Přehlídka těch nejlepších okružních tras

Stažená okýnka, svěží vánek a hudba na maximum. Není nic lepšího než se projíždět po prázdných nekonečných silnicích. Toto léto a podzim je volba dovolené vlastním autem více než chytrá. Nabízíme Vám přehlídku těch nejlepší okružních tras v US, Kanadě a Evropě včetně všech zajímavých míst, které po cestě nelze minout. Udělejte si tolik zastávek, kolik potřebujete, cesta je cíl 😊

CESTA PODÉL PACIFICKÉHO POBŘEŽÍ

Cesta se táhne povětšinou pobřežím Kalifornie. Celá trasa je dlouhá přibližně 700 mil a putovat budete mezi San Franciskem a San Diegem. Započněte Vaši jízdu přímo u Golden Gate Bridge a dojeďte až do The Lodge at the Presidio, kde zapálené golfisty jistě nadchne místní golfové hřiště. Stačí vytáhnout hole a jít si zahrát.

Od Golden Gate Bridge se vydejte po dálnici 1 do Monterey, toto místo je známé i díky oblíbenému seriálu Big Little Lies. Navštivte rybářské přístaviště a prozkoumejte městečko Carmel-By-The-Sea. Až budete připraveni, pokračujte 20 minut dále do vnitrozemí až k Carmel Valley Ranch, kde si ještě můžete zahrát golf nebo se rovnou ubytovat a strávit zde noc.

Druhý den ráno se opět vydejte na dálnici California 1 do Big Sur, kde je po cestě mnoho zajímavých míst, jako například známý Bixby Bridge. Ubytujte se v Post Ranch Inn, odkud můžete přímo ze svého pokoje sledovat dokonalý západ slunce.

Dále pokračujte stále po stejné cestě, kde najdete ještě mnoho dalších zajímavých míst k navštívení jako McWay Falls, po příjezdu do Santa Barbary se ubytujte ve skvělém hotelu Californian se střešním bazénem.

Do Malibu je to jen dalších 90 minut jízdy. Užijte si den plný opalování na plážích nebo koupání ve vlnách oceánu. K přespání využijte úchvatného hotelu přímo na pláži – Malibu Beach Inn.

Cestu můžete zakončit již v LA nebo si ji ještě prodloužit a pokračovat k Huntigton Beach s ubytováním v hotelu Pasea Hotel & Spa, dále navštívit  The Ritz Carlton v Lugana Beach a zakončit cestu v krásném resortu The Lodge Torrey Pines v La Jolla, kde určitě zatoužíte opět vytáhnout golfové hole a projít se po místním osmnáctijamkovém hřišti.

JÍZDA PO ZNÁMÉ „ROUTE 66“

Přestože klasická Route 66 již není v provozu a je nahrazena Interstate 40, je tak ikonická, že i jízda po její náhradnici zůstává jedním z nejlepších výletů po USA. Trasa Route 66, známá také jako Matka silnic, pojmenovaná Johnem Steinbeckem v Hroznech hněvu, je dlouhá přes 2 000 mil a vede přes osm států od Chicaga až po Santa Monicu.

Začněte v Chicagu s výhledem na město a jezero Michigan přímo z Vašeho hotelu Park Hyatt Chicago. Dále pokračujte na jih po Adams Street a hledejte nápis „Historic Route 66 Begin“ ještě před tím, než budete pokračovat po silnici I-55 do St. Louis, kde můžete navštívit Gateway Arch a most přes řeku Mississippi – Chain of Rocks Bridge. Přespat můžete ve Four Seasons hotelu.

Ještě, než budete pokračovat do Springfieldu, jeďte do Sullivanu v Missouri navštívit jeskyně Meramec. Ze Springfieldu si poté udělejte malou odbočku do Shell Knob, kde se můžete ubytovat v krásném resortu Stonewater Cove.

Ráno pokračujte až do Oklahoma City, kde můžete přespat v Colcord Hotelu. Ještě, než pojedete do Albuquerque v Novém Mexiku zastavte se v Amarillu a navštivte Cadillac Ranch. Z Albuquerque se vydejte doprava na silnici 285 vedoucí do Santa Fe, nejstaršího trvale obývaného města USA, kde přespíte v The Inn of the Five Graces.

