divokou přírodou, která je zdánlivě šitá na míru těm nejnáročnějším cestovatelům. Tato země je bezkonkurenční pro svou divokou přírodu a soukromí a zároveň je domovem některých z nejluxusnějších safari kempů v Africe. Botswana je exkluzivní safari destinací s neochvějnou snahou o ochranu přírody a ekoturistiku. Proto je cena za pobyt ve špičkové chatě v Botswaně vyšší než jinde v Africe, ale zážitky jsou vždy na vysoké úrovni, nejčastěji ve velmi odlehlých a nedotčených částech země. Společnost Wilderness, která v Botswaně spravuje několik báječných špičkových kempů, dominuje na trhu s luxusními ubytováními v Botswaně; některé prvotřídní lodže v zemi provozují také společnosti &Beyond a Belmond. Zde najdete můj seznam 10 nejlepších safari chat a kempů v Botswaně).

  1. ZAŽIJTE NEOBYČEJNOU NOC POD HVĚZDAMI

Nic se nevyrovná dobrodružství a vzrušení, které zažijete, když budete spát pod hvězdami – a nic vás nebude dělit od drsné africké divočiny. Je to pomalé cestování v té nejlepší podobě a příležitost, jak se se svou drahou polovičkou skutečně spojit s přírodou. Několik kempů a chat spravovaných společností Wilderness nabízí nebeská lůžka na vyvýšených plošinách se vším, co můžete potřebovat k dobrému odpočinku: luxus pohodlné postele, křupavé prádlo, sociální zařízení a vědomí, že jste v bezpečí v rukou svého nedalekého průvodce, zavěšeni nad zemí na otevřené palubě pod noční oblohou. Jediné zvuky, které v noci uslyšíte, jsou ty, které patří k nočnímu volání – hukot slona s hlubokým břichem, strašidelné kvílení hyeny nebo sugestivní řev lva.

  1. PROŽIJTE SETKÁNÍ S MEGASTÁDEM SLONŮ V LINYANTI

Sloni, sloni a ještě jednou sloni – rezervace Linyanti je známá tím, že se v ní vyskytují největší mega stáda slonů na světě, která na své migrační pouti procházejí prastarými koridory. Stovky kilometrů od takzvané civilizace je Linyanti nedotčenou divokou oblastí vodních toků a lagun, říčních lesů, obrovských stromů a palmových ostrovů. V srdci této výjimečné divoké rezervace se řeka Linyanti stéká s kanálem Savuti a vytváří tak jedno z nejrozmanitějších botswanských prostředí a útočiště pro divokou zvěř. Projížďky se zvěří nabízejí vzrušující zážitky na safari v Linyanti, které slouží k neuvěřitelnému pozorování zejména slonů. Kromě slonů přitahuje tato produktivní oblast také vysokou hustotu predátorů, včetně několika velkých smeček lvů a zdravé populace ohroženého afrického divokého psa.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

  1. POZORUJTE DRAVCE V REZERVACI MOREMI

Sto let poté, co objevitel David Livingstone nazval tuto zemi „zemí plnou řek“, byly životní prostředí a divoká zvěř v oblasti Moremi ohroženy. Právě díky odvážným místním obyvatelům Batawanům byla tato oblast v roce 1963 vyhlášena rezervací Moremi Game Reserve, čímž se Moremi stalo nejstarší a první chráněnou rezervací delty Okavango. Rezervace zahrnuje asi čtvrtinu delty Okavango a rozkládá se na několika tisících kilometrech čtverečních, které tvoří úchvatná krajina lesů, lagun, záplavových oblastí a ostrovů. Pozorování zvěře je zde celoročně vynikající a mezi rezidentní druhy patří lev, gepard, leopard, slon, africký divoký pes, zebra, lechwe červený a mnoho dalších. Rezervace Moremi je proslulá vynikajícími akcemi s dravci, které se odehrávají hlavně na pevnině v rezervaci známé jako „Chief’s Island“.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)


Safari je vždy velký zážitek. Chcete jej také prožít? Pojeďte s námi. My se těšíme!

Za tým turbošneků
Vaše Bára

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
Bára Blaschke
+420 602 552 624
barbora@snailtravel.cz