Bali-chram-Pura-Lempuyang

BALI „OSTROV BOHŮ“ – REPORTÁŽ Z NAŠÍ CESTY

květen 2019

Ostrov Bali nazývaný též „Ostrov bohů“ je indonéská provincie ležící ve skupině ostrovů Malých Sund, mezi ostrovy Jáva a Lombok. Celoročně sem přijíždějí turisté za exotickými plážemi, krásnou přírodou a zajímavou hinduistickou kulturou. Ostrov Bali se nachází pouhé 3,2 km západně od ostrova Jáva a na severu ostrova je několik sopek a ta nejvyšší — Agung (3 031 m) je zároveň i nejvyšším vrcholem Bali, pod kterou jsme strávili první dny našeho pobytu.

Bali-vodopady-Sekumpul
Bali-vodopady-Sekumpul

Díky vulkanické činnosti jsou v této části ostrova pláže s černým pískem, zatímco na jihu je písek bílý. Poslední dobou hlavně v listopadu 2017 byla vulkanická část této sopky aktivní takovým způsobem, že letiště v Denpasaru bylo uzavřené a my se rozhodli poznávací cestu posunout z listopadu o půl roku později a myslím, že nakonec byli všichni rádi a nemuseli se obávat sopečné aktivity tohoto horského velikána 😊

1 a 2 DEN – MÍŘÍME NA BALI 🙂

V odletové hale letiště Václava Havla jsem přivítala všechny své „ovečky“ a naše společná cesta mohla začít. Odlet z Prahy byl v odpoledních hodinách se společností Emirates, kde jsme si užívali plnými doušky pohostinnosti a nabízených služeb při tak dlouhé cestě. Po 6hodinovém letu jsme přestupovali v Dubaji na druhou, delší část devítihodinového letu. Přílet do Denpasaru byl v odpoledních hodinách, na letišti nás uvítal zástupce naší partnerské CK, která zajistila transfer do hotelu Relax Bali. Transfer do hotelu byl kvůli místní dopravě, a ne tak dobré infrastruktuře, poněkud dlouhý, přece jen jsme se museli přemístit z jižní části ostrova na sever, ale po cestě nás naprosto uchvátil neskutečný ruch a stále se usmívající Balijci. Do resortu jsme dorazili už za tmy, ale vše bylo připraveno a my se hned ubytovali v části Monkey a po krátkém odpočinku se všichni setkali na naší první společné večeři, kde jsme ochutnávali místní speciality. Resort se skládá ještě z dalších částí Deluxe bungalovů a privátních vil se samostatným bazénem a koupenou pod širým nebem s pohledem na neustále aktivního místního velikána, vulkán Agung.

Resort Relax-Bali
Resort Relax-Bali

3. DEN – RELAXACE V RESORTU RELAX 🙂

První den vlastního pobytu na Bali jsme zahájili snídaní v hotelu a celý volný den jsme vyplnili relaxací a odpočinkem. Hotelový resort je umístěn v krásně udržované zahradě, kde jsme se procházeli, odpočívali a čerpali energii na poznávání tolik kouzleného a tajemného ostrova. Krátkou procházkou před večeří jsme navštívili místní vesnici, poznali okrajově život místních obyvatel a společně na večeři jsme probrali detailně program našeho prvního výletu, který nás čekal následující den.

Bali-Relax-Resort
Bali-Relax-Resort

4. DEN – CESTA DO HLUBIN OSTROVA

Po snídani v resortu jsme měli sraz s průvodcem v 9:00 a vydali jsme se objevovat jihovýchod ostrova, kde se nachází majestátní bílý chrám Pura Lempuyang. Po cestě z letiště jsme si pomalu začali zvykat na místní způsob dopravy, která je absolutně odlišná od naší, hlavně co se dopravních předpisů týká a jasně, že jízdy vlevo. Nicméně místní obyvatelé jsou neustále usmívající se lidé a vše řeší s nadhledem. Asi by se divili příslušníci naší dopravní policie, jak je možné, že na jednom malém motocyklu mohou cestovat i 3-4 osoby a předjíždět zprava nebo zleva.

