MARCELA OBJEVUJE OMÁN – utajený Orient a nejbezpečnější země světa, kde nikdo nezamyká auta

Na základě pozvání našich zahraničních partnerů jsem se zúčastnila v únoru 2015 Mega Fam tripu do Ománu, utajeného Orientu, kde jsem objevila překrásnou zemi plnou přírodních kontrastů a především neuvěřitelnou bezpečnost, kterou jsem ještě nikde ve světě nezažila!

MARHABA OMAN  nebo-li VÍTEJTE V OMÁNU… uvítal nás na letišti zástupce partnerské cestovní kanceláře a odvezl do hotelu Intercontinental Muscat ***** v hlavním městě Muscat.

Omán - Tiwa - Wadi Shab hotel
Omán – Tiwa – Wadi Shab hotel

MUSCAT

Muscat je krásné město s atmosférou skutečného orientu, nenajdete zde žádné mrakodrapy, jako např. v Dubaji, jen nízké bílé budovy v orientální architektuře, proto vypadá velice příjemně už na první pohled.

Omán - Muscat - pohled na starou pevnost a sídlo sultána
Omán – Muscat – pohled na starou pevnost a sídlo sultána

Před hotelem na nás čekalo několik krásných nových velkých jeepů, kterými jsme následně cestovali celou dobu pobytu. Naši skvělí řidiči byli vždy čistě oděni do tradičních bílých či hnědých „dželábia“, což jsou tradiční jednoduché pánské dlouhé košile s dlouhými rukávy, bez límce, sahající až ke kotníkům. Součástí je i u krku přišitý střapec (furakha), který si každý muž navoní dle své oblíbené vůně a zároveň slouží i jako ozdoba. Dalším typickým doplňkem, který naši řidiči vždy měli byl tzv. „kummar“, pracně ručně vyšívaný čepec anebo „muzzar“, pruh látky zavinutý do turbanu.

A „královská“ kolona, čítající 7 jeepů 4×4, může vyrazit….

Královská opera

Návštěva Královské opery, kterou dal postavit Sultán Qaboos bin Said al Said, který měl vždy velký zájem o kulturu a hlavně o vážnou hudbu, byla neskutečným zážitkem.

Omán - Muscat - Státní opera
Omán – Muscat – Státní opera

Rozsáhlý komplex cca 500m od moře se nachází na celkové ploše 800tis. m²,  budovy jsou obloženy čistě bílými kvádry travertinu a vápence, těženého v lomu nedaleko města. Vnitřkům pak dominuje mramor a intarzovaná dřevěná výzdoba hlavně překrásných stropů a hlediště, kam se vejde 1100 diváků. Úžasně pohodlná sedadla s nejmodernějším multimediálním vybavením (velký displej s informacemi a překladem zpívaného textu v arabštině, angličtině a samozřejmě originální řečí té které opery). Prostě jedním slovem skvost, hostící každoročně ikony uměleckého nebe.

Omán - Muscat - Státní opera - vstupní hala a schody
Omán – Muscat – Státní opera – vstupní hala a schody

Tak a teď už odjíždíme z Královské opery na prohlídku hotelů.

Al Bustan Palace*****

jako první nás uvítal krásný 5* hotel Al Bustan Palace, zastrčený mezi drsné pohoří Al Hajar a Ománské moře, skrytý klenot mezi hotely v Muscatu, přímo u soukromé hotelové pláže, který si dal postavit sultán jako privátní hotel pro státní návštěvy. Až později se rozhodl ponechat si pouze poslední patro pro své hosty a palác zpřístupnil veřejnosti v podobě luxusního hotelu.

Omán - Muscat - hotel Al Bustan Palace
Omán – Muscat – hotel Al Bustan Palace
The Chedi Muscat*****
Omán - Muscat - hotel The Chedi Muscat
Omán – Muscat – hotel The Chedi Muscat

další naší zastávkou byl opět luxusní 5* vznešený hotel The Chedi Muscat, který se svou centrální polohou je vhodný jak pro klienty hledající odpočinek, tak i zároveň např. pro obchodní cestující. Hotel umístěný na soukromé pláži nás ohromil svým 105m dlouhým nádherným bazénem.

