KAM ZA NEJLEPŠÍ LYŽOVAČKOU? PŘINÁŠÍME 12 ZARUČENÝCH TIPŮ!

Lyžařská sezóna je v plném proudu, ale možná teprve svůj lyžařský zážitek plánujete? Pak si nenechte ujít naši hitparádu dvanácti nejlépe hodnocených lyžařských středisek v Evropě.

Alpy a Dolomity jsou legendární nejen díky skvělému lyžování, ale jsou úchvatné i na pohled. Oceníte dokonalé propojení krajiny se systémy lanovek, které mnohdy umožňují přístup mezi několika místy – údolími často i v jeden den. Zážitek ze sjíždění jedné sjezdovky může trvat i několik hodin, začnete vysoko v horách a klesáte přímo do srdce vesnice pod ní…

V mnoha lyžařských střediscích v Evropě neexistuje žádný důvod pro opakování stejného programu během dovolené. Více než tucet vrcholů v samotných italských Dolomitech přesahují 3 000 metrů, Alpy stoupají ještě výš. Toto vše zajišťuje spolehlivé sněhové podmínky, takže je zde dlouhá sezóna, kdy se můžete spolehnout na lyžování hlavně v prašanu.

Každé středisko má svůj vlastní charakter a styl. Každé nabízí nádherné výhledy na vrcholky zasněžených hor. Vyberte si tedy podle své vlastní chuti svou lyžařskou dovolenou v některém z těchto vynikajících středisek ve Francii, Švýcarsku, Rakousku, Itálii nebo Německu.
V Evropě jsou sjezdovky klasifikovány barevně označeným systémem: modrá barva značí – snadnou, červená – střední a černá – náročnou sjezdovku.Ve Francii není většina černých sjezdovek upravena a jinde mohou být neznačené sjezdovky označeny tečkovanými nebo přerušovanými čarami. Ačkoliv v níže uvedených seznamech je hlavním hlediskem lyžování, hodnocení bere v úvahu také kvalitu celého zážitku pro lyžaře. Naplánujte si výlet s naším seznamem:

1 Courchevel, France

Courchevel je největší a nejznámější středisko ve Francii díky několika vzájemně propojeným lyžařským střediskům, známých jako Les Trois Vallées (Tři údolí), které tvoří největší lyžařskou oblast v Evropě. Kromě 150 kilometrů vysokohorských sjezdovek se dostanete pomocí 60 lanovek k celkem 600 kilometrům propojených sjezdovek a na čtyři ledovce. Celá oblast se rozprostírá na 10 vrcholech s nadmořskou výškou nad 2 500 metrů.
 Přidejte k těmto superlativním statistikám skutečnost, že střediska mají roční přísun sněhu kolem čtyř metrů a poskytují nejmodernější péči, aby udržovaly své svahy ve špičkovém stavu.
 Courchevel je oblíbeným místem pro svůj skvělý terén i mimo sjezdovky, lyžování mezi stromy, mogul-strmé svahy. Každá z pěti samostatných vesnic Courchevel má také dobrý terén pro začátečníky a středně pokročilé; asi jedna čtvrtina Courchevelských sjezdovek je pro začátečníky a jedna třetina pro středně pokročilé. 
Courchevel je obzvláště vhodný pro rodiny s dětmi – sedačkové lanovky zdarma slouží začátečníkům a na vlecích jsou k dispozici magnetické bezpečnostní vesty pro děti. Kromě vynikajícího lyžování je Courchevel proslulý svým luxusním ubytováním, okouzlující scénou après ski a dobrým jídlem v několika restauracích s Michelinskou hvězdičkou.

2 Zermatt, Switzerland

Kromě sjezdovky s největším svislým klesáním ve výšce až 3 900 metrů ve Švýcarsku má tato nejvyšší oblast zimních sportů v Alpách ještě mnohem víc, než jen hezkou tvář. Díky ikonické památce Matterhorn se Zermatt a úbočí za ním řadí na první místo v seznamu zájmu většiny lyžařů. Matterhorn dává městu punc nejkrásnějšího místa v Evropě a jeho charakteristický profil je můžeme obdivovat na 350 kilometrech sjezdovek připojených k Zermattu.
Zermatt je známý svými dlouhými sjezdovkami, z nichž některé končí přímo v obci. Matterhorn Glacier Ride, která byla otevřena pro sezónu 2019, je nejvyšší lanovkou na světě, přepraví k ledovci 2 000 lyžařů za hodinu. V nadmořské výšce 3 883 metrů umožňuje ledovec celoroční lyžování. Aby byla tato obrovská síť sjezdovek bezpečnější a přístupnější, mohou si lyžaři stáhnout bezplatnou aplikaci, která využívá GPS a informuje o počasí a sněhových podmínkách, jakož i o provozní době lanovek, které bezpečně přepravují lyžaře mezi jednotlivými místy.
Pro méně zkušené lyžaře nabízí Wolli’s Park na vrcholu lanovky Sunnegga klidnější terén se stejně krásnými výhledy. Jižní strana Matterhornu se nachází v Itálii a zkušení lyžaři takmohou lyžovat v obou zemích během jednoho dne. Toto lyžování je přes Theodulský průsmyk a dolů do italského lyžařského střediska.