OLYMPUS Bali-chram-Pura-Lempuyang
OLYMPUS Bali-chram-Pura-Lempuyang

Po hodinové cestě nás čekala jedna z nejkrásnějších vyhlídek na celém Bali, který nabízí výstup na jeden z nejstarších a nejvýznamnějších chrámů na Bali. Zahalili jsme se do sarongu (šátek uvázaný kolem pasu na zakrytí kolen) a vydali jsme se vzhůru. Vzhledem k programu a náročnosti tohoto výstupu jsme navštívili pouze základní část chrámu, kde probíhají hinduistické modlitby a každý den místní přinášejí obětiny. Podle našeho průvodce cesta vede hustým tropickým pralesem zdobeným kapradinami a palmami a trvá cca 2 hodiny, celkem 1700 schodů. Ale krásný výhled nám nabídla i nižší, centrální část chrámu, kde se nachází bílá brána, ohraničující sopku Agung, který nás celou cestu doprovázel a občas si jen tak zlehka odfoukl. Pořídili jsme kouzelné fotografie, vyslechli si zajímavý výklad a pomalu se vydali zpět k autobusu, abychom navštívili další kulturní lahůdku Bali.

OLYMPUS Bali-chram-Pura-Lempuyang
OLYMPUS Bali-chram-Pura-Lempuyang

Cestou k další architektonické památce jsme se zastavili na vyhlídce nad rýžovými, terasovitými políčky, kde jsme se seznámili s různými druhy místních ovocných plodů, které Bali nabízí. Samozřejmě nechyběla ochutnávka známého durianu 😊.

Bali-ryzova-policka
Bali-ryzova-policka

Pokračujeme k císařskému vodnímu paláci Tirtaganga, který byl postaven pro krále Karangesemu. Kouzelná zahrada, propojená jezírka vodní cestou, fontány, záhony květin, kombinace mostů, lávek a kamenných stupínků na vodní hladině, které nám umožnily krmit okrasné ryby přímo z ruky, což pro nás všechny byl nezapomenutelný zážitek. Vzpomněli jsme si na předvánoční trhy s kapry v kádích, teploty kolem nuly … a oproti tomu tady volně v přírodě, v okrasném parku se k nám chovali kapříci jako ochočená domácí zvířata a teplota ve stínu byla kolem 30 C . Tak trochu jsme záviděli rybám vodu, protože teploty byly skutečně vysoké a po dopoledním programu a pomalé aklimatizaci jsme toužili po moři a trochu ochlazení, které na sebe nedalo dlouho čekat 😊.

Bali -vodni-palac-Tirtaganga
Bali -vodni-palac-Tirtaganga

Cestou do resortu jsme zavítali na fantastickou bílou pláž, k níž byl sestup po velmi úzké a strmé silničce velkým dobrodružstvím. Poobědvali jsme v restauraci na pláži a užili si báječné moře s tyrkysovou barvou. Vlny dokázaly být i nebezpečné, což také zažila na vlastní kůži jedna naše kolegyně, kdy jí vlna dostala doslova do mlýnského kola, ale nakonec vše dobře dopadlo. Nicméně jsme byli v blízkosti hranice Indického oceánu a síla jeho vod byla cítit v místních mořských proudech.

Po odpočinku na pobřeží, procházkách po pobřeží a ochutnávkách místních dobrot jsme se vypravili k návratu do našeho resortu Relax Bali, kde jsme měli opět společnou večeři a dělili jsme se o své zážitky z prvního výletu.