Omán - Muscat - hotel The Chedi Muscat - bazén
Omán – Muscat – hotel The Chedi Muscat – bazén

Zde jsme měli také připravený oběd formou královského bufetu. Na výběr byla obrovská spousta zeleniny, zeleninových salátů, typické jehněčí maso v omáčce, grilované ryby, drůbeží maso, steaky, několik druhů rýže, a nechyběla ani široká nabídka zákusků vč. velkého výběru zmrzlin, ovoce. Prostě každý si zde přišel na to své. Nechyběl ani pohár bílého či červeného vína.

Grand Hyatt*****

Poté jsme se přesunuli do dalšího 5* luxusního resortu Grand Hyatt, kde se snoubí krásná arabská architektura, majestátní prostředí a tradiční pohostinnost a to vše ještě umocněné nedotčeným úsekem bílé pláže lemované palmami, běžeckými stezkami a útulnými místy pro piknik.

Omán -  Muscat - hotel Grand Hyatt
Omán – Muscat – hotel Grand Hyatt
Intercontinental Muscat*****

Naší další zastávkou tento den byl 5*hotel Intercontinental Muscat, s krásně upravenou zahradou plnou palem, umístěný v residenční, vládní a diplomatické čtvrti, mezi pohořím Hajar a Ománským zálivem.

Crowne Plaza****

Posledním hotelem, který jsme tento den navštívili byl 4*hotel Crowne Plaza nacházející se na útesu v oblíbené čtvrti Qurum Height. Dokonale upravená hotelová pláž, centrum města, parky, restaurace a promenáda jsou na dosah ruky.

Omán - hotel Crowne Plaza - výhled na bazen a moře
Omán – hotel Crowne Plaza – výhled na bazen a moře

Zde jsme zároveň měli i večeři, kde nás obsluhoval velice milý personál. Dostali jsme zde od každého něco, abychom mohli vše ochutnat, ke všemu jsme přikusovali jejich tradiční úžasné čerstvě na ohni upečené chlebové placky (rukhal). Samozřejmostí byla i sklenice nápoje zvanou „lebaneh“, přislo mi to jako obdoba našeho kefírového mléka. A k tomu všemu bílé nebo červené víno  🙂

Velká mešita Sultána Qaboose

V neděli naše první cesta vedla do Velké Mešity Sultána Qaboose (Grand Mosque) v Muscatu. Takže dámy nejprve zcela zahalit, tzn. dlouhé kalhoty nebo sukně až ke kotníkům (nesmí být zavinovací), dlouhé rukávy, skrytá ramena a zahalené vlasy pod šátkem.Všudy přítomný dozor vše velice bedlivě sleduje a v případě, že jen mírně vyčníváte z davu, nejste do areálu vůbec vpuštěni. To se stalo našim dvoum dámám, které neměli vhodné sukně, takže jim nezbývalo, než si před vstupem u stánku koupit celý černý plášť „abája“.

Omán - Muscat - před vstupem do mešity Qaboose
Omán – Muscat – před vstupem do mešity Qaboose

Obrovská nádherná rozlehlá stavba, která zaujme už na první pohled, do svatostánku se vejde až 7000 věřících. V mešitě se nachází také obří ručně tkaný motlitební koberec na světě, který čítá na jeden milión a sedm set tisíc uzlíků a váží neuvěřitelných 21 tun a také honosný lustr Swarowski, patřící mezi světové skvosty.

Omán - Muscat - Velká mešita
Omán – Muscat – Velká mešita
kdo by neznal světoznámou vůni Amouage

S obrovskými zážitky pokračuje naše putování dál do Amouage parfumes factory, kterou v roce 1983 založila jeho výsost Sayyid Hamad bin Hamoud Al Busaid, člen ománské královské rodiny, na základě svého rozhodnutí oživit slávu arabských vůní. Zde jsme mohli vidět ruční výrobu parfémů od čerstvých květů až po nádherný flakonek v krabičce. Samozřejmě i tomu odpovídala konečná cena parfémů, ale zážitek to byl velice zajímavý.