  1. Val d’Isere, France

Val d’Isère a sousední Tignes sdílí společně údolí obklopené 3 000 metry vysokými vrcholy. Společně nabízí 300 kilometrů sjezdovek s více než 150 lyžařskými vleky. Patří sem obrovský Espace Killy, pojmenovaný podle olympijského trojnásobného vítěze zlaté medaile Jean-Claude Killy, rodáka z Val d’Isère. Nejníže položené sjezdovky jsou v nadmořské výšce 1 550 metrů a nejvyšší dosahují 3 350 metrů, což zajišťuje sezónu až do května. Obvykle si můžete být jisti i lyžováním na ledovci du Pisaillas do června nebo července.
K dispozici je terén pro všechny úrovně dovedností, včetně sjezdovek pro děti a začátečníky. Děti mohou jezdit na zakrytých magnetických kobercových vlecích na mírných sjezdovkách a lyžařská výuka zde patří mezi ty nejlepší. Mírné svahy najdete také ve vysoké nadmořské výšce, takže i začátečníci si mohou užít vzrušení a výhledy při vysokohorském lyžování. Uspořádání vleků je pro lyžaře velmi příznivé, přepravuje lyžaře do různých oblastí bez dlouhých front.
Samotné město je poutavé, bez aut a známé dobrými restauracemi a živou après-ski scénou.

  1. Cortina d’Ampezzo, Italy

Vysoko v italských Dolomitech zajišťuje pět vrcholků Cinque Torri elegantnímu městu Cortina D’Ampezzo nádherné prostředí a vynikající lyžařský terén. V roce 1956 se zde konaly zimní olympijské hry. Nachází se zde obchody i stylová zábavní zařízení, která byste očekávali v předním evropském lyžařském středisku.
Lyžování v tomto středisku je stále velkým lákadlem. Asi polovina lyžařského terénu je střední náročnosti, ale najdeme zde také spoustu sjezdovek pro začátečníky. Kromě sjezdového lyžování nabízí Cortina kilometry malebných běžeckých tratí, bobovou dráhu, která je v noci osvětlená a olympijskou plochu pro bruslaře.

Cortina a dalších tucet letovisek v Dolomitech poskytuje jeden společný SKIPAS Dolomiti Superski, který umožňuje přístup k vlekům a trasám ve všech střediscích. To zahrnuje menší, intimnější letoviska jako je např. Val Gardena, jedno z několika lyžařských měst v přilehlých údolích mezi vrcholy známými jako Gruppo del Sella. Sjezdovky a vleky poskytují téměř 400 kilometrů lyžování, včetně ledovce Marmolada. Celá oblast je na seznamu světového dědictví UNESCO.

  1. Chamonix, France

Díky hoře na Mont Blanc, která je nejvyšším vrcholem Evropy a tyčí se o výšky 4 807 metrů je Chamonix ikonou lyžování. Nadmořská výška hory a ledovce kolem Chamonixu mají chladivý efekt, který udržuje sníh a zajišťuje tak jedny z nejlepších a nejdelších sněhových podmínek v Alpách.
Chamonix získal mezinárodní slávu jako místo prvních zimních olympijských her. Místo je známé i díky jednomu z nejnáročnějších terénů na světě. Sjezdovky s největším výškovým rozdílem můžete najít v Grands Montets. Sjezdovka Verte 3,5 km dlouhá bývá využívána pro závody Světového poháru.
Méně zdatní lyžaři ocení oblasti Brévent – Flégère, kde najdou sjezdovky pro všechny úrovně lyžování, spolu s nádherným panoramatickým výhledem z některých tras.
Začátečníci si užijí sjezdovky s nízkou náročností v lyžařském areálu Balme – Vallorcine a rodiny najdou dobré podmínky ve Skiable des Planards nebo v oblastech La Vormaine.

