Plavání s velrybími žraloky na FILIPÍNÁCH – jedinečný zážitek!

Plavání s velrybími žraloky na FILIPÍNÁCH… jedinečný zážitek!

Skvělý zážitek s velrybími žraloky máte možnost zažít na Filipínách u ostrova Cebu, kam každý den připlouvá hejno osmi až čtrnácti velrybích žraloků, se kterými můžete plavat a šnorchlovat a obdivovat tak tohoto největšího žraloka na světě.

Filipíny - velrybí žralok s Martinem
Filipíny – velrybí žralok s Martinem

 


Nemusíte se ale ničeho obávat, velrybí žralok je kupodivu mírumilovný tvor, který se živí jen planktonem a menšími rybkami. Dorůstá do úctyhodné délky  8-20 metrů a jeho tlama je velká až 2 metry. Žralok však nemá moc velké zuby a tak z jeho strany nehrozí ani žádný  útok.

Filipíny - velrybí žralok
Filipíny – velrybí žralok

Tato největší paryba na světě má charakteristické zbarvení – světlé skvrny a pruhy na tmavém pozadí a její kůže může být tlustá až 10 cm.

Filipíny - tlama velrybího žraloka je skutečně velká
Filipíny – tlama velrybího žraloka je skutečně velká

Skupina našich klientů a partnerů se na takovýto zážitek vydala a všem pohled na obrovské žraloky doslova vzal dech a žasli údivem.

Že jsou Filipíny rájem potapěčů,  to jistě již ví dnes každý, každopádně místo Oslob na ostrově Cebu nabízí tento jedinečný zážitek s tou to obrovskou parybou i pro neplavce či vyznavače šnorchlování, neboť se zde nemusíte potápět do velké hlouby, stačí šnorchl a plovací vesta a můžete být od žraloka vzdáleni na cca 2-4 metry.

Každý den ráno a odpoledne zde totiž místní rybáři žraloky krmí malými rybkami a tak je zde téměř 100% jistota, že tohoto překrásného tvora uvidíte na vlastní oči a to nejen jednoho 🙂

Filipíny - krmení velrybích žraloků
Filipíny – krmení velrybích žraloků


Nejdříve, než se vydáte v tradičních filipínskách loďkách „džunkách“ přímo ke žralokům, musíte projít uvítací instruktáží, kde se dozvíte  že:

  • Nesmíte mít na sobě krém na opalování (pokud jste se již namazali, v místní sprše ze sebe musíte všechnu chemii  smýt, abyste neznečišťovali vodu)
  • U žraloka smí být maximálně 6 osob na jednou
  • Žraloka nesmíte krmit ani do vody vhazovat jakékoliv odpadky
  • Ke žralokovi se smíte přiblížit na vzdálenost 4 metry
  • Pokud se žralok otočí a pluje k Vám, je nutné zachovat klid a nedělat rychlé zbrklé pohyby, jen ho nechat kolem Vás proplout
  • Zákaz focení s bleskem
  • Žraloka se nesmíte dotknout
Filipíny - instruktáž před plaváním se žraloky
Filipíny – instruktáž před plaváním se žraloky


Pobyt ve vodě se žralokem je vymezen jen na 30 minut kvůli jejich ochraně.

Filipíny - loďky zvané džunky vezou zájemce ke žralokům
Filipíny – loďky zvané džunky vezou zájemce ke žralokům

Zážitek to byl skutečně úžasný, pod hrozbou vysoké pokuty nebo zavření do vězení jsme se snažili skutečně všechna nařízení dodržovat, především vzdálenost  4 metrů, na jakou se můžete ke žralokovi přiblížit. V den našeho výletu zrovna bylo na místě 12 žraloků a tak se našim účastníkům velmi často stalo, že se snažili držet si odstup od jednoho žraloka, ale druhý ho překvapil zezadu, až se některých z nás dokonce i dotknul ploutví. Přiložené fotografie vše dokládají 🙂

Filipíny - velrybí žralok ve společnosti Jitky
Filipíny – velrybí žralok ve společnosti Jitky

Jak můžete vidět na snímcích, všichni musí mít povinně plavací vesty, nicméně při šnorchlování si dobří plavci mohou vesty sundat, aby se mohli potopit pod hladinu. V naší skupině byli 4 takoví odvážlivci a Ti, co se více báli, si nechali vesty.

Filipíny - velrybí žralok na dotek
Filipíny – velrybí žralok na dotek

Prohlédněte si naše snímky, které jsme po vodou během tohoto unikátního výletu pořídili 🙂

Pokud Vás láká vydat se do této krásné země, neváhejte se obrátit na naše cestovní poradce, kteří Vám rádi pomohou s výběrem a vypracují Vám nabídku pobytu přesně na míru dle Vašich osobních preferencí, představ a přání.

602/552624
info@snailtravel.cz
http://www.filipiny-dovolena.com/