Omán - Muscat - Amouage
Omán – Muscat – Amouage
Nizwa – bývalé hlavní město Ománu

A teď už odjíždíme do vnitrozemí do starobylého městečka Nizwa, které bývalo před jedním a půl tisíce let hlavním městem Ománu. Oáza plná palem a mešit, kterou dokresluje pevnost s mohutnou kruhovou stavbou a s přilehlým tržištěm a dále zavlažovací kanál Falaj Daris, jenž přivádí vodu z hor přímo do města.

Omán - Nizwa
Omán – Nizwa

Městečko s krásnými tržišti (souky) plnými ručně vyráběné keramiky, koření, datlí a jiných různých dobrůtek.

pohoří Al Hajar

Po obědě se už přesouváme do pohoří Al Hajar a vyjíždíme krásnými silnicemi (kam se hrabe naše D1) až do výšky 2000 m n m. U úpatí hor je závora a místní policie, která do těchto míst vpouští výhradně větší auta, typu jeep. Osobní auta nemají šanci toto zdolat (brzdy nezvládnou převýšení), proto nejsou bez výjimky vůbec do této oblasti vpuštěny. U závory se musíte prokázat dokladem, uvést kam jedete a proč…

Omán - pohoří Hajar
Omán – pohoří Hajar
Alila Jabal Akhdar*****

Zhruba po hodině stoupání přijíždíme do našeho nejúžasnějšího unikátního 5* resortu Alila Jabal Akhdar( Jabal Akhdar znamená, Zelená hora), který je umístěný přímo na jednom z horských útesů s pohledem do rokle a je naprostou oázou ticha, klidu a pohody.

Omán - pohoří Al Hajar - hotel Alila Jabal Akhdar
Omán – pohoří Al Hajar – hotel Alila Jabal Akhdar

Ideální základna pro poznávání drsné, nedotčené krajiny, ráj pro dobrodružné cestovatele, milovníky přírody a ty, kteří hledají útočiště před pouštním vedrem. Navečer jsme tu naměřili teplotu 13°C :-).

Resort naprosto zapadá do okolní krajiny, stavba inspirována starověkou pevností, tradičními ománskými stavebními technikami, využívajícími ke stavbě všudy přítomný kámen v kombinaci s moderní architekturou.

Omán - pohoří Al Hajar - hotel Alila Jabal Akhdar
Omán – pohoří Al Hajar – hotel Alila Jabal Akhdar

Nekonečný bazén s fascinujícím výhledem na okolní hory a útesy, kamenné exteriéry s výzdobou z tradiční ručně vyráběné keramiky z nedaleké beduínské vesnice Bahla. Prostě nádhera, kdo nezažije, neuvěří…. .

Omán - pohoří Al Hajar - hotel Alila Jabal Akhdar
Omán – pohoří Al Hajar – hotel Alila Jabal Akhdar

Z Muscatu je resort vzdálený cca 2,5 hodiny jízdy autem a nepodává se tu žádný alkohol. Zde jsme také zakončili náš den noclehem.

Birkat Al Mauz

V pondělí po opět velice skvělé snídani, samé zdravé produkty a čerstvé šťávy nás čekala cesta do pouště Wahiba. Po cestě jsme ještě udělali krátkou zastávku v 3000 let staré původní vesničce Birkat Al Mauz, která stojí na svahu s výhledem na okolní údolí, završený strážní věží.

Omán - Birkat Al Mauz
Omán – Birkat Al Mauz

V současné době je rozhledna bohužel už  v troskách a domy v bahně a stropy se dávno zhroutily. Skutečnost, že většina domů stále ještě stojí, do určité míry ukazuje zručnost v jejich konstrukci. Vesničkou opět vede starý zavlažovací stále funkční kanál (Falaj), který je na seznamu světového dědictví UNESCO, takže vesnička zůstává chráněna.

Omán - Birkat Al Mauz
Omán – Birkat Al Mauz
Wadi Bani Khalid

Další naší zastávkou při cestě do pouště je Wadi Bani Khalid (vádí znamená údolí), krásná zelená oáza tvořená několika prameny, dává „život“ okolním osadám a plantážím a osvěžení nejednomu cestovateli. Je zde krásné jezírko, ve kterém se dá koupat. Zde jsme měli hodinku na oběd formou pikniku.