Cesta do Sedony v Arizoně je malebná projížďka zkamenělým lesem a červenými skalami, kde se ubytujte v Enchantment Resortu. Další zastávkou na cestě je město Needles v Kalifornii, odkud pokračujte dál přes Chambless až do San Bernardino nebo do Santa Monica. Zakončete svoji cestu přenocováním v hotelu Casa del Mar, který pochází z 20 let 20. století a nabízí výhled na molo i oceán.

OBJEVTE NOVOU ANGLII NA ČTYŘECH KOLECH

Okružní jízda po šesti státech je poklidná a představuje Novou Anglii, pojící historii, hory, moře a okouzlující města. Ideálním místem pro začátek a konec trasy je Boston, kde doporučujeme strávit noc ve Fairmont Copley Plaza, kde se skvěle zrelaxujete a připravíte se na jízdu.

Z Bostonu jeďte na jih do Chathamu. Zde si půjčte kajak a sjeďte si Bass River nebo si udělejte cyklistickou projížďku po hlavní stezce až k místnímu majáku a pochutnejte si na čerstvých rybách přímo na mole. Večer se ubytujte ve Wequassett Resort and Golf Club v oblasti Pleasant Bay, kde opět můžete vytáhnout hole a zarát si osmnáctku.

Dále pokračujte na Rhode Island, kde se můžete podívat na nejstarší funkční dětský kolotoč s koníky ve Spojených státech nebo si užívat míle písečných pláží a relaxovat. Přenocujte v úchvatném 122 let starém Ocean House s dechberoucími výhledy.

Pomalu opusťte pobřeží a přejeďte do Berkshires. Zde v Lenoxu ve státě Massachusetts strávíte noc v Blantyre, který byl postaven v Tudorovsko-skotském architektonickém stylu, který Vám dodá pocit klasického anglického venkova.

Odsud už je to jen 90 minut jízdy na sever do Manchesteru ve Vermontu, kde si ještě předtím, než se ubytujete v The Equinox Golf Resort & Spa, můžete užít vyjížďky na kánoích po jezeře Emerald nebo vyrazit na túru na Mt. Equinox. Equinox resort Vám v případě zájmu zprostředkuje také další outdoorové zážitky.

Dále jeďte přes Stowe, kde se napojíte na Route 100 a budete pokračovat až do Topnotch Resortu. Po cestě nezapomeňte zastavit ve Waterbury a osvěžit se skvělou zmrzlinou v Ben & Jerry’s factory.

Udělejte si svůj vlastní okruh po White Mountain National Forest a vychutnejte si všech zdejších přírodních krás ještě před tím, než budete pokračovat zpět na jih do Bedford Village Inn.

Následuje cesta přes poslední stát, kterým je Maine. Pouze hodina a půl jízdy vás dělí od Kennebunkportu, odkud můžete nasednout na loď a užít si cestu na humry. Poslední noc před cestou zpět domů strávíte v krásném White Barn Inn.

CESTA PŘES SKALISTÉ HORY Z BANFFU AŽ DO VANCOUVERU

Projet jakoukoliv přijatelnou vzdálenost Trans-Kanadské cesty mezi Atlantikem a Pacifikem dlouhé 7 821 kilometrů je čest. Nejmalebnější částí je pravděpodobně 900 kilometrů dlouhá cesta přes Rocky Mountains z Banffu do Vancouveru. Trasa vede také skrz Coast Mountains, které dělají celou cestu ještě více zajímavější. Odtud je to jedna neuvěřitelná kulisa za druhou, jelikož cesta vede přes hned několik národních parků, mezi které patří Banff National Park, Yoho Natinal park, Glacier National Park of Canada a Mount Revelstoke National Park.

Cestu započněte v Calgary a pokračujte do Banffu až k ubytování v Fairmont Banf Spring, které se nachází v nádherném prostředí s velkým množstvím vyžití na několik dní.

