Apo Island - kareta s Kristinou

FILIPÍNY – plavání s karetami obrovskými na Apo Island

FILIPÍNY – plavání s karetami obrovskými na Apo Island

Filipíny jsou jednou z nejúžasnějších destinací na jedinečné zážitky. Jedním z nich je nepochybně také plavání s karetami obrovskými na ostrově Apo, sopečném ostrůvku nedaleko ostrova Siquijor, který je vyhlášený svými krásnými barevnými korály.

Apo Island - želva obrovská
Apo Island – želva obrovská

Apo Island

Ostrov Apo má rozlohu 0,74 Km2 a žije na něm cca 750 obyvatel, většina z nich jsou rybáři a ostrov je jednou ze světově známých mořských rezervací. Místní rybáři v okolí ostrova v minulosti používali k rybolovu dynamit a další pustošivé metody. Pak je ale vědecká skupina z univerzity Siliman přesvědčila, aby se místo toho pokusili zřídit mořskou rezervaci. A to se také v roce 1982 podařilo. Rezervace je nyní domovem pro více než 650 zdokumentovaných druhů ryb a více než 400 korálů. V roce 2003 byla v chicagském Sedd Aquarium otevřena výstava „Wild Reef“, která zobrazuje mořský život na Apo.

Apo Island - Martin v družném rozhovoru se želvou
Apo Island – Martin v družném rozhovoru se želvou

Bohužel během roku 2014 se zde přehnal tajfun, který poškodil korály a tak hlavní korál Marine Sanctuary bude bohužel několik let zavřený. Nicméně návštěva Apo islandu pořád stojí za to a stále patří mezi šnorchlovací a potápěčskou špičku na Filipínách.

Apo Island - korály
Apo Island – korály

Na ostrově se nachází také luxusní hotel Apo Island Beach Resort, který je ukryt mezi skalisky na překrásné bělostné pláži.

Apo Island - pohled z moře na ukrytý hotel
Apo Island – pohled z moře na ukrytý hotel

Největší atrakcí ostrova je veliké množství karet obrovských, které sem na korálový útes plují hledat potravu  a je zde 100% jistota, že zde vždy tyto překrásné mořské tvory potkáte.

Apo Island - kareta obrovská
Apo Island – kareta obrovská

Kareta obrovská

Kareta obrovská dorůstá do velikost až 150 cm, váží 80 kg  a již přes 100 miliónů let je adaptovaná na život v oceánu, kde plní unikátní a klíčové ekologické funkce. Zásadní roli má právě ve fungování ekosystémů korálových útesů, kdy karety významně regulují nárosty mořských hub (hlavní složka jejich potravy) na útesech. Tím přímo ovlivňují složení, strukturu a druhovou rozmanitost těchto ekosystémů.

Apo Island - kareta obrovská a její ladný plavecký styl
Apo Island – kareta obrovská a její ladný plavecký styl

Všechny vodní želvy se musí v určitém intervalu, cca 2 hodiny, vždy nadechnout nad hladinu. Některé druhy karet obrovských vydrží pod vodou bez nádechu až 5 hodin.

Apo Island - želva musí nad hladinou nadechnout se
Apo Island – želva musí nad hladinou nadechnout se
Výlet na Apo Island z Vašeho resortu

Během Vaší dovolené na Filipínách si sem můžete zajet na celodenní výlet z ostrova Siquijor, stejně jako my. Cesta lodí trvá cca 1,5 hodiny a během ní můžete pozorovat létající ryby či skákající delfíny.

Apo Island - typická filipínská loď
Apo Island – typická filipínská loď

Místní rybáři se Vás ujmou a rozdělí do skupinek po 4 osobách, které se pak pohybují mezi želvami.  Nemusíte být ani dobrý potápěči, abyste se dostali do těsné blízkosti želv.

Apo Island - skupinka našich odvážných žen
Apo Island – skupinka našich odvážných žen

I ne moc dobří plavci či dokonce i neplavci nejsou ochuzeni o tento zážitek, dostanou plovací vesty, brýle a šnorchl a zcela bezpečně se za přidržování kruhu dostanou s místním průvodcem až k želvám, které si zde nerušeně hledají  potravu a okolních návštěvníků si vůbec nevšímají.

Apo Island - někteří šnorchlovali poprvé
Apo Island – někteří šnorchlovali poprvé

Je překrásné být se želvou v těsné blízkosti a pozorovat ji, jak elegantně a lehce plave, mimochodem také velmi rychle….

Apo Island - ladný plavecký styl želvy obrovské
Apo Island – ladný plavecký styl želvy obrovské

Když jsme se snažili zachytit pár snímků želvy v pohybu, dost jsme se při tom unavili, abychom s nimi udrželi tempo 🙂 Kareta obrovská pluje rychlostí až 30 km/ h. Pár snímků se nám přeci jen podařilo a tak se s Vámi o ně velmi rádi podělíme v naší fotogalerii…

Apo Island - držet tempo s karetou obrovskou je pěkná fuška :-)
Apo Island – držet tempo s karetou obrovskou je pěkná fuška 🙂

Pokud Vás láká vydat se na Filipíny a zažít také tento skvělý zážitek s karetami obrovskými, neváhejte se obrátit na naše cestovní poradce, kteří Vám rádi pomohou s výběrem a vypracují Vám nabídku pobytu přesně na míru dle Vašich osobních preferencí, představ a přání.

Logo Snail - zlata

602/552624
info@snailtravel.cz
http://www.filipiny-dovolena.com/