Omán - Wadi Bani Khalid
Omán – Wadi Bani Khalid
poušť Wahiba

A už vzhůru do pouště, ještě těsně před vjezdem na poušť u speciálního „autoservisu“, z roku raz dva 🙂 , podhustit pneumatiky a hurá…. Dune bashing (jízda na dunách) může začít.

Omán - jízda do pouště
Omán – jízda do pouště

Ještě před tím jsme se jeli ubytovat do 11km vzdáleného Arabian Oryx Campu, který je typickou ukázkou beduínských staveb. Jednodušší, ale čisté ubytování v jednotlivých domečkách s verandou, klimatizací, plným minibarem, rychlovarnou konvicí a samozřejmě kompletní koupelnou/WC.

Omán - Arabian Oryx Camp
Omán – Arabian Oryx Camp

Zbývalo už jen vyprázdnit auta od zavazadel a dalších zbytečností a mohli jsme vyrazit vstříc dunám a západu slunce. Jízda na dunách byla naprosto úžasným zážitkem, zdolávali jsme duny naváté až do výše 100m a měla jsem pocit, že se musíme převrátit, ale nestalo se tak :-), velice zkušení řidiči naprosto vědí co a jak dělat.

Omán - Dune bashing
Omán – Dune bashing

Cestou jsme našli vhodné místo ke sledování západu slunce, opět skvělý zážitek.

Omán - Marcela pozoruje západ slunce v poušti
Omán – Marcela pozoruje západ slunce v poušti

Ovšem s ubývajícím sluncem, začala ubývat i stupně na teploměru a rázem se výrazně ochladilo a písek byl v mžiku studený, jako když chodíme po ledě. Takže jsme za svitu reflektorů vyrazili zpět do kempu, kde byla opět přichystaná večeře formou bohatého bufetu, seděli jsme na polštářích na zemi u typických kulatých stolů a bosky :-).

A protože ani tento kemp neměl licenci na prodej alkoholu a někteří ze skupiny již měli neřízenou chuť se „něčeho“ napít, vyrazili jsme potmě, jen za svitu měsíce do sousedního, cca 1km vzdáleného a o něco luxusnějšího Desert Night Campu. Na žádné opíjení to samozřejmě nebylo, protože pivo tam stálo 9USD )). Takže jsme si každý dal jedno a vrátili jsme se zpět do našeho kempu.

Omán - poušť Wahiba - Desert Night Camp
Omán – poušť Wahiba – Desert Night Camp

Ráno, opět po bohaté snídani formou bufetu, jsme jeli na prohlídku našeho nočního Desert Night Campu. Jedná se o něco luxusnější kemp, než jsme byli ubytováni my, ale zase nebyl v typickém beduínském stylu. Luxusně vybavené domečky (stany), včetně veškerého vybavení. Po prohlídce kempu jsme se vydali zpět do civilizace, takže nahustit pneumatiky a po pobřeží zpět do Muscatu.

Omán -  poušť Wahiba - Desert Night Camp - velbloud
Omán – poušť Wahiba – Desert Night Camp – velbloud

Cestou jsme krátce zastavili v dalším „vádí“ a sice ve Wadi Tiwa a Wadi Shab, opět zelená údolí plná palem v kontrastu s horami.

Oběd jsme tentokrát měli v resortu Wadi Shab, který se nachází v Tiwi, na útesu, přímo nad mořem s úchvatnými výhledy.

Omán  - Tiwa - Marcela ve Wadi Shab
Omán – Tiwa – Marcela ve Wadi Shab

Opět nás čekal oběd formou bohatého bufetu s tradičními ománskými specialitami a červené nebo bílé víno. Tento hotel je opět vhodný pro nezávislé cestovatele na 1-2 noci při cestách za poznáním okolní krajiny.

A pomalu se vracíme zpět do Muscatu, ještě 20 minutová zastávka v Mutrah, starý přístav, největší ve své oblasti, na předměstí Muscatu, kde kotví Sultánova loď a mísí se zde bárky s obřími loděmi. Nachází se zde i tradiční souk s nejlepšími ománskými kadidly, kořením a upomínkovými předměty.

