Top 10 nejlepších věcí, které můžete vidět a dělat v Kambodži

Kambodža byla kdysi domovem mocného khmerského království a země dodnes oslňuje nadčasovými architektonickými poklady, bohatými kulturními nabídkami a úchvatnou přírodní krajinou. Hlavním důvodem pro cestování do Kambodži je samozřejmě nejkrásnější archeologický poklad jihovýchodní Asie Angkor Wat. Kambodža je však neobjeveným skvostem země a je v ní mnohem víc než jen chrámy Angkor. Kombinace rýžových polí, odlehlých džunglí a bílých písečných pláží, fascinující historie v kombinaci s nádhernou kulturou a příjemnými lidmi činí z Kambodži nezbytnou turistickou destinaci. Nabízíme vám seznam nejlepších věcí, které můžete v Kambodži vidět a dělat.

 

 

HLAVNÍ MĚSTO PHNOM PENH

Návštěvníci jsou často překvapeni, když se zastaví v kambodžském hlavním městě Phnom Penh při své cestě na nebo z Angkor Wat, z Siem Reap nebo z tropických pláží Sihanoukville. Město je rozděleno do tří částí – sever, atraktivní obytná oblast; jižní nebo francouzská část města s ministerstvy, bankami a koloniálními domy; a centrum neboli srdce města se svými úzkými uličkami, trhy, stánky s potravinami a obchody. Chrámy z khmerské éry, svatyně divoké zvěře a zajímavá muzea jsou snadno dostupné a prohlídky jsou za rozumnou cenu. Vrcholem hlavního města je Královský palác, který byl postaven v roce 1866, aby sloužil jako sídlo kambodžského krále a jeho rodiny. Hostil také zahraniční hodnostáře a sloužil jako místo pro výkon soudních obřadů a rituálů.
Doporučený hotel: Rosewood Phnom Pen

VYZKOUŠEJTE KAMBODŽSKOU KUCHYŇ

Kambodžská kuchyně může být méně známá než světově proslulá jídla sousedních zemí Thajska a Vietnamu, ale je stejně vynikající. Hlavní národní jídlo je samozřejmě rýže, ale francouzský koloniální vliv měl za to, že Kambodžané jedí více chleba, obvykle francouzských baget než kterákoli jiná jihovýchodní Asie. Kambodžská kuchyně také používá rybí omáčku v polévkách, smažené kuchyni a jako dip. Kokosové mléko je hlavní složkou mnoha khmerských kari a zákusků a kari jídel, což ukazuje své vazby na indickou kuchyni. Typické kambodžské jídlo se skládá ze smažené nebo dušené rýže smíchané s kousky solené, sušené nebo vařené bílé ryby ochucené chilli nebo česnekem, často doprovázené pikantní polévkou.

APSARA DANCE PERFORMANCE

Apsara Dance je kultovní khmerské kulturní představení, které byste při vaší návštěvě KambodžI neměli vynechat. Khmerský klasický tanec odvozený od indického dvorního tance, který sleduje jeho původ k apsarázám hindské mytologie, nebeským ženským nymfám, které se narodily, aby tančily pro bohy. V srdci klasické podoby je Apsara, radostná, téměř bezohledná tanečnice, jejíž obrazy jsou všude. Půvabné pohyby tanečníků Apsara, zdobené zlatými čelenkami a hedvábnými tuniky a sukněmi, jsou vyřezávány na zdech mnoha chrámů v Angkoru. Odhaduje se, že na dvoře krále Jayavarmana VII. ve 12. století bylo 3 000 tanečníků Apsary. Existuje několik míst v Siem Reap a Phnom Penh, kde se můžete zúčastnit tradičního tanečního představení Apsara.

HIKE V RATANAKIRI

Ratanakiri se stala provincií Kambodžského království v roce 1960 za vlády krále Norodoma Sihanouka. Řídce osídlená provincie je známá svou jedinečnou přírodní krásou a bohatstvím přírodních zdrojů. Fyzická a environmentální charakteristika provincie vytváří působivý rozsah zahrnující zvlněné kopce a hory, rovinatou plošinu, rozlehlé nížiny, kráterová jezera, řeky a vodopády. Lesní pokryv se liší od oblasti k oblasti, od hustého neproniknutelného lesa na severu, který je stále bohatý na divokou zvěř, až po sušší a řidší les, který se nachází na jihozápadě. Podobně se typy půd pohybují od bohaté sopečné půdy až po písčitou půdu v blízkosti řek. Provincie Ratanakiri nabízí nádherné turistické možnosti.

VÝLET LODÍ PO JEZEŘE TONLE SAP

Jezero Tonle Sap, které se nachází poblíž Siem Reap, je největším sladkovodním jezerem v jihovýchodní Asii. Jeho rozměr se mění v závislosti na monzunovém a suchém období. Během období dešťů od června do října je jezero naplněno vodou tekoucí z Mekongu s hloubkou 14 m (46 ft); v období sucha od listopadu do května je jezero hluboké pouze 2 m a voda odtéká z jezera do Mekongu. Zatopený les obklopující okraj jezera je nejlepším přístřeškem a také velmi důležitý pro všechny druhy ryb, které se zde rodí a chovají. Toto jezero má jeden z nejzářivějších ekosystémů na světě, s více než 300 druhy sladkovodních ryb, jakož i hady, krokodýly, želvami a vydrami. Je také známé pro své fascinující místní komunity a jejich plovoucí vesnice.