Sparkling Hill Resort je více než bod na devítihodinové cestě do Vancouveru, je to také skvělé místo pro relax a wellness. Ještě předtím, než pojedete do Vancouveru se vydejte na sever a vraťte se na Trans-Kanadskou cestu nebo jeďte na jih a prozkoumejte některé z více než 200 vinařství Okanaganu. Jedním z nejúžasnějších míst k pobytu ve městě je Fairmont Pacific Rim s výhledem na přístav a hory North Shore.

Pokud jste připraveni pokračovat, vydejte se po dálnici 99 takzvané Sea-to-Sky a vychutnejte si všechny její malebné zatáčky vedoucí až k Whistleru, kde cesta končí u Nita Lake Lodge, kde zakončíte jeden z nejlepších Kanadských road tripů u jezera se sklenkou šampaňského.

DIVOKÁ JÍZDA PODÉL ATLANTIKU

Rozprostírá se od Northern Headlandds dolů k Haven Coast. Celá trasa je drsná a romantická zároveň. Vede přes pobřežní cesty, 6 regionů a celkem měří 2 500 kilometrů. Začínáme na samém vrcholu ostrova, kde Donegal je nejzajímavějším bodem a domovem pro mnoho seveřanů a desítky kolonií mořských ptáků. Nejlepším místem k přenocování je Lough Eske Castle, kde Vám nebude vůbec nic chybět, nachází se tu i nabíjecí stanice pro automobil Tesla.

Dále pokračujeme podél pobřeží přes Surf Coast, známé především pro své dokonalé podmínky k surfování. Další zajímavostí je také červeno-zlatá pláž Strandhill. Následuje Bay Coast, které je známé pro křišťálové vody a zátoky. Největší z nich – Clew Bay, má údajně 365 ostrůvků a ostrovů, jeden pro každý den v roce. Zdejší prostředí je také ideální pro milovníky vodních sportů jako je kiteboarding nebo potápění. V neposlední řadě můžete v této oblasti obdivovat zdejší přírodu, historii a kulturu. Přenocujte v Ashford Castle, nejstarším a největším zámeckém hotelu v zemi.

Odtud se vydejte zpět k pobřeží přes County Clare, kde můžete obdivovat útesy Moher, národní park Burren a slavné jeskyně Aillwee a Doolin. Noc můžete opět strávit v zámeckém hotelu Dromoland.

Dále se vydejte do Národního parku Killarney známého pro svá jezera. Přenocujte v The Europe Hotel & Resort, ze kterého budete mít výhled na největší jezero.

Pobřežní cesta vede až do druhého největšího města Irské republiky – County Cork, odkud můžete pokračovat až k Mizen Head, ale ještě předtím, než vyrazíte, využijete chvilky odpočinku na pláži Inchydoney. Od moře je to již jen krátká procházka k Vašemu ubytování v Inchydoney Island Lodge & SPA, kde svůj výlet můžete zakončit skvělou masáží.

DIVOKÉ PORTUGALSKÉ POBŘEŽÍ NA KONCI SVĚTA

Pokud je seznam míst, kam se chcete v Portugalsku vydat dlouhý, je řešením je spojit v jeden pobřežní „road trip“. Jedinou otázkou je, zda chcete celý výlet zakončit vínem nebo plážemi. Pokud si raději smočíte nohy v oceánu, započněte cestu na jihu v Algarve a ubytujte se v hotelu Anantara Vilamoura Algarve, kde Vás čeká vše, co si můžete přát včetně několika bazénů a golfových hřišť.

Odtud se vydejte na sever do města Comporta a ubytujte se v 17 akrovém Sublime Comporta. Pokračujte dál na sever a rozhodněte se, zda zůstat v Lisabonu nebo Sintře, v závislosti na tom, zda chcete více prozkoumat hlavní město nebo pohádkové městečko plné vil a paláců.

Ať tak či onak, zastavte se v přírodní rezervaci Sado Estuary Nature Reserve, kde můžete vidět delfíny, a určitě přejeďte do Cascais, abyste mohli sledovat vlny přes Boca do Inferno (pekelná ústa) nebo navštívit mys Cabo da Roca. Odsud to jsou tři hodiny do Porta, známého jako portugalské Benátky a pro své úžasné portské víno. Zde projděte Cais da Ribeira nebo sjeďte po řece na tradiční lodi Ravelo a poté se vraťte do hotelu The Yeatman.