Další zastávkou pak je palác Al Am, Sultána Qaboose bin Saída, který je celý pokrytý zlatou a modrou fasádou. Bohužel turistům není do paláce vstup povolen. Palác je obklopený pevnostmi al-Džalali a al-Mirani, které postavili Portugalci v 16. století.

Omán - Muscat - palác sultána
Omán – Muscat – palác sultána

Naše putování jsme ukončili v Muscatu, v hotelu Shangri-La´s Barr Al Jissah , který se skládá ze tří hotelů: Al Husn (Zámek) je určený pouze dospělým osobám, další část Al Bandar (Město), jedná se o takovou vesničku se spoustou zábavy a třetí část resortu Al Waha (Oáza) je určená rodinám s dětmi, najdete zde vše, co vaše dětičky potřebují, od malých pantoflíčků a županů na pokoji, přes uzpůsobenou restauraci, malé talířky, příbory, ale i stoly, prostě tu nic nechybí….

Omán - Muscat - Shangri-la´s Barr Al Jissah Resort & Spa - pohled na resort a pláž
Omán – Muscat – Shangri-la´s Barr Al Jissah Resort & Spa – pohled na resort a pláž

Mezi všemi resorty jezdí hotelový schuttle bus a jsou vzájemně propojeny tunelem. Zároveň můžete projít všemi třemi hotely z jednoho konce na druhý, aniž byste opustili budovu. Po prohlídce celého komplexu, který je skutečně úžasný, jsme měli nachystanou závěrečnou galavečeři spolu se zástupci naší partnerské kanceláře v Ománu a Dubaji, zástupci letecké společnosti Turkish Airlines a především s ministrem cestovního ruchu.

Večeřeli jsme venku pod hvězdami, při šumění moře, u kulatých nízkých stolů a seděli jsme na zemi na polštářích. Pod širým nebem jsme měli nachystané bufetové stoly, plné spousty dobrot a laskomin.

Omán - Muscat - hotel Shangri-la´s Barr Al Jissah Resort & Spa - večerní romantika
Omán – Muscat – hotel Shangri-la´s Barr Al Jissah Resort & Spa – večerní romantika

Vzhledem k tomu, že jsme z Muscatu letěli přes Istanbul a měli jsme tam hodně času,  domluvili jsme se ještě s pár dalšími kolegy, a i když hodně unavení, vydali jsme se ještě tramvají a metrem do centra Istanbulu, což nám zabralo cca 1 hodinu cesty.

Výhodou bylo, že metro jezdí přímo z letiště, pak ještě kousek tramvají a vystoupili jsme přímo u nádherné mešity Hagia Sophia (chrám Boží Moudrosti), která se řadí mezi jednu z nejznámějších mešit na světě a dále kousek vedle stojí mešita Sultanahmet (sultána Ahmeta), která je hned po Hagii Sophii nejznámějším symbolem Istanbulu, která jako jediná má celkem 6 minaretů. Obě mešity jsme prohlédli ale pouze zvenčí. Dále jsme šli kolem paláce Topkapi až na Grand bazar, kde jsme chvilku pochodili a pak už byl zase nejvyšší čas vrátit se zpět na letiště, abychom měli nějakou časovou rezervu.

Závěrem bych chtěla říci, že Omán je úžasná země plná kontrastů, velice milí a přátelští lidé.

Omán - Nizwa - Marcela v pevnosti
Omán – Nizwa – Marcela v pevnosti

Prakticky nulová kriminalita, díky velice přísným trestům, je Omán jednou z nejbezpečnějších zemí světa, což Vás při výběru Vaší dovolené určitě velice zaujme. Měli jsme možnost vyzkoušet na vlastní kůži, když jedna kolegyně nechala kabelku se všemi doklady, penězi atd. venku a ráno byla tam, kde zůstala…

Máte- li zájem o bližší informace o možnostech dovolené v Ománu, neváhejte se na mne kdykoliv obrátit.

Marcela Hynštová
602/552624
marcela@snailtravel.cz
www.luxusni-oman.cz