Bali-White-Beach
Bali-White-Beach

5. DEN – VÝLET K VODOPÁDŮM

Další den, jsme hned po snídani odjeli na prohlídku vodopádů Sekumpul a největšího buddhistického chrámu Brahmavihara Arama, který je v převládající hinduistické architektuře Bali unikát. Do programu jsme ještě zahrnuli návštěvu známého chrámu Ulun Danu Batur, který se rozprostírá na mystickém jezeře obklopeném horami. Průvodce nás připravoval na masy turistů, ale já neměla pocit tlačenice v davu. Náramně jsme si tuto prohlídku užili a nafotili jsme spousty krásných fotek 😊

Bali-chram-Ulundanu-Batur
Bali-chram-Ulundanu-Batur

Návštěva vodopádů byla nad očekávání. Šli jsme pěšinkou skrz tropický prales, kde jsme viděli různé exotické rostliny, jako kakaovníky, datlovníky, mangovníky, čajovníky a exotické kořeni, jako vanilka, skořice, hřebíček, bobkový list a další. Cestou nás doprovázeli místní děti, které jsou neustále zvědavé a usměvavé stejně tak, jako dospělí Balijci. V polovině cesty se nám již na první vyhlídce naskytl pohled na první vodopád a jeho vodní mlhu. V dolní části řeky jsme se převlékli do plavek a někteří z nás se vydali do sprchy přímo pod vodopád. Byl to zvláštní zážitek, jako když do Vás někdo střelí tisíce jehliček s intenzivní masáží zádových svalů, pokud se tedy někdo neodvážil nastavit jinou část těla proudu vody dopadající z 20 metrů. Po chvilce odpočinku jsme se vrátili pěšky k autobusu a vydali se objevovat krásu Ulun Danu a ještě před západem slunce jsme navštívili největší chrámový komplex Buddhy, který na mě působil velice silným dojmem, chvilička nám zbyla i na chvilku meditace a vnitřního uvolnění. Do resortu jsme se vrátili až za tmy, ale spokojení a plní krásných zážitků 😊

Bali-vodopady-Sekumpul
Bali-vodopady-Sekumpul

6. DEN – MAJESTÁTNÍ SOPKY, CHRÁMY A PTAČÍ PARK

Po snídani jsme se odhlásili z resortu a pokračovali v naší cestě, tentokrát do města Ubud. Užili jsme si krásnou jízdu s vyhlídkami na panorama sopky Batur. Měli jsme možnost navštívil lávové pole. Je tomu již téměř 50 let, kdy byl vulkán aktivní, ale zem zde stále připomíná spíše měsíční krajinu. Příroda je však mocná a dokáže se postupně poprat s úplně spálenou částí krajiny zalitou lávou a znovu ji vrátit život. Určitě během několika let nikdo nepozná, co se v tomto kraji stalo, pokud tedy sopka nezačne opět soptit. Dopřáli jsme si oběd v příjemné restauraci s výhledem na sopku Batur a celé uskupení sopečných královen v čele, již pro nás známým, vulkánem Agung.

Bali - sopka-Batur
Bali – sopka-Batur

Cestou jsme se podívali ke skalnímu komplexu z 11. století – Gunung Kawi (Údolí králů), severovýchodně od města Ubud. Jedná se o kamenné monumenty zasazené do nádherné přírodní scenérie s rýžovými políčky a řekou Pakerisan.

Bali-Gunung-Kawi
Bali-Gunung-Kawi

Odpoledne jsme se z tohoto chrámu vydali do Ptačího parku (plazí jsme již bohužel nestihli) a následně města Ubud, kde jsme se ubytovali v hotelu Bumi Muwa . Hotel je umístěn v samém srdci města, ale jakmile projdete z ulice do hotelové recepce, nacházející se v krásné zahradě, nemáte vůbec pocit, že jste ubytovaní v centru města. Jen si musíte dávat pozor na všudypřítomné opice, které nezahálejí a cokoliv necháte bez dozoru, nemilosrdně zabaví nebo alespoň zbaví košile všech knoflíků😊