 

PLAVBA PO MEKONGU

Kultovní Mekong je dvanáctá nejdelší řeka na světě a sedmá nejdelší v Asii. Přeshraniční řeka protéká šesti zeměmi, když se vydává z Tibetu do Vietnamu. V Kambodži vstupuje Mekong do severovýchodní provincie Stung Treng z Laosu a prochází hlavním městem Phnom Penh na cestě do Vietnamu. K dispozici jsou plavby po více zemích, plavby po Mekongu z Laosu do Kambodže a do Vietnamu. Nejluxusnější plavbou je plavba na lodi Aqua Mekong, která nabízí moderní architekturu a interiéry renomovaného architekta Noor Design. Loď má 20 prostorných klimatizovaných apartmánů s velkými okny, která nabízejí velkolepá panoramata neustále se měnící krajiny Mekongu.

 

UBYTUJTE SE V NEJEXKLUZIVNĚJŠÍM HOTELU V KAMBODŽI

Shinta Mani Wild, vytvořený světoznámým designérem a architektem z Bangkoku Billem Bensleyem, je v Kambodži radikálním novým konceptem „glamping“, který spojuje pohostinnost a ochranu na světové úrovni. Tato nemovitost se nachází v nechráněném přírodním koridoru spojující národní park Bokor s národním parkem Kirirom a jeho cílem je chránit údolí řeky 350 hektarů před pytláctvím, a těžbou dřeva. Patnáct unikátně navržených stanů je posazeno přes rychle se pohybující vody a vodopády, což poskytuje úžasný pohled a nezapomenutelný zážitek na rozdíl od jiných letovisek v Asii. Každý stan je pečlivě navržen tak, aby vzbudil pocit, jaké by to bylo být na luxusním safari v džunglích v Kambodži s Jacky O.

 

RELAX NA SOUKROMÉM TROPICKÉM OSTROVĚ

Ostrovy souostroví Koh Rong jsou díky jemným bílým pískům, tyrkysovým vodám a smaragdovým deštným pralesům dokonalostí samou jak na souši, tak pod vodou. Ostrovy se pohybují od „bosého“ luxusu až po drsné večírky a nabízejí něco pro všechny cestovatele. Závěrečný pobyt na konci vaší tour po Kambodži, nedotčené pláže a pocit naprostého klidu a relaxu z ostrovů Koh Rong je jistě neopomenutelný. Odpočiňte si na jemném bílém písku, relaxujte u bazénu nebo si vyjeďte na kajak a prozkoumejte ostrovy a šnorchlujte u výjimečných korálových útesů a s objevováním živého mořského života. Tato oblast je domovem tří ultraluxusních soukromých ostrovních letovisek: Song Saa (který nabízí pouze nadzemní vily), Six Senses Krabey Island a Koh Russey (druhý je jediný se skutečnou pláží).

 

NÁVŠTĚVA KILLING FIELDS

A shrine, full of skulls, at the Killing Fields near Phnom Penh in Cambodia.

Choeung Ek, běžně známý jako The Killing Fields, je připomínkou strašlivých let Kambodži během vysoce autokratického, xenofobního, paranoidního a represivního období Rudých Kmérů pod vedením Pol Pota. Mezi lety 1975 a 1978 bylo ve věznici S-21 (nyní Muzeum Tuol Sleng) mučeno a zabito asi 17 000 mužů, žen, dětí a kojenců. Hromadné hroby obsahující 8 895 těl byly objeveny v nedalekém Choeungu Ek po pádu režimu Rudých Kmérů a jsou nyní veřejně vystaveny. Choeung Ek je jedním z tisíců zaznamenaných masových hrobů v celé zemi a v žádném případě není největším. Každý rok 9. května se v centrální Bhuddistické stúpě Choeung Ek provádí vzpomínková bohoslužba na památku odhadovaných 1,7 milionu lidí, kteří zemřeli během genocidy.

 

NÁVŠTĚVA ANGKOR WAT

Angkor Wat, světové dědictví UNESCO, je nejznámějším archeologickým nalezištěm v Asii a hlavním tahounem pro Kambodžské království pro mnoho turistů z celého světa. Angkor stál ve středu mohutné khmerské říše (9. až 15. století) a stal se největším známým předindustriálním osídlením, které se rozkládalo na místě zhruba rovnocennému dnešní Paříži. Věřilo se, že khmerský král měl božskou roli a každý král musel postavit vhodný chrám, aby zasvětil symbolický vztah mezi vládcem a božstvím. Místo zahrnuje desítky ikonických chrámů, včetně samotného Angkor Wat (s jeho světoznámou siluetou, nejlépe pozorovanou při východu slunce); Bayon (chrám známý pro své usmívající se, klidné tváře vytesané do gigantických věží) a Ta Prohm (nádherná zřícenina chrámu pohlcená džunglí).

Doporučený hotel: Zannier Hotels Phum Baitang

Kambodža je vážně nádherné místo. Kdo tuto zemi jednou navštíví, zůstane mu v srdci napořád.  🙂

Misa-podpis

602/552624
michaela@snailtravel.cz
www.snailtravel.cz