  1. St. Anton am Arlberg, Austria

Lyžaři, kteří zamíří do rakouského regionu Arlberg, zde najdou více než tucet super sjezdovek v St. Anton. Nejdelší z nich je náročná 10 kilometrová Valluga-St. Anton, s výškovým rozdílem 1334 metrů. Červené sjezdovky jsou zde značně obtížnější oproti  jiným horským střediskům. Sv. Anton je známý zejména svými až sjezdovkami pro pokročilé lyžaře, kterých je v oblasti až 200.
Nedávno vystavěné vleky spojují St. Anton s lyžařskými sjezdovkami na druhé straně průsmyku Flexen, které jsou propojeny s hlavními středisky v Arlbergu: Lech, St. Christoph, Zürs, Stuben s dalšími sjezdovkami dlouhých až 340 kilometrů. To vše je součástí regionálního skipasu Arlberg. Přímo z vesnice můžete nasednout na vleky, které vedou mezi tradičními tyrolskými chalupami a hostinci a které jsou známé pro svou živou après-ski scénu.

  1. Kitzbühel, Austria

Lyžařská městečka jsou hezkými a romantickými lyžařskámi vesničkami v Kitzbühelu v rakouských Alpách nedaleko Innsbrucku a Salcburku. Jsou krásně barevné a v budovách s tradinčními freskami najdete luxusní hotely a drahé obchody, jako jsou Cortina nebo St. Moritz. Kitzbühel je vhodný také pro rodiny s dětmi a nenáročné cestovatele. K dispozici je pro všechny lyžaře na 170 km sjezdovek v Kitzbühelu a na přilehlých SkiWelt najdete dalších 280 kilometrů sjezdovek a 90 vleků.

Nejnáročnější ze všech sjezdových závodů se zde koná každoročně, je známý jako Hahnenkamm, v některých místech dosahuje svah až 85% klesání. Malá oblast Bichlalm je speciálně připravena pro lyžaře a freestylery. Kitzbühel a SkiWelt jsou spojeny autobusem a obě jsou součástí Kitzbühelských Alp AllStarCard, která zahrnuje devět různých lyžařských oblastí v Rakousku.

  1. St. Moritz, Switzerland

Počet světových lyžařských soutěží, které se konaly v St. Moritz, by vám měl říct něco o tomto slavném středisku: lyžování je zde na světové úrovni. V letech 1928 a 1948 se zde konaly zimní olympijské hry a St. Moritz pravidelně hostí bienále alpského mistrovství světa v lyžování. Na jeho olympijském skokanském můstku se často konají mezinárodní soutěže.
Je zde spousta lyžařských terénů nejen pro olympioniky. St. Moritz je známý svými dlouhými sjezdovkami s lákavými místy pro odpočinek a terénem pro středně pokročilé lyžaře. Nabízí více než 20 vleků na několika svazích a sjezdovky s různou úrovní náročnosti. Nad městem St. Moritz, odkud vede lanová dráha Corviglia, se spouští sjezdovky z 2 486 metrů dlouhého městečka Corviglia. Mají nádherný výhled na alpské scenérie.
St. Moritz je jedním z nejlepších lyžařských středisek v Evropě, stále má svou klientelu a udržuje si svůj luxus. Kromě lyžování zde  najdete i spoustu dalších možností vyžití – bruslení, sáňkování, skandinávské lyžování, bobování i kite lyžování. V únoru můžete sledovat každoroční White Turf St. Moritz.

  1. Val Gardena, Italy

Val Gardena vám nabídne neformální zážitek z lyžování, 160 kilometrů sjezdovek a vleků Val Gardena propojuje několik přilehlých údolí mezi vrcholy Gruppo del Sella a vytváří tak téměř 400 kilometrů nádherného lyžování, které zahrnuje ledovec Marmolada. Téměř dvě třetiny sjezdovek sahajících od Val Gardena jsou pro pokročilé a zkušené lyžaře. Začátečníci a středně pokročilí mají k dispozici více než 130 kilometrů.
Neočekávejte pulzující noční život ve vesnicích Ortisei, Santa Cristina a Selva Val Gardena. Místo toho najdete relaxační a přátelskou atmosféru autentické alpské pohostinnosti, stejně jako malé chaty a tradiční hostince podávající místní kuchyni. Lidé sem přijíždějí za lyžařskými zážitky, jako jsou čtyři lyžařské tratě používané pro závody Mistrovství světa mužů a žen ve sjezdovém a obřím slalomu s průměrným sklonem více než 25 %.
Je to místo se spoustou přírodního sněhu a nejmodernějšími službami. Infrastruktura Val Gardena je špičková. Jeho 81 vleků zahrnuje první osmimístnou sedačkovou lanovku v Itálii s vyhřívanými sedadly na Piz Sella, která nabízí přímé spojení s trasou Sellaronda.