Nenechte se příliš vlákat do hotelového vinného sklepa s kapacitou 25 000 lahví, protože je zde více skvělých míst, kde můžete degustovat, tak jako je údolí Douro. V hotelu Six Senses Douro Valley můžete ochutnat kousky místních vinařů, užívat si výhledy na vinice a trávit čas u bazénu či lázeňskými procedurami.

STŘEDOMOŘSKÉ POBŘEŽÍ ŠPANĚLSKA

Nic nevystihuje léto lépe než „road trip“ podél španělského pobřeží se sluncem nad hlavou, na což je nejlepší si pronajmout kabriolet. Na cestu se vydejte z Barcelony, ale ne dříve, než si užijete některé památky a výhledy, které toto okouzlující město nabízí. Ubytovat se můžete v Nobu Hotel Barcelona, který Vás naladí na pokračování v jízdě.

Další zastávkou je Valencie, divoce podceňované město kultury, potravin a futuristických budov. Zde nasávejte mořský vzduch přímo od hotelu Las Arenas. Až projedete pohořím Sierra Nevada až do Málagy, ubytujte se u moře v hotelu Granamar Miramar, stejně jako kdysi Elizabeth Taylor.

Odtud se ponořte do srdce Costa del Sol a užijte si pár nocí v Puente Romano Marbella. Pokračujte dále do Cadizu s více než 100 strážnými věžemi a ubytováním pro dnešní noc v Hotelu V…, ale ještě předtím, než dojedete do Cadizu navštivte Gibraltarskou skálu. Road trip můžete zakončit již zde nebo pokračovat dál do vnitrozemí a prozkoumat více z Andulusie. Zastavte se v Seville, pochyťte pár rytmů flamenka a přenocujte v Mercer Sevilla.

Pokračujte do Cordóby a vydejte se k velké středověké mešitě, prohlédněte si město a ubytujte se v Hospes Palacio del Bailio.

Celý okruh zakončete v Granadě návštěvou paláců, především Alhambry. Noc můžete strávit v přestavěném Hospes Palacio de los Patos.

PANORAMATICKÉ ITALSKÉ POBŘEŽÍ AMALFI

Cesta vede podél italského pobřeží Amalfi po silnici 163, je dlouhá přibližně 50 kilometrů a nachází se na ní asi 1 000 zatáček. Každá z nich poskytuje skvostné výhledy a stojí za to je projet. První zastávkou po vyjetí ze Salerna je Ravello, odkud je to 350 metrů do kopce až k Vašemu prvnímu ubytování v Palazzo Avino, růžovému paláci z 12. století s úchvatným výhledem na moře.

Pokračujte zpět do města Amalfi a do NH Collection Grand Hotel Convento di Amalfi, který býval ve 13. století klášterem. Po prohlídce a večeři na terase se skvostným výhledem se vydejte na Praiano, jedno z tišších pobřežních měst. Užívejte si ubytování se všemi jeho výhledy a lenošte si pod citroníky.

Další zastávkou je Positano, kde najdete malebné budovy pastelové barvy naskládané na sebe. Ubytování Villa Franca, která se zde nachází, poskytuje panoramatický výhled na vše, obzvláště ze střešního bazénu.

Následuje zastávka v Sorrentu považovaném za vstupní bránu na pobřeží Amalfi. Ať už zde Vaše cesta započne nebo skončí určitě využijte možnosti ubytování v Grand Hotelu Excelsior Vittoria s výhledem na Neapolský záliv, který Vám umožní cítit se jako jeden z bohů řeckých mýtů. Ti, kteří by si chtěli užít ještě více luxusu a mořských vln, se mohou nalodit na loď směřující na ostrov Capri a ubytovat se v místním hotelu JK Place.

Jestli jste dočetli až sem, máte už v „nohách“ pěkných pár kilometrů 🙂 A jestli vás naše inspirace zaujala a chcete si trasu projet, neváhejte nás kontaktovat.

Misa-podpis

602/552624
michaela@snailtravel.cz
www.snailtravel.cz