Bali Ubud-Ptaci-park
Bali Ubud-Ptaci-park

7. DEN – SKALNÍ CHRÁM TANAH LOT

Po snídani v hotelu jsme odjeli do oblasti Jimbaran – cestou jsme navštívili mořský tolik známý a fotografovaný skalní chrám Tanah Lot, který se nachází na západním pobřeží severně od Kuty. Opět nás průvodce varoval před davem turistů, ale já je snad ani nevnímala.  V podvečer jsme přijeli do rušného, turisticky přeplněného Jimbaranu a ubytovali se v hotelu Breezz. Večer jsem svým ovečkám slíbila večeři přímo na pláži, kterými je tato oblast prý přeplněná, tak mi nezbylo nic jiného než sednout s recepčním na moped a objet pár restaurací a vybrat tu nejlepší. Večeři v restauraci přímo na pláži jsme si užili, i když jsme nestihli západ slunce. Ten máme v plánu zítra 😊 .

Bali - skalni chram Tanah Lot
Bali – skalni chram Tanah Lot

8. DEN – VE VLNÁCH INDICKÉHO OCEÁNU

Dnes máme volný den. Trávíme jej koupáním v Indickém oceánu, procházkami po pláži či relaxem u bazénu, k němuž neodmyslitelně patří vychlazený Bitang, pivo indonéské produkce. Při procházce jsem rovnou rezervovala velký stůl v jedné z rybích restaurací opět přímo na pláži, tentokrát skvěle načasované, tudíž jsme stihli neskutečný západ slunce. Zážitek nad zážitky

Jimbaran-Queen-Beach
Jimbaran-Queen-Beach
  1. DEN – ZA KULTUROU
    Poslední den s velmi nabitým programem. Ráno jsme se odhlásili z hotelu a vydali se do Kuty za nákupy a na vyhlášenou surfařskou pláž. Jen na skok, neboť jsme hned poté přejeli na prohlídku Garuda Wishna Kencana kulturního parku. Asi bych návštěvu tohoto parku klientům při své cestě nedoporučovala, park je místem setkání a konání různých akcí a festivalů a pokud se zrovna nic nekoná, tak si jen prohlédnete dvě majestátní velké sochy a jinak zde není nic moc k vidění. K večeru jsme navštívili chrám Uluwatu, jež je místem konání tradičního tance Kecak. Představení bylo narvané k prasknutí a mrzelo mne, už i vůči protagonistům, že organizátoři předimenzovali prodej vstupenek, a herci se téměř ztráceli v davu kolem usazených diváků. Navíc někteří diváci nezdvořile během představení odcházeli, což samozřejmě rušilo představení a celkový zážitek. Západ slunce nad Uluwatu byl ale úžasný 😊.

    Bali - Garuda-Wishna-Kencana - Kulturní park
    Bali – Garuda-Wishna-Kencana – Kulturní park

    Tímto jsme se rozloučili s Bali a krátce po půlnoci jsme odletěli domů. Let byl opět operován Emirates s přestupem v Dubaji. Cesta utekla nad očekávání rychle a my už si druhý den kolem poledního našeho času užívali pohodlí domova. Program této cesty byl z většiny poznávací, ale i přes to jsme měli možnost strávit čas na pláži a zakusit různé části vod obklopující tento ostrov.

    Infocesta na Bali pořádaná naší cestovní kanceláří byla mou druhou cestou do Jihovýchodní Asie a opět mě nezklamala! Krásné vzpomínky a zážitky z Bali nám ještě dlouho zůstanou v srdci. 😊

    Chcete-li se vydat navštívit tuto překrásnou zemi, neváhejte mne kdykoliv kontaktovat, ráda Vám zpracuji nabídku přesně podle Vašich představ na míru.

    Za tým turbošneků
    Vaše Bára

    Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Barbora-blog-1024x266.png.
    Bára Blaschke
    +420 602 552 624
    barbora@snailtravel.cz