  1. Zugspitze, Germany

Zugspitze je nejvyšší horou Německa, která stoupá do výšky 2 962 metrů, a její popularitu u lyžařů umocňuje krásné bavorské město Garmisch-Partenkirchen na jeho úpatí. Na vrcholu, na který nyní můžete vystoupat novou lanovkou, se otvírá 360 ​° panorama, kde dohlédnete až do vzdálenosti 250 kilometrů.  Uvidíte vrcholky hor ve čtyřech zemích. Z vrcholových vleků můžete lyžovat na ledovci ve výšce 2 700 metrů nad mořem.
Na 40 km sjezdovek v lyžařské oblasti Garmisch-Classic najdou všichni lyžaři spoustu možností lyžování na třech horách: Hausberg, Kreuzeck a Alpspitze. Pro extrémní výzvy je známý Kandaharský sjezd a další trasy, které byly zřízeny pro zimní olympijské hry v roce 1936 a od té doby se využívají pro mezinárodní mistrovství v alpském lyžování.
Oblíbeným olympijským místem je Zimní stadion používaný pro zimní olympijské  hry v r. 1936, nyní otevřený pro veřejné bruslení. Můžete si zde objednat lekce bruslení, včetně rychlobruslení a ledového tance. Oblast kolem Garmisch-Partenkirchen zahrnuje jak běžecké tak sjezdové tratě a je vyhlášená nádhernými alpskými výhledy.

  1. Courmayeur, Italy

Courmayeur spojuje požadavky lyžařů s kouzlem nádherných lyžařských středisek ve Švýcarsku a Francii. Lyžování – na svazích hory Mont Blanc, nejvyšší hory Alp, je nepopsatelný zážitek. S lyžemi nebo bez nich jedete lanovkou Funivie Monte Bianco na Ridgeline, odkud budete mít neskutečný výhled. Sjezdovky Arp určené pouze pro zkušené lyžaře, bývají bez značení a lyžovat zde můžete pouze s průvodcem. To samé platí pro Courmayeur.
V nedaleké Dolonně jsou sjezdovky vhodné pro začátečníky, ale na své si zde přijdou i zkušenější lyžaři. Severští lyžaři si zamilují 20 kilometrovou síť běžkařských tras začínajících ve Val Ferret, hned za Courmayeur. Ubytování a stravování v Courmayeur je finančně náročnější.

  1. Grindelwald—Wengen and the Jungfrau, Switzerland

Více než 400 metrů vysoké vrcholky masivu Jungfrau jsou spolehlivé na hodně sněhu a lyžařská střediska v této oblasti jsou známá svými dlouhými sjezdovkami. Příkré svahy a vysokohorská údolí nabízejí lyžařům a hostům dohromady celkem 206 kilometrů sjezdovek s idylickými malými alpskými vesnicemi s krásnými  chatami a chalupami..
Z Lauterbrunnen nebo Grindelwald se můžete vydat na Kleine Scheidegg a poté vlakem Jungfraubahn na nejvyšší železniční stanici v Evropě ve výšce 3 454 metrů, nebo se nechat vyvézt lanovkou a úzkorozchodnou železnicí z Lauterbrunnen do malé vesničky Mürren. Každoročně se zde koná závod Inferno Race, největší amatérská lyžařská soutěž na světě. Desítky lanovek a vleků vás zavedou až na 120 kilometrů sjezdovek. Nejsou to všechno strmé sjezdovky. K dispozici jsou i trasy v blízkosti alpského města Wengen, které jsou vhodné pro začínající až středně pokročilé lyžaře, zatímco freestyleři najdou vzrušení v superpipe Grindelwald-First a mimo sjezdovku.

Celkový počet lyžařských středisek v Evropě je ohromující a i nabídka full-service mezinárodní kvality je impozantní, takže výše uvedený seznam naznačuje, že jsou to skvělá místa, kde najdete fantastické lyžování a úžasné podmínky pro svou zimní dovolenou.

Tak co? Už máte vybráno? Zkrátka, v těchto střediscích vždy vsadíte na dobrou kartu. Ale pokud přece jen ještě váháte s výběrem, neváhejte mne kontaktovat. Ráda vám pomohu najít to nejlepší středisko právě pro vás.

Michaela VegrichtováMisa-podpis
602/552624
michaela@snailtravel.cz
www.eurovikendy.com